Перката на климатика работи постоянно?
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Перката на климатика работи постоянно?
Здравейте на всички, пиша Ви със следната молба.... Можете ли да ми помогнете в откриването на следния проблем: След запалване на двигателя перката на климатика започва да работи след като я изгася не спира в резултат на което акумулатора пада. Преди да ме изкритикувате , че има много такива теми искам да кажа , че прегледах доста но все с обратния проблем (не работеща перка) можете ли да ме насочите къде и какво да погледна и проверя защото не съм на територията на страната и не мога да отида при Илко или които и да е друг майстор там , а тук (Англия ) труда е доста скъпо платен и ако мога сам да си отстраня проблема ще е много по добре както финансово така и личното удоволствие от това че съм го направил само с ваша помощ и мои физически усилия . Благодаря предварително на всички който по един или друг начин ще се опитат да ми бъдат полезни.
Поздрави от Англия
Поздрави от Англия
- Николай К
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 52Oi
Re: Перката на климатика работи постоянно?
Като за начало, можеш да си изключиш буксата на вентилатора, намира се отпред в бронята до десния фар. При отворен преден капак.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Поздрави!
Николай Кадийски
Николай Кадийски
Здравей колега,
Имаш ли възможност да извадиш твойто управление на климатика и да пробваш с друго?
Имаш ли възможност да извадиш твойто управление на климатика и да пробваш с друго?
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Като застанеш срещу колата, в лявата горна част на радиатора за водата има датчик. Извади му буксата и ако спре да се пуска перката - хОди си купи един нов.
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
pr3dat0r написа:Здравейте на всички, пиша Ви със следната молба.... Можете ли да ми помогнете в откриването на следния проблем: След запалване на двигателя перката на климатика започва да работи след като я изгася не спира в резултат на което акумулатора пада. Преди да ме изкритикувате , че има много такива теми искам да кажа , че прегледах доста но все с обратния проблем (не работеща перка) можете ли да ме насочите къде и какво да погледна и проверя защото не съм на територията на страната и не мога да отида при Илко или които и да е друг майстор там , а тук (Англия ) труда е доста скъпо платен и ако мога сам да си отстраня проблема ще е много по добре както финансово така и личното удоволствие от това че съм го направил само с ваша помощ и мои физически усилия . Благодаря предварително на всички който по един или друг начин ще се опитат да ми бъдат полезни.
Поздрави от Англия
С кой мотор е колата

колата е 3.0д 2001 година, пропуснал съм да спомена нещо доста важно благодаря за подсещането.
Vladko - къде се намира въпросното управление , и мисля че нямам кой тук наоколо да помоля но ако не излезе нищо друго да го купя поне
spacepl - ще опитам това с буксата , благодаря за съвета дано е от него
Николай К - ако разкачаа буксата по някакъв начин това би ли навредило на колата , поне докато открия проблема да мога да я карам ?
Vladko - къде се намира въпросното управление , и мисля че нямам кой тук наоколо да помоля но ако не излезе нищо друго да го купя поне
Николай К - ако разкачаа буксата по някакъв начин това би ли навредило на колата , поне докато открия проблема да мога да я карам ?
pr3dat0r написа:колата е 3.0д 2001 година, пропуснал съм да спомена нещо доста важно благодаря за подсещането.
Говоря за самото управление в купето, с бутоните и екранчетата, при мен беше това проблема, перката ми рабтеше нон стоп когато колата беше запалена и като го смених се оправи. Говоря за това нещо ТУК, сваля се елементарно на две щипки е отстрани.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Буксата е с 3 проводника- плюс, маса и управляващ импулс от ECU- то на двигателя. След като изключиш двигателя и перката продължава да се върти, отпада вероятността някой датчик да подава неправилен сигнал на ECU- то на двигателя и остава проблема да е в електрониката на перката- вградена е в нея. Доколкото зная, тя не се ремонтира и ще трябва да смениш перката. Перката, която ще намериш, може да я чекираш на буксата на колата. Ако отидеш на вариант временно изваждане на буксата, е добре да не ползваш еъркандишъна, докато не решиш проблема.
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
pr3dat0r написа:колата е 3.0д 2001 година, пропуснал съм да спомена нещо доста важно благодаря за подсещането.
както спомена колегата над моя пост, перката е с три кабела, два дебели единия е 12 волта, другия маса, мериш ги с мултицет между тяхп трябва да има 12 волта и между масата и тънкия трябва да имаш от 2 до 7 волта това е управляващ от екуто, това го правиш при пуснат климатик, НО има и нещо друго ако е прецакан датчика на дехидратора, или има прекъснат кабел или се е счупила буксата перката тръгва на макс, същото се отнася и за температурния датчик на автифриза, така, че преди да я купуваш тази перка, която ще струва минимум 200 лв, провери тези неща ако не се справиш ти отиваш на диагностика някъде да ги видят.
Последните няколко дена работя до 23:00 часа и не ми остава време да погледна колата но днес мисля вече да го направя , интерисува ме 2 неща , как се сваля тая жабка че да погледна за това реле което трябвало да е там , как се сваля управлението на климатроника , говоря за това пред скоростния лост с дисплея понеже преди време на познати детето разля колата си и го намокри за което бях забравил и сега се замислям да не би нещо да окъсява от него и за това да се получава така. И нещо друго което ми направи впечатление снощи. Не е нужно колата да се пали за да се пусни тая прословута перка, достатачно е само да я оставя за няколко секунди на контакт, а след това ако я запаля 2-3 пъти (паля гася и пак паля , така няколко пъти перката спира........ ) и междодругото работи на последната степен.... 

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Управление можеш да го измъкнеш много внимателно с някаква тънка отверка, като я подпъхнеш и натиснеш от двете страни на панела. Но внимателно, да не нараниш същия. Това е по-лесния начин. Другия(по-труден), да махнеш това, дето е над климатроника, било то навигационен монитор, MID, каквото и да е. И да бръкнеш после отзад на модула и да го избуташ навън. Така няма опасност да нараниш нищо отпред, има обаче повече разглобяване.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
още по странното беше днес като отворих багажника без ключа дори да е на контакта и перката пак тръгна
направо ми скъсва нервите това нещо
направо ми скъсва нервите това нещо

За стимул за ваща помощ понеже колата ми е необходимост тука обещавам голяма почерпка за човека успял да ми помогне с разрешаването на проблема , а същия ако реши след това ще сподели с колегите каква е била почерпката .
Нова информация . Днес откачих буксата на вентилатора и замерих напрежението там е 14,2 постоянно, буксата е с 4 пина кабелите са ( черен, кафяв, черен с червена ивица и черен със синя линия мисля че беше четвъртия ) напрежението от 14,2 е само на кафевия и на черния кабел на другите напрежение няма .
Възможно ли е да е някое реле или и аз не знам при положение че перката тръгва дори и само като отворя багажника, не знам вече какво да мисля
ако може да ми кажете и къде да намеря въпросното реле за климатроника ще съм ви безкрайно благодарен понеже се съмнявам че може и да е залепнало и за това постоянно да подава ток
Нова информация . Днес откачих буксата на вентилатора и замерих напрежението там е 14,2 постоянно, буксата е с 4 пина кабелите са ( черен, кафяв, черен с червена ивица и черен със синя линия мисля че беше четвъртия ) напрежението от 14,2 е само на кафевия и на черния кабел на другите напрежение няма .
Възможно ли е да е някое реле или и аз не знам при положение че перката тръгва дори и само като отворя багажника, не знам вече какво да мисля
ако може да ми кажете и къде да намеря въпросното реле за климатроника ще съм ви безкрайно благодарен понеже се съмнявам че може и да е залепнало и за това постоянно да подава ток
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Излиза че вентилатора ти е с 4 пина и проблема е в някое от релетата които включват вентилатора на определената степен.
Ето я схемата:
А ето и кои са релетата:
Проблемното реле е К201 то е за 3-тата степен.
Ето я схемата:
А ето и кои са релетата:
Проблемното реле е К201 то е за 3-тата степен.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Колега ако имаш път към София, ми пиши имам тука една перка резервна работеща, да я закачим на бързо и ще се разбере дали е от перката.. 

29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2