Да се върне ли казармата?
Модератор: Общи модератори
- Larbi
- Потребител
-
- Кара: каквото има
- Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia
Re: Да се върне ли казармата?
klintan66 написа:Странна работа.Поне 1 000 000 000 здрави мъже към онези години изкарали армията, 100 000 редовна армия, над 50 000 редовна полиция, а 1500 селянчета-мутри направиха народа луд...
Не странно, направо ненормално!
1 милиард изкарали казармата?

- thewhitestig
- кандидат ентусиаст
-
Целта на казармата не е да възпита младежтта на ред и дисциплина, ами да ги подготви за война. Следователно е пълна глупост. Едно време сме били съюзници на Съветския съюз и се е изиквало от нас да имаме някаква военна подготовка, сега не сме изправени пред никаква заплаха. Война в Европа няма да има никога повече и е ненужно населението да получава военна подготовка. Който иска да става здрав и корав, не му е нужна казарма за целта. Да не говорим пък, че е пълна загуба на време. Младежтта в момента се занимава с много градивни и полезни дейности. Подготвят се страшно много студенти във всякакви специалности които един ден ще помогнат за развитието на България + млади предприемачи които спомагат на икономическия растеж. А ако говорим за кварталните наркоманчета които не искат да правят нищо със живота си, това си е техен проблем. Друг е въпроса, че държавата няма право да налага насилствено и да нарежда отделните граждани какво да правят. Едно време правителството е било малко или много тоталитарно и не сме имали толкова нито свобода на словото, нито обща свобода. Насиствения подход към каквото и да било винаги е неправилния. Човек трябва да е пълен глупак за да подкрепя тези безмислени правителствени програми които само и единствено вредят на икономиката на страната. Не само че премахваш огромна част от населението от работната сила, но и трябва да ги издържаш взимайки данъци от останалите хора.
Разликата между България и Турция е това, че те имат конкурентноспособност, ние нямаме, благодарение на прехваления валутен борд който ни отнема възможността да водим каквато и да било парична политика, било то експанзивна или рестриктивна.
Jordana написа:В съседна Турция - прехвалената напредничава бързо развиваща се икономикавоенната служба е задължителна 12-16 месеца
Разликата между България и Турция е това, че те имат конкурентноспособност, ние нямаме, благодарение на прехваления валутен борд който ни отнема възможността да водим каквато и да било парична политика, било то експанзивна или рестриктивна.
- Djelebov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
- Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible
немо написа:Djelebov написа:немо написа:Djelebov написа: като слушам какво се е правило в казармата навремето (не съм ходил, на 28 съм)
Т.е. представа си нямаш за какво иде реч,но имаш мнение....
...
Младеж,по твоята логика времето в университета е загубено,щото трябва да са "бачка".
Не,може би нямаш представа какво е има по-висши от теб,които да те командват,щото ти можеш да кажеш "майната му" и да подадеш оставка,като кажеш в казармата "майната му" това води до военен съд и други екстри![]()
Спортист съм бил,макар и на любителско ниво,но когато в слънчев септемврийски ден, както си с вълнената униформа ти командват "газ",а после "бегом" преосмисляш някои неща...и откриваш,че таванът на възможностите ти е доста по-високо,отколкото си предполагал....
Целта на цялото занятие,което за по-кратко се именува "казарма" е наборна военна служба.Ако ти смяташ за безсмислено една държава да има защитен(военен) механизъм,аз пък не смятамИли казано по друг начин->ако някой от моето семейство е застрашен от нещо първо правя аз каквото мога,после звъня на 112.Ти ми предлагаш в подобна ситуация само да гледам и да звъня на 112 ?
И да,прав си (и всички останали),че т.нар. "казарма" във вида,който познаваме не е това,което трябва да бъде,но това не значи,че наборната военна служба е безсмислица и/или загуба на време!
Господин, Немо, за мен времето в университета не е изгубено защото си бачкам по специалността. Говорим си на "Ти" и се обръщаме един към друг с "колега", само защото това е форум, но "младеж" ми идва прекалено фамилиарно. Не съдя за хората по възрастта, защото познавам малоумници на всякаква възраст, затова като ти кажа "на 28 съм" за мен лично е доста незряло да прецениш че съм ти ясен, щото "младежът не е бил в казармата"

Ако ще се правиш на смел, когато някой влезе с взлом у вас, оръжието и физическа подготовка (някакъв боен спорт трениран, макар и навремето) ще са доста по-полезни от казармата, а казарменото непрофесионално обучение може да ти помогне, но може и само да изнерви взломаджиите и последствията да са по-лоши. На хората, които смятат, че казармата е физически и психологически връх в подготовката на човек за живота, казвам- Всичко е относително - замислете се как гледа на оплакванията от тежка казарма един префесионален войник??.. ,а някой от спец частите?? Дали им е смешно някой да се оплаква от казарма?
За мен наборната военна служба е минало, задължително непрофесионално военно обучение точно в момента, точно в България е безмислица . Има професионалисти.

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
На Карбовеца, от време на време, му идват прозренията
:
"Изправи се гора от стомана
насочете се бойни дула
насочете се в гневна закана
към Врага, който носи Война…"
Никой не иска Армия. Никой не иска Война. Обаче Война има. Не може без Война, както не може без жени, ебане, алкохол и американско кино. А Войната не може без Армия. Не може да си представите какво щастие е за всички ни, че имаме една отвратителна Армия, която не ни се налага да използваме в една чудесна Война.
И който се скатава от Войната и от Армията — той става жертва на себе си. Знам, че няма да го разберете сега, но един ден ще го усетите — онова нещо, което те кара да пееш в мирновременна обстановка — такова нещо откриваш, когато пееш заедно със още сто човека. А със сто човека ти се удава да пееш единствено в Поделението. Нито един от вас не може да пее добре, обаче понеже сте много, понеже се стараете и сте уверени, понеже краката ви отиват някъде и ви правят ритъм — песента, пичове, се получава. И от песента усещаш онази животинска гордост, че не си сам, че няма да се дадеш лесно и ако се наложи може да убиваш понеже… Понеже така се налага — както при всяка Война. Защото Армията е вашият малък, нужен, тренировъчен, имитиран Апокалипсис. Апокалипсис сега, като малка тренировка, в която си губите времето, за да може като дойде истинския Апокалипсис, като дойде отново времето за мъже — да сте мъже в оня смисъл, в който малко мъже го могат. В Армията ставаш мъж не защото вече си готов да посрещнеш Апокалипсиса утре, а защото по най-безопасния начин разбираш как изглежда той. Който не е минал оттам не само, че не е мъж, ами като му дадеш автомат започва да си играе на войници. Което винаги е едно взривоопасно упражнение за всяко едно Общество.
Понякога Апокалипсиса не идва с години и с поколения — той се появява в някъкъв неведом цикъл — молете се да не се появи докато сте живи. Налага се да се молите.
Налага се да мразите и да пиете кръв от циците на Самотата, да се справяте и да се напъвате, да се страхувате и да плашите, да слушате Възхвала на простотията и да треперите от безсилие и ярост, от врява и безумство. Никога не сте си мислели с тийнейджърския си мозък, че има място, където всичко свързано с мисленето трябва да бъде предоставено на други. Трябва се да се подчините. Малко по късно, сред хилядите случай на подчинение и компромиси в твоя живот разбираш, че единствено първия път си е заслужавало да се подчиняваш. Пък и няма как.
Има, верно е — има неподозирани глупости, има ужас и загуба на време която никой не може да прости — обаче си заслужава. Понякога си заслужава материално, морално, физически и психически да паднеш толково ниско, колкото не си и предполагал, че можеш — просто защото това е Светът, това е лайняния ви Живот, това е Война и това е Армия все пак. В тези четири неща няма победители. Има само оцелели.

"Изправи се гора от стомана
насочете се бойни дула
насочете се в гневна закана
към Врага, който носи Война…"
Никой не иска Армия. Никой не иска Война. Обаче Война има. Не може без Война, както не може без жени, ебане, алкохол и американско кино. А Войната не може без Армия. Не може да си представите какво щастие е за всички ни, че имаме една отвратителна Армия, която не ни се налага да използваме в една чудесна Война.
И който се скатава от Войната и от Армията — той става жертва на себе си. Знам, че няма да го разберете сега, но един ден ще го усетите — онова нещо, което те кара да пееш в мирновременна обстановка — такова нещо откриваш, когато пееш заедно със още сто човека. А със сто човека ти се удава да пееш единствено в Поделението. Нито един от вас не може да пее добре, обаче понеже сте много, понеже се стараете и сте уверени, понеже краката ви отиват някъде и ви правят ритъм — песента, пичове, се получава. И от песента усещаш онази животинска гордост, че не си сам, че няма да се дадеш лесно и ако се наложи може да убиваш понеже… Понеже така се налага — както при всяка Война. Защото Армията е вашият малък, нужен, тренировъчен, имитиран Апокалипсис. Апокалипсис сега, като малка тренировка, в която си губите времето, за да може като дойде истинския Апокалипсис, като дойде отново времето за мъже — да сте мъже в оня смисъл, в който малко мъже го могат. В Армията ставаш мъж не защото вече си готов да посрещнеш Апокалипсиса утре, а защото по най-безопасния начин разбираш как изглежда той. Който не е минал оттам не само, че не е мъж, ами като му дадеш автомат започва да си играе на войници. Което винаги е едно взривоопасно упражнение за всяко едно Общество.
Понякога Апокалипсиса не идва с години и с поколения — той се появява в някъкъв неведом цикъл — молете се да не се появи докато сте живи. Налага се да се молите.
Налага се да мразите и да пиете кръв от циците на Самотата, да се справяте и да се напъвате, да се страхувате и да плашите, да слушате Възхвала на простотията и да треперите от безсилие и ярост, от врява и безумство. Никога не сте си мислели с тийнейджърския си мозък, че има място, където всичко свързано с мисленето трябва да бъде предоставено на други. Трябва се да се подчините. Малко по късно, сред хилядите случай на подчинение и компромиси в твоя живот разбираш, че единствено първия път си е заслужавало да се подчиняваш. Пък и няма как.
Има, верно е — има неподозирани глупости, има ужас и загуба на време която никой не може да прости — обаче си заслужава. Понякога си заслужава материално, морално, физически и психически да паднеш толково ниско, колкото не си и предполагал, че можеш — просто защото това е Светът, това е лайняния ви Живот, това е Война и това е Армия все пак. В тези четири неща няма победители. Има само оцелели.
Ubi dubium, ibi libertas
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
thewhitestig написа:... Война в Европа няма да има никога повече и е ненужно населението да получава военна подготовка. Който иска да става здрав и корав, не му е нужна казарма за целта. Да не говорим пък, че е пълна загуба на време...
Djelebov написа:За мен наборната военна служба е минало, задължително непрофесионално военно обучение точно в момента, точно в България е безмислица . Има професионалисти.
Пичове, от тези и подобните изказвания лъха такава детска наивност, че направо ми става жал за вас... Значи война повече няма да има, защото ... мен не ме кефи. А ако пък случайно стане някаква малка войничка - има си професионалисти, нали така? Нека професионалистите се оправят, аз нямам време за глупости - трябва да си изплащам апартамента...
Момчета, даже няма да се опитвам да разсейвам красивите ви илюзии. Живейте си с тях - докато можете.
Excellent! Steven is my name!
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
Служих година и половина. Смених 3 поделения все кашимерия и едно ракетно за цвят. Влязох в казармата с огромно желание, някак ми беше скучно тогава и имах нужда от повече емоции, все пак става въпрос за началото на 90-те, нямаше молове и толкова евтини пичоци по улиците, мутрите изгряваха на хоризонта ама те бяха все батковци, работа йок и освен да висим по цял ден по залите през деня и вечер по улиците нямаше кой знае колко забавления. В казармата си беше интересно и забавно, общо взето голяма веселба за тези, които умеят да се адаптират. Другите се спасяваха кой със счупени ръце, кой с киста на задника, а някои направо се прострелваха! Все пак както влязох с желание се уволних с още по-голямо. Вътре е готино обаче йерархията и задължителното подчинение на по-старшия не беше за мен работа. И въпреки всички простотии, ако можех да върна времето пак бих служил! Някак си тогава казармата осмисляше по добър или лош начин една година и половина от твоя живот и в никакъв случай не е загуба на време.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- thewhitestig
- кандидат ентусиаст
-
Borymeckata написа:Пичове, от тези и подобните изказвания лъха такава детска наивност, че направо ми става жал за вас... Значи война повече няма да има, защото ... мен не ме кефи. А ако пък случайно стане някаква малка войничка - има си професионалисти, нали така? Нека професионалистите се оправят, аз нямам време за глупости - трябва да си изплащам апартамента...
Момчета, даже няма да се опитвам да разсейвам красивите ви илюзии. Живейте си с тях - докато можете.
Аз дадох конкретни аргументи (икономически и морални) против съществуването на задължителна военна подготовка, ти говориш ала бала. От коментара ти в този му вид не мога да извлеча абсолютно нищо, следователно ми е ненужен. Айде опитай се да ми разбиеш илюзиите. Дай ми конкретни факти относно потенциални заплахи - изключваме тероризма разбира се защото той не е военна сила която би могла да окупира цяла държава на територията на Европа.
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Djelebov написа:Господин, Немо, за мен времето в университета не е изгубено защото си бачкам по специалността. Говорим си на "Ти" и се обръщаме един към друг с "колега", само защото това е форум, но "младеж" ми идва прекалено фамилиарно. Не съдя за хората по възрастта, защото познавам малоумници на всякаква възраст, затова като ти кажа "на 28 съм" за мен лично е доста незряло да прецениш че съм ти ясен, щото "младежът не е бил в казармата"По образование съм магистър инженер, работя като помощник-капитан на някой от най-големите кораби в света и като младши офицер съм под командването на по-старши такива
Имам достатъчно отговорност, за да вляза в затвора ако кажа "майната му" в подходящия момент. При това ще бъде заслужено, а не защото не съм бягал с вълнената униформа! А в слънчевия септемврийски ден може да не ми се наложи да бягам сънен с вълнена униформа, но може да ми кажат "въоръжени пирати атакуват кораба", но това става единствено и само за пари, а не защото някой друг е преценил вместо мен.
Ако ще се правиш на смел, когато някой влезе с взлом у вас, оръжието и физическа подготовка (някакъв боен спорт трениран, макар и навремето) ще са доста по-полезни от казармата, а казарменото непрофесионално обучение може да ти помогне, но може и само да изнерви взломаджиите и последствията да са по-лоши. На хората, които смятат, че казармата е физически и психологически връх в подготовката на човек за живота, казвам- Всичко е относително - замислете се как гледа на оплакванията от тежка казарма един префесионален войник??.. ,а някой от спец частите?? Дали им е смешно някой да се оплаква от казарма?
За мен наборната военна служба е минало, задължително непрофесионално военно обучение точно в момента, точно в България е безмислица . Има професионалисти.
Не те знам какъв си,що си, "младеж" си за мен по чисто хронологични обстоятелства

Подчертаното в цитата ти е разликата м/у нас,аз не питам за пари ако трябва да си защитя семейството/родината

Всъщност струва ми се,че ти си един вид войник,но платен ? И драмата е,че не възприемаш идеята за година или малко повече да си войник,но неплатен?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
Мислех да се се викючвам изобщо в тая тема, но събитията от лятото и есента на протестите както и войната в момента между Русия и Украйна, ме подтикнаха към тоя пост.
Като представител на първия набор който изобщо не влезе в казарма ('88) мога да кажа че се радвам за махането на казармата в този й вид в който беше. НО мисля че след завършване на образованието си (било то след средно или след висше - зависи на кой колко му се учи) трябва да има някакъв вид военна подготовка във военен лагер, база и т.н. което мисля че е напълно достатъчно да е 2 месеца. Говоря за принципни основни неща като - тактика, използване и поддържане на оръжие, ориениране в непозната среда, физическа подготовка оказване на незабавна долекарска помощ. Т.е взима се най-полезното от казармата - спазване на режим и дисциплина, придобиване на умения от първа необходимост, а се премахват идиотщината на казармата от онзи й вид. В същото време не се губи времето на младия мъж, като в рамките на няколко месеца приключва всичко.
it's a win win situation!
Като представител на първия набор който изобщо не влезе в казарма ('88) мога да кажа че се радвам за махането на казармата в този й вид в който беше. НО мисля че след завършване на образованието си (било то след средно или след висше - зависи на кой колко му се учи) трябва да има някакъв вид военна подготовка във военен лагер, база и т.н. което мисля че е напълно достатъчно да е 2 месеца. Говоря за принципни основни неща като - тактика, използване и поддържане на оръжие, ориениране в непозната среда, физическа подготовка оказване на незабавна долекарска помощ. Т.е взима се най-полезното от казармата - спазване на режим и дисциплина, придобиване на умения от първа необходимост, а се премахват идиотщината на казармата от онзи й вид. В същото време не се губи времето на младия мъж, като в рамките на няколко месеца приключва всичко.
it's a win win situation!

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Borymeckata написа:
Пичове, от тези и подобните изказвания лъха такава детска наивност, че направо ми става жал за вас... Значи война повече няма да има, защото ... мен не ме кефи. А ако пък случайно стане някаква малка войничка - има си професионалисти, нали така? Нека професионалистите се оправят, аз нямам време за глупости - трябва да си изплащам апартамента...
Прав си - война като гледам не дай си боже може съвсем скоро да има... И когато опре ножа до кокала и няма на къде много бързо ще почнат всички и да стрелят и да се търкалят в калта и т.н. Що се отнася до подготовката която ти дава казармата - айде няма да коментирам - не съм бил, само ще кажа ,че една част от познатите ми дето са били в казарма по скоро ше си уцелят крака отколкото мишена.
Някой писа били нужни 2 месеца 1 година и т.н. Истината е съвсем друга - всеки който има някакво умение - стрелково, боен спорт, ако щете занаят дори рисуване - знае ,че уменията се коват с ГОДИНИ последователен, системен и упорит труд. И се захабяват веднага щом спреш да ги практикуваш.
Ето защо правилно казаха - има професионална войска - там са хора по желание, хора които тренират с години и хора които са оборудвани. Без да се обиждате по старите ама след 6 месеца казарма не може да им стъпите на малкия пръст- да сигурно сте по способни от мене примерно, ама във състояние на война обективно погледнато няма да направите кой знае какво въпреки казармата.
ЗА пореден път ще спомена ,че всички супер сили (без Русия) и развити държави разчитат на професионална войска.
Тва е се едно утре да се чудите на кой да си поверите БМВ-то - на бай Георгие - дето преди 20 год за 6 месеца сменял масло на жигула или на професионален автотехник с сертификати от БМВ??
Иначе имате си пълното право да си имате хубавите спомени, и да се чувствате горди ,че сте служили. Баща ми примерно е служил доста дълго включително в разузнаване и десант и от малък слушам носталгия по казармата и репликата "ех що няма са една казарма" му беше любима тинейджърските ми години.
Ема те на - както един колега хубаво спомена, ма не знам що си изтри мнението - казарма няма да има, а тука се ловиме на глупостите на политици уонабита - дето много повече им дреме за парите ви отколкото за сигурността ви.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
.Ето защо правилно казаха - има професионална войска - там са хора по желание, хора които тренират с години и хора които са оборудвани. Без да се обиждате по старите ама след 6 месеца казарма не може да им стъпите на малкия пръст- да сигурно сте по способни от мене примерно, ама във състояние на война обективно погледнато няма да направите кой знае какво въпреки казармата
Тука се обърка малко .Точно тия платените наемници ще дриснат първи в боя.Виждаме кво ги правят талибаните дето не ходят в казарма и носят по един калашник на гърба.
ЗА пореден път ще спомена ,че всички супер сили (без Русия) и развити държави разчитат на професионална войска
Тука пак си в грешка .Русия не само е супер сила но армията е една от най боеспособните в света.Малката тайна защо има наборна армия ще разкриеш като погледнеш картата .Русия има огромна външна граница както по суша така и по море. Няма друга държава с такъв проблем за охрана на границите си и наборната армия е голямо облекчение за изпълнението на тази задача.Истинската стойност на наборната служба е че при мобилизация за кратко време може да се събере боеспособна армия .Ако при нужда трябват и 1000 човека допълнително освен наемниците за извършване на спомагателни дейности като охрана транспорт и тилово снабдяване няма откъде да се вземат .Ако ще и да се разцепиш през гърба не можеш да ги създадеш като специалисти за 5 дена.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Djelebov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
- Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible
немо написа:Djelebov написа:....
Не те знам какъв си,що си, "младеж" си за мен по чисто хронологични обстоятелства![]()
Подчертаното в цитата ти е разликата м/у нас,аз не питам за пари ако трябва да си защитя семейството/родинатаи прекалено конкретно възприемаш метафорите
![]()
Всъщност струва ми се,че ти си един вид войник,но платен ? И драмата е,че не възприемаш идеята за година или малко повече да си войник,но неплатен?
Не, колега, и ти не си ме разбрал правилно - не бих станал и платен и неплатен войник. На мен ми плащат за транспорт на петрол, а на платените войници някой депутаци ги пращат да помагат в кражбата на петрол

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
За мене лично темата е почти "кауза пердута" .Със настроенията и имиджа на българската армия сред съвременната младеж както и политическата действителност няма шанс такъв дебат да стои на дневен ред .Само една истина има която си тежи "Народ който не храни собствена армия - храни чужда "
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Jordana написа:.Ето защо правилно казаха - има професионална войска - там са хора по желание, хора които тренират с години и хора които са оборудвани. Без да се обиждате по старите ама след 6 месеца казарма не може да им стъпите на малкия пръст- да сигурно сте по способни от мене примерно, ама във състояние на война обективно погледнато няма да направите кой знае какво въпреки казармата
Тука се обърка малко .Точно тия платените наемници ще дриснат първи в боя.Виждаме кво ги правят талибаните дето не ходят в казарма и носят по един калашник на гърба.ЗА пореден път ще спомена ,че всички супер сили (без Русия) и развити държави разчитат на професионална войска
Тука пак си в грешка .Русия не само е супер сила но армията е една от най боеспособните в света.Малката тайна защо има наборна армия ще разкриеш като погледнеш картата .Русия има огромна външна граница както по суша така и по море. Няма друга държава с такъв проблем за охрана на границите си и наборната армия е голямо облекчение за изпълнението на тази задача.Истинската стойност на наборната служба е че при мобилизация за кратко време може да се събере боеспособна армия .Ако при нужда трябват и 1000 човека допълнително освен наемниците за извършване на спомагателни дейности като охрана транспорт и тилово снабдяване няма откъде да се вземат .Ако ще и да се разцепиш през гърба не можеш да ги създадеш като специалисти за 5 дена.
Нещо не си разбрал какво съм написал. Под професионална войска нямам предвид наемници, а пак българска армия- само ,че такава съставена от хора които доброволно и заплатено това им става живота. Така ,че няма да сме обречени да храним чужда армия, а собствена и то от хора които са възприели това като тяхна професия и имат съответната мотивация. Както всички напреднали държави по света.
И за Русия не си ме разбрал - никъде не ми е минавало и през акъла, оспорвам руската боеспособност - историята го е доказала, просто имах предвид ,че единствена от суперсилите има наборна войска.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Djelebov написа:немо написа:Djelebov написа:немо написа:Djelebov написа: като слушам какво се е правило в казармата навремето (не съм ходил, на 28 съм)
Т.е. представа си нямаш за какво иде реч,но имаш мнение....
...
Младеж,по твоята логика времето в университета е загубено,щото трябва да са "бачка".
Не,може би нямаш представа какво е има по-висши от теб,които да те командват,щото ти можеш да кажеш "майната му" и да подадеш оставка,като кажеш в казармата "майната му" това води до военен съд и други екстри![]()
Спортист съм бил,макар и на любителско ниво,но когато в слънчев септемврийски ден, както си с вълнената униформа ти командват "газ",а после "бегом" преосмисляш някои неща...и откриваш,че таванът на възможностите ти е доста по-високо,отколкото си предполагал....
Целта на цялото занятие,което за по-кратко се именува "казарма" е наборна военна служба.Ако ти смяташ за безсмислено една държава да има защитен(военен) механизъм,аз пък не смятамИли казано по друг начин->ако някой от моето семейство е застрашен от нещо първо правя аз каквото мога,после звъня на 112.Ти ми предлагаш в подобна ситуация само да гледам и да звъня на 112 ?
И да,прав си (и всички останали),че т.нар. "казарма" във вида,който познаваме не е това,което трябва да бъде,но това не значи,че наборната военна служба е безсмислица и/или загуба на време!
Господин, Немо, за мен времето в университета не е изгубено защото си бачкам по специалността. Говорим си на "Ти" и се обръщаме един към друг с "колега", само защото това е форум, но "младеж" ми идва прекалено фамилиарно. Не съдя за хората по възрастта, защото познавам малоумници на всякаква възраст, затова като ти кажа "на 28 съм" за мен лично е доста незряло да прецениш че съм ти ясен, щото "младежът не е бил в казармата"По образование съм магистър инженер, работя като помощник-капитан на някой от най-големите кораби в света и като младши офицер съм под командването на по-старши такива
Имам достатъчно отговорност, за да вляза в затвора ако кажа "майната му" в подходящия момент. При това ще бъде заслужено, а не защото не съм бягал с вълнената униформа! А в слънчевия септемврийски ден може да не ми се наложи да бягам сънен с вълнена униформа, но може да ми кажат "въоръжени пирати атакуват кораба", но това става единствено и само за пари, а не защото някой друг е преценил вместо мен.
Господин помощник-капитан,
замислял ли си се какво ще стане ако Република България влезе във въоръжен конфликт с друга страна, някой и обяви война, започнат размирици на територията на страната или се наложи да изпълним ангажимент към НАТО (съюзът към, който се присъединихме след разпадането на соц. блока). Тук държа да отбележа, че ако някой от първите две неща изглеждат неверотни то другите са нещо, което е реално и напълно възможно, като ангажиментите към НАТО няма как да пренебрегваме или отказваме да изпълним. Като краен разултат от горепосочените възможни сценарии ще бъде обявяването на военно положение, както е в Украйна в момента, а след това ще започне мобилизация. Съгласно законите на Р България никой няма да те пита искаш или не, за колко пари работиш, от къде за къде караш петрол и с кой точно кораб. При твоето образование, с което виждам, че се гордееш, веднага ще ти връчат комплект пергеил, триъгълници, секстант и ще ти покажат къде е мястото на щурмана на борда на някой военен кораб. Тогава обаче няма да си говориш с останалите офицери на "Ти" и на "Колега" (в английския език формата за трето лице единствено число и учтивата форма "Вие" съвпадат - You, а и съм далеч от мисълта, че се объщаш към останалите на борда с "colleague" или "mate", но това е друга тема) тогава изобщо няма да говориш, а ще работиш и пак ще бъде по специалността ти. При тази ситуация въоръжените пирати, аз невъоръжени пирати още не съм виждал, ще ти се сруват като поредната екранизация "Карибски пирати". Тогава друг ще преценя вместо теб, не защото си млад, а защото нямаш ни най-малка представа "какво по дяволите става".
Не съдя никого по възрастта, а по изказванията му. Аз лично се въздържам от коментари по теми, по които не съм подготвен и компетентен, но ужасно се дразня от колеги, които правят точно това.
Забравих да отбележа, че в професията, която си избрал практиката и натрупания опит са от огромно значение, което няма как да стане за 2-3 години.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.