Избор на банка за дебитна карта

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: Volkswagen CC 2.0 TSI

Re: Избор на банка за дебитна карта

Мнение от MapkoB » 18 Юли 2014, 18:23

Както и да го броя, тука сте двама, на които лятното слънцестоене блести в екрана на банкомата и не си виждате инструкциите. В крайна сметка, всеки да си ползва която банка си иска. Нека спрем, защото темата отива...

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 18 Юли 2014, 23:25

drago_pavlov написа: както и да имат добро онлайн банкиране. Таксите не ме притесняват чак толкова, стига да са в границите на нормалното.

Прокредит :idea: онлайн банкирането мисля че им е най-доброто в страната. Нямаш сертификати, нямаш usb-та, смс кодове и прочие, само "тан" кодове, едно листче с пароли които ги въвеждаш при транзакция и толкова.. като ти свърши листа автоматично се преиздава нов и отиваш в офиса да си го вземеш. Вече вируси дето събират данни ги прикачват и за снимки, освен ако не сте на linux/mac.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 18 Юли 2014, 23:38

За тва не е добре да се джейлбрейква междо другото.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 19 Юли 2014, 0:28

acer написа:
drago_pavlov написа: както и да имат добро онлайн банкиране. Таксите не ме притесняват чак толкова, стига да са в границите на нормалното.

Прокредит :idea: онлайн банкирането мисля че им е най-доброто в страната. Нямаш сертификати, нямаш usb-та, смс кодове и прочие, само "тан" кодове, едно листче с пароли които ги въвеждаш при транзакция и толкова.. като ти свърши листа автоматично се преиздава нов и отиваш в офиса да си го вземеш. Вече вируси дето събират данни ги прикачват и за снимки, освен ако не сте на linux/mac.

Тея тан кодове ми звучат доста глупове - първо можеш да ги загубиш/откраднат и второ трябва да се разкарваш до офиса им като ти свършат, което обезмисля като цяло идеята на онлайн банкирането - да не се разкарваш до банкови офиси :lol: Засега кодовете, които ги изпращат на смс лично на мен най-ми се нравят и ми изглеждат най-сигурни и удобни за ползване. Бтв гледам Грабо са пуснали продажба на ваучери с биткоини, май това чудо ще измести в скоро време всякаквите му там дебитни/кредитни карти :mhihi:
Не Мы такие, Жизнь такая

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 19 Юли 2014, 9:18

acer написа:

Листче с пароли, ходиш до банка да го преиздават :mhihi:
Най-доброто е на пиб. Най интуитивно е
Дали с ел подпи или със токен няма значение, но по-добре флашка отколкото лист и химикал, уелком то 2014 ;)
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 19 Юли 2014, 9:50

Аз ползвам Виза на Първа инвестиционна банка и съм много доволен.Пазарувам в цял свят без такси когато плащам на ПОС терминал,това според мен си е голям плюс :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от acer » 19 Юли 2014, 18:24

Вие да не вярвате на всяка брошура която прочетете?

Токена може да бъдете хакнат, ако си "заслужавате", смс също със смяна на тел в системата чрез вашият логин или хакване на самият телефон http://arstechnica.com/security/2012/06 ... eals-keys/

Единственият начин да се застраховате от хакерски атаки е да използвате linux или кодовете ви да са на хартия.
Листчето съдържа 50 тан кода, освен ако не плащатате тока на цялата ви рода, листчето ще ви свърши работа за месец/два, имате кредитни/дебитни карти, така ли иначе ще идете до банката веднъж в месеца, а там ви чака нов лист когато сте въвели последният код.

А че листа можел да бъде загубен,по тая логика и токена може, просто ще платите пари за устройството :mhihi:

Мисля че новите карти с клавиатура и "дисплей" може да са най-удачният вариант, но не съм запознат.
Последна промяна acer на 19 Юли 2014, 19:30, променена общо 1 път
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 19 Юли 2014, 19:30

Малко по-сериозно с тия неща, че подвеждаш хората. Брошурата с нищо не се различава от токена :) Просто кодовете се генерират и принтират предварително... с токена ти дават генератора на теб. Освен това токена има още една променлива - време (в колко часа въвеждаш парола)... докато при листа просто трябва да знаеш следващия номер, без значение кога го въвеждаш.

Ако имаш iPhone и не е джейлбрейкнат няма вариант да те хакнат :D (щото за да те хакнат трябва да джейлбрейкнат, параграф 22). Виж ако имаш Андроид може и без да те хакват... инсталираш поредното приложение, което може да ти чете смс-те и това е заровено някъде в 20те безмислени права, с които винаги се сългасяваш като ги инсталираш. WindowsPhone не знам колко е в час, но изглежда че се доближава до iPhone.

п.с. Сега прочетох за хака... този токен има и смарт карта вътре (за тва има УСБ да се свързва към комп)... т.е. казано просто, някаква криптография подобна на електроенен подпис. Хакнали са именно тази част, НЕ частта с генерирането на числата на дисплея (което е идентично с числа на лист). Бг банките не ползват такива 2 factor authentication - генератор на числа + смарт карта, а само генератор на числа... и да ползваха пак все тая.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар

Мнение от acer » 19 Юли 2014, 20:18

Дам, имам колега програмист, който коди за Ios и потвърждава че тел докато е заключен с фабрични настройки няма проблеми, но ако банковата система не изпраща код за смс-потвърждение при смяна на тел.номер в системата, няма значение какъв телефон използваш.

За токена мислих че всички са с карти, ако няма връзка с usb наистина няма никаква опасност, все едно да пипнеш гонорея без да си е*ал :mhihi: но има ли връзка с usb, лежи ти на тая кълка че алгоритъма не може да се хакне ;)

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 19 Юли 2014, 21:31

А на сертификатите какво им е? PC-то ми е зад рутер, а за да се нареди превод, трябват две пароли. Да кажем някой има паролите по някакъв начин, ама като гледам номера е вързан към сертификата и смяна онлайн въобще не може да се направи при ДСК. Малко трудничко за брийч, освен ако и телефона и компютъра ми вкъщи не са в тоя къде иска да точи :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 20 Юли 2014, 8:14

Мързи ме да пиша от телефона, но сертификата то е личната карта един вид... ако някой ти го вземе ще може да се представи за теб. И той се съхранява на диска на компа, което не е много сигурно място... добре е че имаш 2ри фактор за аутентокация - смс. Ако нямаш и разчиташ само на парола и сертификат, най-разумното е да си направиш една виртуална машина и само вътре в нея да банкираш (не инсталираш абсолютно нищо друго там) и да я държиш на някаквп усб, там ако искаш го криптирай и т.н. целта е да не държиш сториджа със сертификата вкл нон стоп в интернет. Същото важи за ел подпис, никога не се държи вкл. ако не се ползва.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 22 Юли 2014, 17:57

Спазвайте добрия том моля !

По темата, само не в ДСК тея са пълни идиоти, не е нормално да висиш в клона им по 30 минуту за едно платежно :shock:
За дебитни карти където ти е най удобно май е се тая, за фирмите е по друго заради многото плащания и таксите за превод са важни
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 22 Юли 2014, 22:21

N.Mihaylovski написа:Спазвайте добрия том моля !

По темата, само не в ДСК тея са пълни идиоти, не е нормално да висиш в клона им по 30 минуту за едно платежно :shock:
За дебитни карти където ти е най удобно май е се тая, за фирмите е по друго заради многото плащания и таксите за превод са важни

Ми едно нещо, викат му интернет банкиране. Не мога да разбера закво висят всички по клоновете с бабичките и дядовците, вместо да цъкнат 3 пъти с мишката и да си свършат работата. Те затова и набутват такса теглене и подобни в клоновете. Последно гледах в капитал статия, едва 5% от бг населението ползва интернет банкиране. Еб@си смеха, държава от EU. В Холандия, Швейцария броя е от 70% нагоре.

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 22 Юли 2014, 22:24

b00st написа:
N.Mihaylovski написа:Спазвайте добрия том моля !

Ми ползвайте интернет банкиране бе хора. Не мога да разбера закво висят всички по клоновете с бабичките и дядовците, те затова и набутват такса теглене и подобни. Последно гледах в капитал статия, едва 5% от бг населението ползва интернет банкиране. Еб@си смеха, държава от EU. В Холандия, Швейцария броя е от 70% нагоре.

Е как за какво висят ? Като заплата официалната ти е 300лв по картата, а останалото кеш под масата, как нема да висиш по клоновете, да си плащаш кредитите и разните други неща :mhihi:
Не Мы такие, Жизнь такая

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 22 Юли 2014, 23:07

За ПроКредит само да ви кажа, че ако по някаква причина нямате движение по сметката, няма да ви звъннат както от ДСК, а ще ви изчакат да натрупате такси обслужване и ще ви продадат дълга на еди-кой-си. Мен за 80лв. ми запалиха телефона тези, на които са ми продали дълга. Аз не знаех за тези им условия и това си е моя грешка, ама аз и за на ДСК условията не знаех, но ДСК ми звъннаха на третия месец за една друга сметка да ме питат какво става за да не ми се трупат излишно пари... Та в резултат си пренесох сметките в ДСК, а на прокредит им платих 80-те лв., дето от другите ми сметки ги изкарваха одма... Ма то трябва и акъл :dunno:
Иначе с дебитната Виза към сметката ти в ДСК си разцъкваш в цял свят,а и онлайн, и никакви ядове никъде. С други карти съм имал проблем да плащам онлайн и е доста неприятно, като не го очакваш.

ПС. Интернет банкирането на ДСК е доста ок, ама много често е недостъпно.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата