Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро

Мнение от Nickelback » 23 Май 2014, 0:06

alekangg написа:Това как инженера трябва да се докаже и видиш ли добре е да почне на 300лв, ми звучи както някои хора говорят, за плюсовете на казарма, купонната система за захар и олио и др тъпотии от хубавия комунизъм. Понеже те са го преживяли и видиш ли, добре е и другите да го видят, за да станат хора. Силно се съмнявам начинаещ инженер да взима колкото начинаещ чистач. Да, ако чистача е с 20-30 год стаж съм сигурен, че може да взима повече от младия инженер. Във всички нормални държави има минимални заплати по професии! Не казвам че на бг инженера трябва да му дават 1000+лв стартово, но трябва да има някаква разлика. Ако най-ниското стъпало е на 350лв както е в Бг, трябва на току що дипломиран висшист да ми дават поне 450 или 500лв, все е нещо отгоре. Другият вариант с еднаквите заплати си е подигравка.

Всъщност, прав си, не съм те разбрал :) Представи си - аз излизам от университета криво-ляво "инженер". Имам два броя дипломи - бак. и маг. инж. :ok: Ама си знам, че и чеп за зеле не става от мене :ok: Кандидатствам насам-натам, никъде не ме искат за инженер :dunno: Ами ставам чистач, нямам избор. Ставам такъв и по призвание, нищо че имам две дипломи! Ами да, ще взимам колкото чистач, нищо че пред името ми пише инж... :dunno:
Това имах впредвид, колега :bchug: Но ако наистина човек е читав що-годе има един праг, който трябва да му се даде, който е нормално да е x2 на заплатата на чистача, както е във Финландия. Пък оттам нататък кой както се оправи :)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 23 Май 2014, 0:10

pampo написа:
Nickelback написа:Разбрах аз ;) Във Финладия социалната политика е такава, че чистачът в Нокия, например, взимаше 2000 евро (преди 5 години беше така), инженерът с немного опит 3000-4000. Не еголяма разликата нали? Кадър от университета - 2000евро. Демек, колкото чистачът.

Е как да не е голяма разликата? Разликата е точно между 50 и 100%. А ако заплатите отговаряха на българската действителност и двамата трябваше да взимат по 700 евро и да се радват, че някой им предоставя невероятната възможност да си запълват деня с работа за без пари. Наскоро имаше някаква обява за архитект със стартова заплата от 400лв. за София, дето обикаляше нета. Ами да ви кажа, само зора да влезеш да учиш архитектура изисква последните 2 години от училище да си сцепиш задника от уроци. После за безсънните нощи и безкрайните проекти изобщо няма да споменавам. И накрая завършваш и живота те посреща с чудесната заплата от 400 кинта докато "научиш занаята". Дето се казва аз те уча на занаята, па ти и пари искаш да ти давам. Та такива неща. А в същото време батката от 9ти клас не влиза в час, само дискотека и фитнесче и после сервитьорче на морето, и докато стане на възрастта на един завършващ архитект е вече много по-напред. Без да е вложил капка енергия в самоусъвършенстване и образование прави по 2 бона месечно, а архитекта, понеже не му стигат 6те години в университета и двете преди това, трябва да поучи още 5-6 години, за да може да вземе 1500 лева преко сили. Ебах ти и престижната професия и чудото.
В крайна сметка от опит казвам, че не трябва да спира търсенето, бачкайте, учете каквото можете и не спирайте да търсите по-добра реализация. Като види една фирма как за една година се сменят пет пъти за една позиция и всичко е тотална каша ще се сетят, че има проблем...

Nickelback написа:...Но ако наистина човек е читав що-годе има един праг, който трябва да му се даде, който е нормално да е x2 на заплатата на чистача, както е във Финландия. Пък оттам нататък кой както се оправи :)

Пожелавам им успех на тия да си намерят архитект за 400лв...
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 23 Май 2014, 3:11

Тук в България политиката е на контролирана мизерия за да нямат самочувствие и да не могат да надигат глас хората. Да са постоянно смачкани и унизени. Както каза колегата оператор всичко се контролира задкулисно от кукловодите масони (ротари клуб е лъскав фронт уж занимаващ се с благотворителност, а реално в него са обединени всички по-важни бизнесмени на даден град които имат ключова роля при определяне на заплати и от там идва контрола - с парата). Бизнесмените членуват за престиж, а реално са използвани за да се прилага успешно плана за контролирана мизерия и разединение на населението. София е малко по-различно, но по другите градове е трагедия пълна. Няма да споменавам града, нито фирмата и човека, но приятел работи месец в една фирма и за целия труд до сега е взел аванс 60 лв. и се очаква уж да му изплатят още колосаната сума от 160 лв.!!!!!!!!!!!!!!!!! Бях с него на интервюто му на работа и баровеца който живее като цар толкова хубаво представи нещата, че човек с радост би почнал. Говори за някакви 500-600 лв и т.н. Реално се вземат 220-250 лв. и това при минимална заплата от 340 лв. Приятелчето е ходил 2-3 пъти на бригада преди години и каза, че работата е по-тежка от тази на бригадата при положение, че той ходи все зимата да бере цветя в калта и градушката. Собственика на предприятието е масон и никой не може да му направи проблем за нищо. А кажете сега с каква мотивация аджеба да отидеш и да работиш? Кажете, кажете, щото нали били мързеливи хората тук? Все ден напускат хора и все ден се назначават нови. Обаче 95% от тези които напускат си вдигат чукалата първата седмица още и без предизвестие от 1 месец излиза, че са му подарили труда си. Нормите са нечовешки. Говорим за предприятие което изнася продукция в Европа + вътрешен пазар и печалбата за миналата година му е 1 200 000 лв. някъде там беше.
Не може всеки да е програмист, разберете го това господа преуспели важни работодатели и изобщо хай-енд хард кор и т.н. хора. Не може защото ако всички са програмисти няма да има кой да ви продаде 1 кило сирене в магазина и т.н.

И както в много теми и тук се спомена за милионите изисквания, а насреща мижава заплатка колкото да не умреш от глад. Мен специално ме е много яд особенно заради езиците. Отваряш за някоя позиция и искат 200 езика, а заплатата е 350 лв. 2-3 езика чужди не са малко, време, труд и пари вложени и накрая пълна подигравка. Аз специално говоря Английски, Немски, горе-долу Френски и достатъчно Румънски за да разбирам какво си говорят хората и да говоря елементарни и не толкова ежедневни приказки, а то тука станахме едва ли не 52-рия щат на Америка. Английският никъде го нямат за нищо, нищо, че 80% от говорещите не могат да напишат едно изречение на Английски без грешки. Отделно като им кажеш нещо по-набързо и гледат като телета в железница. Работил съм преди 2 години като преводач за 260 лв. първите 2 месеца и за 330 и 350 3тия и 4-тия месец, след което напусках внезапно и отидох в Англия, защото ми се отвори възможност. 8 часа на ден преводи и чудо от Английски и обратно и за какво? Заради успокоението, че съм на кресло в офис, а не съм на слънце да чукам камъни? Отделно първите 2 седмици главата ми беше таратор и на улицата след работа не мога да ти кажа и едно здрасти :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Май 2014, 8:21

KUM4o написа:В същия този завод идва шефчето от Германия и мишките, които са на ръководните постове в завода веднага крият нормите, които те са сложили и слагат тези, които са по регламент, хайде сети се сам какво се случва....

Ето това е единия проблем. Корупция и беззаконие. В такава среда, нито може да има конкуренция (не идват нови фирми, които да се борят за добрите служители), нито тези, които правят злоупотреби могат да бъдат наказани. Другия е калпавото образование и то тепърва ще има ефект. Една от причините е, че не се позволява конкуренция от частни университети, заради абсурда народното събрание да трябва да гласува за нов университет. Това е цялата работа.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 23 Май 2014, 9:09

alekangg написа:Във всички нормални държави има минимални заплати по професии! Не казвам че на бг инженера трябва да му дават 1000+лв стартово, но трябва да има някаква разлика. Ако най-ниското стъпало е на 350лв както е в Бг, трябва на току що дипломиран висшист да ми дават поне 450 или 500лв, все е нещо отгоре. Другият вариант с еднаквите заплати си е подигравка.

Стига глупости бе човек!
И в България има минимални прагове по професии... Това че ти не знаеш (както и 80% от населението), не значи че ги няма...

http://www.nap.bg/document?id=4428

И понеже си говорим за машиностроене виж направо дейност 43:
Производство на машини и оборудване с общо и специално предназначение; Производство на въоръжение и боеприпаси
Ръководители - 800 лв
Специалисти - 530 лв
Техници и приложни специалисти -480 лв
Помощен административен персонал - 360 лв
Персонал, зает с услуга за населението, търговията и охраната - 340 лв
Квалифицирани работници в селското, горското, ловното и рибното стопанство - 340 лв
Квалифицирани работници и сродни на тях занаятчии -470 лв
Машинни оператори и монтажници - 460 лв
Професии, неизискващи специална квалификация - 340 лв

Проблема е тук:
steeN написа:Корупция и беззаконие.

Назначават те на длъжност технически секретар или друга административна и ти дават 340 лв. А всъщност вършиш квалифициран труд.
Цакат си където трябва и никой не го е*е за мадите инженери дали взимат 340 или 480 лв.

Ако трябва пък да си говорим за качеството на излизащите от университета инженери...
За последните 3-4 години са ми минали през ръцете 10-11 човека директно идващи от университета. Някой даже си правиха дипломните при нас. Обучаваме ги 6 месеца и после като им предложиш постоянен трудов договор изчезват - искат от първия ден да са с четирицифрена заплата... Чакай малко бе, ти не знаеш каква връзката между паскал и кг/м2, ама искаш стартова заплата 1000 лв... :kuku:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 23 Май 2014, 9:52

Пичове, позволете да ви кажа нещо от позицията на повечето години. Много хора си мислят, че с повече пари непременно ще живеят по-добре и заплата от 3 000 евра веднага ще реши всичките им проблеми в живота. Но не е така. Качеството на живот не е ПРЯКО свързано с доходите. Има мноооого други фактори – социални, емоционални, дори психологически. Душевният комфорт е важен, също обкръжението и отношенията с околните. И не само това… С други думи – важното е не колко пари получаваш, а как живееш. Човек може да се чувства добре и в някое забутано село, докато си полива лехата с пипера. Представи си - предлагат ти 6 000 лева на месец, без да правиш нищо. Но при условие да прекараш оставащите си години в затвора. Кой е навит?

Един римски император беше казал, че предпочита да бъде първи в някакво села, отколкото втори в Рим. Как мислите – какво е имал предвид? А тук говорим в Швейцария да бъдеш не втори, а един от последните… Ето – пристигаш там, намираш си работа. Ще бачкаш като робот и след 2-3 години ще си купиш чисто ново БМВ от магазина. Кой като теб! И после – какво? Ще го караш по хубавите швейцарски пътища с 80, а из селата (които са на 3 км. едно от друго) – с 50. Ще те снимат камери всяка минута и ако превишиш с 5 км/час или настъпиш някоя линия – честитка. Вечер, след цел ден бачкане, ще си седиш сам в квартирата, ще пийваш немска бира и ще чатиш с приятелите си по Скайп. Два уикенда в месеца ще се разходиш до някой град, ще обикаляш сам по магазините и – обратно в квартирата. Е, ако някой смята ТАКЪВ живот за хубав – пожелавам му да го постигне и да му се радва дълги години.

Сега ще ме наскачате, че нищо не разбирам от живота. ОК, така да бъде. Преди 25 години и аз си мислех, че работата и доходите са най-важните неща в живота ми. И продавах свободното си време и здравето си за пари. Имайте предвид момчета – с годините приоритетите на човек се променят… Ще се убедите от личен опит.
Excellent! Steven is my name!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 23 Май 2014, 10:10

Borymeckata написа:Пичове, позволете да ви кажа нещо от позицията на повечето години. Много хора си мислят, че с повече пари непременно ще живеят по-добре и заплата от 3 000 евра веднага ще реши всичките им проблеми в живота. Но не е така. Качеството на живот не е ПРЯКО свързано с доходите. Има мноооого други фактори – социални, емоционални, дори психологически. Душевният комфорт е важен, също обкръжението и отношенията с околните. И не само това… С други думи – важното е не колко пари получаваш, а как живееш. Човек може да се чувства добре и в някое забутано село, докато си полива лехата с пипера. Представи си - предлагат ти 6 000 лева на месец, без да правиш нищо. Но при условие да прекараш оставащите си години в затвора. Кой е навит?

Един римски император беше казал, че предпочита да бъде първи в някакво села, отколкото втори в Рим. Как мислите – какво е имал предвид? А тук говорим в Швейцария да бъдеш не втори, а един от последните… Ето – пристигаш там, намираш си работа. Ще бачкаш като робот и след 2-3 години ще си купиш чисто ново БМВ от магазина. Кой като теб! И после – какво? Ще го караш по хубавите швейцарски пътища с 80, а из селата (които са на 3 км. едно от друго) – с 50. Ще те снимат камери всяка минута и ако превишиш с 5 км/час или настъпиш някоя линия – честитка. Вечер, след цел ден бачкане, ще си седиш сам в квартирата, ще пийваш немска бира и ще чатиш с приятелите си по Скайп. Два уикенда в месеца ще се разходиш до някой град, ще обикаляш сам по магазините и – обратно в квартирата. Е, ако някой смята ТАКЪВ живот за хубав – пожелавам му да го постигне и да му се радва дълги години.

Сега ще ме наскачате, че нищо не разбирам от живота. ОК, така да бъде. Преди 25 години и аз си мислех, че работата и доходите са най-важните неща в живота ми. И продавах свободното си време и здравето си за пари. Имайте предвид момчета – с годините приоритетите на човек се променят… Ще се убедите от личен опит.

:yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 23 Май 2014, 10:18

Borymeckata написа:
Един римски император беше казал, че предпочита да бъде първи в някакво села, отколкото втори в Рим. Как мислите – какво е имал предвид? А тук говорим в Швейцария да бъдеш не втори, а един от последните…

:yes: :yes: :yes: Ей това се опитвам да обясня на някои мои приятели. Че както тука са "последни", така ще са и навсякъде. Както по-горе казаха... трябва в някоя сфера (каквато и да е) да си МНОГО ДОБЪР. Тогава ще си добре.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 23 Май 2014, 10:30

Borymeckata написа:..............

Евала, колега, по-добре не бих могъл да го кажа! :bowdown: :bowdown: Най-после едно смислено мнение в темата, а не само "пари, пари, пари.." Самият аз се прибрах в България след близо 9 години в Германия и то точно поради описаните от теб причини. И не съжалявам грам. :yes:
Последна промяна dimodi на 23 Май 2014, 10:30, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F82 M4

Мнение от devent » 23 Май 2014, 10:30

Borymeckata написа:Пичове, позволете да ви кажа нещо от позицията на повечето години. Много хора си мислят, че с повече пари непременно ще живеят по-добре и заплата от 3 000 евра веднага ще реши всичките им проблеми в живота. Но не е така. Качеството на живот не е ПРЯКО свързано с доходите. Има мноооого други фактори – социални, емоционални, дори психологически. Душевният комфорт е важен, също обкръжението и отношенията с околните. И не само това… С други думи – важното е не колко пари получаваш, а как живееш. Човек може да се чувства добре и в някое забутано село, докато си полива лехата с пипера. Представи си - предлагат ти 6 000 лева на месец, без да правиш нищо. Но при условие да прекараш оставащите си години в затвора. Кой е навит?

Много точно :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 23 Май 2014, 10:33

drago_pavlov написа:Ако трябва пък да си говорим за качеството на излизащите от университета инженери...
За последните 3-4 години са ми минали през ръцете 10-11 човека директно идващи от университета. Някой даже си правиха дипломните при нас. Обучаваме ги 6 месеца и после като им предложиш постоянен трудов договор изчезват - искат от първия ден да са с четирицифрена заплата... Чакай малко бе, ти не знаеш каква връзката между паскал и кг/м2, ама искаш стартова заплата 1000 лв... :kuku:

Значи факта за некачествените кадри от университетите стана много добро оправдание на работодателите да не дават пари на служителите си.
Ами направи го така че да ти върши работа , нали си умен образован , напорист - кво не можеш да научиш един здрав и прав човек как да ти изкарва парите ли?Предлагаш договори и те бягат?Тва какво ти говори - че ги мързи и гледат само към кръчмата?
Как студента да знае и може като не му се предоставя възможност?Най-малкото университетите са пълни бардаци и студента не е виновен за това , ама грам!
Пример студентските практики финансирани от някви евро проекти - ако някой не знае , това е напълно законен грабеж от страна на регистрирани фирми и университети.Аз лично зимата участвах в такава програма.В какво се състои тя - значи декана ти казва - запиши се на практика , ще работиш 4 часа дневно по специалността в еди коя си фирма и след 4 месеца ще получиш 480лв стипендия - аз съм ок - 4 месечен стаж по специалността , перфектно.Съставят ни се договори моговори , отиваме във въпросния завод , и там ни се казва следното - "цъкайте си присъствията в профилите в интернет и всичко е ок" - на въпроса "ами няма ли да бачкаме" - "вие до машините няма да имате достъп , кво ше ви правя аз 60 вряскала" - той за 60 вряскала ще получи сигурно по 1000 1500 лева на вряскало - ЗА ДА ГО ОБУЧИ , което той всъщност не прави!Ей гоо плащат ви за да обучавате и не го правите , па камоли вие да трябва да плащате!Апсолютна пумия!!!!
Защо фирмата му участва в тая програма , като не му се занимава с вряскала?Щото кинти за тва!!!
После същия тоя образ работодател , ше иде на среща с хора от университета и ще каже - няма кой да ми работи , от тука излизат само бездарници :dunno:
Та да ви питам работодателите тука (гледам има такива) - като сме толкос бездарни и толкос нищо не става от нас , колко пари изкарвате вие от некачествените кадри от университетите?Защото така е построена системата , че от европейските пари за образование и заетост се възползвате само вие , без да пускате нищо надолу!После идвате и казвате че не знам и не мога на ти 300лв!Колкото сме стока ние бездарниците толкова и вие , разликата е само в джоба ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 23 Май 2014, 10:45

Нали трябва да имаш някакъв стимул, че да искаш да заработваш повече? Нали си започнал работа в дадена фирма, в която искаш да се реализираш и да имаш прогрес нонстоп, не само финансово, но и да виждаш как фирмата процъфтява - ТОВА не го позволява никой. В България всеки почва някаква работа, после втора, трета, пета и десета и накрая какво излиза? Не си се специализирал никъде, нищо че си се занимавал с едно и същи неща през 10те работи и всеки път започваш едно и също, но за различен шеф. Никой не иска с една месечна заплата да си осигурява мечтите и прищевките, но поне да успява да заделя минимално, а не да търсиш и втора работа или други варианти, че да си покриеш месечните разходи..
Не ли по-важно да обучиш един кадър, който да ти носи добри пари и да знаеш, че ти е верен и работи качествено и ще се бори за името на фирмата?

Binev - това за европрограмите си е така..наемат за да точат еврофондове, за които вземат доста добри пари. Имаше случай даже, в който като подписваш това за някоя фирма и в договора пише, че трябва да заплатиш 100 лева от европрограмата. Е ти акто наемеш 20 човека по 100 лева за стаж, щото толкова искат, че да ти отпуснат парите ще прибереш едни 2000 лева само щото си щипца. Това ми прилича на една картинка, която видях из нета.. :roll:

Междодругото наистина се радвам, че има доста хора, които ги виждат и те нещата, но просто са стиснали зъби и се борят. Много са объркани нещата в нашата малка държавица и просто не знам какво трябва да се направи и от къде трябва да се започне, че да се развива нормално..
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F82 M4

Мнение от devent » 23 Май 2014, 10:51

Binev_OuT написа:....

Защо не пое някаква инициатива и не го издъни пред някоя институция, която да му обърне внимание?

п.с. пишеш доста неграмотно.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 23 Май 2014, 11:07

Borymeckata написа:..

Вярно е това което казваш, обаче при нас самото общество е изродено следствие на прехода. Тук са или доста зле финансово в масовите професии който едвам свързват двата края което ги прави нещастни или "бедняци милионери" който пък си мислят, че са богопомазани като карат коли за 30-50 бона. Общо взето средната класа липсва. Аз не виждам как мога да се чувствам добре и в хармония в такова общество, това което прави чужбина желана дестинация не е само заплатата, но и отношението. Като добавим в картинката и институциите на които се крепи всичко(болници, училища, детски градини, администрация) всичко е меко казано за ужасно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 23 Май 2014, 11:08

Binev_OuT написа:Та да ви питам работодателите тука (гледам има такива) - като сме толкос бездарни и толкос нищо не става от нас , колко пари изкарвате вие от некачествените кадри от университетите?Защото така е построена системата , че от европейските пари за образование и заетост се възползвате само вие , без да пускате нищо надолу!После идвате и казвате че не знам и не мога на ти 300лв!Колкото сме стока ние бездарниците толкова и вие , разликата е само в джоба ;)

От цялото емоционално мнение, ще коментирам само това по-горе.
НИЩО не изкарва фирмата, за да те обучава! Еврофонда ти плаща заплатата, т.е. ти си безплатна работна ръка за работодателя, докато ти трае обучението. Бонус към заплатата получава този, който те обучава - доколкото знам са половината от това, което получаваш ти.

А относно "пускането надолу" ще бъда конкретен:
- На тези стажанти им даваме по 600 лв брутна заплата. Сега някой ще каже, че 600 лв са нищо за София - еми нищо са за семеен човек с жена и деца, но за студент живеещ на общежитие са си ок...
- След 6-тия месец им се предлага трудов договор с 800 лв брутна заплата. От 10-11 човека досега само 2-ма са останали...
- Осигуряват се на цялата сума, имат служебен телефон, ползват си платен отпуск, плюс всички полагаеми отпуски за писане на дипломна работа, защитаване и т.н.
И накрая какво: "Аз как да живея с 800 лв. в София". И това реплика от току що завършил студент без нито 1 ден трудов стаж!!!
Еми ок, стани сервитьорка или шофьор на баничарка за 1000-1200 лв - ама тази заплата ти остава доживот... :wave:

devent написа:
Binev_OuT написа:....

п.с. пишеш доста неграмотно.

:mhihi:

П.П.: Една от неискащите да работи за 800 лв отиде да кара стаж в Германия, във VW.
Заплата и докато стажува беше 700Е, а след 6-тия месец стана 1450Е. Това за магистър инженер от немския факултет на ТУ.
Аз не съм живял в Германия, но от няколкото ми посещения не ми е направило впечатление да е много по-лесно да живееш там с 700Е отколкото в София с 600 лв.

Навсякъде се тръгва от дъното, въпроса е да издъжиш първите няколко години.
Лошото в България е, че много малка част успяват да се оттласнат от дъното. Като се има предвид колко работещи фабрики имаме, и колко от тях се управляват от комунистически отрепки, дето са ги получили даром...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата