За Банките и Кредитите
Модератор: Общи модератори
56 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: За Банките и Кредитите
bum_bum написа:Е, предполага се че тоя имот също си увеличава стойността с времето а и има инфлация тъй че не гледай само нетната сума.

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
TNT написа:bum_bum написа:Е, предполага се че тоя имот също си увеличава стойността с времето а и има инфлация тъй че не гледай само нетната сума.
![]()
![]()
+ още една гледна точка
ако не изплащаш жилище си под наем,
което е обикновенно е по-евтино и необвързващо,
но накрая след 10-20-30 години в единия случай нямаш нищо срещу дадените пари ...

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Тоя разговор съм го водил с бая хора... "под наем" vs "ипотечен кредит"... само че никой не смята, че наема е наем и нямаш оскъпяване т.е. 30 години плащаш примерно само 300-400лв на месец, а не по 600-700лв за ипотечния кредит... и ако ти се случи да имаш финансови проблеми в по-дългосрочен план, не мислиш трескаво какво да направиш, че да уреждаш всеки месец вноската за банката...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Това ни е като цяло проблема с кредитите.
Ако един ипотечен кредит ти е значителна част от заплатата и утре като влезеш в някоя дупка и трябва да купиш две гуми в следствие на което нямаш пари за кредита то тоя имот не е за теб. Съответно, теглил кредит за кола и ако по време на изплащането се счупи нещо малко по-скъпо закъсваме отвсякъде. Значи тая кола не е за теб.
Един кредит трябва да ти създава удобство, а не да те заробва.
Ако един ипотечен кредит ти е значителна част от заплатата и утре като влезеш в някоя дупка и трябва да купиш две гуми в следствие на което нямаш пари за кредита то тоя имот не е за теб. Съответно, теглил кредит за кола и ако по време на изплащането се счупи нещо малко по-скъпо закъсваме отвсякъде. Значи тая кола не е за теб.
Един кредит трябва да ти създава удобство, а не да те заробва.
Mollov написа:Тоя разговор съм го водил с бая хора... "под наем" vs "ипотечен кредит"... само че никой не смята, че наема е наем и нямаш оскъпяване т.е. 30 години плащаш примерно само 300-400лв на месец, а не по 600-700лв за ипотечния кредит... и ако ти се случи да имаш финансови проблеми в по-дългосрочен план, не мислиш трескаво какво да направиш, че да уреждаш всеки месец вноската за банката...
Разликата във месечната вноска е около 30-40% повече, а не близо 100% както ти си го описал в твоя пример, стига да не си надскачаш вързможностите. Ако изпаднеш във финансва дупки, дори да си под наем пак ще имаш проблем, също както банката хазяина няма да те чака.
От друга страна за ипотечния кредит може да се мисли като на една добра дългосрочна инвестиция, което не може да се каже за нема. Аз съм с 2 ръце за ипотечен кредит, всички останали видове кредит за чисто безумие.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
точно! Мисля, че го писах по-рано кредита трябва да можеш да си го позволиш ...
Тоест кредит не се взима от нямане, а за удобство, и ако те дърпа с вноските, значи си се надскочил ...
Е да де аз за това казах, че под наем е по-евтино и незагробващо ...
И пак стигаме до какво можеш да си позволиш ...
Ако можеш да си позволиш риска и по-високата цена на кредита, не е никак лошо след 30г да имаш собственост,
която ако решиш можеш да продадеш и е твърде вероятно да загубиш по-малко отколкото да трупаш кеш, който се обезценява
Въпрос на риск е всичко и колко и какъв би избрал
Тоест кредит не се взима от нямане, а за удобство, и ако те дърпа с вноските, значи си се надскочил ...
Mollov написа:Тоя разговор съм го водил с бая хора... "под наем" vs "ипотечен кредит"... само че никой не смята, че наема е наем и нямаш оскъпяване т.е. 30 години плащаш примерно само 300-400лв на месец, а не по 600-700лв за ипотечния кредит... и ако ти се случи да имаш финансови проблеми в по-дългосрочен план, не мислиш трескаво какво да направиш, че да уреждаш всеки месец вноската за банката...
Е да де аз за това казах, че под наем е по-евтино и незагробващо ...
И пак стигаме до какво можеш да си позволиш ...
Ако можеш да си позволиш риска и по-високата цена на кредита, не е никак лошо след 30г да имаш собственост,
която ако решиш можеш да продадеш и е твърде вероятно да загубиш по-малко отколкото да трупаш кеш, който се обезценява
Въпрос на риск е всичко и колко и какъв би избрал

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Не може да се каже наема колко процента от ипотеката е, може да е 40-50% минимум,но може да е 80-100%, от вноската, плюсовете на наема са, че ако апартамента е обзаведен, реално никога не даваш пари за перални, хладилници и др, като се счупи нещо, хазайна купува. Всичко е въпрос на сметки, ако някой едвам изкарва за наем, няма как да отиде на ипотека, колкото и да иска.
Понеже съм се интересувал и аз да споделя моите виждания по темата 
Овърдрафт е готино нещо, ако ти се налага на няколко месеца, някаква малка сума за няколко дни преди заплата например (тук говорим примерно овърдрафт с лимит от 50 до 100% от заплатата ти макс).
След това се нареждат кредитните карти, но за мен са много специфични и безсмислени като цяло (висок % лихви, заигравки с безлихвените периоди, годишни такси и т.н.). Да не говорим, че масата от хора, които го имат реално не им трябват и не ги ползват. За кеш теглене е абсурд просто - само плащания и евентуално ако имаш някакъв payback да има смисъл...
За повече пари до 10-20к лева най-оферта е потребителски кредит.
После идват ипотечните, но за мен за да е оферта трябва така да си си преценил доходите, че да можеш да си изплатиш апартамента за 5-7 максимум 10 години (не по 20-25-30...). Защото примерно е по-добре 30 години под наем на 400 лева и другите 300 да си ги спестяваш (текат и лихви, но в този случай в твоя полза) и да се купи апартамента от раз или с малък кредит, отколкото това двойно разплащане и да се стане роб на един апартамент (имам такива колеги, после нямат пари да пият една бира някъде ама видиш ли имал апартамент, е и?).
Като за всичките такива услуги има смисъл при добри доходи и преференции към някоя банка според мен (заплата над 1500 лева чисти е изискване за повечето преференции и едва ли е случайно
).
Винаги го има риска за без работа и така нататък, но големите кредите обикновено имат застраховки за поне 6 месеца без работа и т.н. (или смърт, не дай си боже). При 4-5-600 лева на месец е тъпо да спестиш едни 12 лева така застраховка...
За мен кредитите не са толкова страшно нещо стига да се правят нещата с акъл, както при много други неща

Овърдрафт е готино нещо, ако ти се налага на няколко месеца, някаква малка сума за няколко дни преди заплата например (тук говорим примерно овърдрафт с лимит от 50 до 100% от заплатата ти макс).
След това се нареждат кредитните карти, но за мен са много специфични и безсмислени като цяло (висок % лихви, заигравки с безлихвените периоди, годишни такси и т.н.). Да не говорим, че масата от хора, които го имат реално не им трябват и не ги ползват. За кеш теглене е абсурд просто - само плащания и евентуално ако имаш някакъв payback да има смисъл...
За повече пари до 10-20к лева най-оферта е потребителски кредит.
После идват ипотечните, но за мен за да е оферта трябва така да си си преценил доходите, че да можеш да си изплатиш апартамента за 5-7 максимум 10 години (не по 20-25-30...). Защото примерно е по-добре 30 години под наем на 400 лева и другите 300 да си ги спестяваш (текат и лихви, но в този случай в твоя полза) и да се купи апартамента от раз или с малък кредит, отколкото това двойно разплащане и да се стане роб на един апартамент (имам такива колеги, после нямат пари да пият една бира някъде ама видиш ли имал апартамент, е и?).
Като за всичките такива услуги има смисъл при добри доходи и преференции към някоя банка според мен (заплата над 1500 лева чисти е изискване за повечето преференции и едва ли е случайно

Винаги го има риска за без работа и така нататък, но големите кредите обикновено имат застраховки за поне 6 месеца без работа и т.н. (или смърт, не дай си боже). При 4-5-600 лева на месец е тъпо да спестиш едни 12 лева така застраховка...
За мен кредитите не са толкова страшно нещо стига да се правят нещата с акъл, както при много други неща

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
bioz написа:
Разликата във месечната вноска е около 30-40% повече, а не близо 100% както ти си го описал в твоя пример, стига да не си надскачаш вързможностите. Ако изпаднеш във финансва дупки, дори да си под наем пак ще имаш проблем, също както банката хазяина няма да те чака.
Хазяйна винаги може да е бая по-разбран от банката... включително и за временно намаляване на наема, например, или да се разберете да те изчака 1-2-3 месеца, ако има нещо... факт е, че и хазяйна трябва да е точен, ама банката е бая по-неразбрана в повечето случаи... а и банката те гони за фиксирано задължение за още 2Х години, докато хазяйна просто може да те изгони и да си търсиш някъде да се установиш временно... ама нямаш опасност да загубиш жилището и да се окаже, че си дал бая пари за тоя кредит и накрая да го изядеш от бърза и нискооценена продажба на апартамента... 25-30 години са БАЯ време, за да се обвържеш без да си (по някакъв начин) сигурен, че ще можеш да плащаш... цели 20-30 години напред...
- XaMaB
- ентусиаст
-
- Кара: мел
- Мечтае да кара: танк
А какво става със сметката ако сметнем и годишната инфлация?
Обикновено наемите се предоговарят всяка година. Ако случиш на наемател и е доволен, може и да се закрепят за 3-4.
Но при ипотеката, дори и след резкият скок преди години от 5-6% на 8-10%, с времето започва да се "изяжда" постепенно от инфлацията. И ако си чакаш края на договора след 20-25 години, може да се окаже че месечната ти вноска е колкото 2 кафета.
Риска да останеш без доходи го има и при двата варианта. Едни ще се разправят с хазяин, други с банка, трети със съдия изпълнител
Обикновено наемите се предоговарят всяка година. Ако случиш на наемател и е доволен, може и да се закрепят за 3-4.
Но при ипотеката, дори и след резкият скок преди години от 5-6% на 8-10%, с времето започва да се "изяжда" постепенно от инфлацията. И ако си чакаш края на договора след 20-25 години, може да се окаже че месечната ти вноска е колкото 2 кафета.
Риска да останеш без доходи го има и при двата варианта. Едни ще се разправят с хазяин, други с банка, трети със съдия изпълнител
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
XaMaB написа:Риска да останеш без доходи го има и при двата варианта. Едни ще се разправят с хазяин, други с банка, трети със съдия изпълнител

K_Ilkov написа:Въпрос на риск е всичко и колко и какъв би избрал

...
56 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4