Какъв бензин за шест цилиндъра?
Модератор: Общи модератори
- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
Re: Какъв бензин за шест цилиндъра?
Днес минах по обичайния си маршрут, част от който включва каране с темпомат на магистралата. Наблюденията ми са за един конкретен магистрален баир, който минавам по 15 пъти в месеца и то винаги на автопилот, с една и съща скорост. Тъй като нямаше много трафик, забелязах, че преди, когато карах с бензин 95, моментния разход на този баир ми стоеше на около 15 на 100, а сега беше фиксиран на около 12-13. Съвсем видимо беше, че колата подаваше по-малко газ с по-силния бензин, отколкото с по-слабия. По другия си маршрут - градски, пък забелязах, че от светофар до светофар е нужно да подам по-малко газ, отколкото преди, за да постигна същото ускорение като километри в час.
Илков, това, в което ти вярваш е твой личен избор, който не е задължително да се припокрива с реалността. Можеш да зареждаш какъвто бензин си пожелаеш, дори 92 да е, няма да ти се сърдя. Преценката е относителна и зависи от много фактори, затова няма как диното да е показателно, защото то показва грубата и максимално изцедена мощност от колата, при пълно натоварване на определена предавка. Освен това, дори на диното да се покачат само 2-3 коня с по-скъпия бензин, това не изключва субективното усещане за еластичност, пъргавина и количество подавана газ, което се отчита пряко от бордовия компютър и което е доказателство за реализирана икономия, пък макар и не такава от 1 литър.
Не мога да разбера и защо след като ти не си отчел разлика в разхода, не допускаш варианта никой друг да го е направил? Подобни категорични твърдения имаш и в старата тема за разход на е46, където си фиксирал някакви минимални стойности на разход градско, под които никога и при никакви обстоятелства 330и не падала. На мен пък ми е падала многократно, както и на още двама форумни колеги. Не мисля, че подобно абсолютизиране е обективно и рационално.
Илков, това, в което ти вярваш е твой личен избор, който не е задължително да се припокрива с реалността. Можеш да зареждаш какъвто бензин си пожелаеш, дори 92 да е, няма да ти се сърдя. Преценката е относителна и зависи от много фактори, затова няма как диното да е показателно, защото то показва грубата и максимално изцедена мощност от колата, при пълно натоварване на определена предавка. Освен това, дори на диното да се покачат само 2-3 коня с по-скъпия бензин, това не изключва субективното усещане за еластичност, пъргавина и количество подавана газ, което се отчита пряко от бордовия компютър и което е доказателство за реализирана икономия, пък макар и не такава от 1 литър.
Не мога да разбера и защо след като ти не си отчел разлика в разхода, не допускаш варианта никой друг да го е направил? Подобни категорични твърдения имаш и в старата тема за разход на е46, където си фиксирал някакви минимални стойности на разход градско, под които никога и при никакви обстоятелства 330и не падала. На мен пък ми е падала многократно, както и на още двама форумни колеги. Не мисля, че подобно абсолютизиране е обективно и рационално.
м-ката я карам само със омв 100
разход - например събора - софия-каляново-20 обиколки-софия - 15л/100 (без да раздавам всичката възможна газ, но под 3-4000 оборота по принцип не падам като я карам)
подбалканска - ако карам душманската - от 5000 нагоре - до 25л/100, ако карам нормално бързо - 15. Борда пише 14.2
20-ката 95 откъдето ми падне зарждам и нямам конкретни наблюдения въпреки по-големия пробег с нея, просто не съм засичал - може би 16-17 софийско
и двете коли са шестцилиндрови
разход - например събора - софия-каляново-20 обиколки-софия - 15л/100 (без да раздавам всичката възможна газ, но под 3-4000 оборота по принцип не падам като я карам)
подбалканска - ако карам душманската - от 5000 нагоре - до 25л/100, ако карам нормално бързо - 15. Борда пише 14.2
20-ката 95 откъдето ми падне зарждам и нямам конкретни наблюдения въпреки по-големия пробег с нея, просто не съм засичал - може би 16-17 софийско
и двете коли са шестцилиндрови
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
И м43 го карах с Shell V Power и сега 28цата също. Карал съм и с 95 като няма Shell , но колата е с една идея по-малко рязка.
Незнам може и аз да си го втълпявам , но до такъв увод съм стигнал.
Незнам може и аз да си го втълпявам , но до такъв увод съм стигнал.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
K_Ilkov написа:2.70 95 отдавна не е бил ...
по днешни цени на Шел
Бензин A 95 2.51
Shell V-Power Racing 2.94
http://b4b.bg/%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b8- ... 9-05-2014/
при 43 стотинки на литър смятам е излишно да си говорим за икономия
другото на дино иначе кой кво усеща е една дълга тема ...
Преди беше някъде 20ст по-евтин 95 и за това предположих, че е толкова сега. Като не зареждам и не го и гледам. А скоро на скутера зареждах и беше 2.98 За мен 100 октана е равно на по-малко нагар, по-спокойна работа на мотора, по-чисти дюзи, по-добра еластичност, намалена склонност към детонации, повече аванс при ремапа и това ми стига.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Във фабричната книжка на колата пише - за М52ТУ БМВ препоръчва А98 за оптимален перформанс
А95 е задоволителен . С А92 и А86 може да само инцидентно и за малко .
Тоя един литър може да се направи и това дали колата е седяла на припек и водата в охладителната система е стигнала 50градуса или колата е бил на сянка
Също така може максималната мощност да е еднаква, но по-качественото гориво да осигурява по-добър горивен процес и от там отново по-бързо достигне на оптимална температура на двигателя и/или по-хомогенен горивен процес в цилиндрите .

А95 е задоволителен . С А92 и А86 може да само инцидентно и за малко .
TNT написа:Е между смотан 95 и хубав 100 октанов... защо да не направи 1 литър разлика, че и повечеАко погледнете и темите за разходите... тези с "извънземно ниските" разходи... обикновено карат с по-скъпи горива
Тоя един литър може да се направи и това дали колата е седяла на припек и водата в охладителната система е стигнала 50градуса или колата е бил на сянка

Също така може максималната мощност да е еднаква, но по-качественото гориво да осигурява по-добър горивен процес и от там отново по-бързо достигне на оптимална температура на двигателя и/или по-хомогенен горивен процес в цилиндрите .
Последна промяна acho.rs на 29 Май 2014, 21:23, променена общо 2 пъти
- fancooler
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 320Ci '01
Toва означава ли, че за двигателя е по-добре да се кара с 98/100 октаново гориво?
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
баш
ама за джоба май не е най добрия варянт
избистрихме шестаците,ае сега кажете осмаците с какво да ги караме
А98+++
от ауди форума колегите могат да се включат с въпроси и за 5 цил. мотори и тн.

избистрихме шестаците,ае сега кажете осмаците с какво да ги караме

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Все тая колко цил е. Ако не е над 11 компресията няма за кво да се заиграваш с 100октана освен ако не ти е кеф.
- HackeD
- Старши ентусиаст
-
- Кара: E92 330D
Аз 2.8-цата я карам с А95 от газпром, друг бензин до сега не съм слагам но не пречи да пробвам, и като цяло на газпром бензина е хубав, колата върви добре гори перфектно. 

- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
В момента с отстъпката, която ползвам /карта/, Екто Спорт 98 на Лукойл ми излиза 2.71 лв. Обикновеният 95 е около 2.50 лв. Т.е разликата между цял резервоар обикновен 95 и Екто 98 е около 12 лева /за 60 литра/. Ако за тези 12 лева моторът получава всичките гореописани дивиденти, а покрай него и аз /като удоволствие от шофирането/, предпочитам да ги прежаля. Защото какво са 12 лева на фона на цялостната поддръжка на автомобила /330и/ и последствията от лошо гориво. Едва ли някой си е взел такава кола, за да пести от бензин. За целта има Корса 1.5Д. Според мен в България обикновеният бензин 95 е равен на бензин 71 в другите, нормални страни
Дори да приемем, че премиум бензините не са нищо друго освен горива, наблъскани с по-малко боклуци и вода, оттам би следвало да се получи по-малко запушване на филтри, дюзи, горивна система и това също да даде отражение върху разхода. Но за мен това с изкачването на магистралния баир на темпомат беше достатъчно показателно, тъй като този баир го изкачвам откакто имам колата, винаги на темпомат и винаги със 130 км/ч. По навик именно на този баир често следя разходомера и този път разликата в разхода и лекотата, с която беше изкачен, ми направиха впечатление.

- JuStDieSeL
- Потребител
-
- Кара: ше Е36 320i
- Мечтае да кара: E36 M3
На улица "Житница" в началото 200м преди автобусен гараж земляне в дясно има една бензиностанция е там зареждам за 2,35/л А95
Там като заредиш минимум 25 литра и ти правят 7 стотинки отстъпка на литър и си изкарвате една ВИП карта и някой дни през седмицата правят до -10 стотинки на литър..
Пълен резервоар го дават на 2,30 2,35 и да вярвам че е същия като от големите вериги тия го дават по евтино щото цакат с акциза повече няма какво да добавя. Всеки си прави избора ама за 15-16 годишна стокова кола няма как да ме навият да пълня гушите на някого за 3 лева на литър.
Там като заредиш минимум 25 литра и ти правят 7 стотинки отстъпка на литър и си изкарвате една ВИП карта и някой дни през седмицата правят до -10 стотинки на литър..
Пълен резервоар го дават на 2,30 2,35 и да вярвам че е същия като от големите вериги тия го дават по евтино щото цакат с акциза повече няма какво да добавя. Всеки си прави избора ама за 15-16 годишна стокова кола няма как да ме навият да пълня гушите на някого за 3 лева на литър.
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
- Кара: 535d M-sport
- Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
- Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..
Бензин V-power 100.
Дизел Max-motion diesel.
Доволен съм.
Дизел Max-motion diesel.
Доволен съм.

https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
host написа:Все тая колко цил е. Ако не е над 11 компресията няма за кво да се заиграваш с 100октана освен ако не ти е кеф.
Моята е с компресия 13.5-13.8 и си джиткам с 95 безгрижно

На двиг. с детонационен контрол можеш да сипваш почти всичко.Компа коригира аванса така,че винаги да е на ръба на детонациите.Е,вървежът и харча може да са други,но....
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
Аз съм с двигател M52B28 и разлика между бензин 95 и Max motion 100 определено има. Колата върви повече, достига си 240км/ч без никакви проблеми, с бензин 95 на 220 почва да се мъчи и едва стига 230. Ускорението е осезаемо по-добро, най-хубавото е, че и разхода пада - засичал съм на магистрала с плавно ускоряване и поддържане на скорост 150-170, средният разход е 8-9л/100км. Веднъж сипах 98 на Лукойл и разлика с 95 почти не усетих. На Шел до момента не съм сипвал над 95, трябва да пробвам някой път да видя как е... Като цяло до момента съм доволен от max motion 100 на омв, пък и с карта за намаление е с около 5-6ст на литър по-малко.. Но определено разлика има 

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
kiko написа:башама за джоба май не е най добрия варянт
![]()
избистрихме шестаците,ае сега кажете осмаците с какво да ги карамеА98+++
![]()
През 90те двигателите още не са на модулна конструкция, като сега да се различават само по броя цилиндри .
М40/4 , М50/2 и М60/2 са доста различни . В книжката на Е46 , няма инфо за М62, поради обясними причини