За Банките и Кредитите

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар

Re: За Банките и Кредитите

Мнение от F3P » 08 Май 2014, 18:31

ogata написа:И аз лично съм за максималното отсрочване.
По-добре да върна 200% отгоре , но месечно "да не го усещам", отколкото да си вада душата всеки месец. :yes:
Тва при положение, че някога за нещо се навия да взема кредит ;)

Сега намери един кредитен калкулатор в сайта на коя да е банка. Сложи 5 бона потребителски и почни да си играеш със сроковете - година, три, пет, десет години. Забелязваш ли как от един момент ти увеличаваш срока, но вноската не намалява осезаемо, а само плащаш по-дълго едно пари :?: Още ли си за максимално дълъг срок :?:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 08 Май 2014, 18:45

F3P написа:
ogata написа:И аз лично съм за максималното отсрочване.
По-добре да върна 200% отгоре , но месечно "да не го усещам", отколкото да си вада душата всеки месец. :yes:
Тва при положение, че някога за нещо се навия да взема кредит ;)

Сега намери един кредитен калкулатор в сайта на коя да е банка. Сложи 5 бона потребителски и почни да си играеш със сроковете - година, три, пет, десет години. Забелязваш ли как от един момент ти увеличаваш срока, но вноската не намалява осезаемо, а само плащаш по-дълго едно пари :?: Още ли си за максимално дълъг срок :?:

Току-що го пробвах с ОББ.
http://ubb.bg/bg-BG/Calculators/ConsumerCalc/261
5 бона при равни вноски и фиксирана лихва:

1 година по 440 лв
2 години по 231 лв (почти 2 пъти по-ниска вноска)
3 години по 162 лв (почти 3 пъти по-ниска вноска)
4 години по 128 лв
5 години по 107 лв (над 4 пъти по-ниска месечна вноска)

E, верно ... 107 x 60 месеца са си 6420, което си е 1420 лв отгоре. Но пък едно е 440 лв вноска на месец, друго е 107 ;) В случая може би най-удачно ще е 4ри годишния период, щото където са 107, там са 128 лв.
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

Потребител
Аватар
Кара: Volkswagen CC 2.0 TSI

Мнение от MapkoB » 08 Май 2014, 19:19

F3P написа:
MapkoB написа:....Препоръчвам ти да го разсрочиш максимално....

...

Ако си беше направил труда да прочетеш цялото изречение и поне да се опиташ да вникнеш в смисъла му, нямаше да се стигне до неловкия момент, в който си пролича нищо друго, освен ниската ти култура, изразена в безпричинна обида на човек, с чиято компетентност в дадена област ти не си запознат.
Ако вземем за пример кредитния калкулатор на Fibank, който колегата може би ще използва се получава следното при кредит от 5000 лева:
1 година - 438.09 месечна вноска
2 години - 229.21
3 години - 159.79
4 години - 125.22
5 години - 104.60
Стойности, близки до тези на Ogata, предполагам подобни на повечето банки. Хайде сега, всеки да си прецени сам как изобщо се живее с месечна заплата от 800 лева (приемаме средната за страната) и вноска от 440 (ако изобщо ти отпуснат кредита при тези условия) И дали няма да е по-възможно да събереш и да погасиш предсрочно при вноска 100 лева. Съгласно Закона за потребителския кредит, няма такси за предсрочно погасяване.
Сега, ако правиш по 2-3 бона на месец, вноската няма да я усетиш. И моя комшия ми е разправял, че по-дългосрочния кредит те вътри повече :mhihi: Аз говоря в общия случай. Както каза K_Ilkov
смЕтане му е майката ...

Аватар

Мнение от F3P » 08 Май 2014, 19:40

До 5г. е така, но има банки и с 10-години срок- там е грозно...

Друга банка:

5 години- 106 лева на месец
6 години- 92лв. на месец
7 години- 82лв. на месец
8 години- 75лв. на месец
9 години- 70лв. на месец
10 години- 65лв. на месец

Готини цифри, а :mhihi: Как да не се навиеш 10г. да им плащаш вместо примерно 7 години- цели 17 кинта на месец "спестяваш" :mhihi: С икономията ще си купиш бесните 3 кутии цигари, кило водка с разредител или друго маловажно нещо- разбира се, че ще отидеш на 10 години срок :lol: Пък и разликата от 1400 (за 5г.) до 2900лв. (за 10г.) лихви е някакви мижави 1500лв.- де не си ги дал :winky:

ПС: Предсрочното погасяване- ОК, хубаво нещо е. Само дето в началото голямата част от вноската е лихва и някакви мижави пари по главницата. Значи 1г. ще плащаш едни пари и после от онея 5 бона ще са останали 4900лв. от главницата- готино, а :?:
Изображение

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 08 Май 2014, 19:52

При предсорчно погасяване на главницата си спестяваш лихвите (за останалия период).

При този кредит по-горе, където плащаш 65 лв. на месец за 10 години - на 12-тия месец покриваш остатъка от главницата и това е, нямаш наказателна лихва или такси.

При ипотечните кредити го има това, където плащаш само лихвата в началото.

Аз лично предпочитам и ми е по-важно да имам свободата като съм debt free, с цената на по-висока вноска за кратък период, отколкото обратното.
virtue and tranquillity

Аватар

Мнение от F3P » 08 Май 2014, 20:07

vladye написа:...При ипотечните кредити го има това, където плащаш само лихвата в началото...

Не казах "само лихва", а основно лихва и малка част главница. Виж някой погасителен план на потребителски за 10 години и ще ти стане лошо - първата година я платиш и 5% от главницата, я не...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 08 Май 2014, 20:26

F3P написа:
MapkoB написа:....Препоръчвам ти да го разсрочиш максимално....

Ти за идиоти ли ни имаш тука :?: Или пък си прост като на дядо ми скъсания цървул :?: Трябва да е вярно поне едното- друг начин да пишеш такива простотии няма.

bum_bum: не с лошо!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 09 Май 2014, 1:14

Заек личен съвет - свии разходите, пък събери кинти. Нема сми от разни банкови "услуги". :winky:
Изображение

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Мнение от uricatoli » 09 Май 2014, 8:31

cod-cdbp написа:Заек личен съвет - свии разходите, пък събери кинти. Нема сми от разни банкови "услуги". :winky:

то и така реших.. ама темата се продължи :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 09 Май 2014, 13:10

Мъдро решение.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 09 Май 2014, 13:47

Ае... мъдро решение в доста случаи, неудачно решение в други...

Аз мога да говоря от позицията на човек, който е имал няколко кредита, има и кредитни карти... тези две неща обаче трябва да се разграничават МНОГО сериозно... и докато кредитите понякога са неизбежно зло, което те спасява в една или друга ситуация, при КК нещата са други... с КК може да се загробиш много сериозно, и то без да се усетиш... макар че с една кредитна карта може да изкараш няколко месеца, ако имаш нужда от време да си стъпиш на краката, докато си с много ограничени приходи за тия месеци.

Та за тая дисциплина, за която се говори... много е важна при КК, със сигурност... КК не е източник на "бързи пари", макар да имам познати, които гледат на КК точно по този начин.. потребителският кредит от друга страна е нещо, което в големи суми и години е крайно НЕизгодно, каквото и да си говорим... не е оправдано да се вкарваш на някви зверски % олихвяване и да мислиш, че си ударил кьоравото... в тоя ред на мисли и потребителските кредити, яко разсрочени в годините, не са много оферта... ОСВЕН ако идеята е да се разсрочи сериозно с цел постигане на вноска, която да ти помогне да вземеш кредита, но в рамките на следващите 12-18м да се погаси изцяло...

Аз лично съм много ЗА кредитните карти и потребителските кредити... не един или два пъти са ми позволявали да си "свърша работа" веднага, а не след време... споменатата дисциплина обаче трябва да е налице... аз поне лично се научих с "помоща" на първата ми КК, която по едно време само въртях лихви... от тогава насам, обаче, вижданията ми се промениха в правилната посока и в момента КК е една много полезна "придобивка" в моят портфейл.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 09 Май 2014, 13:51

Както някой беше казал един път... кредит си заслужава на 100% само за жилище :yes:

П.П. При по-дългосрочните го има и момента, че парите се обезценяват, но реално се усеща само на големи периоди от по 10-15-20 години. На кредит до 4-5 години няма как да усетиш драстично.
Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 09 Май 2014, 14:21

Точно па за жилище не съм много съгласен, че го плащаш двойно...

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 09 Май 2014, 14:26

Mollov написа:Точно па за жилище не съм много съгласен, че го плащаш двойно...

Сега като паднаха таксите за предсрочно погасяване нещатата далеч не стоят така.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Май 2014, 14:29

Е, предполага се че тоя имот също си увеличава стойността с времето а и има инфлация тъй че не гледай само нетната сума.

Познавам много хора, които не могат да живеят без кредит направо. Постоянно имат нещо на изплащане, често неща които не са им по джоба. Да не говорим продавачки по молове със заплати по 5-600лв и телефони по 1000, щото видиш ли "ама той само 40лв на месец". Аз лично предпочитам да не ям, да не пия, да не излизам и да си събера там за каквото ми трябва и да си го купя в брой. А кредит за ремонт по колата.. :banghead:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата