Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро
Модератор: Общи модератори
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Re: Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро
Ами защо да не са съвместими работа и образование в България (а и по принцип)? Аз си бачках от първи курс точно по специалността, а успехът ми за 4-те години бакалавър в ТУ беше 5.25 в специалността с най-висок бал на времето и с най-гадните дедковци и бабки "преподаватели"
Имам познати из MIT, Stanford и Harvard и те там хората работят в свободното време, но по университетски програми. Просто са уредени нещата там
А от това дето са ми преподали "тия" (с малки изключения - уважение към истинските преподаватели
) и реално приложимото, се върти около 10-те процента май май...
Останалото, за да съм конкурентноспособен на трудовия пазар - самичък с книжленцето и компютърчето в нета. Просто е пълна пародия това нашето образование 

А от това дето са ми преподали "тия" (с малки изключения - уважение към истинските преподаватели

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
И какво излиза в крайна сметка? Караме висше, че да се образоваме сами с книжките, а реална полза няма от това и дори и да си някъв супер луд гении в дадена област на професионалното си занимание чрез което да си докарваш добри пари за прехрана и нормален живот - като нямаш диплома знаеш ли колко фирми ще те наемат?
п.с - има доста хора без диплома докарващи стабилни пари, но на днешно време все едно по default трябва да имаш кетап. Иначе не ставаш
edit : така и така говорим на тема дипломи - за чии *** ще ти е от полза диплома от Свободен университет? Визирам Варненския и Бургаския. Какво реално можеш да постигнеш с диплома от там?
п.с - има доста хора без диплома докарващи стабилни пари, но на днешно време все едно по default трябва да имаш кетап. Иначе не ставаш
edit : така и така говорим на тема дипломи - за чии *** ще ти е от полза диплома от Свободен университет? Визирам Варненския и Бургаския. Какво реално можеш да постигнеш с диплома от там?

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
doomy525 написа:И какво излиза в крайна сметка? Караме висше, че да се образоваме сами с книжките, а реална полза няма от това и дори и да си някъв супер луд гении в дадена област на професионалното си занимание чрез което да си докарваш добри пари за прехрана и нормален живот - като нямаш диплома знаеш ли колко фирми ще те наемат?
Ами зависи от бранша, колега. В ИТ бранша на много малко места са ме питали за диплома

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Като знам какви видни неможачи записаха магистратури и после докторантури, че и почнаха в големи компании на ниски, но перспективни позиции, направо ми се повдига.
Колко преписващи слабоумници завършиха по две висши - инж и иконом наведнъж - пак не е истина. Че и после почнаха и те работица в перспективни компании.
Да живеят бездарните яйчари дето ги наемат, че и неможещите души носят.
А за заплатите - почнах на смешна заплата, след първите 6 месеца изпитателен ми я вдигнаха двойно. Оттогава нямам ръст, но пък ходя на бая обучения.
Също така с ръка на сърцето ще призная, че началството е доста по-кадърно във всички професионални аспекти от мен и имам още бая хляб да изям и много усилия да положа, за да ги стигна.
Но и това ще стане.
Колко преписващи слабоумници завършиха по две висши - инж и иконом наведнъж - пак не е истина. Че и после почнаха и те работица в перспективни компании.
Да живеят бездарните яйчари дето ги наемат, че и неможещите души носят.
А за заплатите - почнах на смешна заплата, след първите 6 месеца изпитателен ми я вдигнаха двойно. Оттогава нямам ръст, но пък ходя на бая обучения.
Също така с ръка на сърцето ще призная, че началството е доста по-кадърно във всички професионални аспекти от мен и имам още бая хляб да изям и много усилия да положа, за да ги стигна.
Но и това ще стане.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
_galio_ написа:И като работи и учи тоя нормалния човек, обикновено не създава нито контакти в университета, нито на работа. Понеже не се вижда достатъчно често със състудентите си, а подходящата работа обикновено няма нищо общо със специалността.
Преувеличаваш. Особено пък в българските унивеситети където специалностите са сравнително фиксирани и щеш не щеш ти виждаш едни и същи хора в продължение на поне 3 години (щото айде 4тата е повече изборни предмети в повечето специалности). Не е проблема в това, че се работи докато се учи, на друго място е.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

Евала на всички

Всички виждаме голямата картинка, но въпроса е как да стигнем до нея???
enjoy life and drink cold beer

Doberman_vas написа:Вие нормални ли сте като му скачате на драго така. Станете работодатели и давайте по 1000 лв стартова. Големи тарикати не можели да работят за по 500 лв. А де сте спали че чак като завършвате тогава ви е първата работа. Повечето нормални хора докато учат и работят и трупат опит и контакти, понеже шофьора ще си е шофьор, но инжинера винаги има накъде да се развива!
Аз също съм започнал за 250 кв преди повече от 10 години и точно тогава бях пред дилемата опит или бригада в уса.
Колега, ами не е съвсем ок това, което пишете. Значи истина е, че след университета инженера има да учи много повече отколкото преди това, но защо не хванат някой от улицата да го върши това, след като са им скъпи тея от университета. Щото никой не знае какво е напрежение, сила и момент. И от десет човека как па не намериха един дето да му кажат "ето ти тея 1000 лева чисто" и да са спокойни, че в близките няколко години ще работи за тях. Всички се мръщели на 800 бруто. Ами много ясно, че ще се мръщят след безброй часове прекарани в проекти и учене. И после примера с Германия. Старт от 700 евра, които после стават 1450. Това е повече от двойно. Тоест ако тук точно неговия пример трябва да коментираме трябва след 600те лева да станат на 1200, но предложението е за 800, нали. Съвсем близко до германската оферта.
И другата логика, аз също така съм почнал, ти какъв си да искаш повече. Ами е такъв съм колега, човек който си цени труда. Искам да ти кажа, че в момента има колеги инженери, които работят на парите, за които работех, когато завърших, а стажа ни вече е над 6 години. Ами сори, ама това не ми е хоби, като се прибера у нас жената не я интересува колко са важни нещата дето правя, а дали има пари за бебето, тва е. И мен не ме интересува кой е шеф и какво е да си работодател. Щом си станал такъв ще плащаш, за да ти се върши работа, иначе довиждане. И още нещо за Германия ще кажа, понеже работя в немска фирма в момента, която скоро ще напусна пак по гореспоменатата финансова причина. Стартовата заплата там за инженер е 1600-1800 евро чисто за най-бедната част на Германия. Ами наема със сметките за нормално жилище е макс 800 евро, остатъка сами си го разпределете по приоритети. Тук офертата е 650 чисто при наем 300 кинта в сериозна мизерия. Дори база за сравнение няма. Та такива работи...
Малко неприятно ми става като виждам, че и млади колеги са се примирили с мисленето "аз нищо не знам и ще работя без пари поне 3-4 години, пък после ще видим". И то най-често истински кадърни инженери го мислят. Много ми се разля поста, но идеята е ясна. Предлагали са ми и на мен оферти за 600 лева за да ме научат, ами сори, мога да се науча и на 1200, няма нужда да мизерствам през това време. Аз съм строителен инженер, само да е ясен бранша все пак...
- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Наистина много качествена тема се получи, с много ценна информация и от двата "бряга". Нека не нападаме работодателите, респект че се включват по темата, можеше да си четат и да си го местят от крачол в крачол.
Аз ще дам следният пример: Фирма с производство в Гърция, България, Португалия, Словения, заплащане на труда, Гърция 1200-1500Е, България 400-500Е, Словения 800-1000Е. Примерът е действителен и не е художествена измислица.
"Монтюпе" 600-700лв, във Франция 2000Е, "Вите" още по тъжни заплати, това са две от фирмите от т. нар. "Индустриален парк", който се стяга за гръбнак на града от гледна точка на развитие, инвестиции, просперитет.
Аз ще дам следният пример: Фирма с производство в Гърция, България, Португалия, Словения, заплащане на труда, Гърция 1200-1500Е, България 400-500Е, Словения 800-1000Е. Примерът е действителен и не е художествена измислица.
"Монтюпе" 600-700лв, във Франция 2000Е, "Вите" още по тъжни заплати, това са две от фирмите от т. нар. "Индустриален парк", който се стяга за гръбнак на града от гледна точка на развитие, инвестиции, просперитет.
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Е ми няма конкуренция и безработица 13%+... Първо трябва да падне безработицата и тогава ще растат заплатите. Няма как да стане на обратно
Вярно е, че има много слаби мениджъри/шефове или както и да ги наречете, не е и в тях проблема, те съобразяват решенията си с пазара на труда. За да растат заплатите трябва да има повече работодатели. Трябва да се започват бизнеси или да идват отвън. Всичко друго са измамни схеми за замазване на очите на хората.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Larbi
- Потребител
-
- Кара: каквото има
- Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia
Le Transporteur написа:Наистина много качествена тема се получи, с много ценна информация и от двата "бряга". Нека не нападаме работодателите, респект че се включват по темата, можеше да си четат и да си го местят от крачол в крачол.
Какъв респект? Точно говорят защото ако мълчат и си го местят както казваш, ще излезе, че е истина, а точно това не биха допуснали. Те гледат от своята градинка и припяват мантрите, че:
1. Българина е мързелив и глупав и за нищо не става.
2. Иска колосални суми, а не заслужава нищо.
3. Разходите за живот са някви смешни и никой няма право да реве.
Е да ама някой ако взема 3000 лв. не му тежат някакви квартири, вноски по жилищен кредит, транспорт, храна и прочие, но другите които вземат по 500 лв. пищят от болка. Богат на беден не вярва както и сит на гладен и това винаги ще бъде така. Като си ок и срещнеш някой който работи за малко пари или е зле като цяло и от високата си позиция почваш да лееш акъл и си много силен и убеден в думите си. Ако слезеш обаче от планината и виждаш, че блатото картинката е мааалко по-различна

steeN написа:Е ми няма конкуренция и безработица 13%+... Първо трябва да падне безработицата и тогава ще растат заплатите. Няма как да стане на обратно
Точно от това се възползват много умело и им идва като манна небесна на работодателите! Има голяма безработица, много гладни хора и те те взимат на някаква смешна заплата и като кажеш нещо и ти казват: Ам кат ни си дуволен са махай ве, цървул! Найш ли колко други кат теби има нъ упашкътъ? И стига сме говорили само за тези постове където за да ги заемеш трябва някакво хипер мега образование и 100 години практика и опит!!! Не може всички да са висшисти и не може всички да са гении, щото както споменах преди няколко поста, ще се окаже, че няма кой да ти продаде в магазина 1 кило сирене или да ти донесе пица, защото всички ще са мега учените и всички ще бъдат хипер квалифицирани шефове. Работата се върши от работниците. Ако ги няма работниците и рибките които се ловят в мрежите, умират като стой та гледай тези наперени работодатели. Но и това ще стане, ама не след 5 години, а след 10-15, защото първо трябва да позастарее още текущия персонал, трябва да се изнесат още повече хора в чужбина и тогава охоо като остане само Мюмюн да работи ще видим

- Petrolhead
- Потребител
-
работодателите - кръвопийци, не дават пари на бедната отрудена работническа класа.
момчета ако се чувствате кадърни, правете си едно ЕООД, излиза към 200 лева, и действайте. недейте да им работите на гадните чорбаджии.
проблема е че правейки нещо свое изведнъж, няма събота, няма неделя, няма празник, няма сън. всичко което изкараш се връща обратно в бизнеса, пари за харчене няма, няма и къде да ги похарчиш, защото си на работа 24 часа.
рисковете са си за теб, някой не ти плати и ходиш като ударен самолет да просиш доставчиците ти да ти дадат напред.
и в тоя момент идва герой, пресен инженер и ти плесва, аз искам 1000 лева чисто, ще работя до 17.00, искам си отпуска, ще ме пускаш да ходя на училище, служебен айфон и лаптоп, кола служебна да си се прибирам с нея. малко нещо не излизат нещата.
айде моля ви се, за да искаш, първо трябва да дадеш. това че има тъпанари саобственици на фирми е факт, но и тяхното време ще дойде
момчета ако се чувствате кадърни, правете си едно ЕООД, излиза към 200 лева, и действайте. недейте да им работите на гадните чорбаджии.
проблема е че правейки нещо свое изведнъж, няма събота, няма неделя, няма празник, няма сън. всичко което изкараш се връща обратно в бизнеса, пари за харчене няма, няма и къде да ги похарчиш, защото си на работа 24 часа.
рисковете са си за теб, някой не ти плати и ходиш като ударен самолет да просиш доставчиците ти да ти дадат напред.
и в тоя момент идва герой, пресен инженер и ти плесва, аз искам 1000 лева чисто, ще работя до 17.00, искам си отпуска, ще ме пускаш да ходя на училище, служебен айфон и лаптоп, кола служебна да си се прибирам с нея. малко нещо не излизат нещата.
айде моля ви се, за да искаш, първо трябва да дадеш. това че има тъпанари саобственици на фирми е факт, но и тяхното време ще дойде
- 6inlinepower
- кандидат ентусиаст
-
Е то, ако те бутнат едни 1000лв. на месец или да кажем 2-4000лв. за 2-4 човека(инженери), е*ати бизнесмена си.
Последна промяна 6inlinepower на 24 Май 2014, 9:07, променена общо 1 път
Доста интересна тема. Повечето от нещата за заплащането в чужбина са малко.....един ми каза, пък на него един друг му казал и т.н., но като цяло интересна.
Истината за висшето образование е (поне според мен), че това просто си е една мода в България и нищо друго. Един се записва да учи, защото е модерно, друг защото няма какво да прави, трети защото така су му казали. Има и сигурно едни 20%, които наистина се записват, защото искат да учат, но са сигурно 20%. И резултатите не закъсняват - нивото пада главоломно, изникват нови и нови университети, само и само да има къде да се учи.
Та в тоя ред на мисли, може би разбирам и работодателите, които казват, че завършилите са "гола вода".
Другата страна също има право като казва "за 500лв. в София, не си струва да започвам като инженер". Сигурно и това е така, ама работодателите правят, каквото на тях им отърва. Ако има закони за мин. раб. заплата в даден бранш, които се спазват, няма да има и заплати под този минимум. С две думи проблемът със заплатите е, че няма работещо законодателство и контрол.
Другият момент е, че човек не бива да иска невъзможни неща. България е една малка държава с неработеща икономика, в която производството клони към нула. От къде да дойдат заплати по 1500лв и то в отрасли (машиностроене например), където трябва да се произвежда нещо, за да се печели?
А иначе за чужбина, носталгия (някъде из страниците беше споменато) - както всичко в този живот е въпрос и на късмет. За някои нещата се развиват добре и са щастливи, за други не.
Истината за висшето образование е (поне според мен), че това просто си е една мода в България и нищо друго. Един се записва да учи, защото е модерно, друг защото няма какво да прави, трети защото така су му казали. Има и сигурно едни 20%, които наистина се записват, защото искат да учат, но са сигурно 20%. И резултатите не закъсняват - нивото пада главоломно, изникват нови и нови университети, само и само да има къде да се учи.
Та в тоя ред на мисли, може би разбирам и работодателите, които казват, че завършилите са "гола вода".
Другата страна също има право като казва "за 500лв. в София, не си струва да започвам като инженер". Сигурно и това е така, ама работодателите правят, каквото на тях им отърва. Ако има закони за мин. раб. заплата в даден бранш, които се спазват, няма да има и заплати под този минимум. С две думи проблемът със заплатите е, че няма работещо законодателство и контрол.
Другият момент е, че човек не бива да иска невъзможни неща. България е една малка държава с неработеща икономика, в която производството клони към нула. От къде да дойдат заплати по 1500лв и то в отрасли (машиностроене например), където трябва да се произвежда нещо, за да се печели?
А иначе за чужбина, носталгия (някъде из страниците беше споменато) - както всичко в този живот е въпрос и на късмет. За някои нещата се развиват добре и са щастливи, за други не.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Petrolhead написа:работодателите - кръвопийци, не дават пари на бедната отрудена работническа класа.
+1
Как вика колегата като не ви кефи да сте работници -теглете кредит, рискувайте пари, рискувайте време и други неща и ако стане-стане и тогава ако искате и по 10 000 си давайте на работниците.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
Давам още един прибер с абсурд в заплатите. Знаете много добре веригите магазини " Всичко по 1 лев" , е в точно такъв магазин у град Мездра 3-те консултант-продавачки взимат по 1150лв НЕТО. А хора в завод произвеждащ кабелни комплекти взимат 350 нето + мижав бонус от 80-90лв ако си го изкарат. Абсурдите в България. Майка ми е чистачка в Италия на 4 часа и взима 950евро заплата, това ви го казвам от първа ръка.