Обтягане на климатичен ремък М52
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
6 мнения
• Страница 1 от 1
- sean-john
- ентусиаст
-
- Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
- Мечтае да кара: М5
Обтягане на климатичен ремък М52
Искам да попитам как се извършва обтягането на климатичния ремък.Купих ремък 5PK 905 (по книга го дават 906,но нямаше в наличност, дали се бърка 1мм ? ) след като свалих стария ремък видях,че е набутан 5PK 900...и стои идеално опънат и нямам проблеми с него...Проблема е,че новия който взех идва дълъг... и неможе да се обтегне...явно нещо е преправяно.
Това хидравличен обтегач ли е ? номер 4 на схемата.

И трябва ли да има ход,нагоре надолу ?
Самото сваляне на ремъка как се извършва?Както големия на помпата,генератора и т.н. демек само с гедорето и Т50 накрайник и се отхлабва натягащата ролка и ремъка пада?Ако е така при мен не става, обтегача(или както се нарича това на схемата) на климатичния ремък не помръдва (а и не смея да го напъна много...гледам силата която прилагам да не надвишава допустимата)Ремъка го свалям като сваля цялото алуминиево рамо,номер 2+4 на схемата.
Това хидравличен обтегач ли е ? номер 4 на схемата.

И трябва ли да има ход,нагоре надолу ?
Самото сваляне на ремъка как се извършва?Както големия на помпата,генератора и т.н. демек само с гедорето и Т50 накрайник и се отхлабва натягащата ролка и ремъка пада?Ако е така при мен не става, обтегача(или както се нарича това на схемата) на климатичния ремък не помръдва (а и не смея да го напъна много...гледам силата която прилагам да не надвишава допустимата)Ремъка го свалям като сваля цялото алуминиево рамо,номер 2+4 на схемата.
Последна промяна sean-john на 20 Юли 2014, 21:21, променена общо 1 път
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Re: Обтягане на климатичен ремък М52
Номер 4 е точно оптегач (tensioner). С гедорето или каквото ползваш там напъваш болта на ролката по часовниковата стрелка (да го затягаш все едно) и оптегача трябва да се свие. Ремъка пада и готово. Новия го слагаш по обратния ред. Ако не помръдва оптегача значи е блокирал и ти трябва нов. Не се иска нечовешка сила, за да го свиеш. Аз не съм много як, но като си купих новия и го стисна с две ръце го свивам, макар и малко. Иначе ремъка че е с 1мм разлика въобще не е проблем. Не можеш да го сложиш просто защото ти е блокирал оптегача.
- sean-john
- ентусиаст
-
Ясно ,такъв отговор ми трябваше,благодаря!Аз умишлено не исках да го напъвам повече от колкото обтегача на големия ремък,защото си мислех,че може да е запекъл...Значи купувам нов обтегач и ролка,слагам новия ремък и пак съм в играта (не че сега не съм,но да съм спокоен)
Последна промяна sean-john на 20 Юли 2014, 21:22, променена общо 1 път
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Да, общо взето разумно си преценил, че усилието трябва да е горе долу като това при оптегача на другия ремък. Явно просто така блокират, защото реално едва ли извършват някакво особено движение по време на работа на двигателя. А и са в доста ниска точка и са изложени на влага, сол и други гадости.
- dbanchev
-
-
- Кара: e39 M52 газов котлон
- Мечтае да кара: колело на кило ракия
Колега, свали го обтегача- вътре има пружина и малко масло, предполагам, че е спекло вътре яко, при мен беше така. Сваляш гумения маншон, накисваш в нафта или керосин, трябва да може да го стиснеш на ръка, след което сипваш малко масълце и сглобяваш. Няма смисъл да купуваш нов, при положение, че така може да си решиш прблема.
- sean-john
- ентусиаст
-
Благодаря колега,щеше да ми спестиш едни 100 лева
,пробвах варианта,но при мен беше спекло много яко...пружината на нищо не приличаше беше цялата изядена от ръждата...супер много боклук,пясак и какво ли не беше се събрало вътре...имаше щампа с дата 1999 година
иска ново 

6 мнения
• Страница 1 от 1