Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро
Модератор: Общи модератори
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
Re: Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро
doomy525 написа:Който е дал идеята и е предприел риска да я осъществи много ясно, че ще кара поршета.
Все едно служителите на Зукерберг да вземат същите пари като него..междодругото FB се оценява на 100 000 000 000 (млрд) доларакакто и ние да печелим затова, че му поддържаме идеята..
Не е логично обаче да мрънка, че на пазара са останали само неграмотни мързеливи работници, които само се чудят как да го окрадат. Тези са останали за него просто.
А това за Цукеберг ... ти наистина ли вярваш в тая точно история?
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
Коя, че се сещам за 2-3?
Иначе не вярвам на нито една теория за фейсбук, обаче се възхищавам на гениалната му идея да обедини цял един свят в едно..колкото и да го отричаме..

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
Абе и в европата не са се преработили ама айде. Бях в една голяма фабрика за двигатели в Германия и работния им ден беше 7часа. Излизаха си на почивки за по цигарка, имаха обедна почивка. В 15:30 даже не разбрах кога всички са се изнесли. Във фабриката не видях един турчин,индиец, джигитаец,т.е. бяха си баш немци всичките.
Поразпитах колко е надницата в този град и ми казаха, че 8евро на час и минимума за чистач примерно. Не съм ги питал колко взимат във фабриката, но със сигурност е прилично. Имаха и отдел, в който работеха деца. Още от училище ги придърпват и прекарват по няколко дена всяка седмица като стажанти и после ги наемат в бъдеще.
Поразпитах колко е надницата в този град и ми казаха, че 8евро на час и минимума за чистач примерно. Не съм ги питал колко взимат във фабриката, но със сигурност е прилично. Имаха и отдел, в който работеха деца. Още от училище ги придърпват и прекарват по няколко дена всяка седмица като стажанти и после ги наемат в бъдеще.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
doomy525 написа:Коя, че се сещам за 2-3?Иначе не вярвам на нито една теория за фейсбук, обаче се възхищавам на гениалната му идея да обедини цял един свят в едно..колкото и да го отричаме..
"Пепеляшка"-версията

Колко пък да е негова тая идея? На практика хората се шерват лични данни, повечето от тях - съвсем ненужно. Софуерите за разпознаване на лица и местоположения ... както и да е.
По темата - доста хора не са работили с чужденци явно, та пишат с нихилизъм.
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
_galio_ написа:doomy525 написа:Коя, че се сещам за 2-3?Иначе не вярвам на нито една теория за фейсбук, обаче се възхищавам на гениалната му идея да обедини цял един свят в едно..колкото и да го отричаме..
"Пепеляшка"-версията
Колко пък да е негова тая идея? На практика хората се шерват лични данни, повечето от тях - съвсем ненужно. Софуерите за разпознаване на лица и местоположения ... както и да е.
По темата - доста хора не са работили с чужденци явно, та пишат с нихилизъм.
Много добре знам за какво говориш и точно в това вярвам и аз..няма смисъл да го пишем

- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
vladi_totev написа:Никой не е казал, че всеки го мързи. Но тоя дет чука камъни у Враца да не мислиш, че в Швейцария или където и да е ще му дадат да прави нещо друго за много повече пари.
Ами аз чукам камъни в Норвегия,чукал съм ги и в САЩ, и в България.В БГ взимах 700-800лв,които сам се сещаш до къде стигат.Условията на труд няма даже да ги коментирам,макар ,че не са били причина за недоволство от моя страна.Норвегия е на кантар като стандарт с Швейцария,и в момента не ми е проблем да си живея нормален живот без стресови ситуаций,които са ежедневие в БГ.Единствената пречка ,както споменах преди,може да е владеенето на езика,който се говори в страната.Говориш ли език,работа има.В Норвегия безработицата е около 3% и тва са хора дето ги мързи да работят,те взимат помощи от социалните

Разбира се има и недостатъци,но темата не е за тях

работил съм с чужденци доста
който квото успее да откопчи си го откопчва без да го гризе особено съвестта, немци, англичани, белгийци, японци
швейцарците обаче са друга бира, швейцарските компании не са пинтии и не пестят от представителни разходи итн, както повечето други
който квото успее да откопчи си го откопчва без да го гризе особено съвестта, немци, англичани, белгийци, японци
швейцарците обаче са друга бира, швейцарските компании не са пинтии и не пестят от представителни разходи итн, както повечето други
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Хаос написа:работил съм с чужденци доста
+1 ,в чужбина и тук ,особено младите (НЕ всички

Както и повечето от нас си имат колеги чужденци в същата фирма ,които работят на сходни условия и 3-но по-голяма заплата,хайде да не се лъжем кой как се преработва..едно към сто са

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
DLVasilev написа:Ти какво мислиш? Отиваш там започваш работа и хоп-16 бона техни пари![]()
Ти там ако изобщо те вземат в тоя бранш например ще си дъното.
Ти пък какво си мислиш , че искам да ходя там и да бачкам ли ? Мисля че човек трябва да е доволен с това , което получава и ако му е достатъчно да не гледа в на другия паницата. С моите доходи се справям да живея горе долу нормален стандартен живот и за заминаване изобщо не съм помислял.
Отделно тук цари някакво неписано правило , че от 99% от работещото население е адски мързеливо и отказва масово заплати по 1-2000лв щот видиш не му се бачкало. А другия 1% се труди неуморно по 25 часа в денонощието и кара все лъскави коли , които е купил с честно спечелени пари

Ми ела да видиш малките градчета , хората се опитват по 2-3 вирчета река да направят , не се примиряват с основната им заплата от 400лв примерно и търсят нещо допълнително. Мързеливи хора винаги ще има и то не са само тук ами по целия свят и мисленето им е едно и също , няма да се промени. Както казах и преди доста хора обаче се "демотивирани" от ниското заплащане ,което получават и от там идва малко тая идеология за мързеливите.
don_gori написа:DLVasilev написа:Ти какво мислиш? Отиваш там започваш работа и хоп-16 бона техни пари![]()
Ти там ако изобщо те вземат в тоя бранш например ще си дъното.
Ти пък какво си мислиш , че искам да ходя там и да бачкам ли ? Мисля че човек трябва да е доволен с това , което получава и ако му е достатъчно да не гледа в на другия паницата. С моите доходи се справям да живея горе долу нормален стандартен живот и за заминаване изобщо не съм помислял.
Отделно тук цари някакво неписано правило , че от 99% от работещото население е адски мързеливо и отказва масово заплати по 1-2000лв щот видиш не му се бачкало. А другия 1% се труди неуморно по 25 часа в денонощието и кара все лъскави коли , които е купил с честно спечелени пари![]()
Ми ела да видиш малките градчета , хората се опитват по 2-3 вирчета река да направят , не се примиряват с основната им заплата от 400лв примерно и търсят нещо допълнително. Мързеливи хора винаги ще има и то не са само тук ами по целия свят и мисленето им е едно и също , няма да се промени. Както казах и преди доста хора обаче се "демотивирани" от ниското заплащане ,което получават и от там идва малко тая идеология за мързеливите.
Много точно го описа. Преди малко бях на интервю за работа. Работата е 2 пъти повече от тази, която върша в момента, заплащането дори с 100лв по-малко и после бизнесменчетата пишат по форумите как хората ги мързяло. Всяко лято съм в Италия в една строителна фирма, най-работливите са точно чужденците, а местните, няма такова повъртане и мързелуване. Може разходите в чужбина да са повече, но изкараните пари стигат да живееш нормално, да идеш в супера и да си вземеш килограм банани без да се безпокоиш, че имаш 10евро до края на седмицата. Примерче: преди 2 месеца в обикновен супер в Рим си купих 4 хубави вратни пържоли за 3.6евро, но сравнено със средна заплата за града от около 800-900 е супер евтино, в Мездра 4 хубави пържоли ти излизат 5-6лв на фона на 350-400лв заплата. Стандарта на живот не е само лъскавото БМВ, а с какво се храниш, дали водиш и социален живот, ходиш ли на кино. Признавам си с моите доходи ходене на кино или нещо от сорта е табу, сега ще ми кажете да си учил, учил съм работя в телевизия операторче, в София за същото дават с 200лв повече, ама разходите двойни. Много неща са сбъркани тук.

Подкрепям и аз горните мнения..има голям % от "работодателите" които заплащат нарочно толкова, защото знаят че пак ще работят за тея пари..малко са тези, които плащат както трябва за положения труд - един доста голям минус е това..
Вчера говорих с приятелка, която живее от години в Италия и не се бяхме чували отдавна. Дъщеря и е започнала работа в Метро за по 4 часа на ден следобед, почивен ден в неделя и събота плащат за извънреден труд (ако не се бъркам е х2, а кой плаща в България за извънреден труд???). Заплатата и е 2300 лева. Вярно е грешно да се разсъждава, че тея пари там отговарят на това да ги вземеш тук, но да не забравяме и факторите - 4 часа на ден..Някой да се сеща тук в България някой на каса било то в Метро или другаде да вземат такива пари (айде да не са такива ама ако сложим 8h работен ден това са 4600 лева там..да намалим с 50% сумата за беге-то и се получават 2300..) че и на пълен работен да са????
Вчера говорих с приятелка, която живее от години в Италия и не се бяхме чували отдавна. Дъщеря и е започнала работа в Метро за по 4 часа на ден следобед, почивен ден в неделя и събота плащат за извънреден труд (ако не се бъркам е х2, а кой плаща в България за извънреден труд???). Заплатата и е 2300 лева. Вярно е грешно да се разсъждава, че тея пари там отговарят на това да ги вземеш тук, но да не забравяме и факторите - 4 часа на ден..Някой да се сеща тук в България някой на каса било то в Метро или другаде да вземат такива пари (айде да не са такива ама ако сложим 8h работен ден това са 4600 лева там..да намалим с 50% сумата за беге-то и се получават 2300..) че и на пълен работен да са????

- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
Да обръщате еврото в левове и да сравнявате с цените в България е тотално грешно 

Точно затова съм сложил заради "стандарта" на живот в България -50% от сумата, която взимат там..кой на 19-20-21-22 години бачка тук за сума над 800 лева? Труда не е ли един и същ или там Метрото е различно от нащо?? Предполагам и там 1100 евро за месец по 4 часа работа на ден там са малко, но ато сложим това, че въпросната не плаща нито квартира, нито храна това са едни доста добри джобни..даже и кола за 3000 евро си е купила след няколко месеца работа..Кой в БГ си купува кола за 7 бона на тея години /освен чрез кредит или родители/ близо и то от Италия внос пак??
Ти ако си студент в България и ти предложат работа за по 4 часа на ден за 800-1000 лева /пак -50%/ няма ли да успяваш да се оправяш сам ??? Образованието ми е съвсем друго и се извинявам на колегите с икономическо и по-дълбоко запознатите, но по пътя на логиката /нещо което липсва в България/ трябва заплатите да се вдигат, а те не са от ~20 години.
Парите се обезценяват с всеки изминал ден и по белите държави им плащат на по час, защото /чисто и реално погледнато/ на другия ден за 1 лев няма да можеш да си купиш нещото, което предния ден си могъл /теоритично/. Как чистачите на тоалетни в Америка или коя да е друга, мин. заплащане е $8 на час ? А в България /по черноморието например/ почти целия персонал работят за по 1.50-2лв на час и то с доста повече труд, който не е споменат и ти възлагат задачи, които изобщо не ти влизат в задълженията?
Имам приятел в Дания, който завърши "mechanical engineering" и в момента се реализира в Сименс /на 23 години е, проектира вятърни мелници, които произвеждат ток. Получи работата си от стаж по време на следването си. Проектира турбините в самите мелници и стартовата му заплата е 4.500 евро на месец
За под 10 бройки мелници изобщо не се занимава фирмата да ги проектира..а всяка една е на стойност 1.2 милиона 
Също така имам и братовчедка там, която изучава маркетинг. През определен период от време отива във фирми, които пакетирват плодове /ягоди най-вече/ и на ден взема по 90 евра (не знам в крони как се пада и просто си помага финансово за някои нейни прищевки). Ми извинявайте ама това тука изобщо няма нищо общо. Както и да го гледаш дори и за стандарта на живот в Дания по 100 евра на ден преспокойно /даже лежерно/ ще можеш да си позволиш най-различни прищявки, които тук трябва да бачкаш няколко месеца /без разходите за живот/, че да си ги позволиш. Да не говорим и в Англия как е положението - как всички след 16 годишна възраст се изнасят и заживяват самостоятелно, а тук има и на по 30+ години да живеят още с родителите си? Просто държавата като функционира правилно всеки може да си намери работа, която да задоволява нуждите му на даден етап от живота му. И най-вече това, че сме ~20 години назад като развитие и всеки знае оправдания от типа "не обръщай еврото в лева", "недей сравнява тук с там" и т.н. и т.н. куп оправдания..и за кво? щото сме толкова смотан народ, че даже и себе си прецакваме и пак мрънкаме, че бачкаме за без пари докато тос и оня в политиката се гушат с милиони, които ако се "сложат" по правилният път ще помогнат за развитието на икономиката ни
Ти ако си студент в България и ти предложат работа за по 4 часа на ден за 800-1000 лева /пак -50%/ няма ли да успяваш да се оправяш сам ??? Образованието ми е съвсем друго и се извинявам на колегите с икономическо и по-дълбоко запознатите, но по пътя на логиката /нещо което липсва в България/ трябва заплатите да се вдигат, а те не са от ~20 години.
Парите се обезценяват с всеки изминал ден и по белите държави им плащат на по час, защото /чисто и реално погледнато/ на другия ден за 1 лев няма да можеш да си купиш нещото, което предния ден си могъл /теоритично/. Как чистачите на тоалетни в Америка или коя да е друга, мин. заплащане е $8 на час ? А в България /по черноморието например/ почти целия персонал работят за по 1.50-2лв на час и то с доста повече труд, който не е споменат и ти възлагат задачи, които изобщо не ти влизат в задълженията?
Имам приятел в Дания, който завърши "mechanical engineering" и в момента се реализира в Сименс /на 23 години е, проектира вятърни мелници, които произвеждат ток. Получи работата си от стаж по време на следването си. Проектира турбините в самите мелници и стартовата му заплата е 4.500 евро на месец

Също така имам и братовчедка там, която изучава маркетинг. През определен период от време отива във фирми, които пакетирват плодове /ягоди най-вече/ и на ден взема по 90 евра (не знам в крони как се пада и просто си помага финансово за някои нейни прищевки). Ми извинявайте ама това тука изобщо няма нищо общо. Както и да го гледаш дори и за стандарта на живот в Дания по 100 евра на ден преспокойно /даже лежерно/ ще можеш да си позволиш най-различни прищявки, които тук трябва да бачкаш няколко месеца /без разходите за живот/, че да си ги позволиш. Да не говорим и в Англия как е положението - как всички след 16 годишна възраст се изнасят и заживяват самостоятелно, а тук има и на по 30+ години да живеят още с родителите си? Просто държавата като функционира правилно всеки може да си намери работа, която да задоволява нуждите му на даден етап от живота му. И най-вече това, че сме ~20 години назад като развитие и всеки знае оправдания от типа "не обръщай еврото в лева", "недей сравнява тук с там" и т.н. и т.н. куп оправдания..и за кво? щото сме толкова смотан народ, че даже и себе си прецакваме и пак мрънкаме, че бачкаме за без пари докато тос и оня в политиката се гушат с милиони, които ако се "сложат" по правилният път ще помогнат за развитието на икономиката ни

- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
doomy525 написа:кой на 19-20-21-22 години бачка тук за сума над 800 лева?
Този, който не го мързи и има мозък в главата.
На 21 взимах 1200 лв. сега ще кажеш, че съм изключение и ще донякъде прав - не влезнах в университет за да ме хрантутят родителите ми още 4 години и аз да ходя по кафенцата, а се хванах да работя сериозно по 50+ часа на седмица. Тук в България всички имат големи изисквания, искат голяма заплата, но повечето ги мързи. Истината е, че, който търси ще намери начин. Ако искаш пари и не си роден с професия "мамин синко с на татко х5-цата" се налага да работиш, да учиш, да се усъвършенстваш и все ще те оценят някъде. Мрънкането не води до нищо персонално добро.
doomy525 написа:Имам приятел в Дания, който завърши "mechanical engineering" и в момента се реализира в Сименс /на 23 години е, проектира вятърни мелници, които произвеждат ток. Получи работата си от стаж по време на следването си. Проектира турбините в самите мелници и стартовата му заплата е 4.500 евро на месец
Евала

За заплатите не си прав. Какво значи "трябва да се вдигнат"? Заплатите се вдигат постоянно, моята расте, на приятелите ми растат също. Заплатата ми не зависи от никой друг, освен от мен самия. Ако искам повече се замислям "заслужавам ли"? Ако заслужавам отивам при шефа и се разбираме, ако според него не заслужавам се ориентирам към някъде, където ще ме оценят и ще ми дадат това, което заслужавам. Мъча се да съм обективен на базата на преценка за знанията и уменията ми и сравненията със заплатите в конкурентни фирми.
Само да ти кажа, че в IT сектора глад има огромен, пари там има, и питам аз, къде са всички, които искат да ги изкарат? Ще ти кажа - няма ги, било трудно да научат да програмират

edit:: ти си промени мнението няколко пъти докато пиша, затова да знаеш, че ти отговарям до цитата за твоя приятел в Дания, натам сега започвам да чета какво си писал

Радвам се, че виждаш и ти нещата така, но не всеки може да се реализира в IT сектора /едно е да изучиш програмирането само защото ти е интересно, друго е защото си влезнал това, че да го научиш там - да не говорим и на какво ниво е образованието в техническите университети../. Прав си и че масово ги мързи и искат големите заплати, но не може за работа на нивата /реално погледнато в България си е така/ да вземаш по 10-12лева на ден, а в Дания да опаковаш ягоди и да цъкаш копчета на машина да вземат по 90 евра (мисля, че беше един лев=26 крони, 90 евра делено на 8 часа са по 13 евро на час по 8 часа грубо - кой в България взема 22-26 лева на час без каквото и да е било образование, а реално погледнато "хамалска" работа
). Другото е, че нямам нищо напротив хората, както каза с професия "на татко Х5-цата", но нека не забравяме, че след време тоя татко няма да го има и остава един сладур, който е пропилял образованието си не е научил нищо съществено и следва огромния обрат в живота. Евала правя на хората, които родителите им имат пари, но въпреки това са образовани, интелигентни и човечни /нещо, което рядко се среща в днешно време/ и че след като се отеглят родителите, децата да вземат бизнеса /а трябва дори и преди това/ в свои ръце и да генерират същия доход, че даже и повече заради идеите, които трябва да приложат. А реално се получава така, че те нямат, защото са вършели из дискотеките и са пиели, пушили, шмъркали и т.н. в "студентските" си години и т.н. и т.н..доста може да се поговори за това.
Не съм и в IT сектора, но като цяло доста "икономисти", които познавам бачкат като сервитиори, магазинери и т.н. /работи изискващи просто присъствие + малко математика и сръчност ако не ти пречат ръцете/. Защо се заражда това? Имам и личен досег до икономическите звена /университети/, на които всичко опира до пари..приемат с 2ки на матурите с уговорката следващата година да ги вземеш и реално да си втори курс???? къде го има това???? можеш да запишеш бакалавър /говоря изцяло и единствено за С.А. Д. Ценов/ март месец с 3ки и да се впишеш във втори семестър без изобщо никой преподавател да ти направи проблем за неприсъствие и това, че нямаш оценки от предния семестър?
Другото което е да не забравяме - на повечето родителите по времето, когато са следвали не е имало "програмиране, IT сектор" и куп други специалности, които наизкачаха в последните 10-15 години. Какво прави една жена/баща със заплата 600 лева по провинцията при положение, че би следвало да може да осигурява на децата си храна и образование, а реално е невъзможно /не разбира/ от новите поколения?
Прав си, промених го, но не е в друга насока

Не съм и в IT сектора, но като цяло доста "икономисти", които познавам бачкат като сервитиори, магазинери и т.н. /работи изискващи просто присъствие + малко математика и сръчност ако не ти пречат ръцете/. Защо се заражда това? Имам и личен досег до икономическите звена /университети/, на които всичко опира до пари..приемат с 2ки на матурите с уговорката следващата година да ги вземеш и реално да си втори курс???? къде го има това???? можеш да запишеш бакалавър /говоря изцяло и единствено за С.А. Д. Ценов/ март месец с 3ки и да се впишеш във втори семестър без изобщо никой преподавател да ти направи проблем за неприсъствие и това, че нямаш оценки от предния семестър?

Другото което е да не забравяме - на повечето родителите по времето, когато са следвали не е имало "програмиране, IT сектор" и куп други специалности, които наизкачаха в последните 10-15 години. Какво прави една жена/баща със заплата 600 лева по провинцията при положение, че би следвало да може да осигурява на децата си храна и образование, а реално е невъзможно /не разбира/ от новите поколения?
Прав си, промених го, но не е в друга насока

Последна промяна doomy525 на 21 Май 2014, 21:07, променена общо 2 пъти