Масло за Е46
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- katronski_br
- ентусиаст
-
- Кара: с кеф...
- Мечтае да кара: МИГ29
- Детайли за колата: Е90 бензин 129 к.с. 2007.
Re: Масло за Е46
На мен ми се струват фантасмагории тези разходи ''само'' от 500 мл. Това си е половин литър е хора, ами разход си е. Карал съм си колата нормално, и гуми съм въртял и детето съм си карал на училище с 2000 оборота, и 220 съм вдигал. Минах с него 150 хиляди км. преди да го продам Ама масло не е харчило.Фен съм на марката точно заради здравината на двигателя, не ми казвайте че на баща ми жигулата е с по здрава двигател защото не харчеше масло и баща ми го сменяше на 50 000 км с мисълта че този боклук не заслужава ново масло.
В началото бе самолетен двигател..... и Господ каза: ''Нека бъде BMW''
- fancooler
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 320Ci '01
katronski_br написа:На мен ми се струват фантасмагории тези разходи ''само'' от 500 мл. Това си е половин литър е хора, ами разход си е. Карал съм си колата нормално, и гуми съм въртял и детето съм си карал на училище с 2000 оборота, и 220 съм вдигал. Минах с него 150 хиляди км. преди да го продам Ама масло не е харчило.Фен съм на марката точно заради здравината на двигателя, не ми казвайте че на баща ми жигулата е с по здрава двигател защото не харчеше масло и баща ми го сменяше на 50 000 км с мисълта че този боклук не заслужава ново масло.
Днес се захванах и попрочетох повече по темата. Масло горят съвременните БЕНЗИНОВИ двигатели на БМВ като почнеш от м54 и цялата N серия. До 1 литър масло на 10 000 км. се оказва допустим от производителя разход. Предишната ми е46-ца беше с м43ту и не бараше грам масло, камо ли м10-ката. К'во да правиш - нови технологии...

- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
Във връзка с разхода на масло искам да попитам защо препоръчвате масло 5в40 /5в30 за трилитровия бензин на е46, при положение, че му се носи славата на "маслояд". Щом харчи масло, не е ли по-добре да му се слага по-гъсто?
- katronski_br
- ентусиаст
-
fancooler написа:katronski_br написа:На мен ми се струват фантасмагории тези разходи ''само'' от 500 мл. Това си е половин литър е хора, ами разход си е. Карал съм си колата нормално, и гуми съм въртял и детето съм си карал на училище с 2000 оборота, и 220 съм вдигал. Минах с него 150 хиляди км. преди да го продам Ама масло не е харчило.Фен съм на марката точно заради здравината на двигателя, не ми казвайте че на баща ми жигулата е с по здрава двигател защото не харчеше масло и баща ми го сменяше на 50 000 км с мисълта че този боклук не заслужава ново масло.
Днес се захванах и попрочетох повече по темата. Масло горят съвременните БЕНЗИНОВИ двигатели на БМВ като почнеш от м54 и цялата N серия. До 1 литър масло на 10 000 км. се оказва допустим от производителя разход. Предишната ми е46-ца беше с м43ту и не бараше грам масло, камо ли м10-ката. К'во да правиш - нови технологии...
сега съм с Е90 бензин точно преди 10 000 км му смених маслото и сега му предстои смяна. Тъкмо ще видя дали е намаляло. Че тези съвременни технологии нямат и пръчка даже. (може би заради това , да не се вижда че пипа масълце)
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
surfboard написа:Във връзка с разхода на масло искам да попитам защо препоръчвате масло 5в40 /5в30 за трилитровия бензин на е46, при положение, че му се носи славата на "маслояд". Щом харчи масло, не е ли по-добре да му се слага по-гъсто?
Не, защото ако слагаш гъсто масло при студен старт мотора първите секунди ще работи без смазване - демек докато разкара гъсталака навсякъде лагерите ще трият метал в метал, повдигачите ще щракат на сухо, биелните болтове и лагери ще движат на сухо, сегментите и ризите на цилиндрите няма да имат масления филм, който дава оптимална работа, и ще се дерат един в друг. Може би знаеш, но 80-90% от цялото износване на един двигател е при студените стартове.
Горното важи за всички двигатели - дизел, бензин, газ, масло, вода, фъстъчено масло и каквото още се сетиш; особено важи за турбо и компресорни мотори.
Si non confectus, non reficiat.
- surfboard
- младши ентусиаст
-
Добре, значи в такъв случай удачно ли ще бъде да премина към Кастрол 5в40 при следващата смяна?
- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
surfboard написа:Добре, значи в такъв случай удачно ли ще бъде да премина към Кастрол 5в40 при следващата смяна?
Да и друг път чети какво пише в сервизната книжка....

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Не знам защо си мислите, че щом двигателят има допустим харч на масло значи не е толкова здрав колкото старите двигатели. В крайна сметка какво е един литър на една смяна на маслото, и защо за много от вас е толкова голям проблем. Щом това е заводска норма просто си карайте колите. И го правете с правилните за целта масла. Защото аз съм убеден, че голяма част от драматичните разходи на масло са породени от употреба на неподходящи масла или други технически причини.
Даже на М 3 по книжка му дават при яко натискане до 1л на 1000км.
Sent from my GT-N5100 using Tapatalk
Sent from my GT-N5100 using Tapatalk
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 i
- Мечтае да кара: Е90 пак бензин
Абе нека моя не харчи изобщо пък вие се утешавайте с разход литър на 10000. Щото го пишело. Ами нали до литър може и да е 50-100 гр. Що ми се струва, че производителя се застрахова с тоя литър.
Sent from my HTC Desire S using Tapatalk 2
- Nikolay P.
- младши ентусиаст
-
Точно, че разход 200-300-500 грама или дори 1 литър за една смяна е наълно нормален и означава, че двигателя е стегнат и добър. В това няма нищо притеснително и който долива масло в тези стойности, да не се заблуждава, че има нещо нередно в мотора и че маслото му идвало много тънко и дай да му налеем по-гъсто, защото колата била вече на 250 000 - 300 000 или не знам си колко километра. Километрите не са показател за състоянието на двигателя. Колата може да е 2011 година (нова) и да е на 60 000 - 70 000 км. и да гори по 1 литър на 1000 км. ама като се кара като служебна и душманската и не се поддържа - много ясно, че двигателя ще се износи бързо и каквото масло да й слагаш, ще го гори. Коли като Е46 дето са на по 10 години, че и по-стари и на повече километри, ако са поддържани с годините както трябва и експлоатирани като хората, а не като автомобили за "рали Монте Карло" и на 500 000 км. двигател пак може да си кара с пълна синтетика и да не гори повече от литър масло (за което вече обясних, че е напълно нормално). 

Последна промяна Nikolay P. на 31 Мар 2014, 0:32, променена общо 1 път
- katronski_br
- ентусиаст
-
ивайло81 написа:Абе нека моя не харчи изобщо пък вие се утешавайте с разход литър на 10000. Щото го пишело. Ами нали до литър може и да е 50-100 гр. Що ми се струва, че производителя се застрахова с тоя литър.
напълно те подкрепям колега, утре производителя ще се застрахова и с антифриза и тук ще почнат '' ами щом така е нормално да се доливат по 2-3 литра антифриз , значи така трябва и двигателя си ми е супер''
що не вземат да направят по бензиностанциите и колонки за масло, един литър масло на един резервоар бензин горе долу като скутерчето ми.
Толкова било нормално за БМВ да гори масло че ако не гори значи е счупено. А иначе вече споменах че жигулата отиде за вторични без да го пипне и с милилитър. Разбирам че тези дето от смяна на смяна доливат толкова че практически сменят маслото се опитват да се утешат че било нормално ама ... по един литър на всеки 1000 км... ако маслото е за 10 000 км, значи доливате 10 литра, при 5 литра масло... защо да го сменяте, та то е сменено два пъти вече.
- surfboard
- младши ентусиаст
-
ilia1984 написа:surfboard написа:Добре, значи в такъв случай удачно ли ще бъде да премина към Кастрол 5в40 при следващата смяна?
Да и друг път чети какво пише в сервизната книжка....
Не, вместо това ще дойда лично при теб да ме консултираш

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
katronski_br написа:ивайло81 написа:Абе нека моя не харчи изобщо пък вие се утешавайте с разход литър на 10000. Щото го пишело. Ами нали до литър може и да е 50-100 гр. Що ми се струва, че производителя се застрахова с тоя литър.
напълно те подкрепям колега, утре производителя ще се застрахова и с антифриза и тук ще почнат '' ами щом така е нормално да се доливат по 2-3 литра антифриз , значи така трябва и двигателя си ми е супер''
що не вземат да направят по бензиностанциите и колонки за масло, един литър масло на един резервоар бензин горе долу като скутерчето ми.
Толкова било нормално за БМВ да гори масло че ако не гори значи е счупено. А иначе вече споменах че жигулата отиде за вторични без да го пипне и с милилитър. Разбирам че тези дето от смяна на смяна доливат толкова че практически сменят маслото се опитват да се утешат че било нормално ама ... по един литър на всеки 1000 км... ако маслото е за 10 000 км, значи доливате 10 литра, при 5 литра масло... защо да го сменяте, та то е сменено два пъти вече.
Стига с тея жигули ,куп неуместни примери.
Има двигатели,които са проектирани да има разход на масло до 1лтр на 1000км..
Ако карате на по-високи обороти,шанса уплътнение да пропусне,ако не е сменяно е по-голям.
Ако се кара с по-финно масло -също.Това не значи да се кара с по-висок вискозитет,защото доректно влия на студените стартове,времето за загряване,налягане и т.н.
Ако производител дава,гранични стойности,значи е така,като гледам що коли се карат на безброй километри и не пушат..
А като ви харчи 500гр - купете си жигула,тя не харчи ,чак за скрап е отишла,защото купето се е отказало от тоя пуст двигател,дето е номер 1.
А тея дето правят,тестове на двигатели и дават награди са некви некадърници,щото в нашия форум всички са гений инженери...
И за да няма грешно разбрали,не казвам че е нормално за кола различна от М3 при натоварване над литър на 1000км при истински качествено масло..
Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- katronski_br
- ентусиаст
-
''и тази година наградата за най добър двигател печели екипа конструирал такъв с разход един литър масло за 1000 км. останалите .... съжалявам но не печелите награда защото вашите двигатели не харчат масло''