Проблем с посредник при пазаруване от UK

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Проблем с посредник при пазаруване от UK

Мнение от zazomazo » 03 Юни 2014, 20:33

Понеже знам, че доста хора от форума пазаруват от UK да споделя с какво се сблъсках при използването на посредник за пазаруване от там.
И съответно да попитам дали е възможно това или опитват да изцедят някой лев от мен.

Случая е следния:
Поръчвам стока чрез посредник /няма да споменавам името за сега/ като не правя плащане директно към онлайн търговеца, а превеждам парите на посредника.
Сайта, от който поръчвам стоката е ирландски, но от посредника казват, че няма проблем.
Превеждам парите, минава известно време и стоката пристига при мен /преди около седмица/.
До тук всичко е ОК.
Днес обаче получавам мейл от посредника.
В тоя мейл ме информират, че се било оказало, че склада на въпросния онлайн търговец бил в Хонг Конг и съответно на посредника било начислено мито...което съответно те си търсят от мен.
Здравейте,
много се извиняваме, че не сме Ви предупредили предварително, но нямаше как да знаем, че ще се наложи, защото сайта, от който закупихме стоката е ирландски и не би трябвало да има ДДС и мито, но дойде бележка за дължащи се такива за *******, които Ви поръчахме и Вие си получихте- ****GBP. Оказва се обаче, че само сайта е ирландски, а склада им е в Хон Конг и реално ****** влизат от там и по тази причина са начислени допълнителните такси. Искаме да Ви помолим да ни ги платите, за да можем ние да се издължим с митницата в Англия. Отново много се извиняваме за случилото се и молим за разбиране.

Поздрави

Сумата не е голяма и не е проблем да я платя, но се чудя дали е възможно това?
Т.е. понеже не съм запознат подробно с механизмите дали е възможно посредника да не е разбрал в момента на поръчването на стоката, че ще се шипва от Азия а не от Англия и да са разбрали това близо месец след поръчката?
Възможно ли е да получат стоката в склада си в Англия без да са платили митото там и да разберат две седмици след като са препратили пратката към БГ?
Не трябва ли за да получат стоката да са изчистили вече митническите си задължения?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Проблем с посредник при пазаруване от UK

Мнение от bum_bum » 03 Юни 2014, 21:08

Възможно е. Има продавачи, които правят дропшипинг и ако е нов или пък целенасочено си е премълчал това в обявата се случва както се установи с един наскорошен случай. Там си го пишеше де, но не на правилното място.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 03 Юни 2014, 21:16

А не трябва ли за да освободиш стоката от митница да си заплатил митническите такси?

В смисъл чудя се дали посредника в даден момент е разбрал, че ще се дължи мито, но да не ме е информирал.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 E70 08.2010
Детайли за колата: Сив металик

Мнение от 7S\/E7OSLA\/ » 03 Юни 2014, 21:31

Не съм запознат с вашия случай, но колкото пъти съм поръчвал стоки извън еврозоната първо се плащат таксите и митото и тогава се получава. Но това е от моя опит, а в този случай защо така се получило, нямам обяснение.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 03 Юни 2014, 21:43

Тя цялата история тръгва от това, че според мейла на посредника са разбрали чак сега /след като стоката е у мен/ за дължащото се мито...
Което според мен е нереално.... и си мисля, че са си спестили да ме информират.
Което пък е некоректно спрямо мен.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 03 Юни 2014, 22:00

Дай името на "ирландския" сайт,да го видим какъв е?!
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 03 Юни 2014, 22:11

Пуснах ти го на Лично :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Юни 2014, 22:24

Нещо не схванах схемата. Сайта е ирландски и ти плащаш на посредника, той го поръчва и получава и ти го препраща, така ли?
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 03 Юни 2014, 22:26

Питай ги просто как тая пратка е дошла при тях без платено мито, щото на мене ми е малко странно. Те ако така пристигаха, аз досега да съм си спестил не малка сума :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 03 Юни 2014, 22:36

@ bum_bum

точно така.
като преди да преведа парите посредника ми пуска оферта с крайната цена-стойността на продукта, комисионната за услугата и транспортните разходи.
ако ме устройва му превеждам парите и чакам.

в конкретния случай обаче седмица след като поръчката вече е у мен ме известяват с мейл, че дължа и мито :dunno:

доколко сайта е ирландски е под въпрос.
обаче аз информацията за търсения от мен продукт и сайта, от който да се пазарува съм ги изпратил на посредника преди да ми изготви офертата.

@ b00st

то и на мен ми е странно- за това и пуснах темата.
както казах в началото сумата не е голяма и не е проблем да я платя, ама ми е някакво гнило всичко това...

варианта е да изискам копие от документите за дължимото мито към тях и тогава да им дам пари? :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Юни 2014, 22:42

Освен ако в Англия нямат някаква друга система на освобождаване това няма как да стане. Отиваш, плащаш, освобождаваш. Поне тук няма практика да ти донесат нещо или да си го вземеш от митницата и после да те търсят за мита и такси.

Аз лично 3-4 години внасях без мито разни неща от Щатите, щото се сетих за една схемичка рачитайки на мързела на митничарите. Накрая някой се усети и изпратиха бюлетин да гледат за такива случаи. Въпреки неплатените мита за това време никой не ме е търсил за нищо.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от z350 » 03 Юни 2014, 22:45

Тъй като митницата ми е работа, а и имам богат опит с ebay, да видим какво може да се е случило:

Стоката явно е в Ирландия щом пристига за около 2 седмици.

Вариант 1. За нея може и да не е платено още мито, ако е депозирана в митнически склад и митото да се плати при изпращането и в България.
В този случай търговецът е ЗАДЪЛЖЕН да уведоми ПРЕДВАРИТЕЛНО купувача, че се дължи и мито и че то трябва да се плати екстра.

Вариант 2. Стоката си е в Ирландия и за нея е платено мито, но търговецът не обявява стойността на митото, и ако го иска допълнително от купувача е некоректно, щом не го е обявил предварително.

Казано накратко и в двата случая КУПУВАЧЪТ е трябвало да бъде уведомен предварително за този допълнителен разход, преди направеното плащане. Такава е европейската практика и тази на ebay.

Не знам кой е скрил този разход - ПРОДАВАЧЪТ или ПОСРЕДНИКЪТ.

При наличието на посредник обаче ти не можеш да докладваш случая на ebay и да ти се възстанови допълнителният разход или цялата сума.
Наличието на посредник прави невъзможна всякакъв вид рекламация.

Ако купуваше директно можеше да се обърнеш към eBay, а те са безкомпромисни в подобен случай.

Ако не си пазарувал от ebay и то с посредник няма никаква гаранция за нищо. ;)
Последна промяна z350 на 03 Юни 2014, 22:50, променена общо 1 път
Всички модели тениски са на първа страница на темата. Манияшки БМВ модели фланелки ..., раздел Сервизи, магазини .... заявки и на 0888 520 420 и flanelki@yahoo.com Андрей

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 03 Юни 2014, 22:46

Сайта е хостнат в Орегон US от някакъв ирландец.Стоката обаче наистина идва от Китай(транспорта се плаща в долари и искат 7 работни дни) - не е в наличност в Ирландия!
Нямат адрес и обратна връзка , а само E-mail ! :mhihi:
Няма мнения от хора пазарували от този сайт, а сайта е създаден преди точно 1 година!
Как става врътката с митото не ми е ясно!
Пише,че те товарят с транспорт и като се състави поръчката ти теглят от картата! Никой няма да освободи пратка,без да се плати митото!
Предполагам,че посредника ти те работи нещо или него са го изработили и това си е негов проблем!
Друг път за да избегнеш проблеми и разходи с посредник,просто пазарувай с една от многото транспортни фирми , които доставят от Англия и Германия!Те ти дават адрес в UK/DE , сам си плащаш стоката и плащаш около 2лв/кг за доставка до BG!
Този сайт също позволява пазаруване на адрес,различен от адреса на дебитната карта!
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е46 323 Ci
Мечтае да кара: BMW M6 "SONDERUMBAU" by ANDERSON GERMANY

Мнение от Johnnie » 04 Юни 2014, 4:38

Ето колега какво казват от Митницата на Великобритания,обърни внимание на това,което съм подчертал.ho pays the tax and/or duty and when
Excise Duty
If you're ordering alcohol and/or tobacco from an EU country, Excise Duty must have been paid by the seller or sender before the goods are sent otherwise they can be seized by customs on arrival in the UK. Payment is made using the 'distance selling' procedures - see guidance on commercial importers and tax representatives: EU trade in duty-paid excise goods in Notice 204B link at the end of the guide.
If you're ordering or buying alcohol and/or tobacco from a non-EU country, Excise Duty must be paid by the recipient once the goods have arrived in the UK but before the goods are delivered.
Customs Duty
If you're ordering goods from outside the EU, any Customs Duty must be paid by the recipient once the goods have arrived in the UK but before the goods are delivered.
Import VAT
If you're ordering goods from outside the EU, any Import VAT must be paid by the recipient once the goods have arrived in the UK but before the goods are delivered.
In addition, there may also be a handling fee to pay to the carrier. Follow the link below to find out more.

Според мен има нещо криво в цялата история.Изискай да ти пратят митническата декларация и съпътстващите я документи.
Drive the emotion

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 04 Юни 2014, 9:33

Johnnie написа:...
Изискай да ти пратят митническата декларация и съпътстващите я документи.

Това мислех да направя, но реших първоначално да блъфирам и да искам разваляне на сделката и съответно възстановяване на всички направени от мен разходи /с ясната идея, че е минало доста време от финализирането на сделката и вероятно са пропуснати законовите срокове за това/.
След разменени мейли с посредника се стигна до устройващо мен решение.

Здравейте!

Смятам, че не е коректно от Ваша страна след като сделката е приключена да ме информирате, че дължа допълнителна сума.
Все пак в кореспонденцията с Вас при оформянето на поръчката Вие ме информирахте относно крайната цена /включваща стойността на продукта, Вашата комисионна и транспортните такси/ и с която аз се съгласих.
С въпросната допълнително дължима сума обаче за мен продукта става неоправдано скъп.
Ако смятате за удачно и възможно аз съм склонен сделката да бъде развалена и продукта върнат на онлайн търговеца като ми бъдат възстановени направените от мен разходи /стойност на продукта, Вашата комисионна и транспортни такси/.

С уважение:

и отговора им:
Здравейте, не се притеснявайте, ние повдигнахме въпроса към фирмата продавач и към куриерската фирма. Защото в действителност не е редно да има мито, след като продавача е базиран в Ирландия. От друга страна куриерската фирма също е допуснала грешка защото ги е доставила без да предупреди че има такси за заплащане и ние (Вие ) няма как да реагираме своевременно и сме поставени пред свършен факт.
Поздрави

Така от цялата история не става ясно дали посредника се опита да ме плакне, дали онлайн търговеца е подхлъзнал тях или просто посредника е решил в крайна сметка да поеме негативите и случая да се приключи.
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата