Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро
Модератор: Общи модератори
Re: Швейцария отхвърли заплата от 3300 евро
Binev_OuT написа:Направете си един експеримент - наемете 6 човека или 8 примерно , дайте на 3ма или 4ма по 600 бруто , на другите по 700 800 чисто и вижте коя група ще се развие по-бързо и по-бързо ще започне да ви изкарва парите.Мотивацията е ключовата дума и за вас и за нас е по-добре.
Тук вече не можах да се сдържа. Този експеримент е правен неведнъж и категорично НЕ функционира в България. Затова се практикува обратния - първо показваш, че заслужаваш повече пари от останалите и едва тогава ти се дават.

С интерес следя темата, но ми направи впечатление, че се пропуска нещо много важно, което след доста години в чужбина съм се убедил, че е така. Понеже се спори дали българинът е мързелив или работлив. Българинът е особен тип - може да си скъса задника от бачкане за 800 евро на месец в Германия да речем, но отказва да работи за 500 лв в България. Това при положение, че двете суми са напълно съпоставими предвид разликите в стандарта на живот в двете страни и на двете места с това заплащане ще водиш почти еднакъв начин на живот. И този феномен съм го наблюдавал не само по отношение на работата и заплащането. Още един пример - българинът може да е най-примерния шофьор в Германия, а като се прибере в България шофира като последния олигофрен. Ами нека тогава опитаме да покажем европейско отношение към работата, европейска производителност на труда, европейско шофиране и спазване на правилата и т.н. и т.н. и едва тогава да мрънкаме колко хубаво е на Запад и каква мизерия е у нас.

- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
dimodi написа:Binev_OuT написа:Направете си един експеримент - наемете 6 човека или 8 примерно , дайте на 3ма или 4ма по 600 бруто , на другите по 700 800 чисто и вижте коя група ще се развие по-бързо и по-бързо ще започне да ви изкарва парите.Мотивацията е ключовата дума и за вас и за нас е по-добре.
Тук вече не можах да се сдържа. Този експеримент е правен неведнъж и категорично НЕ функционира в България. Затова се практикува обратния - първо показваш, че заслужаваш повече пари от останалите и едва тогава ти се дават.А смея да твърдя, че по този начин се работи почти навсякъде по света.
:
Тъй ли

Ама да вее ся се сещам то е удобно да не работи , то за тва

Първо викаш да се докажа па после ще видим - поредната непрестанно втълпявана глупост в главите на хората.
Не не - първо ще ми дадеш причина да ти се доказвам аз на тебе , щото ако ти не ми дадеш причина , за мен си поредния бай , та чак след като ми я дадеш тая причина тогава аз ще си отделя от личното време за да ти се доказвам.
Като не стаа както се спомена няколко пъти , терминал 2 и отивам да се доказвам на правилното място

А за българите с по 800 евра зад граница - емии или са луди , тъпи и мързеливи или виждат смисъл деда знам питай ги.
Как пък един не познавам който да е заминал и след няма и месец да се е върнал и да каже - абе там не стаа тука по-хубаво

Точно е това е, че никой работодател не мисли, че ти отделяш от личното си време, за да изучиш нещата и едва ли не си длъжен да имаш знанията на предходния заемащ длъжността и най-вече, че трябва да се чувстваш благодарен за това, че ти даа петстин-шестин леа във фирмата му в най-добрият случай. Ако отвориш jobsa реално няма да намериш нито една конкурекнтно-способна фирма независимо дали си програмист, мениджър, капитан и тем подобните им щуротии заемаща длъжност изискваща познания да ръководиш "отбор" от хора.
edit : никой не ме пита как съм живял през тези месеци, нали?? важното е да върши раута
Как да не откаже при положение, че 500 лева не стигат за най-нормални ежедневни нужди? Кой ханс си позволява да си дава макар и хамалският труд за работа, която не му осигурява поне първично оцеляване според стандартите на 21 век?
edit : никой не ме пита как съм живял през тези месеци, нали?? важното е да върши раута
dimodi написа: Българинът е особен тип - може да си скъса задника от бачкане за 800 евро на месец в Германия да речем, но отказва да работи за 500 лв в България
Как да не откаже при положение, че 500 лева не стигат за най-нормални ежедневни нужди? Кой ханс си позволява да си дава макар и хамалският труд за работа, която не му осигурява поне първично оцеляване според стандартите на 21 век?
Последна промяна doomy525 на 24 Май 2014, 19:04, променена общо 1 път
enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

честно казано ми става смешно да ви чета коментарчетата, как трябва да се дават 1000+ заплати на хора неможещи и незнаещи, за да бъдат те мотивирани да понаучат нещо
лол некъв
бачкайте за по 1200 стартова шофьорчета, сами го казахте, че всякакви работници са нужни на тоя свят!
лол некъв
бачкайте за по 1200 стартова шофьорчета, сами го казахте, че всякакви работници са нужни на тоя свят!
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
Binev_OuT написа:Тъй ли![]()
не работел значи
![]()
кажи го на българите които са се реализирали в чужбина
![]()
![]()
Ама да вее ся се сещам то е удобно да не работи , то за тва![]()
![]()
Първо викаш да се докажа па после ще видим - поредната непрестанно втълпявана глупост в главите на хората.
Не не - първо ще ми дадеш причина да ти се доказвам аз на тебе , щото ако ти не ми дадеш причина , за мен си поредния бай , та чак след като ми я дадеш тая причина тогава аз ще си отделя от личното време за да ти се доказвам.
Като не стаа както се спомена няколко пъти , терминал 2 и отивам да се доказвам на правилното място![]()
А за българите с по 800 евра зад граница - емии или са луди , тъпи и мързеливи или виждат смисъл деда знам питай ги.
Как пък един не познавам който да е заминал и след няма и месец да се е върнал и да каже - абе там не стаа тука по-хубаволуди хора
Ти колко време си работил в чужбина? Ама на някаква по-перспективна работа, не говоря за бране на ягоди, там е ясно, че няма какво да доказваш. Аз имам 9 години зад гърба си и мога да се подпиша с двете ръце, че никой никъде не ти изсипва първо парите и после да те гледа ставаш ли за нещо или не.

Колега, ай поспри малко де....
Много ясно, че никой не ти изсипва парите поне в Германия, но си има определени норми и никой инженер не започва наравно с някой мияч на чинии. Ся няма к'во да се лъжем.
Мияча на чинии си остава мияч на чинии, а инженера може да се развива ако иска. Ако не иска си остава на едно средно ниво. И това с двойното вдигане на заплатата му след известно време са малко..бош лаф приказки. Има си определени норми, за определена работа и това ти е базовата заплата. Към базовата заплата има определени коефициенти и т.н., които се променят с времето и запалта разсте, но не с 50%, а примерно с 5%. Другият номер е, след време да започнеш да изпълняваш и други длъжности и така преминаваш в друга група с друга базова заплата.
Т'ва със стажовете, практиките и т.н. и то не е точно така. Специално в онова село, където е VW 600 или 700€ сигурно ще ти стигнат да си изкараш стажът и то нормално. Все пак не говорим за купони, ресторанти, коли и т.н. а за една практика. Само да вметна, че никой не ти осигурява стажът а ти сам си го осигуряваш - подаваш си докумените, ако те одобрят отиваш на интервю и т.н. Така е и с писането на дипломна работа в някоя фирма. Никой не те вика, ти сам си подаваш документите.
Ся много ясно, че без производство няма пари, ама все пак да си пишем глупости, че някой инженер е нормално да започне едва ли не без пари, защото нямал опит....малко е смешно. Пък после ако бил добър, заплата щяла да разсте....Т'ва малко като оная приказка - човекът взе парите и каза ще видим...
Много ясно, че никой не ти изсипва парите поне в Германия, но си има определени норми и никой инженер не започва наравно с някой мияч на чинии. Ся няма к'во да се лъжем.
Мияча на чинии си остава мияч на чинии, а инженера може да се развива ако иска. Ако не иска си остава на едно средно ниво. И това с двойното вдигане на заплатата му след известно време са малко..бош лаф приказки. Има си определени норми, за определена работа и това ти е базовата заплата. Към базовата заплата има определени коефициенти и т.н., които се променят с времето и запалта разсте, но не с 50%, а примерно с 5%. Другият номер е, след време да започнеш да изпълняваш и други длъжности и така преминаваш в друга група с друга базова заплата.
Т'ва със стажовете, практиките и т.н. и то не е точно така. Специално в онова село, където е VW 600 или 700€ сигурно ще ти стигнат да си изкараш стажът и то нормално. Все пак не говорим за купони, ресторанти, коли и т.н. а за една практика. Само да вметна, че никой не ти осигурява стажът а ти сам си го осигуряваш - подаваш си докумените, ако те одобрят отиваш на интервю и т.н. Така е и с писането на дипломна работа в някоя фирма. Никой не те вика, ти сам си подаваш документите.
Ся много ясно, че без производство няма пари, ама все пак да си пишем глупости, че някой инженер е нормално да започне едва ли не без пари, защото нямал опит....малко е смешно. Пък после ако бил добър, заплата щяла да разсте....Т'ва малко като оная приказка - човекът взе парите и каза ще видим...
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Хаос написа:честно казано ми става смешно да ви чета коментарчетата, как трябва да се дават 1000+ заплати на хора неможещи и незнаещи, за да бъдат те мотивирани да понаучат нещо
лол некъв
Къде някой е споменал че стажанта трябва да взима 1000+?
Много лесно да седиш от страни и да правиш сметката на чуждите 600лв бруто и да приказваш че биле ок щото човека живеел на общежитие , наш ко да излезе да живее на тротоара тогаа ще са му и много даже на гадната отрепка

Аре като ви знаят много устата ей тая задачка къф отговор има 250 - 360 сещайте се коя цифра е чистата пара която получавах като стажант и коя цифра е месечния ми разход ?Сам човек в собствено жилище.
И тва в реномиран завод , произвеждащ машини и изнасящ по цял свят ,не си играят!
Аз ако съм един собственик на мене ще ми неудобно да имам служител , било то и чистач на такава заплата , честно ти казвам!

Няма ли закон , който да определи някакво базово заплащане за всеки сектор то нещата ще са така , че даже и още по-зле.
За какво му е на работодателя да дава 1000лв като може да дава и 500лв и никой няма да му търси вина.
По горе долу същия начин процедират и в големите IT фирми - питат те за колко $ си оценяш труда - ако им поискаш 200лв. защо да ти дават 2000лв.
За какво му е на работодателя да дава 1000лв като може да дава и 500лв и никой няма да му търси вина.
По горе долу същия начин процедират и в големите IT фирми - питат те за колко $ си оценяш труда - ако им поискаш 200лв. защо да ти дават 2000лв.
- МИТАКА1654
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
- Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi
Относно минималното заплащане за дадена позиция-закона е предвидил т.н.минимален осигурителен праг,т.е.минималната заплата,която държавата смята,че трябва да са взима за дадената длъжност.
МИТАКА1654 написа:Относно минималното заплащане за дадена позиция-закона е предвидил т.н.минимален осигурителен праг,т.е.минималната заплата,която държавата смята,че трябва да са взима за дадената длъжност.
Това е проблема, че за висшист с кетап в ръка и чистач е един и същ, който не се променял от близо 20 години. Ти като един работедател няма ли да ти стане ясно от пръв поглед, че от дадения човек не става за това, което търсиш?

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Колега препрочети какво е написал митака и пак се искажи..и в момента си го има.. за длъжност заплатата е различна..единия взима 420, вишугата 650, примерно..
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
dimodi написа:.... Българинът е особен тип - може да си скъса задника от бачкане за 800 евро на месец в Германия да речем, но отказва да работи за 500 лв в България. Това при положение, че двете суми са напълно съпоставими предвид разликите в стандарта на живот в двете страни и на двете места с това заплащане ще водиш почти еднакъв начин на живот. И този феномен съм го наблюдавал не само по отношение на работата и заплащането. ....
800 евро месечна заплата в Германия....То сме си прости ора, ама ти съвсем ни взе за публика

Не е вярно това, колега doomy25. Някой даже в темата беше пуснал минималната заплата по браншове. Има разлика и то не малка. Въпроса е, че с тея минимални заплати трябва да живеете при родителите си, за да може да съществувате. Монетата винаги има две страни естествено, но младите вече са ходили по чужбина, видяли са нещата как са устроени и не се лъжат толкова лесно. Днес даже четох статия как младежите до 25 г. били пасивни и не търсили работа, което е следствие и на нещата, за които си говорим тук.
Ето я и статията ако имате интерес:
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/05/2 ... uda.226532
И още нещо. Тук колега обясняваше как производството в Бг не можешо да предлага по-добро заплащане, защото реализира у нас. И това не е съвсем вярно. Страшно много заводи изнасят за чужбина и възрастните кадри с опит са ок да работят на ниски заплати, а предлагат опит и качество. Но и това е до време, скоро ще се пенсионират и няма да има кой да бачка за 900 бруто с 20г. стаж.
Ето я и статията ако имате интерес:
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/05/2 ... uda.226532
И още нещо. Тук колега обясняваше как производството в Бг не можешо да предлага по-добро заплащане, защото реализира у нас. И това не е съвсем вярно. Страшно много заводи изнасят за чужбина и възрастните кадри с опит са ок да работят на ниски заплати, а предлагат опит и качество. Но и това е до време, скоро ще се пенсионират и няма да има кой да бачка за 900 бруто с 20г. стаж.
Последна промяна pampo на 24 Май 2014, 22:35, променена общо 2 пъти
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Зависи, дано темата да не се развие като предишните преди години...ама една заплата от 1000лв, примерно, да си от монтана или софия е различно нали..проблема е че има хора да се съгласяват да бачкат за дадена заплата...после некой друг им бил виновен..
Особено пък току що завършилите вишуги...да не съм ви подписвал аз молбите... а и хал хабер си нямат от тва дето са учили 4г, после претенции
Особено пък току що завършилите вишуги...да не съм ви подписвал аз молбите... а и хал хабер си нямат от тва дето са учили 4г, после претенции

За втория ти абзац съм напълно съгласен
Относно това дали в София или Мотана парите са различни - също, но имам чувството, че в който и край да си на България освен София, защото там всичко се свежда до там и нито един друг регион не се взема впредвид, всеки шеф /работодател/ ще изнамери информация за това колко заплащат там и ако е по-високо от неговот, ще намали заплатата. И когато отидеш за работа ще ти каже - ми ей го там вземат толкоз, ако не си доволен прав ти път. Защо е такава тенденцията? Никой, никой не иска стартова заплата 3000лв+, а просто да му стига за покриване на ежемесечни разходи. Ако си кадърен - ще растеш във фирмата, ако не си - оправяй се. Както баща ми ми казваше като малък : България се нуждае от всякаква работна ръка дали чистач, дали висшист, дали програмист или адвокат, лекар, инжЕнер - твоя си работа. Не е ли по-правилно чистачите да се чудят какво да направят за да свързват двата края, а не тоя, който се е учил и отделил 4 години от живота си в нещо, чрез което да си докарва прехраната на него и семейството му в бъдеще /евентуално/
Щото тук идва разликата, че и двамата се чудят кво да направят.

Относно това дали в София или Мотана парите са различни - също, но имам чувството, че в който и край да си на България освен София, защото там всичко се свежда до там и нито един друг регион не се взема впредвид, всеки шеф /работодател/ ще изнамери информация за това колко заплащат там и ако е по-високо от неговот, ще намали заплатата. И когато отидеш за работа ще ти каже - ми ей го там вземат толкоз, ако не си доволен прав ти път. Защо е такава тенденцията? Никой, никой не иска стартова заплата 3000лв+, а просто да му стига за покриване на ежемесечни разходи. Ако си кадърен - ще растеш във фирмата, ако не си - оправяй се. Както баща ми ми казваше като малък : България се нуждае от всякаква работна ръка дали чистач, дали висшист, дали програмист или адвокат, лекар, инжЕнер - твоя си работа. Не е ли по-правилно чистачите да се чудят какво да направят за да свързват двата края, а не тоя, който се е учил и отделил 4 години от живота си в нещо, чрез което да си докарва прехраната на него и семейството му в бъдеще /евентуално/

Последна промяна doomy525 на 24 Май 2014, 23:04, променена общо 2 пъти