Какъв бензин за шест цилиндъра?
Модератор: Общи модератори
- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
Какъв бензин за шест цилиндъра?
Здравейте. От няколко места вече чувам, че шестаците на БМВ, а и като цяло, трябвало да се карат с бензин А-98. Попитах хората, които ми споделиха това твърдение, откъде разполагат с цитираната информация и някои от тях отговориха, че я били прочели в чуждестранни форуми, други пък в някакви препоръки от БМВ, трети - чули от други хора и т.н. Аз самият намерих няколко мнения във форума, в които колеги, притежаващи 330и, споделят, че принципно карали с 98, но веднъж били сипали и 95 и като усетили негативната разлика, веднага си допълнили с 98. Общо-взето мненията са разнопосочни. До момента карах само с 95, с Екто - 95 на Лукойл и 96 от Петрол. Реших да покарам 2 седмици с Екто 98 и обикновен бензин 98 и категорично мога да заявя, че разлика между него и 95 се усеща и не е плод на субективни възприятия и сугестии. За да съм сигурен в това, изкачих един баир, в който винаги развивам точно определена, фиксирана скорост. След като сипах 98, развих с почти 10 км/ч. по-висока скорост от тази, която постигам с 95 и 96.
С оглед на гореописаното смятам, че наистина се усеща някаква разлика в мощността, както субективно, така и обективно. Аз лично усещам по-голяма пъргавост в ниските обороти /до 3000-3500/ и по-добър респонс на педала. Също така сутрин като я запаля работи доста по-стабилно с 98.
Прегледах обаче няколко каталога на БМВ, в които пише, че препоръчителният бензин е 95. Както сами виждате, объркването е пълно.
Конкретните ми въпроси са - истинно ли е твърдението, че шестте цилиндъра трябва да се карат с 98? В случай, че производителят предписва гориво 95, а аз карам с 98 или 100, това вредно ли е за горивната система и мотора? Какви са вашите наблюдения по отношение на динамичните показатели на колата ви с бензин 95 и 98 и 100 октана?
С оглед на гореописаното смятам, че наистина се усеща някаква разлика в мощността, както субективно, така и обективно. Аз лично усещам по-голяма пъргавост в ниските обороти /до 3000-3500/ и по-добър респонс на педала. Също така сутрин като я запаля работи доста по-стабилно с 98.
Прегледах обаче няколко каталога на БМВ, в които пише, че препоръчителният бензин е 95. Както сами виждате, объркването е пълно.
Конкретните ми въпроси са - истинно ли е твърдението, че шестте цилиндъра трябва да се карат с 98? В случай, че производителят предписва гориво 95, а аз карам с 98 или 100, това вредно ли е за горивната система и мотора? Какви са вашите наблюдения по отношение на динамичните показатели на колата ви с бензин 95 и 98 и 100 октана?
- rottenwilde
- Потребител
-
- Кара: E46 328ci
Re: Какъв бензин за шест цилиндъра?
Предвид нашите горива отговарящи на и аз не знам какъв стандарт, мисля че 98 се равнява или поне доближава до що годе читав 95. Аз лично съм пробвал и Shell V-Power Racing, което си заслужава ако човек има възможност да си сипва само от него. Най-добро впечатление ми прави и отпушва колата доста, но и цената му е една ....
Извода за мен е, че нашият 98 се препокрива с препоръките на БМВ за 95, може да греша, това са лични наблюдения 

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Бензина не е просто "октаново число", поне не и в BG... сипвайки "обикновен А95" със сигурност не сипваш такъв бензин, какъвто BMW са имали предвид, когато са сложили маркировката "95ROH". От там ти идва и проблема с вървежа... примерно.
- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
В началото карах с 95, когато питах няколко човека за 100 октанов ми казаха да не се занимавам с глупости, че разлика няма кой знае каква. Аз, обаче, понеже съм магаре, реших все пак да опитам. Изхарчих всичкия бензин, който беше останал в резервоара и сипах 100 октанов. Разлика веднага усетих, главно в ниските обороти. За разход не мога да кажа дали е спаднал(нали има такъв мит, че по-малко харчи). Все ми се върти около 13-14-15.
Аз на бензин 95, на тази кола няма да се върна никога, доволен съм от 100-цата.
Аз на бензин 95, на тази кола няма да се върна никога, доволен съм от 100-цата.
- surfboard
- младши ентусиаст
-
Да, Mollov, прав си за качеството на горивата. Надявам се, че ако сипвам само 98, ще удовлетворя изискванията на БМВ и на колата. Иначе проблем с вървежа нямам, колата е ракета дори с обикновен 95, но аз просто съм маняк и искам да я карам с това, за което е направена и ще се чувства най-добре.
Devent, значи наблюденията ни за ниските обороти са верни. В такъв случай и аз повече няма да наливам нито 95, нито 96. Минавам на Екто 98, или обикновен 98.
Devent, значи наблюденията ни за ниските обороти са верни. В такъв случай и аз повече няма да наливам нито 95, нито 96. Минавам на Екто 98, или обикновен 98.
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Естествено, че има значение какъв е бензина. Неведнъж и турбо и атмосферни коли са мерени на стендове и са показвали разлика в мощността от порядъка на 15-20 коня. Това при коли с около 400 коня. При по-маломощните със сигурност разликата ще е по-малка, но пак я има.

- surfboard
- младши ентусиаст
-
Ще засека разход като изгоря 1 резервоар с 98 и ще споделя дали съм забелязал някаква разлика.
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Е тук виж конкретно за м52 и значението на бензина и състава му - и по-точно "проблемите със шестаците и бензина" за които си чул.
http://e30reload.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=23
http://e30reload.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=23
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- body
-
-
- Кара: E90 330xd
- Детайли за колата: Черен фолиран седан.
Колега,хората карат на ГАЗ и си свиркат,ти се кахъриш за глупости.Слагай само премиум бензин и си ти.
- Wierdo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 545i
- Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe
Oще е36цата ми преди години я усетих, че не се харесва с 95 бензина, който имаме - не палеше от първия път без значение дали навънка е - или + 25 градуса, работеше неравномерно като е студена, не се наемаше добре. Пробвах със 100 октанов бензин и разлика определено имаше. От тогава реших, че на личната си кола няма да сипвам друго. Откакто имам 330-ката, освен 100 октана от ОМВ, друго не съм сипвал, не мисля и да го правя. Ако ме питате защо ОМВ - веднъж си направих експеримент със скъпия бенз на Шел. Не мога да кажа, че беше отврат, но определено не беше като от ОМВ. За Лукойл няма да коментирам - на баща ми му замръзна нафтата, а беше от скъпата.
- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
Wierdo написа:Ако ме питате защо ОМВ - веднъж си направих експеримент със скъпия бенз на Шел. Не мога да кажа, че беше отврат, но определено не беше като от ОМВ.
Аз пък съм с точно обратното впечатление

- vortex29
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 328i
- Мечтае да кара: F22 M240i
Потвърждавам за по-добро впечатление от Шел спрямо ОМВ ( и изобщо всички други особено лукойл). Аз обаче, до колкото си спомням в книжката ми си пише че може и 95 но препоръчително 98 ( М54B30 ) . На M43ката например пък пише че е направен за 95 и колкото и да ни е боза 95, като му сложа 100 няма абсолютно никаква разлика и затова карам 318ката на 95, а 530ката на 100. Във европа като цяло и от Германия и от Австрия и от Англия, 95 ляга доста добре на 530ката и бих казал е съпоставимо със Шел 100, за съжаление не съм пробвал немско 98 

e36 318i - sold, e39 530i - sold, e46 328i 

- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
то с тея коли,къде едва ли всичко им е работещо нормално,опряха до 100октана,че да вървят.еле пък м54,къде 1 от 100 си вади мощността,защото мн поддържани предните 10г 

Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
- JuStDieSeL
- Потребител
-
- Кара: ше Е36 320i
- Мечтае да кара: E36 M3
Моята я имам от 2 седмици и си пълня 95 и никакви проблеми не съм забелязал. Но другия път ще сипа 98 ама кажете от коя бензиностанция и ще споделя дали има някаква разлика.
Моето лично мнение е че дали 95 или 98 разликата е нищожна и кола на 15-16 години най-малкия и проблем ще е горивото ако сипваш това което си пише в книжката. Не казвам че ако някой има излишни пари да не си сипва 100 октана ама такова изхвърляне за такава кола ми се струва безмислено ( говоря за е36 стоковите).
Шестака е здрав мотор и едва ли ще го сломи точно 95 бензин пък дали ще вреди 100 октана едва ли. Просто ще даваш 20-30 стотинки отгоре за едни минимални подобрения които по добре да си спестяваш тези 20-30 стотинки / литър и в края на годината да си обслужиш колата по-често или по качествено ( разбирате ме какво имам в предвид)
Моето лично мнение е че дали 95 или 98 разликата е нищожна и кола на 15-16 години най-малкия и проблем ще е горивото ако сипваш това което си пише в книжката. Не казвам че ако някой има излишни пари да не си сипва 100 октана ама такова изхвърляне за такава кола ми се струва безмислено ( говоря за е36 стоковите).
Шестака е здрав мотор и едва ли ще го сломи точно 95 бензин пък дали ще вреди 100 октана едва ли. Просто ще даваш 20-30 стотинки отгоре за едни минимални подобрения които по добре да си спестяваш тези 20-30 стотинки / литър и в края на годината да си обслужиш колата по-често или по качествено ( разбирате ме какво имам в предвид)
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
JuStDieSeL написа:Моето лично мнение е че дали 95 или 98 разликата е нищожна и кола на 15-16 години най-малкия и проблем ще е горивото ако сипваш това което си пише в книжката.
Както стана дума по-горе, разликата между А95 и А98 в BG не е само в октановото число (като цяло), че този стар двг. да не може да направи разлика или да няма смисъл да сипваш по-скъпото гориво...