Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро
Модератор: Общи модератори
- Petrolhead
- Потребител
-
Re: Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро
подобен начин на мислене е много популярен в последно време. не знам от къде идва.
но да поясня защо мисля че не си прав.
първите няколко месеца си зелен и до теб трябва да е залепен човек. съответно, той вместо да вади пари се занимава с теб.
след година вече се оправяш, но защото нямаш много опит, не можеш да се справиш с екстренна ситуация, която струва хиляди за строшени инструменти, бракувана продукция и тн.
та идеята ми е, че ти си в тежест на фирмата доста време. те плащат бая пари за да стане от теб нещо.
не мисля че имаш основание за претенции
първите няколко месеца си зелен и до теб трябва да е залепен човек. съответно, той вместо да вади пари се занимава с теб.
след година вече се оправяш, но защото нямаш много опит, не можеш да се справиш с екстренна ситуация, която струва хиляди за строшени инструменти, бракувана продукция и тн.
та идеята ми е, че ти си в тежест на фирмата доста време. те плащат бая пари за да стане от теб нещо.
@Petrolhead прав си колега за това в пояснението..
Въпроса е, че не е нормално в България да вземаш първите 10 години 340 лева, след това 600, 800, 1500 или нещо такова според стандартите на самата фирма, в която е започната работа. Нека не забравяме, че не всеки почва работа в завод за производство на дадени неща, а доста голям друг процент работи най-нормална работа чрез която иска да си задоволява нуждата и потребностите с пари, които се изкарват в други бели държави със същия положен труд. Да не говорим, че в започването на работа не ти дават никакви бонуси и г/д 99% разчиташ на заплатата, която ще вземаш..пример реален мога да дам с това момче в Дания. Шест месеца след като е започнал работа от 4500 евро на месец се вдига на 6500. Това е близо 50% от първоначалната заплата.
Отделно има отстъпки в почти всяка една верига техни банки, хотели, самолетни полети до всяка една точка на света, екскурзии, бензин и освен, че пътя до работа му излиза безплатен, той даже съумява и да спести от това нищо, че пътува с неговата си лична кола закупена месец по-късно, защото ФИРМАТА се нуждае от него и неговите изкарани 12 000 000 евро (под 10 броя не се занимават от Сименс да правят). Ти мислиш ли, че един такъв специалист в България ще взема същите пари, същата работа и шефа ще ти позволи да вземаш такава сума нищо, че изкарваш с проект ~ 12 000 000 евро????
Къде в България има такава реализация
Вярно, говорим за едни хора, които наистина ама наистина разбират от това, което работят и правят чертежи, планове и предполагаеми прогнози чрез които изкарват едни стабилни пари, но не всеки иска да е абсолютен спец в това, с което се занимава и то още повече в България, където държавата разпродаде всичко и в момента доста голям % е частно или чуждестранно..
Въпроса е, че не е нормално в България да вземаш първите 10 години 340 лева, след това 600, 800, 1500 или нещо такова според стандартите на самата фирма, в която е започната работа. Нека не забравяме, че не всеки почва работа в завод за производство на дадени неща, а доста голям друг процент работи най-нормална работа чрез която иска да си задоволява нуждата и потребностите с пари, които се изкарват в други бели държави със същия положен труд. Да не говорим, че в започването на работа не ти дават никакви бонуси и г/д 99% разчиташ на заплатата, която ще вземаш..пример реален мога да дам с това момче в Дания. Шест месеца след като е започнал работа от 4500 евро на месец се вдига на 6500. Това е близо 50% от първоначалната заплата.
Отделно има отстъпки в почти всяка една верига техни банки, хотели, самолетни полети до всяка една точка на света, екскурзии, бензин и освен, че пътя до работа му излиза безплатен, той даже съумява и да спести от това нищо, че пътува с неговата си лична кола закупена месец по-късно, защото ФИРМАТА се нуждае от него и неговите изкарани 12 000 000 евро (под 10 броя не се занимават от Сименс да правят). Ти мислиш ли, че един такъв специалист в България ще взема същите пари, същата работа и шефа ще ти позволи да вземаш такава сума нищо, че изкарваш с проект ~ 12 000 000 евро????
Къде в България има такава реализация

Вярно, говорим за едни хора, които наистина ама наистина разбират от това, което работят и правят чертежи, планове и предполагаеми прогнози чрез които изкарват едни стабилни пари, но не всеки иска да е абсолютен спец в това, с което се занимава и то още повече в България, където държавата разпродаде всичко и в момента доста голям % е частно или чуждестранно..
Последна промяна doomy525 на 22 Май 2014, 21:17, променена общо 1 път
enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Поучително е както референдума, така и отхвърлянето на швейцарците за минимална заплата от 4000франка ( референдум, т.е нормалния швейцарец е гласувал с не )...просто си личи що за народ живее там..
Представям си в България референдум за минимална 6000лв как ше завърши
Представям си в България референдум за минимална 6000лв как ше завърши

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Тук масово хората си мислят, че онея в парламента спират да крадат, заплатите автоматично стават 3-4 хиляди лева и всеки се качва на Х5 

Сондьора написа:Представям си в България референдум за минимална 6000лв как ше завърши
На мен също ще ми е интересно да разбера - дано стигнем до там

@TNT - кой знае, ако се развивахме нормално за последните 20 години можеше и да стигнем айде не 6000, но поне минималната да е 500-600 ЕВРО

Последна промяна doomy525 на 22 Май 2014, 22:33, променена общо 1 път
enjoy life and drink cold beer

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
За това гаранция. Но с това темпо на изнасящи се млади, интелигентни и способни... не знам как ще се получи. На моменти имам чувството, че само идиоти остават в тази държава
Останалите или са се изнесли, или планират да се изнесат 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Според мен трябва да има чираци както преди! Като чета, виждам как много хора, обясняват как хората без стаж са в тежест, нищо, че били учили много или малко в университета. Най-добре да не им дават нищо, както е било преди 50+ години. Няма значение дали човека без стаж е с 8 клас или с университет. Обаче на практика е малко по-различни. Както е видно, в България, може шофьор, общак, продавач, дори сервитьор да започне без стаж, за 500-600лв, а инженер, икономист и др може да започне на 350 или 400лв и това се приема за нормално!!!
Излиза, че тоя дето е учил, започва на много по-малко пари или в най-добрия случай за същите, както някой с 8 или 10 клас! Невероятно, но факт! Дори има хора, които го хокат, какво искал повече. Ами за това в Бг, само след 10-20 год, освен мангали и българи с 8 клас, няма да има други. Понеже се дава почти винаги за пример Германия, там човек с висше, примерно току що завършил инженер започва на 1500-1600е и това е минимума за такъв човек, не може да започне на 1200 или нещо друго, което се дава за други професии. Там, както и във всички нормални държави, повечето отрасли и специалисти си имат минимална заплата. Примерно общак 1100е, готвач или някакъв среднист 1400 и т.н. Само в Бг, мияч, пазач и инженер, могат да бъдат на еднаква минимална заплата и то абсолютно легално от 300+лв. Докато това не се промени в БГ няма да има нищо хубаво.
На другия полюс са митовете и легендите, как навън парите растат по дърветата и едва ли не само ринеш пара. Почти всеки българин лъже яко и дублира доходите си и преувеличава за сериозно за всичко.
Излиза, че тоя дето е учил, започва на много по-малко пари или в най-добрия случай за същите, както някой с 8 или 10 клас! Невероятно, но факт! Дори има хора, които го хокат, какво искал повече. Ами за това в Бг, само след 10-20 год, освен мангали и българи с 8 клас, няма да има други. Понеже се дава почти винаги за пример Германия, там човек с висше, примерно току що завършил инженер започва на 1500-1600е и това е минимума за такъв човек, не може да започне на 1200 или нещо друго, което се дава за други професии. Там, както и във всички нормални държави, повечето отрасли и специалисти си имат минимална заплата. Примерно общак 1100е, готвач или някакъв среднист 1400 и т.н. Само в Бг, мияч, пазач и инженер, могат да бъдат на еднаква минимална заплата и то абсолютно легално от 300+лв. Докато това не се промени в БГ няма да има нищо хубаво.
На другия полюс са митовете и легендите, как навън парите растат по дърветата и едва ли не само ринеш пара. Почти всеки българин лъже яко и дублира доходите си и преувеличава за сериозно за всичко.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Ами има доста хора дето "просто са учили", но процента на "реално изучилите се" е доста по-малък от 100
Та справедливо ли е и тия недоучилите да започват на същите пари като качествените кадри, просто защото са стъпвали в университет или търкали масите по заведенията наоколо? Ако имаш виШу и почваш на 5 бона, така ли?
Аз лично като студентче съм почнал на 350лв, без да имам кой знае какви претенции. Може и да съм имал знания и опит (макар и непрофесинален) дори и за повече пари, ама съм си налягал парцалките поне първата година и просто съм трупал допълнителен опит и знания. А именно това е ценното в началото. Вярно, карал съм на фотосинтеза някой път и не съм имал Айфон, ама това е положението. Но настъпва момента и съответно си идва и възнаграждението - след 2 години заплатата става x5. И още по-ценното - получаваш и други предложения. Въпросът е човек да оцели перспективна професия и да не е дремал (много) в училище
За заплатите поне в техническите професии... Редови инженер (не става въпрос за тийм лидер) в Германия може да получава 45-50евро на час бруто. Но не става въпрос за web developer. Има по-специфични области, за които такава заплата е съвсем нормална. Просто няма много такива специалисти, а проектите са скъпи и качеството на изпълнение е определящо. Просто още една гледна точка по въпроса

Аз лично като студентче съм почнал на 350лв, без да имам кой знае какви претенции. Може и да съм имал знания и опит (макар и непрофесинален) дори и за повече пари, ама съм си налягал парцалките поне първата година и просто съм трупал допълнителен опит и знания. А именно това е ценното в началото. Вярно, карал съм на фотосинтеза някой път и не съм имал Айфон, ама това е положението. Но настъпва момента и съответно си идва и възнаграждението - след 2 години заплатата става x5. И още по-ценното - получаваш и други предложения. Въпросът е човек да оцели перспективна професия и да не е дремал (много) в училище

За заплатите поне в техническите професии... Редови инженер (не става въпрос за тийм лидер) в Германия може да получава 45-50евро на час бруто. Но не става въпрос за web developer. Има по-специфични области, за които такава заплата е съвсем нормална. Просто няма много такива специалисти, а проектите са скъпи и качеството на изпълнение е определящо. Просто още една гледна точка по въпроса

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Масово частните фирми не повишават възнаграждението. Ако случайно се повиши то е в рамките на 30-40-50лв. Аз работя все още на първата ми месторабота, започнах с 300лв. и бяхме 11 човека, след това възнаграждението се повиши, тъй като вече бях с безсрочен договор. Днес след 5 години стаж и много професионални успехи, взимам със 130лв по-малко от преди 2 години, а сме с 6 служителя по-малко. Към днешна дата по-малкия брой хора правим продукция, която като количество и качество е по-добра, но неясно за мен заплащането падна. Шефа ми си купи чисто нов джип за много пари директно с кеш, построи си нов дом и си прати децата по чужбините да учат. Ежедневно си търся работа, но навсякъде е същото и избора ти е точно 0.

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Nickelback написа:Ами има доста хора дето "просто са учили", но процента на "реално изучилите се" е доста по-малък от 100Та справедливо ли е и тия недоучилите да започват на същите пари като качествените кадри, просто защото са стъпвали в университет или търкали масите по заведенията наоколо? Ако имаш виШу и почваш на 5 бона, така ли?
Аз лично като студентче съм почнал на 350лв, без да имам кой знае какви претенции. Може и да съм имал знания и опит (макар и непрофесинален) дори и за повече пари, ама съм си налягал парцалките поне първата година и просто съм трупал допълнителен опит и знания. А именно това е ценното в началото. Вярно, карал съм на фотосинтеза някой път и не съм имал Айфон, ама това е положението. Но настъпва момента и съответно си идва и възнаграждението - след 2 години заплатата става x5. И още по-ценното - получаваш и други предложения. Въпросът е човек да оцели перспективна професия и да не е дремал (много) в училище![]()
Ти май не разбра какво говоря. Да, има много, които са били само телом в университета. Ако ще правим анализ на качеството, то има добри и лоши шофьори, метачи и т.н. Странният факт в случая е, че добри и лоши чистачи започват на едни пари с добри и лоши инженери, е това е големият проблем и всичко това се счита за нормално, дори е законно в Бг! Пак повтарям, не може да има една и съща минимална заплата от чистач до инженер.
Точно заради това, няма да има кой да учи или ако учи, ще бяга веднага навън.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
alekangg написа:Nickelback написа:Ами има доста хора дето "просто са учили", но процента на "реално изучилите се" е доста по-малък от 100Та справедливо ли е и тия недоучилите да започват на същите пари като качествените кадри, просто защото са стъпвали в университет или търкали масите по заведенията наоколо? Ако имаш виШу и почваш на 5 бона, така ли?
Аз лично като студентче съм почнал на 350лв, без да имам кой знае какви претенции. Може и да съм имал знания и опит (макар и непрофесинален) дори и за повече пари, ама съм си налягал парцалките поне първата година и просто съм трупал допълнителен опит и знания. А именно това е ценното в началото. Вярно, карал съм на фотосинтеза някой път и не съм имал Айфон, ама това е положението. Но настъпва момента и съответно си идва и възнаграждението - след 2 години заплатата става x5. И още по-ценното - получаваш и други предложения. Въпросът е човек да оцели перспективна професия и да не е дремал (много) в училище![]()
Ти май не разбра какво говоря. Да, има много, които са били само телом в университета. Ако ще правим анализ на качеството, то има добри и лоши шофьори, метачи и т.н. Странният факт в случая е, че добри и лоши чистачи започват на едни пари с добри и лоши инженери, е това е големият проблем и всичко това се счита за нормално, дори е законно в Бг! Пак повтарям, не може да има една и съща минимална заплата от чистач до инженер.
Точно заради това, няма да има кой да учи или ако учи, ще бяга веднага навън.
Разбрах аз

Идеята ми беше по-скоро за старта на младите кадри - дали да е равен старт или не е справедливо да бъде така...
Или по-скоро да се даде шанс на всяко келеме с 1000лв стартова, пък то ще влезе у правия път евентуално

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
KUM4o написа:Ходих в няколко телевизии в София на интервюта и ми казват даваме 500лв, е да ама аз с 500лв в София съм жив труп.
това ако става въпрос за някоя от 'големите' телевизии, малко не ми се вярва. или дори да е така, не вярвам, че дълго време ще се седи на тези пари. но по-скоро не ми се вярва

а се сещам и за познат, който май точно като оператор почна, но това преди много време.. все още е в същата телевизия, разбира се много по-нагоре, та едни 10-15 години по-късно вече взима 20к месечна, което си е съвсем добре и за държава по на запад.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Това как инженера трябва да се докаже и видиш ли добре е да почне на 300лв, ми звучи както някои хора говорят, за плюсовете на казарма, купонната система за захар и олио и др тъпотии от хубавия комунизъм. Понеже те са го преживяли и видиш ли, добре е и другите да го видят, за да станат хора. Силно се съмнявам начинаещ инженер да взима колкото начинаещ чистач. Да, ако чистача е с 20-30 год стаж съм сигурен, че може да взима повече от младия инженер. Във всички нормални държави има минимални заплати по професии! Не казвам че на бг инженера трябва да му дават 1000+лв стартово, но трябва да има някаква разлика. Ако най-ниското стъпало е на 350лв както е в Бг, трябва на току що дипломиран висшист да ми дават поне 450 или 500лв, все е нещо отгоре. Другият вариант с еднаквите заплати си е подигравка.
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Petrolhead написа:подобен начин на мислене е много популярен в последно време. не знам от къде идва.
Колега , ти явно си в този или подобен бизнес.Първо не смятам че съм им в тежест - напротив , аз съм човека който в бъдеще ще им изкарва парите и точно по тая причина трябва маалко повече да се бръкнат тия хора.Едно е да започнеш от 300 друго е 500 600 - нали звучи по-нормално.
Какво да кажем за 8 месечния курс?Нямаш възможност да работиш , имаш транспортни разходи , викаш си - ехее 8 месеца обучение , значи после ще са добре нещата.През тези 8 месеца какво правим - ами правим заеми , кво да правим друго.И накрая 300 кинта ей така и не им пука

За мен да реша да се забия там в следващите 10 15 годинки и да очаквам някой да се смили над мен че да ми вдигне заплатката означава да реша че аз не ставам , да реша да се откажа от материалните неща които искам да имам.Да приема че ще търкалям тдс-а още 10 годинки , че за всяко по-скъпо нещо ще се теглят заеми и т.н. и т.н. - не не мерси!В днешно време в тая държава трябва да се изкарват пари и всеки трябва сам да се оправя , другото е ала-бала.

Nickelback написа:Разбрах азВъв Финладия социалната политика е такава, че чистачът в Нокия, например, взимаше 2000 евро (преди 5 години беше така), инженерът с немного опит 3000-4000. Не еголяма разликата нали? Кадър от университета - 2000евро. Демек, колкото чистачът.
Е как да не е голяма разликата? Разликата е точно между 50 и 100%. А ако заплатите отговаряха на българската действителност и двамата трябваше да взимат по 700 евро и да се радват, че някой им предоставя невероятната възможност да си запълват деня с работа за без пари. Наскоро имаше някаква обява за архитект със стартова заплата от 400лв. за София, дето обикаляше нета. Ами да ви кажа, само зора да влезеш да учиш архитектура изисква последните 2 години от училище да си сцепиш задника от уроци. После за безсънните нощи и безкрайните проекти изобщо няма да споменавам. И накрая завършваш и живота те посреща с чудесната заплата от 400 кинта докато "научиш занаята". Дето се казва аз те уча на занаята, па ти и пари искаш да ти давам. Та такива неща. А в същото време батката от 9ти клас не влиза в час, само дискотека и фитнесче и после сервитьорче на морето, и докато стане на възрастта на един завършващ архитект е вече много по-напред. Без да е вложил капка енергия в самоусъвършенстване и образование прави по 2 бона месечно, а архитекта, понеже не му стигат 6те години в университета и двете преди това, трябва да поучи още 5-6 години, за да може да вземе 1500 лева преко сили. Ебах ти и престижната професия и чудото.
В крайна сметка от опит казвам, че не трябва да спира търсенето, бачкайте, учете каквото можете и не спирайте да търсите по-добра реализация. Като види една фирма как за една година се сменят пет пъти за една позиция и всичко е тотална каша ще се сетят, че има проблем...