За Банките и Кредитите

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

За Банките и Кредитите

Мнение от uricatoli » 06 Май 2014, 20:27

Здравейте, имам няколко въпроса относно овърдрафт.. Какво е точно и дали е набутвация? Също така може ли да се взема и в последствие да се увеличава сумата..Защото до колкото му е ясно е тип кредитна карта?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Re: За Банките и Кредитите

Мнение от Мордехай » 06 Май 2014, 21:25

Здрасти, ще се опитам да кажа каквото знам, пък може и да съм ти полезен. Преди наколко години исках да взема овърдрафт в размер на 10 000 лв. Та значи примерно в сметката си имаш 20 000 лв и постоянно плащаш нещо и постоянно ти влизат пари. Понякога обаче плащанията ти са повече от парите, които имаш в сметката си в този момент и ти се налага да чакаш да ти влезнат пари. За да не чакаш ползваш това нещо овърдрафт, тоест имаш още едни 10 000 лв, дето не са ти в сметката, но банката плаща с тях това, дето не ти достига като сума. На мен обаче за да ми го отпуснат ми поискаха такси за разглеждане на документи, застраховки, управление на овердрафта и не знам си още какво за около 1000 лв. Аз разбира се се ядосах и им казах, че се отказвам, защото не е нормално да дам 1000 лв, за да ползвам евентуално 10000 през някое време на годината. Сега не знам как е, но последните години са много мазни и предлагат постоянно кредити дори без ипотеки и обезпечение. Става въпрос за Уникредит.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 06 Май 2014, 21:40

Аз имам в ПИБ - 10к е, трябва да погледна, но мисля, че беше на ГПР 16%.

Не го ползвам, но като цяло не е много изгоден - зависи за какво ще го ползваш.

На теб за какво ти е точно - каква ти е идеята?
virtue and tranquillity

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Мнение от uricatoli » 06 Май 2014, 22:11

Малко ремонти из нас + че си харесах една кола :mhihi: .. Не искам да се натоварвам.. Аз съм техен потребител вече 10год и там ми се превежда заплатата.. До колкото подразбрах това е в огромен + понеже не трябва да дам 100 документа че съм на работа и прочее.. Утре мисля да отида на място да питам..
Изображение

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 06 Май 2014, 22:46

Най-добре е на място да отидеш, да - най-малкото, лихвния процент е индивидуален.

Плюс е, че имаш вече взаимотношения с банката и предполагам, че няма да имаш проблеми при отпускането. Доколкото знам, при стандартния овърдрафт заплатата няма как да не се превежда по сметка, защото реално тя ти обезпечава овърдрафта - това е с превод на работна заплата, другия вариант е депозит или ипотека като обезпечение.

Не знам как е при другите банки, но в ПИБ виждаш сумата по овърдрафта постоянно - тоест, ако имаш отпуснат кредитен лимит по овърдрафт 10к, а в сметката имаш 5к - нето имаш 15к на разпложение, което може да бъде доста изкушаващо, ако нямаш дисциплина.

Плащаш лихва само на използваните средства, ок e за непредвидими ситуации и в крайна нужда - като оборотни средства и алтернатива на бързите кредити с 800% ГПР, да речем.

Предполагам си чел вече, но имай предвид, че ако нямаш финансова дисциплина и се забатачиш, oт овърдрафт се излиза доста трудно на чисто - в един момент може да си в ситуация, в която не можеш да му хванеш края какво точно се случва - това в сравнение с потребителски кредит или кредитни карти :)
virtue and tranquillity

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 06 Май 2014, 23:49

по-добре потребителски кредит ако имаш някаква цел конкретна

Овърдрафта е за зорзаман - по-скъп е и тн

хубаво разпитай и чети :yes:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от penio » 06 Май 2014, 23:51

в уникредит имам овърдрафт - 12 и нещо % годишна лихва и 20лв годишна такса. Лихвата се начислява ден за ден, върху използваната сума. Това са възможни условия, но съм им клиент от както се помня и условията са ми малко по-добри от официалните. И в ДСК мисля, също имат добри оферти.
Овердрафта определено е по-изгоден от нормален потребителски кредит. Финансовата самодисцплина обаче трябва да е по-висока, за да не им плащаш лихви постоянно.
Провери дали нямаш зачислен личен банкер, той ще ти даде най-добри условия и няма да те размотават.
Изображение

Аватар
Кара: E90 330xd
Детайли за колата: Черен фолиран седан.

Мнение от body » 07 Май 2014, 0:32

Колега penio,то дървото е тъкмо за клиенти "от как се помня съм клиент..."

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 07 Май 2014, 10:02

penio написа:Овердрафта определено е по-изгоден от нормален потребителски кредит.

би ли се обосновал защо и кога е по-изгоден?
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Аватар

Мнение от F3P » 07 Май 2014, 10:24

Какви са тея овърдрафт-и по 10 бона бе- това си е чиста проба кредит при гадни условия. Това, че банката му е сложила друго име нищо не значи.
По-добре си изкарайте кредитна карта като искате да имате винаги под ръка 10-15-20 бона- пак ще ви го набиват с гадни лихви и такси, но поне парите ще са на отделно място и няма да ги виждате налични всеки път на банкомата. Овърдрафт се пуска в размер на 1-2 месечни заплати за покриване на изненадващи разходи, за всичко отгоре се ползва нормален кредит.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 07 Май 2014, 10:33

F3P написа:По-добре си изкарайте кредитна карта като искате да имате винаги под ръка 10-15-20 бона- пак ще ви го набиват с гадни лихви и такси.

На кой дават кредитна карта 10-20 бона ...

Кредитната карта е продукт за разплащане ... всеки, който има друго виждане рано или късно има проблем ...

F3P написа:Овърдрафт се пуска в размер на 1-2 месечни заплати за покриване на изненадващи разходи, за всичко отгоре се ползва нормален кредит.

:yes:

Потребителски кредит
Изображение

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 07 Май 2014, 10:35

Колега, не искам да ти се бъркам, но не вземай кредит под никаква форма.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 07 Май 2014, 10:38

Elesar74 написа:Колега, не искам да ти се бъркам, но не вземай кредит под никаква форма.

Можеш ли да ни кажеш защо?
Изображение

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 07 Май 2014, 11:06

ако не е за много пари по-добре кредитна карта.
там поне имаш 45 дена гратисен период ако успееш да се вмъкнеш в него де ще ти е доста по-добре, понеже доколкото знам при теглене на пари от овърдрафт-а те бухат с лихва от ден 1.
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 07 Май 2014, 11:06

K_Ilkov написа:
Elesar74 написа:Колега, не искам да ти се бъркам, но не вземай кредит под никаква форма.

Можеш ли да ни кажеш защо?

Да. Защото не знаеш, какво ще бъде утре. Това едно. Второ, няма дълг, който да е нещо добро. Дълга обвърза и превръща човек в слуга на друг човек или организация. Няма значение под каква форма е, дълга си е дълг и трябва да се връща и то с лихва.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Следваща

Назад към Извън Темата