Въпрос за кинетична енергия при огнестрелно оръжие.
Модератор: Общи модератори
37 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
Re: Въпрос за кинетична енергия при огнестрелно оръжие.
Направо иди при Майстор Цветко да ги замерите/силите,енергията/, с осцилоскопа ... 
ПС: Мисля, че и дилърската диагностика ще ги хване

ПС: Мисля, че и дилърската диагностика ще ги хване

- marto7067
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с волан от М5
- Мечтае да кара: Scott Gambler 730
Аз не, че разбирам много, но..да, съдейки по третия закон на Нютон-на гилзата действа същата сила, както и на куршума-ама в другата посока.
От втория закон знаем, че силата действаща на едно тяло е равна на масата по ускорението(Ф=м.а)-от тук следва, че ускорението е равно на силата върху масата на даденото тяло!(а=Ф/м) Като се има предвид, че силата не се променя...следва, че ускорението зависи от масата на тялото или казано накратко-куршума придобива много по-голямо ускорение от патлака-тъй като е много по-лек(логично) и съответно пистолета "ускорява" назад-доста по-малко!
Кво казах - не знам, но мисля, че това е логиката

От втория закон знаем, че силата действаща на едно тяло е равна на масата по ускорението(Ф=м.а)-от тук следва, че ускорението е равно на силата върху масата на даденото тяло!(а=Ф/м) Като се има предвид, че силата не се променя...следва, че ускорението зависи от масата на тялото или казано накратко-куршума придобива много по-голямо ускорение от патлака-тъй като е много по-лек(логично) и съответно пистолета "ускорява" назад-доста по-малко!
Кво казах - не знам, но мисля, че това е логиката

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
според мен не е равна кинетичната енергия,най малко защото част от тази енергия се губи при газовете от изгорелия барут при самото презареждане на автоматичния пистолет например.Има загуби,нещо подобно на по прост език е да се спори при бмв дали конете на мотора са =на конете на гумите
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Аз също си мисля, че голяма част от газовете се ползват за презареждане, при автоматичните пистолети ... та в тоя ред на мисли и енергията усетена като откат намалява.
Все пак при револвера газовете излизат главно през дулото, но и малка част през барабана ...
Интересно ще ми е някой виден физик и оръжеен експерт да обясни.
Колкото до грешно зададените въпроси помнете едно - > Няма глупав въпрос, има глупав отговор.
Все пак при револвера газовете излизат главно през дулото, но и малка част през барабана ...
Интересно ще ми е някой виден физик и оръжеен експерт да обясни.
Колкото до грешно зададените въпроси помнете едно - > Няма глупав въпрос, има глупав отговор.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Драгослав
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46XI / W164
Опитах се малко да оправя въпроса си.
- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
Каквото и да бъбрим, все едно си е: Закон на физиката.... опитът направен в "чиста среда" ще докаже закона.... Другото е просто "усещане" /за жена/
А не вярвам сега тук да се "подбъзиква" някой "Айнщайн" от Горубляне или някъде другаде
Закон + Физика -> Опит -> Резултат /предварително описан от закона/! /и майстори/ 

Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
deyan-enchev написа:Аз също си мисля, че голяма част от газовете се ползват за презареждане, при автоматичните пистолети ... та в тоя ред на мисли и енергията усетена като откат намалява.
Тука е разковничето.
И да се опитам да отговоря на първоначалния въпрос - енергията на куршума е равна на енергията на отката ня цялото оръжие, но НЕ е равна на това, което усещаш като откат поради това, за което колегата deyan-enchev е споменал.
Si non confectus, non reficiat.
Драгослав написа:Здравейте,нека знаещите и интересуващите се от късно нарезно оръжие(пистолети) се изкажат. Въпросът е породен от един спор,ще бъда благодарен за отговорите.
Кинетичната енергия на куршумът равна ли е на енергията която действа като откат. С други думи енергията на куршумът пропорционална ли е на енергията на оръжието действаща обратно на пококата на куршума.? Иксма да отблелжа(както всеки знае),че откатът се усеща след като проектила напусне цевта.
p.s.Откат,но да се игнорират факторите,като възвратна пружина,системи за намаляване на отката и т.н.Енергията на куршума равна ли е на силата тласкаща оръжието в обратната покока???
въпроса ти е малко объркан защото има един отговор но два (различни) ефекта

всяко действие има равно и противоположно противодействие. проста физика- 3ти закон на нютон.
но.. отката не е равен на кинетичната енергия в обратна посока която се упражнява върху стрелеца. тя зависи от много неща и като цяло е често по-малка защото има неща които карат оръжието да не ритне назад със скороста и енергията на куршума - основната величина която диктува това е масата на оръжието. след това е твърдоста на пружината на затвора (ако оръжието е самозарядно).
по горната логика най-силен откат (най близо до кинетичната енергия на куршума) се получава като стреляш с оръжие с малка маса и ръчен затвор. мисли револвер или пушка с ръчен затвор.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
При револвера имаш големи загуби от просвета между края на барабана и форсиращия конус на цевта. При болтовата карабина обаче си прав - там отката, който усещаш, е почти пълен.
Si non confectus, non reficiat.
Zagy написа:При револвера имаш големи загуби от просвета между края на барабана и форсиращия конус на цевта.
всъщност загубите от един нормален просвет при един нормален револвер (под 5" цев) са малки... ако е дългоцевен револвер разликата е малко по-значима но при всички положения - не е голяма.
http://www.ballisticsbytheinch.com/blackhills2.html
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
Ей тука се говори горе-долу по тая материя
И тук в началото
И тук в началото
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
deyan-enchev написа:Колкото до грешно зададените въпроси помнете едно - > Няма глупав въпрос, има глупав отговор.
Май беше обратното, ама карай

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
drago_pavlov написа:deyan-enchev написа:Колкото до грешно зададените въпроси помнете едно - > Няма глупав въпрос, има глупав отговор.
Май беше обратното, ама карай

Изобщо не е обратното, за мен нещата са както съм ги написал.
Мога и да ти го разтълкувам. Глупав въпрос може да е такъв зададен от невежа, въпрос който на знаещия ще се стори глупав. Именно в знаещия обаче е силата на волята и възпитанието да отговори подобаващо на този въпрос. Именно в него е и благоразумието да не "затапва" незнаещия, само защото има превес над него.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Драгослав
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46XI / W164
Въпросът ми предизвика сериозни критики,че е грешно,объркано и невежо задеден.Някой би ли го задал правилно? Или да ме попрви? Не виждам какво объркано има.
Отговорът е не. Взрива прилага сила върху куршума, прилага съответната противоположна сила и към пистолета, но неговата маса е по-голяма, съотвено той се ускорява по-слабо и придвижва по-бавно, съотвено тази сила извършва по-малко работа върху пистолета и много повече върху куршума, който свободно отлита. Работа = енергия. Както беше казал един колега по-горе, скоростта е на квадрат в кинетичната енергия.
37 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3