Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ///M43
Мечтае да кара: в изтребителната авиация
Детайли за колата: компот в сливов цвят

Re: Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро

Мнение от _galio_ » 23 Май 2014, 11:32

drago_pavlov написа:... След 6-тия месец им се предлага трудов договор с 800 лв брутна заплата. От 10-11 човека досега само 2-ма са останали...

- Осигуряват се на цялата сума, имат служебен телефон, ползват си платен отпуск, плюс всички полагаеми отпуски за писане на дипломна работа, защитаване и т.н.

Ти, лично, колко време си оцелявал на 800 лв бруто в София, на какви години и при какви условия (собствен апртамент, наем, разходи транспорт, работно време)?

Това удебеленото ми се струва, че си ДЛЪЖЕН да го правиш, та не знам защо го имаш за нещо изключително.

За протокола - работа в София съм почнал преди 10 години за 2-4 лв/ден, после 5-6 лв/ден, 250 лв бруто за месец, 300 лв чисто на месец и за сегашната няма да коментирам. Не съм тръгнал съвсем от дъното, ама беше близко :D
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 23 Май 2014, 11:50

_galio_ написа:
drago_pavlov написа:... След 6-тия месец им се предлага трудов договор с 800 лв брутна заплата. От 10-11 човека досега само 2-ма са останали...
- Осигуряват се на цялата сума, имат служебен телефон, ползват си платен отпуск, плюс всички полагаеми отпуски за писане на дипломна работа, защитаване и т.н.

Ти, лично, колко време си оцелявал на 800 лв бруто в София, на какви години и при какви условия (собствен апртамент, наем, разходи транспорт, работно време)?
Това удебеленото ми се струва, че си ДЛЪЖЕН да го правиш, та не знам защо го имаш за нещо изключително.
За протокола - работа в София съм почнал преди 10 години за 2-4 лв/ден, после 5-6 лв/ден, 250 лв бруто за месец, 300 лв чисто на месец и за сегашната няма да коментирам. Не съм тръгнал съвсем от дъното, ама беше близко :D

Аз лично съм оцелявал с 600 лв нето в София половин година, на квартира в Красна поляна, работейки в Студ. град. След разходи за наем, консумативи и транспорт едвам ми оставаха пари за оцеляване... Това си беше баш дъното за току що завършил студент...

Това удебеленото не го имам за изключително, но 90% от работодателите не са и чували за подобни неща...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от _galio_ » 23 Май 2014, 12:03

drago_pavlov написа: Аз лично съм оцелявал с 600 лв нето в София половин година, на квартира в Красна поляна, работейки в Студ. град. След разходи за наем, консумативи и транспорт едвам ми оставаха пари за оцеляване... Това си беше баш дъното за току що завършил студент...

Това удебеленото не го имам за изключително, но 90% от работодателите не са и чували за подобни неща...

Адмирации за което.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 23 Май 2014, 12:37

drago_pavlov написа:А относно "пускането надолу" ще бъда конкретен:
- На тези стажанти им даваме по 600 лв брутна заплата. Сега някой ще каже, че 600 лв са нищо за София - еми нищо са за семеен човек с жена и деца, но за студент живеещ на общежитие са си ок...
- След 6-тия месец им се предлага трудов договор с 800 лв брутна заплата. От 10-11 човека досега само 2-ма са останали...
И накрая какво: "Аз как да живея с 800 лв. в София". И това реплика от току що завършил студент без нито 1 ден трудов стаж!!!
Еми ок, стани сервитьорка или шофьор на баничарка за 1000-1200 лв - ама тази заплата ти остава доживот... :wave:

Значи с една дума ми казваш , че 10-11 човека са пълни тъпаци и са си тръгнали просто защото са тъпаци , а не защото в политиката ви има проблем?
В моя случай 600лв определено би била много добра стартова заплата в такава сфера и определено щях да гледам по различен начин на нещата.
Ето ти го каза - 1200лв за шофер с категория "Б" - един такъв с такава заплата и малко мозък след 4 5 годинки ще е с едни гърди пред технолога който току що е чукнал заветните 1000лв примерно ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Май 2014, 13:00

Положението е плачевно. Редовно срещам обяви със смешни изисквания, за смешни пари и отдолу гордо се пише, нещо от сорта:
предлагаме
-трудов договор
-осигуровка на реална заплата
-работно облекло
-служебен автомобил
-платен отпуск
Да не говорим, че платеният отпуск, много често е между седмица и две на година и на това хората се радват.

Продължава да се обясняват едни и същи глупости, как е нормално начинаещ сервитьора да взима повече от начинаещ инженер. За това, няма да има "оправяне" в държавата.
Все си мисля, че повече от половината шефове нямат висше, но пък имат връзки или са крали когато трябва. За сметка на това, знаят колко са тъпи, младите висшисти..
Рано или късно, няма да останат нито млади инженери, нито такива, които да работят за стартово 400лв и да чакат да ги оценят и да научат занаята. Тогава ще започнат да се търсят кадри от Африка и от по-бедни страни, колко по-скоро стане, толкова по-добре.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 23 Май 2014, 13:05

Binev_OuT написа:Ето ти го каза - 1200лв за шофер с категория "Б" - един такъв с такава заплата и малко мозък след 4 5 годинки ще е с едни гърди пред технолога който току що е чукнал заветните 1000лв примерно ;)

Дали :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Май 2014, 13:14

Да не говорим, че в т.нар провинция без Варна и Пловдив, инженер, ако ще да да е с 20год стаж и много кадърен, ако не е някой голям началник, няма как да взима над 1200лв, а често са и под 1000лв В същите градове, тираджията, взима колкото в Софето. Та какъв стимул ще имат хората да учат, все пак не може всички да отидат в Софето и да станат програмисти.

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 23 Май 2014, 13:42

Факт е, че доста хора придобили кетап и без никакви знания заемат длъжности, които не им се полагат. Да не говорим и че всеки втори с висше вече го раздава кой съм аз пък реално изобщо не работи по професията си. Не знам и от къде е тръгнало това, но предполагам че като малки родителите им са втълпявали в кухите кратуни че ако искат големите пари ще трябва да имат висшо. Нищо, че изобщо не го вълнува това, което изучава и просто ги взема оценките с 3ка. Нищо, че една идея не може да даде за развиването на бизнес. Нищо, че просто има кетап и си мисли, че щом е изкарал това висше то му дава право да взема големите пари. Мисля, че точно от е тук тръгва целия проблем.
Целта на висшето е да ти дава предимство в това, в което смяташ, че си най-добър и съответно да се развиваш и да те ценят като кадър във фирмата. Не може всеки втори изкарал там някъв кетап за знания било то икономическо, счетоводно, юридическо или в IT средата. Друг е въпроса че да вземаш големи пари трябва да разбираш това което го учиш, а не след заветното дипломиране да го размяташ напред и назад това удостоверение и да го вреш в лицата на фирмите, че видиш ли малко ти давали. Не е това въпроса, а че дори и хората без висше да имат условия за нормален живот без да си позволяваш наистина кой знае какви неща - както казаха по-горе липсва средната класа..
Последна промяна doomy525 на 23 Май 2014, 13:47, променена общо 1 път
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 23 Май 2014, 13:43

Честно да си кажем има малки оазиси, но са толкова малко и там работят такъв малък процент, че не се усеща. Завършил мой приятел, учил в транспортния университет, сега работи в метрото по осигуровките и стартовата му беше 950лв. + бонуси за празници + бонус за рожден ден + бонус при брак и първо дете + прекрасно работно време. Тук е момента да попитам как в едно метро, което явно е печелившо могат да си позволят да дадат 950лв стартова + целия социален пакет? А фирма занимаваща се изцяло с износ и то огромен като количество на врачански камък едва дава 600лв на работниците си? Да един млад и прохождащ служител не е толкова опитен, но той трябва да има стимул да става по-добър. Като знаеш, че чистачката взима 450лв без да е учила, без да е понесла лишенията по време на обучението как да имаш стимула да работиш с пълния си капацитет, а шефа ти да ти повтаря как няма пари, а през година да сменя возила за над 100к лева. По-горе писаха, че не всичко е пари и съм на 100% съгласен, но като едва свързваш двата края не може да си отпуснеш мозъка и да се насладиш на живота. Разберете българина не е гладен за много, а е гладен за малко. Какво имам предвид. Аз не се блазня от това да си купя всяка играчка излязла на пазара или да съм актуален с последен модел автомобил. Искам в почивните дни да хвана за ръка жена ми и детето и да ги заведа на сладкарница, на разходка до някоя историческа забележителност. Ако си на 400лв това са табута, защото по една пастичка в сладкарницата за 3-ма човека струва поне 10лв, е да ама това е само за 3 пастички с по едно безалкохолно. Ами после нали трябва да се сготви нещо, още едни 10лв минимум, ами детето има нужда от дрешки, обувки и какви ли не консумативи и сметката стана една, че двама работещи по 500лв едва постигат санитарния минимум, за да живеят съвсем обикновен живот.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 23 Май 2014, 13:44

alekangg написа:Да не говорим, че в т.нар провинция без Варна и Пловдив, инженер, ако ще да да е с 20год стаж и много кадърен, ако не е някой голям началник, няма как да взима над 1200лв, а често са и под 1000лв

Не така категорично де... Все едно си пиеш кафето с всички инженери от провинцията...
Единици са работодателите, които дават по 1500-2000 лв. в провинцията, но ги има - поне по един във всеки по-голям град :yes:

KUM4o написа:Честно да си кажем има малки оазиси, но са толкова малко и там работят такъв малък процент, че не се усеща.
...
и сметката стана една, че двама работещи по 500лв едва постигат санитарния минимум, за да живеят съвсем обикновен живот.

За съжаление си много прав...
Всички в тази тема (включително и аз), които казват, че с много труд се успява в България, вероятно са попаднали в някой от тези оазиси... Но 90% от работещите нямат този късмет.

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Мнение от Spit-Fire » 23 Май 2014, 14:42

Тъй като аз имам наблюдения само над хранително-вкусовата промишленост и образованието ми е свързано с нея мога само да пожелая късмет на себе си и на вас, господа потребители и работодатели. Късмет защото в България трезвомислещите млади бягат навън, където един млад инженер-технолог започва с нормална стартова заплата. А тук остават само тези, които днес слушам в университета как влачат математика, статистика, химия на храните и прочие, а утре вадят парата от джоба на тати и плащат. И след това изборите им са 2 - барманче за 1000-1200 лева или инженерче за 500 лева бруто. Може би 75% ще изберат 1200 лв. защото като си млад кипиш - трябват си дискотечки, нови дрешки, ново телефонче. Как с едни 410-20 лева чисто ще си позволиш тези изкушения?
Та останаха 25% които едвам са си взели дипломите и може би ще работят като инженер-технолози на млекопреработващо предприятие или в някой цех за разфасоване на пържолки, които после печете на скарата. Ама тези неща в промишлени условия не се приготвят като на село и се слагат един куп неща, които в зависимост от дозата могат да бъдат от безвредни до опасни. Аз лично съм притеснен от човек, който не може да си вземе математиката, да смята доза за едни 30 тона мляко примерно...
Та за жалост ще дойдем и до темата за това колко са кадърни младите кадри. Да, действително куца образованието като качество, но липсва и желанието в младите да учат.
Да говорим конкретно - аз уча производство на вино и високоалкохолни напитки. Последните 2 лета вместо да ходя на моренце или да бачкам като барман или нещо друго доходоносно през лятото аз разтоварвам по 30 т. грозде, отделно приемам други 100-120 в пресите, бягам из винарната по 10 км. на ден и давам 12-14 часови дневни и нощни смени без почивен ден. Цялото това удоволствие за 330 лева на месец. Не се оплаквам защото го правя с презумпцията когато взема диплома в ръце да имам поне малко самочувствие, че знам за какво съм учил и как се работи това нещо. Да имам и стаж по специалността. Та аз не съм спечелил нищо, дори съм бил на загуба защото тези пари не са ми стигали. Един вид изцяло съм инвестирал времето си защото наистина нямах време дори да изляза да пия една бира с някой познат.
Но суровата реалност е, че един инженер-технолог започва със заплата около 500-600 лева бруто. Какво желание да има кадърен човек, който инвестира време да учи конкретно нещо да работи в България? Та ти оперираш със машини, материали и суровини за хиляди и милиони левове, от твоите решения зависи цялата продукция която ако объркаш нещо заминава на кино и в крайна сметка взимаш 2 пъти по-малко от барманче, което отговаря единствено за 10 кашона с уиски и един хладилник с безалкохолни...

Та така. Голяма част от технолозите вече са пред пенсиониране. Тук таме има хора на средна възраст и млади такива. Какво ще ядете и ще пиете след няколко години с тези заплати по 500 лв. Кой от кадърните младежи ще остане тук да работи когато в чужбина има търсене за точно такива кадри и заплащането ако не добро, поне е нормално. А кой ще ви лекува, че като гледам и кадърните лекари не стоят тука пък в болниците май повечето лекари са на 60+ ...
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 23 Май 2014, 14:47

drago_pavlov написа:
Binev_OuT написа:Ето ти го каза - 1200лв за шофер с категория "Б" - един такъв с такава заплата и малко мозък след 4 5 годинки ще е с едни гърди пред технолога който току що е чукнал заветните 1000лв примерно ;)

Ооо да.В момента ви е смешно - ок!
Знаеш ли колега , сега тая тема няма как да бъде разнищена до край и т.н.
Но айде да си направим една уговорка - след някоя и друга годинка когато нещата съвсем западнат , когато бг унитата съвсем се опразнят и когато всички по на 20-25 години си заминат , дано сме живи и здрави , ще ти напиша едно лично с въпроса - "колко плащате на стажантите си"
Все си мисля че цифрата ще е много различна от сегашната , ама след дъжд качулка ;)
Самия факт че за три години през ръцете ви са минали САМО 11 човека не ви ли говори нещо?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 23 Май 2014, 14:57

и къв е извода: значи на шофьорите и барманите им плащат много :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от _galio_ » 23 Май 2014, 15:13

Binev_OuT написа:Но айде да си направим една уговорка - след някоя и друга годинка когато нещата съвсем западнат , когато бг унитата съвсем се опразнят и когато всички по на 20-25 години си заминат , дано сме живи и здрави , ще ти напиша едно лично с въпроса - "колко плащате на стажантите си"

И кои ще са стажанти? Ти циганин-стажант виждал ли си? Тук се множат само цигани, отвън се вкарват само неграмотни мюсюлмани ... надеждата може би ще е в китайците и виетнамците, които кабинетът ще докара.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Май 2014, 15:30

Binev_OuT написа:
drago_pavlov написа:

Ооо да.В момента ви е смешно - ок!
Знаеш ли колега , сега тая тема няма как да бъде разнищена до край и т.н.
Но айде да си направим една уговорка - след някоя и друга годинка когато нещата съвсем западнат , когато бг унитата съвсем се опразнят и когато всички по на 20-25 години си заминат , дано сме живи и здрави , ще ти напиша едно лично с въпроса - "колко плащате на стажантите си"
Все си мисля че цифрата ще е много различна от сегашната , ама след дъжд качулка ;)
Самия факт че за три години през ръцете ви са минали САМО 11 човека не ви ли говори нещо?

За това си имаме поговорка, ден година храни. Какво като са минали 11 човека и 51 да са, все едно, докато може, ще карат така, после ще видим.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата