въпрос за отнета книжка

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

въпрос за отнета книжка

Мнение от mursi » 18 Май 2014, 17:24

Здравейте колеги . Преди 7 месеца ми взеха по най ъпсурдния начин книжката докато си ровех по колата дойде една патрулка и ми иска документи , аз разбирасе дадох само личната карта след което ми искаха и книжката и да ме проверят за алкохол , но аз се ядосах че ми искат проверка при неработещо мпс и аз бях извън колата и не дадох. Полицаите ми написаха акт за шофиране в нетрезво състояние и ми пуснаха книжката за отнемане. Излезе наказателно за отнемане за 6 месеца и глоба след което аз почнах да го обжалвам и така вече 7 месеца и наказанието ми мина , но днес ме спират и книжката още ми се водеше за отнемане и ми я прибраха и ми спряха и колата от движение и сега съм ва шах и мат незнам какво да правя а уж забраната беше за 6 месеца .Някой имал ли е подобен казус и ако да какво стана.
PLAY GOLF DON'T DRIVE IT

ПАЗИ ДУШАТА, НЕ ГУМИТЕ!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: въпрос за отнета книжка

Мнение от bum_bum » 18 Май 2014, 17:26

Срока се брои от деня в който идеш да я върнеш. Ако не си я предал в КАТ наказанието не се счита за изтърпяно.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mursi » 18 Май 2014, 17:27

дефакто става двоен срока защото и до сега нямах право да карам
PLAY GOLF DON'T DRIVE IT

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 Sedan 136 Hp
Мечтае да кара: Най-новото BMW независимо от модела

Мнение от bobi_81xx » 18 Май 2014, 18:11

mursi написа:Здравейте колеги . Преди 7 месеца ми взеха по най ъпсурдния начин книжката докато си ровех по колата дойде една патрулка и ми иска документи , аз разбирасе дадох само личната карта след което ми искаха и книжката и да ме проверят за алкохол , но аз се ядосах че ми искат проверка при неработещо мпс и аз бях извън колата и не дадох. Полицаите ми написаха акт за шофиране в нетрезво състояние и ми пуснаха книжката за отнемане. Излезе наказателно за отнемане за 6 месеца и глоба след което аз почнах да го обжалвам и така вече 7 месеца и наказанието ми мина , но днес ме спират и книжката още ми се водеше за отнемане и ми я прибраха и ми спряха и колата от движение и сега съм ва шах и мат незнам какво да правя а уж забраната беше за 6 месеца .Някой имал ли е подобен казус и ако да какво стана.

Колега,ако си карал и са те видели и след това си спрял и те са дошли да те проверят си е кофти късмет,но при не работещ двигател можеш по много начини да се разсъждава.Трябвало е да напишеш в акта възражения и ако е имало някой покрай теб да го викнеш за свидетел.Обжалването на такива актове са в съда.Там се решава дали ще отпадне или ще остане наказанието.Ако ти е останало наказанието тези 6 месеца започват да текът от датата на предаването й както е споменал колегата по-горе.Допитай се с адвокат.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Май 2014, 18:20

mursi написа:дефакто става двоен срока защото и до сега нямах право да карам

Ако книжката ти не е в КАТ срока не тече.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mursi » 18 Май 2014, 19:05

bobi_81xx написа:
mursi написа:Здравейте колеги . Преди 7 месеца ми взеха по най ъпсурдния начин книжката докато си ровех по колата дойде една патрулка и ми иска документи , аз разбирасе дадох само личната карта след което ми искаха и книжката и да ме проверят за алкохол , но аз се ядосах че ми искат проверка при неработещо мпс и аз бях извън колата и не дадох. Полицаите ми написаха акт за шофиране в нетрезво състояние и ми пуснаха книжката за отнемане. Излезе наказателно за отнемане за 6 месеца и глоба след което аз почнах да го обжалвам и така вече 7 месеца и наказанието ми мина , но днес ме спират и книжката още ми се водеше за отнемане и ми я прибраха и ми спряха и колата от движение и сега съм ва шах и мат незнам какво да правя а уж забраната беше за 6 месеца .Някой имал ли е подобен казус и ако да какво стана.

Колега,ако си карал и са те видели и след това си спрял и те са дошли да те проверят си е кофти късмет,но при не работещ двигател можеш по много начини да се разсъждава.Трябвало е да напишеш в акта възражения и ако е имало някой покрай теб да го викнеш за свидетел.Обжалването на такива актове са в съда.Там се решава дали ще отпадне или ще остане наказанието.Ако ти е останало наказанието тези 6 месеца започват да текът от датата на предаването й както е споменал колегата по-горе.Допитай се с адвокат.
допитах се , даже водих и дело и делото го спечелих но въпреки това забраната седи. Колата беше пред нас аз си правех нещо по музиката отзад предтекста на полицаите беше че гонели същото ауди като моето някаде и за това искали да ме проверят абе глупости до безобразие .утре съм в кат дървеница и ще пиша.
PLAY GOLF DON'T DRIVE IT

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Май 2014, 19:10

Е щом си спечелил делото отивай в КАТ с решението и си искай книжката обратно :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mursi » 18 Май 2014, 19:13

решението е дадено преди 1 месец точно и когато уж ми свършваше мярката, явно някой не си е свършил работата и сега заради тоя някой имам днес акт и ми спряха колата от движение.
PLAY GOLF DON'T DRIVE IT

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Май 2014, 20:18

На мен така ми я взеха за точки, щото бяха изгубили протоколите. Карах курсове, изпити, психо и т.н. и накрая като отидох да си я взимам се оказа, че се намерили и ми я върнаха а всичките разходи и близо година без кола си останаха за моя сметка :kuku:

Тъй, че не се ядосвай винаги има и по-прецакани. :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW X5 3.0d - 2002г.

Мнение от room101 » 18 Май 2014, 22:42

Според много тълкувателни решения на съда, не е необходимо двигателят да е запален по време на проверката за да се счита, че автомобила се управлява.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 19 Май 2014, 7:43

Да не отварям нова тема...

Вчера ме спират пред баухаус, давам им документите, без син талон или акт. След 5 мин ме викат при патрулката: "Сега ще проверим дали имате неплатени глоби и ако имате шофьорската книжка остава при нас."
Няма да казвам как се развиха нещата по-нататък, за да не създавам предварително впечатление.
Та въпросът е следния: Имат ли право да ми вземат книжката при проверка ако не представя син талон или валиден акт и имам неплатена глоба?
Моля за обосновани отговори - членове от ЗДП, наредби, заповеди и т.н.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 19 Май 2014, 8:42

Сигурно си разгледал в нета какво има по този въпрос, но обикновено се позовават на тези текстове:

ЗДВП

Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
ал. 1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:
......
буква Д) (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който управлява моторно превозно средство в нарушение на разпоредбата на чл. 157, ал. 8 - до заплащане на дължимата глоба; (Ако имаш глоби, защото не споменаваш дали това е така)

Чл. 157, (8) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.

:OT: По-интересното е това решение на Тревненски районен съд, в което се описва как един си карал голфа, а го спрели, защото им се видял съмнителен (както твърди полицая), без да има ясна формулировка на понятието съмнителен. Ако имате време го прочете, като не препоръчвам да се ползва като наръчник за нарушения, а по-скоро описва процесуалните безумия на родната полиция.
http://rs-tryavna.org/CMS_ADM/images_co ... 451413.htm
Последна промяна sapio на 19 Май 2014, 9:37, променена общо 1 път
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 19 Май 2014, 9:00

sapio написа:Сигурно си разгледал в нета какво има по този въпрос, но обикновено се позовават на тези текстове:

Не съм гледал в нета, тъй като ги гледа авокат, но междувременно реших да видя дали някой във форума има опит :lol:

sapio написа:Сигурно си разгледал в нета какво има по този въпрос, но обикновено се позовават на тези текстове:
ЗДВП

Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
ал. 1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:
......
буква Д) (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който управлява моторно превозно средство в нарушение на разпоредбата на чл. 157, ал. 8 - до заплащане на дължимата глоба; (Ако имаш глоби, защото не споменаваш дали това е така)

Чл. 158, (8) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.

Тези членове и другите около тях (165, 171 и т.н.) само препращат един към друг и не става ясно (поне на мен) дали могат да ти отнемат книжката веднага на място или това се случва със заповед на някой началник в последствие :dunno:
Иначе глоби имам.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 19 Май 2014, 9:36

Чл. 165. ал. (2) При изпълнение на функциите си по този закон определените от министъра на вътрешните работи служби:

1. имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз;

2. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) имат право да изземват и задържат документите по т. 1 в допустимите от закона случаи;

И пак се връщаме на чл. 171, така че хронологията трябва да е следната:

чл. 165, ал. 1 - спират те за проверка.
чл. 157, ал. 8 - нямаш син талон или заместващ го документ. Проверяват за глоби, ако нямаше, щеше да минеш с 10 лева глоба.
чл. 171, ал. 1, буква Д - временно отнемане на СУМПС за неплатени глоби.
чл. 165, ал. 2 - изземват СУМПС на място, защото това е един от предвидените в закона случаи по чл. 171.

Обаче адвокатът може да измисли някаква история и обосновка, която да се изтълкува съвсем различно или да намери процесуални нарушения в начина на спиране, провеждане на проверката и отнемане на свидетелството.

Може и някой от първо лице да спомене какво му се е случило. Ако не, ще чакаме развръзка на твоята история и дали адвоката е успял да те отърве. Успех :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: без гражданска
Мечтае да кара: e36 ///M

Мнение от burnou7 » 19 Май 2014, 10:11

Колеги,аз вече 4 месеца чакам наказателно постановление :kuku:
Колко могат да ме мотаят тия малоумници :censored:

Следваща

Назад към Извън Темата