КАТ и могат ли да ни спират все още
Модератор: Общи модератори
31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Re: КАТ и могат ли да ни спират все още
bum_bum написа:Аз като ме спрат винаги говоря на "вие" и пари не давам. Изисквам служителя да се държи уставно, да е опрятен и ако не е му правя забележка да отиде да се въведе по форма и да ми се представи отново. Зная правата и задълженията си и когато съм допуснал нарушение ми бива съставен акт, фиш и т.н. В резултат от отношението ми всеки път се намира по нещо. Поради което точките свършиха накрая и сега си плащам като поп за всичко наново, все едно никога не съм имал книжка. Идния петък пак ще съм правоспособен водач и всичко отначало.
Биа са сас лошите! И ще продължавам.

Аз минах по твоя път преди 3 години! Пари също не давам и си понасям последствията. Смея да кажа, че сега съм доста по-примерен шофьор!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Аз лично нямам проблем с това да ме спират просто за проверка. Все пак това им е работата. По пътищата и без това е пълно с полуразпаднали се курници, пияни "водачи", такива с неизрядни документи и т.н. Ако автомобила ти е изправен и си знаеш правата единственото лошо в това да те спират е, че ти губят времето.
пп. Има е нещо положително - като поговориш малко с някой милиционер и го видиш колко е прост, започваш да се чувстваш УМЕН
пп. Има е нещо положително - като поговориш малко с някой милиционер и го видиш колко е прост, започваш да се чувстваш УМЕН

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Аз пък имам. Карам по Околовръстното за да спестя време и да не се набивам в центъра. Фуражката ме спира, щото като види че карам 20 годишно БМВ му се струва, че или съм много богат или нещо задължително не ми е наред. Съответно ми изгубва повече време, отколкото ако бях минал през центъра. Друг случай- купувам си скутер за да се придвижвам бързо в града. Да, ама не. Спират ме на всяко второ излизане за да проверят дали имам ГО и категория. Спестеното време отново отива по дяволите.
Ако направя ПТП и нямам ГО нека ме съдерат, но до момента в който си карам и спазвам ЗДвП държа да не бъда тормозен без причина.
Ако направя ПТП и нямам ГО нека ме съдерат, но до момента в който си карам и спазвам ЗДвП държа да не бъда тормозен без причина.
venk0v написа:Здравейте колеги.Надявам се съм уцелил раздела.Става въпрос за казуса могат ли в момента ония с белите фуражки да ни спират за каквото си искат?Питам от чисто законова гледна точка дали им позволява да си разиграват коня или ги задължава да имат причина за спирането на конкретното МПС.Другото което ме притеснява е проверката оборудването(аптечка,триъгълник...) тяхна работа ли е да го проверяват или на служителите които правят ГТП на автомобила?Благодаря за информацията!
Чл. 58. (1) Служителят, назначен в наряд за пътен контрол, спира водачите на ППС за проверка, когато:
1. има видимо нарушение на правилата за движение по пътищата;
2. има неизправности на ППС или разположението на товара създава опасност за участниците в движението;
3. начинът на движение и поведение пораждат съмнения към водача на МПС за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество;
4. съществуват данни или предположения, че водачът на ППС е участвал в ПТП или в извършването на престъпление.
(2) За спиране на ППС, когато водачът не е извършил нарушение на ЗДвП и няма данни по ал. 1, т. 3 или 4, служителят изготвя докладна записка в края на работната смяна.
С право са те спрели за проверка. Друг е въпросът, че за изгорял габарит, лампа .... по автомобила не са уредени коректно в ЗДвП. Във всеки един момент може да изгори лампа и това не трябва автоматично да е предпоставка за глоба. В някой страни при изгоряла лампа и констатиране от проверяващия орган, се предупреждава шофьора, че в рамките на 24 ч. е длъжен да отстрани неизправността или при последваща проверка след изтекли 24 ч. ще бъде глобен.
Мен пък колкото и пъти да са ме спирали за изгоряла крушка винаги ми казват или да отстраня повредата или да ми пишат фиш. Аз като дърт шофер винаги си нося комплектче с крушки и до сега винаги съм сменял и после си ходя. Даже последния път (миналата година лятото) ме спират преди несебър и ми викат изгорял ти единия фар, а аз с готов отговот сега го сменям и всичко беше ОК. Даже се заговорихме като видяха как се отваря предни капак на служебния Форд Конект.
F3P написа:venk0v написа:....
Издигаш се в топ 3... Явно трябва да ти се обяснява подробно, внимателно и поне 3 пъти за да схванеш- ако се налага и 3-ти път ще ти го разясня.
1: Имало е повод да те спре заради габарита. НЕ Е (поне не само) щото си грозен- имаш техн. неизправност. Разбира се той може да те информира само и да не те глоби за това- изгарят крушките, все пак не са вечни.
2: Проверил ти е документите и оборудването на колата- има ПЪЛНОТО ПРАВО да го извърши. Не само право- той това работи, ПРОВЕРЯВА ЗА НЕРЕДНОСТИ.
3: Установил е, че пожарогасителя ти е с изтекъл срок (щом си имал такъв)- ти не знаеш ли, че всяка година се зарежда/проверява тоя пожарогасител и се слага стикер за годностАко е минал срока на заверката е все едно, че нямаш такъв... Изтекъл му е срока- логично те глобяват.
4: Да кажем, че всичко ти е наред с пожарогасителя- имаш го, проверен е преди 3 дни и оная гадина ти пише фиш ВЪПРЕКИ всичко просто щото си грозен и не го кефиш. Бе ти си прав- ония е гад дето само се заяжда щото жената не му е пускала от 3 месеца и му е крив света.
Имаш право да откажеш съставянето на фиш и да изискаш да ти напишат акт- май и това ти е убягнало, аПише ти акт, пишеш отдолу възражения, после обжалваш в законният 3-дневен срок и си готов.
bum_bum написа:...За пожарогасител в ЗДвП пише само, че трявба да го имаш тъй че за да ти пише акт, че не е заверен не виждам под кой член ще го формулира.
Ама ползвайте и ППЗДвП все пак, не е само ЗДвП дето се чете.Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически
неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
...............
6. по рамата, кабината, каросерията и допълнителното оборудване:
...............
п) няма пожарогасител или е неизправен;
р) няма аптечка;
с) няма светлоотразителен триъгълник или е неизправен;
При положение, че колата се води техн. неизправна все ще има как да го глоби, налиПо част от точките в чл.10 от ППЗДвП могат да те спрат от движение, едва ли е сложно да ти напишат фиш. Да уточним и, че е ЗАБРАНЕНО да кара колата НОЩНО време (авторът е написал "аз не съм врачка нощно време да знам че ми е изгорял" ) с неизправни светлини- дори и до първата бензиностанция е забранено да кара, ходи пеша. Справка- чл.101 от ЗДвП...
Точно ти НЕ си човека който ще ми обеснява в конкретния случай кой е бил прави и кой не е без да си присъсъвал.Много други колеги написаха след теб,че нощно време няма как да знаеш дали имаш изгорял габарит (отзад няма как да видя,а отпред светят фарове).Ако господин фуражка реши да ти вземе 20-те лева каквото и да правиш измъкване НЯМА.А личните ти определения мисля че НЯМАТ място във форума,защото ти си в моя ТОП 1 по тъпотия.Благодаря на останалите колеги за информацията!!
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
bum_bum написа:Биа са сас лошите! И ще продължавам.
тая кауза е обречена (за съжаление)... лошите са много повече от добрите в БГ (и от двете страни - шАфиори и поуицаи)
по темата:
Могат - при подаден недвусмислен сигнал от униформено лице си длъжен да спреш!
You said: "Time will change!" What if it changes you?
bum_bum написа:Не бях го прочел това, че е било през ноща. В тоя случай направо те спират и от движение тъй че ако е минало само с фиш си е помилване от страна на проверяващия.
За пожарогасителя ясно ама пак не могат нищо съществено да направят защото пише "неизправен". Липсата на стикер не го прави автоматично неизправен. По същата логика и триъгълника трябва да има стикер за проверка за изправност. Ако ме глобят за това му записвам серийния номер и отивам да го изпръскам целия в КАТ да покажа, че си е изправен
Чак да те спрат от движение за една лампа е леко прекалено и не го правят. Лампа е, изгаря- сменяш и продължаваш. Ако имаш де- иначе ще ходиш пеша посред нощите да търсиш лампа

А относно изправен или не е пожарогасителя има 2 положения: "Годен" (проверен и в срока на стикера) и "Негоден" (като е изтекъл срока на стикера), няма положение "Срокът не е важен, нали е пълен и неизползван"...
За триъгълника специално аз съм попадал на модел дето изваден нов от кутията е абсурд да го сглобиш и поставиш на пътя- евтини боклуци колкото щеш.
Както казах вече- като имаш против фактите около написаният фиш го оспорваш и полицаят е длъжен да ти състави акт и почваш процедурата като пишеш възражения, обжалваш в 3 дневен срок, караш 2 месеца поне с акта и т.н.- ясно ти е положението и реда.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
venk0v написа:Много други колеги написаха след теб,че нощно време няма как да знаеш дали имаш изгорял габарит (отзад няма как да видя,а отпред светят фарове).Ако господин фуражка реши да ти вземе 20-те лева каквото и да правиш измъкване НЯМА.А личните ти определения мисля че НЯМАТ място във форума,защото ти си в моя ТОП 1 по тъпотия.Благодаря на останалите колеги за информацията!!
За да бъдем честни закона не те пита имаш ли или нямаш начин да установиш дали ти свети габарита. Той ТРЯБВА да свети. В противен случай катаджията без проблем може да те спре от движение. (чл171.т.2). А ако и на пътя така се напъваш както тук и аз съм тоя, дето те е спрял бих ти приложил и ал.1, буква В. Т.е. ще ти взема и книжката тъй като поради незнание на закона вършиш немаловажно нарушение на ЗДвП- управляваш технически неизправно МПС.
Не е лошо да си отстояваш правата ама направи си преди това труда поне така отгоре-отгоре да прочетеш закона. Независимо дали си съгласен с него и тълкуванието му като водач е редно поне бегла представа да имаш.
F3P написа:
Чак да те спрат от движение за една лампа е леко прекалено и не го правят. .
Бас ловим ли да почна да ровя из старите актове, докато не съм ги хвърлил?

- mambata_943
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: квото дойде
Преди време бях чел една тема, в която беше описано как да се държим с полицаи, какво имаме право да им искаме и много други примери. Някой може ли да я даде, мисля, че е доста полезна 

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Как да се държим с полицаите? Възпитано, учтиво, с уважение. Тема ли трябва за това? А училище по елементарна култура и обноски да отворим? Ами за първите 7 г. да отварям ли дума или да не си правя труда? Само си виж темата, другарю автор. Могат ли КАТ да ни спират, че и все още. Сигурно предлагаш това да започнат да го правят ДАИ, може би? Кой, освен КАТ изобщо има право да ни спира? И кога мислиш, КАТ ще загуби това право, което е изобщо и смисълът на съществуването на тази служба. Изобщо другарю, знаеш ли какво значат тия три букви, КАТ? Като си отговориш, вземи си изтрий темата.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Elesar74 написа:.

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- eLiTyY
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: X5 (E53) facelift
- Мечтае да кара: M6
- Детайли за колата: sport package 3.0D
super_mario написа:Не бе как могат да те спират ъпсурт карай без книжка,пиян и да НЕ ти пука![]()
Как ще проверят аптечката кви са те
Марияне добре си го казал

31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3