Какъв бензин за шест цилиндъра?
Модератор: Общи модератори
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
Re: Какъв бензин за шест цилиндъра?
По темата 520-та я карам с 95, преди 1 седмица на бензиностанцията до работа където зареждам обикновенно, момчето на колонката ми каза, че току що са заредили с 98 и още не е умесен с други неща
, и заредих полвин резервоар, като бях на резерва преди това, в интерес на истината усети се разлика найстина, но нищо кой знае какво!
Иначе на приятел 330-та е92 която е на 30к реални купена нова е карана само с 98 и и се запуши едната дюза смятайте какви горива сипваме в колите си! Добре че са евтини дюзите за безинките 230лв нова от Дару и пак мина от 5 на 6 цилиндъра!!!

Иначе на приятел 330-та е92 която е на 30к реални купена нова е карана само с 98 и и се запуши едната дюза смятайте какви горива сипваме в колите си! Добре че са евтини дюзите за безинките 230лв нова от Дару и пак мина от 5 на 6 цилиндъра!!!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
Специално за М54 в книжката на колата си пише, че измерванията на динамичните ха-ки са правени с бензин А98Н. Ясно е, че максимална мощност двигателя развива с такъв бензин.
Следват обаче други практически въпроси.
1. Колко голяма е ралзиката между А98/100 и обикновен бензин А95. Аз само едно две сравнения съм виждал направени на дино и с изпитваните коли разликата не беше голяма (има клипче в ютуб на теста правен от 5-а предавка). Не знам как ще е със сравнително модерен двигател на БМВ.
2. Какво е качеството на А98/100 тук. Ами практически никой не знае. Едните внасяли от тук, другите от там .. ама като погледнеш пред базите на Лукойл, всички там дремат. Правения от Лукойл А98 го има само в базите им в Бургас и Благоевград. Колко хубав го правят в родния нефтохим ... едва ли много - потреблението е твърде малко. И като стана дума за потреблението - всички знаем, че един бензин колкото повече престоява, толкова си губи ха-ките. Ами като взмемем в предвид, колко се зарежда 98 (на повечето бензиностанции е под 100 литра на ден), значи е важно и колко време е престоял бензина в бензиностанцията. Дори само по една клетка да зареждат (на обикновенните цистерни е 6600 литра), значи една по-обикновенна бензиностанция има бензин А98/100 за 2 месеца.
Затова особенно важно е А98 да се зарежда от много оборотни обекти, където такъв бензин се зарежда много.
3. Каква е икономията - по условие поне 3% плюс икономията от по-високата мощност. 3-о % идват от факта, че за един и същ обем А98 е с 3 % по-тежък.
4. Заслужава ли си - всеки сам си знае. За мене не. Аз карам М54Б30 и когато съм зареждал, не съм усещал някаква разлика (не казвам, че няма, а че аз не съм е усещал).
Едно обаче усещам 100% - в момента в Пловдив А95 на ЕКО струва 2,38 лв, а А100 пак там 2,85 лв. При 70 литра резервоар, това са над 30 лв. ...
1. Колко голяма е ралзиката между А98/100 и обикновен бензин А95. Аз само едно две сравнения съм виждал направени на дино и с изпитваните коли разликата не беше голяма (има клипче в ютуб на теста правен от 5-а предавка). Не знам как ще е със сравнително модерен двигател на БМВ.
2. Какво е качеството на А98/100 тук. Ами практически никой не знае. Едните внасяли от тук, другите от там .. ама като погледнеш пред базите на Лукойл, всички там дремат. Правения от Лукойл А98 го има само в базите им в Бургас и Благоевград. Колко хубав го правят в родния нефтохим ... едва ли много - потреблението е твърде малко. И като стана дума за потреблението - всички знаем, че един бензин колкото повече престоява, толкова си губи ха-ките. Ами като взмемем в предвид, колко се зарежда 98 (на повечето бензиностанции е под 100 литра на ден), значи е важно и колко време е престоял бензина в бензиностанцията. Дори само по една клетка да зареждат (на обикновенните цистерни е 6600 литра), значи една по-обикновенна бензиностанция има бензин А98/100 за 2 месеца.
Затова особенно важно е А98 да се зарежда от много оборотни обекти, където такъв бензин се зарежда много.
3. Каква е икономията - по условие поне 3% плюс икономията от по-високата мощност. 3-о % идват от факта, че за един и същ обем А98 е с 3 % по-тежък.
4. Заслужава ли си - всеки сам си знае. За мене не. Аз карам М54Б30 и когато съм зареждал, не съм усещал някаква разлика (не казвам, че няма, а че аз не съм е усещал).
Едно обаче усещам 100% - в момента в Пловдив А95 на ЕКО струва 2,38 лв, а А100 пак там 2,85 лв. При 70 литра резервоар, това са над 30 лв. ...
- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
JuStDieSeL написа:Шестака е здрав мотор и едва ли ще го сломи точно 95 бензин пък дали ще вреди 100 октана едва ли. Просто ще даваш 20-30 стотинки отгоре за едни минимални подобрения които по добре да си спестяваш тези 20-30 стотинки / литър и в края на годината да си обслужиш колата по-често или по качествено ( разбирате ме какво имам в предвид)
Не разбирам логиката, че ако сипваш по-скъпото гориво, значи не си обслужваш колата качествено или достатъчно често

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Логиката за мен е, че като сипваш най-хубавото гориво се предполага, че ползваш и най-читавите консумативи за останалите неща.
Скутера ми, дето няма нито детонационен датчик,нито е инжекцион прави разлика между 100 и 95 изразяваща се в 0.5/100 разлика. Предполагам самия бензин е по-чист и го изгаря по-пълно
Лично за мен в България друга нафта и бензин, освен Шел Нитро не съществува.
Скутера ми, дето няма нито детонационен датчик,нито е инжекцион прави разлика между 100 и 95 изразяваща се в 0.5/100 разлика. Предполагам самия бензин е по-чист и го изгаря по-пълно

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
treti написа:Специално за М54 в книжката на колата си пише, че измерванията на динамичните ха-ки са правени с бензин А98Н. Ясно е, че максимална мощност двигателя развива с такъв бензин.
+1
Аз 330-ката съм я карал с ОМВ 100 и 95 ми не намерих разлика нито във вървеж нито във разход поне не и осезаем ...
А гомната са едни и същи у нас та въпрос на внушение е в голяма част ...
За скутери и малолитражки е друго там се усеща много ..., което значи, че има разлика, но на практика при голяма кубатура е нищожна ...

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
За скутери наистина много се усеща
При по-малки мотори от 2,5 обаче май май няма разлика. Поне един не познавам с по-малък от 2,5 да е усетил 

- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Нямам до сега случай в който, която и да е съвременна кола ( да се разбира почти всичко след 90 г.) при наливането на 98-100 ( или там както са го кръстили) да не се е получил положителен ефект, минималното е че мотора започва да работи доста по спокойно, плавно, до чисто усещане че колата повече върви...
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
Освен това, ако колата наистина свали 0.5 или 1 литър от разхода си на 100 за цял резервоар, това ще оправдае по-скъпата цена на литър на 98 или 100 октана бензин и така хем цената между него и 95 ще е еднаква, хем колата ще се кара с по-хубав бензин, с всичките положителни ефекти от това.
- Boraka92
- Потребител
-
- Кара: '00 E39 530i
- Мечтае да кара: Е92/Е90 ///М3 ръчна кутия
Колега следващия път като пътуваш към Германия си направи експеримент - карай колата известно време на обикновен 95 и след това зареди на някоя бензиностанция на Арал ултимейт 102vortex29 написа:Потвърждавам за по-добро впечатление от Шел спрямо ОМВ ( и изобщо всички други особено лукойл). Аз обаче, до колкото си спомням в книжката ми си пише че може и 95 но препоръчително 98 ( М54B30 ) . На M43ката например пък пише че е направен за 95 и колкото и да ни е боза 95, като му сложа 100 няма абсолютно никаква разлика и затова карам 318ката на 95, а 530ката на 100. Във европа като цяло и от Германия и от Австрия и от Англия, 95 ляга доста добре на 530ката и бих казал е съпоставимо със Шел 100, за съжаление не съм пробвал немско 98

- JuStDieSeL
- Потребител
-
- Кара: ше Е36 320i
- Мечтае да кара: E36 M3
surfboard написа:Освен това, ако колата наистина свали 0.5 или 1 литър от разхода си на 100 за цял резервоар, това ще оправдае по-скъпата цена на литър на 98 или 100 октана бензин и така хем цената между него и 95 ще е еднаква, хем колата ще се кара с по-хубав бензин, с всичките положителни ефекти от това.
Едно голямо ако свали разхода да кажем с 1 на 100 А98- 2,70 и другите премиум са 2,85 някъде.. Аз взимам 95 на цена от 2,35/л ако пълня резервоара до горе та няма как цената да е еднаква дори да харчи по-малко. А един резервоар ако ми излиза 20-25 лв по скъпо като зареждам в месеца 2 пъти това са 50 лв x12 =600 лв.
За тия 600 лв бонус бих искал много повече от колкото това което колегите казват че усещат като разлика на по качествения бензин.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
По принцип високооктановия бензин е необходим за двигатели в по-висока степен на сгъстяване. На тях им трябва бензин, който се пали равномерно без да се получават детонации и да има равномерен фронт на атака към буталото. Но не мисля, че влияе лошо и на по-нормални мотори
Преди на ИС-ката имаше почти 10% икономия със 100 октанов спрямо 95.

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
devent написа:В началото карах с 95, когато питах няколко човека за 100 октанов ми казаха да не се занимавам с глупости, че разлика няма кой знае каква. Аз, обаче, понеже съм магаре, реших все пак да опитам. Изхарчих всичкия бензин, който беше останал в резервоара и сипах 100 октанов. Разлика веднага усетих, главно в ниските обороти. За разход не мога да кажа дали е спаднал(нали има такъв мит, че по-малко харчи). Все ми се върти около 13-14-15.
Аз на бензин 95, на тази кола няма да се върна никога, доволен съм от 100-цата.
Е ми нормално, това е основната разлика. Може да караш на по-ниски обороти на по-голям товар без да детонира. За това може да дойде икономия, щото простичко казано можеш да караш на 5та скорост с по-ниски обороти от преди. Иначе който иска да обеснява, че нямало разлика

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
JuStDieSeL написа:surfboard написа:Освен това, ако колата наистина свали 0.5 или 1 литър от разхода си на 100 за цял резервоар, това ще оправдае по-скъпата цена на литър на 98 или 100 октана бензин и така хем цената между него и 95 ще е еднаква, хем колата ще се кара с по-хубав бензин, с всичките положителни ефекти от това.
Едно голямо ако свали разхода да кажем с 1 на 100 А98- 2,70 и другите премиум са 2,85 някъде.. Аз взимам 95 на цена от 2,35/л ако пълня резервоара до горе та няма как цената да е еднаква дори да харчи по-малко. А един резервоар ако ми излиза 20-25 лв по скъпо като зареждам в месеца 2 пъти това са 50 лв x12 =600 лв.
За тия 600 лв бонус бих искал много повече от колкото това което колегите казват че усещат като разлика на по качествения бензин.
Колега, тази цена от 2.35 на литър, пък било то и за А-95 определено не е масова и откриването й е по-скоро изключение, отколкото практика, така че не мисля че е меродавно. Колко бензиностанции в България има, които предлагат А-95 на 2.35 литър? И в случай че са няколко, дали всички, които живеят в различните краища на България, могат да си позволят да зареждат на тях, ако са им прекалено далеч? Според мен трябва да се има предвид масовата цена на А-95, а тя е далеч над 2.35 лева. Сега някои хора и нафта си намират на 2 лева, но и това не е практика. Наред с това, ти изтъкваш цената от 2.35 на литър, която получаваш при пълнене на целия резервоар догоре, а голяма част от колегите не го пълнят наведнъж и зареждат по 20-30 лева, където разлика почти не може да бъде усетена и литърът определено няма да излезе 2.35.
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
body написа:Колега,хората карат на ГАЗ и си свиркат,ти се кахъриш за глупости.Слагай само премиум бензин и си ти.
гоуем играч си!
По темата: на стокова кола 95 и нищо повече. На турбинирана, тунингована, сгъстена, м-пауър - 98/100.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
+1
При нормално м52б28 като сипеш 100 октана единствено малко по приятно се движи по оборотите, но е толкова малка разликата, че е пренебрежима. На дълго има не повече от 0.5л разлика. Просто при такива масови и обикновени несгъстени мотори ... просто да е приличен произход 95 ... и газ
При нормално м52б28 като сипеш 100 октана единствено малко по приятно се движи по оборотите, но е толкова малка разликата, че е пренебрежима. На дълго има не повече от 0.5л разлика. Просто при такива масови и обикновени несгъстени мотори ... просто да е приличен произход 95 ... и газ