Да се върне ли казармата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: Да се върне ли казармата?

Мнение от stony1 » 03 Мар 2014, 0:29

ineedmoney написа:Мислех да се се викючвам изобщо в тая тема, но събитията от лятото и есента на протестите както и войната в момента между Русия и Украйна, ме подтикнаха към тоя пост.
Като представител на първия набор който изобщо не влезе в казарма ('88) мога да кажа че се радвам за махането на казармата в този й вид в който беше. НО мисля че след завършване на образованието си (било то след средно или след висше - зависи на кой колко му се учи) трябва да има някакъв вид военна подготовка във военен лагер, база и т.н. което мисля че е напълно достатъчно да е 2 месеца. Говоря за принципни основни неща като - тактика, използване и поддържане на оръжие, ориениране в непозната среда, физическа подготовка оказване на незабавна долекарска помощ. Т.е взима се най-полезното от казармата - спазване на режим и дисциплина, придобиване на умения от първа необходимост, а се премахват идиотщината на казармата от онзи й вид. В същото време не се губи времето на младия мъж, като в рамките на няколко месеца приключва всичко.
it's a win win situation! ;)

Супер идея, която няма как да се реализира за няколко месеца.
Само ми кажи каква точно беше казармата в оня и вид и как прецени, че два месеца са достатъчни.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 03 Мар 2014, 0:30

Рамбовците, не разбрахте ли, че сме малка държава и каквото си искат това могат при желание да направят с нас ако решат??? Андора, Люксембург, Македония, Унгария ко щете само за една нощ са пометени не от пехотата Рамбовци дето цял живот служат войска, а от въздуха и чрез химическо оръжие, въздушни атаки и прочее? Какво като задължим всички 7 милиона да са постоянна бойна готовност? Просто всичко е игра на интереси на този Свят! И не гледайте Украйна - там пак нищо не е такова каквото изглежда.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 03 Мар 2014, 0:54

Ми не послушко, не разбрахме. :dunno: Химическото оръжие не е съвсем позволено.

А с атаките от въздуха се видя какво става в Афганистан или в Сърбия. Там освен всичко Щатите изгубиха три от "невидимите" си самолети потвърдено и още два по непотвърдени от тях данни. В последствие като видяха, че не са чак толкова невидими се отказаха да правят Ф117 или поне така разправят. Някои се твърди, че са ударени от Стрела, други от Игла, а тя е българска а и от двете имахме доста на въоражение. Та при една добре обучена и въоръжена армия колкото и да е малка добре платените и охранени пилоти леко ще се позамислят преди да излетят като знаят че предния ден са свалили пак някой от невидимите им другарчета.

Същото важи и за пехотата и танковете, защото ракетните ни войски както писах по-напред имаха голяма стопираща сила в достатъчен радиус около страната. Тъй, че ако не ни пометат с атомно оръжие армията ни беше съвсем способна и въоражена да отбранява страната без значение от кого.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible

Мнение от Djelebov » 03 Мар 2014, 1:43

stony1 написа:Господин помощник-капитан,
замислял ли си се какво ще стане ако Република България влезе във въоръжен конфликт с друга страна, някой и обяви война, започнат размирици на територията на страната или се наложи да изпълним ангажимент към НАТО (съюзът към, който се присъединихме след разпадането на соц. блока). Тук държа да отбележа, че ако някой от първите две неща изглеждат неверотни то другите са нещо, което е реално и напълно възможно, като ангажиментите към НАТО няма как да пренебрегваме или отказваме да изпълним. Като краен разултат от горепосочените възможни сценарии ще бъде обявяването на военно положение, както е в Украйна в момента, а след това ще започне мобилизация. Съгласно законите на Р България никой няма да те пита искаш или не, за колко пари работиш, от къде за къде караш петрол и с кой точно кораб. При твоето образование, с което виждам, че се гордееш, веднага ще ти връчат комплект пергеил, триъгълници, секстант и ще ти покажат къде е мястото на щурмана на борда на някой военен кораб. Тогава обаче няма да си говориш с останалите офицери на "Ти" и на "Колега" (в английския език формата за трето лице единствено число и учтивата форма "Вие" съвпадат - You, а и съм далеч от мисълта, че се объщаш към останалите на борда с "colleague" или "mate", но това е друга тема) тогава изобщо няма да говориш, а ще работиш и пак ще бъде по специалността ти. При тази ситуация въоръжените пирати, аз невъоръжени пирати още не съм виждал, ще ти се сруват като поредната екранизация "Карибски пирати". Тогава друг ще преценя вместо теб, не защото си млад, а защото нямаш ни най-малка представа "какво по дяволите става".

Не съдя никого по възрастта, а по изказванията му. Аз лично се въздържам от коментари по теми, по които не съм подготвен и компетентен, но ужасно се дразня от колеги, които правят точно това.

Забравих да отбележа, че в професията, която си избрал практиката и натрупания опит са от огромно значение, което няма как да стане за 2-3 години.

Не съм се замислял за конфликт, защото по мои наблюдения каквото и да стане политиците ни ще послушат САЩ и ЕС и ще клекнат, за това освен "мироопазващи мисии" и учения, друго не смятам, че бих видял ако съм войник.
Не съм горд с професията си, колега, не я харесвам изобщо, а ти май реши че се хваля :mhihi: - дадох я за пример за нещо което се прави само само за пари и си го избираш сам.
За въоръжените конфликти съм се замислял да и измислих, че единственото, за което ще се ползва армията от тук нататък са точно тия "ангажименти" и "мирооопазващи мисии" - не мерси! Точно заради тях писах, че не бих станал нито платен нито неплатен войник, защо ли? Защото кауза няма и няма и да има - ще има малко пара за мен щото си рискувам живота в замяна на помощта ми за някоя голяма сила, която разграбва ресурсите на някоя държава под предлог за "мироопазване" или "освобождаване от даден режим". И точно, защото няма да се биеш за Република България, а за огромни политически и икономически интереси, за мен това трябва да е само професия! Ако твърденията ми не ти харесват, можеш да ги обориш с аргументи, различни от моята некомпетентност и неразбиране ;)

П.П. Мерси за урока по английски, но mate означава и помощник-капитан ;)
Последна промяна Djelebov на 03 Мар 2014, 2:06, променена общо 1 път
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 03 Мар 2014, 2:02

stony1 написа:
Само ми кажи каква точно беше казармата в оня и вид и как прецени, че два месеца са достатъчни.

по първия въпрос: под ония вид визирам нещата които съм чувал от братовчеди, вуйчовци, баща ми, чичовците ми и по-големи приятели. Например как са ги карали да премесят 1 хале със стари кубинки в друго хале защото е нямало кво да правят войниците и после като са свършили са ги накарали да ги върнат обратно. За вечни пияните сержанти, за откровената простотия с която се сблъскваш и т.н
По втория върпрос - ето така прецених тия 2 месеца (но съм съгласен че може да отнеме малко повече): за усвояване на оказването на първа медицинска помощ са необходими не повече от 2-3 дни по няколко часа занятия (освен ако индивида не е изключително тъп, тогава ще са нужни до 5 дена), за усвояване на умения за боравене с огнестрелно оръже както и учения по тактика, водене в строй и другите работи дето ги учат и ченгетата в академията всеки ден в продължение на 2-та месеца трябва да си или сакат или идиот за да не ги придобиеш. Към новия режим организма принципно се настройва много бързо: за 1 седмица вече си свикнал. Единственото което изисква може би повече време за да се пречупи това е дисциплината.
Така че може би си прав, 2 месеца са малко, но 3-4 мисля че са напълно достатъчни. Като говорим че спиш, ядеш и въобще живееш в поделението както си е било, но просто без глупостите и за по-кратко.
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 03 Мар 2014, 2:32

bum_bum написа:Ми не послушко, не разбрахме. :dunno: Химическото оръжие не е съвсем позволено.

А с атаките от въздуха се видя какво става в Афганистан или в Сърбия.....

И какво стана в Сърбия? Може би си запазиха Косово? Или май не...
Или може би, когато американците удариха по нашите къщи, успяхме да ги спрем?

bum_bum написа:...
добре платените и охранени пилоти леко ще се позамислят преди да излетят като знаят че предния ден са свалили пак някой от невидимите им другарчета

Това ще е много интересно - войник, който се замисля дали да изпълни заповед :help:

Не знам защо в тази тема приравнявате професионалната армия с "наемници" :lol: :help:

Както и да е. Казармата няма да се върне. Просто няма пари за това. Жалкото е че не малко хора биха гласували за политици, които обещават връщане на казармата, знаейки че реално това няма как да стане.

BMW_RIDER написа:Истината е съвсем друга - всеки който има някакво умение - стрелково, боен спорт, ако щете занаят дори рисуване - знае ,че уменията се коват с ГОДИНИ последователен, системен и упорит труд. И се захабяват веднага щом спреш да ги практикуваш.

:clap: :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Мар 2014, 13:17

Benedetto написа:И какво стана в Сърбия? Може би си запазиха Косово? Или май не...
Или може би, когато американците удариха по нашите къщи, успяхме да ги спрем?

Ми кво да стане.. Милошевич се предаде на самолет Стелт, а Младич на "умна" бомба. :yes: Модерна война, кво да правиш.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: SR-71 Blackbird

Мнение от MonsteR » 03 Мар 2014, 22:37

И кво кат не се предаде.. пак го изяде дървото.. не ами направо го гризна...

Задължителната военна повинност е пълен анахронизъм.. това е присъщо на изостаналите в цивилизационното си развитие държави, които залагат на жива сила, вместо на технология, тактика, стратегия и т.н.. сега друг е въпроса че повечето български мъже, които са служили изпадат в умиление като се сетят за казармата.. и им се иска да се върне... ама нямааа, който е*а е*а, сашка са омъжи... днешната младеж е изцяло от меки момченца и няма как да им хареса... а и няма защо да ги измъчваме, полза няма да има никаква за никой. Армията за мен трябва да добре натренирана, професионална, добре платена и да изпълнява функциите си с чест и достойнство.. Ако бай-мангау го върнем обратно.. ама никой няма да спечели.. освен бай мангау... тъй че опичайте си акълите и мислете, че после като кажеш А, трябва и Б да кажеш.. Т.е. мозъците ги напънете....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Мар 2014, 22:53

Спокойно, никой не очаква от теб да разбираш за какво говорим ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: SR-71 Blackbird

Мнение от MonsteR » 03 Мар 2014, 23:04

Тъй като с видни "експерти" като теб не мога да споря, се оттеглям от темата...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Мар 2014, 23:08

:yes: явно си по-умен отколкото изглеждаш.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 04 Мар 2014, 16:33

bum_bum написа:Някои се твърди, че са ударени от Стрела, други от Игла, а тя е българска а и от двете имахме доста на въоражение. Та при една добре обучена и въоръжена армия колкото и да е малка добре платените и охранени пилоти леко ще се позамислят преди да излетят като знаят че предния ден са свалили пак някой от невидимите им другарчета.

Тая "добре обучена и въоръжена армия" не се прави от малоумници, дето 9 месеца са се чесали по врата в караулката...
Тая армия трябва да е професионална. А тия дето ще ги мобилизираш от нивата и от краварника... И с тях и без тях, все тая...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 04 Мар 2014, 18:21

drago_pavlov написа:
bum_bum написа:Някои се твърди, че са ударени от Стрела, други от Игла, а тя е българска а и от двете имахме доста на въоражение. Та при една добре обучена и въоръжена армия колкото и да е малка добре платените и охранени пилоти леко ще се позамислят преди да излетят като знаят че предния ден са свалили пак някой от невидимите им другарчета.

Тая "добре обучена и въоръжена армия" не се прави от малоумници, дето 9 месеца са се чесали по врата в караулката...
Тая армия трябва да е професионална. А тия дето ще ги мобилизираш от нивата и от краварника... И с тях и без тях, все тая...

Батка, я кажИ за професионалната армия дето е млатила французи, англичани, сърби и гърци заедно :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 04 Мар 2014, 18:49

drago_pavlov написа:

що бре тез с костюмчето в офиса пред лаптопа повече работа ли ще свършат

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 04 Мар 2014, 22:13

///peter написа:Батка, я кажИ за професионалната армия дето е млатила французи, англичани, сърби и гърци заедно :mhihi:

"Батка", това кога е било? Преди има-няма 100 години... Сега сме в 21-ви век :winky:

barabqga написа:що бре тез с костюмчето в офиса пред лаптопа повече работа ли ще свършат

Едва ли...

П.П.: Вчера ги гледам на Шипка, след 2 км пеш изплезили езици до земята... И това са хора по на 20-30-40 години, които едва ли могат да направят 20 лицеви опори или 3 км бягане... Та това че част от тях са били в казармата хич не ги различаваше от тия, които не са :winky:
Ако разчиташ на такива мобилизирани да пазят родина... :roll:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата