Започва плащането на местни данъци и такси
Модератор: Общи модератори
36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
Уж можело да се види в сайта на общината с какъв евростандарт е записана колата, но аз никъде в сайта не видях да може да се направи такава справка.
Плащането на данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства за 2014-а започва от днес.
Заради промени в Закона за местните данъци и такси притежателите на автомобили ще трябва да си извадят документ, които ще удостоверява какъв е евростандартът на колите им, който ще им позволи да ползват отстъпка в данъка.
Зради това хиляди българи ще имат допълнителен разход от 10 до 80 лева за този документ.
Столичната община е получила информация за автомобилите с евростандарт, но тя не е пълна.
Затова собствениците на коли, регистрирани в София, могат да направят справка дали фигурират в получените от КАТ данни в сайта на общината.
За проверката е нужно само да се въведе име и ЕГН.
Ако информация липсва, те могат да потърсят необходимия документ от фирмата, която е официален вносител на съответния автомобил и да го представят пред данъчните служби.
Намаление от 50% на данъка за автомобили се полага на колите с екостандарт евро 3 и 4, а за евро 5 и 6 отстъпката е 60%.
Всяка община сама решава за намалението за по-старите коли с катализатор и то може да е до 40%. В София решиха да дадат максималната отстъпка от 40%.
Уж можело да се види в сайта на общината с какъв евростандарт е записана колата, но аз никъде в сайта не видях да може да се направи такава справка.

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Re: Започва плащането на местни данъци и такси
На мен също ми е интересно,от къде може да се види дали колата е Евро 3 и т.н..
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Нали знаете, че това касае само тези до 74kw. Нагоре си плащаш като пич.
- CTORH
- младши ентусиаст
-
Е никъде не пише, че касае само до 74kW, така че може би вече не е така. Все пак трябва някъде да може да се види с какъв евростандарт ти е записана колата, както и дали е записана със или без катализатор.
- frizzante
- младши ентусиаст
-
- Кара: му се на вода
Ако си над 74 kW, няма никакво значение какъв евростандарт ти пише или не пише в талона. Плащаш си толкова.
Sent from the черешата
Sent from the черешата
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!
- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
frizzante написа:Ако си над 74 kW, няма никакво значение какъв евростандарт ти пише или не пише в талона. Плащаш си толкова.
Sent from the черешата
Колега и аз точно от това се интересувах, защото колата ми е малко над 74kW... та има ли го официално някъде това написано или...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!
- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
netmurder написа:frizzante написа:Ако си над 74 kW, няма никакво значение какъв евростандарт ти пише или не пише в талона. Плащаш си толкова.
Sent from the черешата
Колега и аз точно от това се интересувах, защото колата ми е малко над 74kW... та има ли го официално някъде това написано или...
Режимът на облагане с данък върху превозните средства е регламентиран в чл.52-61 от Закона за местните данъци и такси.
Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително, снабдени с действащи катализаторни устройства и несъответстващи на екологичните категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6" и "EEV", определеният по чл. 55 данък за съответната година се заплаща с намаление от 20 до 40 на сто по решение на общинския съвет.
(2) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на екологични категории "Евро 3" и "Евро 4" данъкът се заплаща с 50 на сто намаление, а за съответстващите на "Евро 5" и "Евро 6" - с 60 на сто намаление, от определения по чл. 55, ал. 1 и 3 данък.
Ал. 3 и 4 са камиони и автобуси, така че ги пропускаме...
(5) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Екологичните категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6" и "ЕЕV" се удостоверяват чрез предоставяне на документ, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория.
Повече подробности в Закона за местните данъци и такси.
За тези с коли над 74 Кв:
b00st написа:Нали знаете, че това касае само тези до 74kw. Нагоре си плащаш като пич.
frizzante написа:Ако си над 74 kW, няма никакво значение какъв евростандарт ти пише или не пише в талона. Плащаш си толкова.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
пак ли ще се обясняваме, че е за коли под 100 кс
иначе въпроса с определяне на Еврото е резонен

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
K_Ilkov написа:пак ли ще се обясняваме, че е за коли под 100 кс![]()
Колега извинявам се че не съм разбрал по рано, че става въпрос за коли под 74kW, но щом е така не виждам за какво е толкова цялата тази дандания при положение, че тези хора и до сега са плащали смешен данък!!!
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Аз сега платих 42.64лв за 90кс в София, а миналата година беше 87 или нещо такова. Никъде не пише обаче за колко месеца, за цяла година ли е, номер на колата и т.н.. Явно ще имаме проблем при минаване на преглед. 

- p0wEr
- младши ентусиаст
-
- Кара: 90" Е30 316i
- Мечтае да кара: Е30 3??
Някой може ли да ми каже как Е30-ката е на баща ми на името инвалид е майка ми не фигурира в талоните а плаща данък за кола която не е нейна собственост... ?
Пичове, Е30 не е за хора със слаби сърца, лекари или юристи...
Първите могат да умрат от страх, вторите ще си представят кървави гледки, а третите ще броят наум актовете и наказателните постановления, които биха получили...
Не случайно още през 80-те години Е30 е водело класацията за най-много смъртни случаи, като е било изпреварено единствено от Порше 911.
При Е30 е или любов от пръв поглед, или нищо. Първото каране е като секс за първи път - не знаеш какво да мислиш, ама знаеш че ти е харесало и че ще го направиш пак... След това идва зависимостта, по силна от наркотик...
Няма "бивш" Е30-каджия, който поне веднъж е бил наистина такъв, си остава рецидивист до живот...
Първите могат да умрат от страх, вторите ще си представят кървави гледки, а третите ще броят наум актовете и наказателните постановления, които биха получили...

Не случайно още през 80-те години Е30 е водело класацията за най-много смъртни случаи, като е било изпреварено единствено от Порше 911.
При Е30 е или любов от пръв поглед, или нищо. Първото каране е като секс за първи път - не знаеш какво да мислиш, ама знаеш че ти е харесало и че ще го направиш пак... След това идва зависимостта, по силна от наркотик...
Няма "бивш" Е30-каджия, който поне веднъж е бил наистина такъв, си остава рецидивист до живот...
- CTORH
- младши ентусиаст
-
Благодарности на @sapio за поясненията!
@bum_bum, може би те е хванало някое намаление точно от евростандартите. На бележката, дето ти я дават като платиш данъка трябва да пише периода, но би трябвало да е за цялата година, ако изрично не си казал, че искаш да плащаш за половин година само.

@bum_bum, може би те е хванало някое намаление точно от евростандартите. На бележката, дето ти я дават като платиш данъка трябва да пише периода, но би трябвало да е за цялата година, ако изрично не си казал, че искаш да плащаш за половин година само.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Платих по банков път и за всичко, което ми излизаше като задължения. В самата бележка обаче нищо не пише- сумата, имената и някакъв код. Дори не пише за каква кола е. 

- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
p0wEr написа:Някой може ли да ми каже как Е30-ката е на баща ми на името инвалид е майка ми не фигурира в талоните а плаща данък за кола която не е нейна собственост... ?
Може - нарича се съпружеска имуществена общност - накратко СИО. Виж в гугъл какво представлява.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
bum_bum написа:Аз сега платих 42.64лв за 90кс в София, а миналата година беше 87 или нещо такова. Никъде не пише обаче за колко месеца, за цяла година ли е, номер на колата и т.н.. Явно ще имаме проблем при минаване на преглед.
Не трябва ли да отидеш до общината за стикерче сега?
Холограмното стикерче имам предвид ...
Ако е така ще имаш удоволствието да разбереш на място всичко нужно

пп По спомен беше писал, че си ги отебал в данъчното за бележка за катализатор?
може сега да те е хванала проимоцията на евро стандарта

netmurder написа:K_Ilkov написа:пак ли ще се обясняваме, че е за коли под 100 кс![]()
Колега извинявам се че не съм разбрал по рано, че става въпрос за коли под 74kW, но щом е така не виждам за какво е толкова цялата тази дандания при положение, че тези хора и до сега са плащали смешен данък!!!
ми цялата дандания си я правим тука щото и преди имаше такава тема и сега пак се почва
лошо няма, че си разбрал сега просто едно и също нещо се повтаря за N-ти път ...
иначе не е същото като преди тъй като историята с катализаторите беше смешна или поне по-смешна от тази с Еврото
Последна промяна K_Ilkov на 04 Мар 2014, 16:35, променена общо 1 път

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3