Лющене на лака

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39
Детайли за колата: 520I 150hp

Лющене на лака

Мнение от ma6inatora » 29 Юни 2014, 20:32

Здравейте колеги!
Имам следният проблем забелязвам че лака на на колонката между тавана и вратите се лющи също така и на задния капак има един участък където стои като петно с големината на 1лв.
Въпроса ми е да ли става да се отстрани лака на тези места и да се напръска наново или боядисване на цял детайл. Не съм ходил при бояджия още заради това искам да питам.
Също така да ми препоръчате свестен бояджия във Варна че досега не съм чувал хубави неща за никой и режат глави и не боядисват добре. Тези места които се лющят не се виждат добре но аз си ги знам и ме дразни :)
Мерси предварително.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325 dizel

Re: Лющене на лака

Мнение от krasi2bmw » 29 Юни 2014, 20:39

Привет , това се получава при не добра подготовка при боядисване / колата е пребоядисвана / за да стане както трябва сьвета ми е - цял детайл . Това ще продьлжава да се увеличава особенно ако я миеш безконтактно . Моята като я взех имаше на тавана едно петно горе долу колкото при теб , и за една година смькна лака почти на една трета от тавана . Не знам дали е била пребоядисвана или лака е прегорял от сльнцето , но е много гадно и дразнещо - реших проблема с цялостно пребоядисване :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39
Детайли за колата: 520I 150hp

Мнение от ma6inatora » 29 Юни 2014, 21:13

Колега и според мен е от пребоядисване.
Да мия я безконтактно :)
Няма смисъл да му мисля значи трябва да боядисам детайла.
Едно ме притеснява и то е да ли ще случа на бояджия защото не искам да ми стои на няколко цвята колата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 29 Юни 2014, 23:43

Да ще трябва цял детайл да се боядиса,макар че ако е на добро место може и на петно да се боядиса.Ако искаш да нямаш ядове с цвета и лака сваляш капачката на резервоара и вземаш номера на цвета и името от предния капак и бягаш при предстаwител на Glasurit ето този например http://www.lasurit.com/e-shop/glasurit.html правиш си боя и нямаш да имаш проблеми :yes:
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от andy_forresite » 30 Юни 2014, 22:16

Минаваш на 2000 шкурка целия детайл и само прелакираш. Никакво пребоядисване. Ако държиш много на вида, след месец-два, като узрее хубаво лака, я закарай да ти я полират. 3-4 ръце лак + полиране и ще стане като мебел :yes: .
Безконтактното не се прави както трябва в повечето случаи. Имаше нещо киселинно и след 1-2 миенета трябва да се измие с неутрално. Термините не са това, но има значение. На полиран лак има голямо отражение - матира след време ако не се спазва правилната процедура при миене. Най-хубавото миене е като тия четки, дето се въртят и пускаш монети от колко евро беше. От това по-хубаво само при професионалист по миенето. Миенето на автомобил е проста работа, но не е за прости хора. Иначе страда лака и слънцето помага да опада по-бързо, както и солта и лугата зимата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Suzuki Gsx R1 (к9) в народното събрание

Мнение от Conqueror » 22 Юли 2014, 14:36

ma6inatora написа:Колега и според мен е от пребоядисване.
Да мия я безконтактно :)
Няма смисъл да му мисля значи трябва да боядисам детайла.
Едно ме притеснява и то е да ли ще случа на бояджия защото не искам да ми стои на няколко цвята колата.

Колега качи снимки и сподели впечатления след боядисването че и аз си търся бояджия имам един напредвид но ако се намери добър да се възползвам и аз :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 26 Юли 2014, 0:39

andy_forresite написа:Минаваш на 2000 шкурка целия детайл и само прелакираш. Никакво пребоядисване. Ако държиш много на вида, след месец-два, като узрее хубаво лака, я закарай да ти я полират. 3-4 ръце лак + полиране и ще стане като мебел :yes: .

...това правил ли си го, или само си чул за подобна процедура, че ми е адски интересно да видя крайния резултат.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 26 Юли 2014, 16:04

Борис_Малинов написа:
andy_forresite написа:Минаваш на 2000 шкурка целия детайл и само прелакираш. Никакво пребоядисване. Ако държиш много на вида, след месец-два, като узрее хубаво лака, я закарай да ти я полират. 3-4 ръце лак + полиране и ще стане като мебел :yes: .

...това правил ли си го, или само си чул за подобна процедура, че ми е адски интересно да видя крайния резултат.

Така ще се получи нещо ако имаш ръка и усет......... Дернеш ли боята на 2000 да я матираш, после колкото и ръце лак да минаваш детайла става различен. Най добре- сваляш цялостно лака и малка част от боята, една ръка боя, съхне, после 2 ръце лак. Не съм бояджия обаче съм ги играл тия номера и знам какво става, всичко си е ръка и усет......

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 26 Юли 2014, 18:35

Лака е в пъти по-твърд от базистният цвят, при което няма как да занулиш границата между паднал лак и базата (просто ще протриеш пигмента), особено при положение, че вече 1/3-та е олющен лака. Сваляне на лака + базата, шприцоване и пребоядисване, другото е "направи си срам". ;)
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

Аватар
Кара: Е38 728IA
Мечтае да кара: обикновена
Детайли за колата: зла и раздразмителна

Мнение от Shteriu » 26 Юли 2014, 18:52

Борис_Малинов написа:Лака е в пъти по-твърд от базистният цвят, при което няма как да занулиш границата между паднал лак и базата (просто ще протриеш пигмента), особено при положение, че вече 1/3-та е олющен лака. Сваляне на лака + базата, шприцоване и пребоядисване, другото е "направи си срам". ;)

Абсолютно е така :yes:
НЕ знам колега,аз лично не съм имал такъв проблем.Имам човек който ми оправя нещо ако се на;ожи,и съм доволен.Ако ти трябват координати,драсни на ЛС.И аз съм от Варна

Назад към E39