Документи до Гърция с фирмена кола

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Документи до Гърция с фирмена кола

Мнение от BMX » 22 Юли 2014, 17:58

Здравейте,
Предстои ми пътуване до Гърция. Колата е на фирмата ми, на която аз съм едноличен собственик. Въпросът ми е за пълномощно - трябва ли да имам и трябва ли да е нотариално заверено или не? Трябва ли да е преведено на гръцки или на английски е достатъчно? Всяка информация за документи ще ми е от полза.

П.с.: прочетох за големия талон.

младши ентусиаст
Аватар

Re: Документи до Гърция с фирмена кола

Мнение от BMX » 24 Юли 2014, 23:43

Никой ли не е пътувал с фирмена кола? :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 25 Юли 2014, 1:00

Да трябва ти пълномощно нотариално заверено. От теб, като управител, да се управлява от теб, като физическо лице. Не е нужно никакво превеждане защото Гърция е в ЕС, а българския език е официален за ЕС.

Това е както трябва да бъде по книга. Иначе може и да не ти го искат въобще, а може и да минеш и само с фирмено пълномощно.

И си носи за всеки случай и големия талон, за колите рядко искат, но по-добре да си подготвен и да не ти го искат от колкото да изгърмиш с някоя прилична глоба и да чакаш талона по куриер или някой да ти го носи.

P.S.
Това е за пред гърците, за пред нашите е достатъчно фирмено пълномощно или онова там забравих как се казваше, че ти си управител/собственик на фирмата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 25 Юли 2014, 7:13

Kris написа:Да трябва ти пълномощно нотариално заверено. От теб, като управител, да се управлява от теб, като физическо лице. Не е нужно никакво превеждане защото Гърция е в ЕС, а българския език е официален за ЕС.

Това е както трябва да бъде по книга. Иначе може и да не ти го искат въобще, а може и да минеш и само с фирмено пълномощно.

И си носи за всеки случай и големия талон, за колите рядко искат, но по-добре да си подготвен и да не ти го искат от колкото да изгърмиш с някоя прилична глоба и да чакаш талона по куриер или някой да ти го носи.

P.S.
Това е за пред гърците, за пред нашите е достатъчно фирмено пълномощно или онова там забравих как се казваше, че ти си управител/собственик на фирмата.

Точно така е, а ако не си ти управител,
Управителя трябва да те упълномощи.
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 25 Юли 2014, 23:28

Това че може да е само на български малко ме притеснява. Сигурно ли е, че не трябва да се превежда с нотариална заверка? Сигурно ще направя едно нотариално на Бг и едно само фирмено на английски. Благодаря ви за консултацията ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 26 Юли 2014, 23:47

За страни от европейския съюз е сигурно.

За други страни е нужно нотариално и с превод и легализация на техния език.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330 d ,204 h.p.
Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.

Мнение от philipz » 27 Юли 2014, 10:33

Мой познат, го накараха да се върне до София, и да си издаде пилномощно. Той се водеше собственик на фирмата. Просто се упълномощи да си кара единствената служебна кола. Голяма глупост и още 8 часа път.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Слави
Аватар

Мнение от © » 27 Юли 2014, 15:21

Няколко пъти се споменава в различни официални и неофициални документи, че пълномощното трябва да е преведено поне на английски или най-добре на гръцки. Иначе може да те разкарват докато се уточни какво си им показал. Аз съм го превел само на английски, но не са ме спирали за да дам подробности :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 27 Юли 2014, 18:22

Е аз казвам как трябва да е.

Но на практика наистина може да не разбират нищо и да те разкарват наляво/надясно докато разберат, че всичко ти е наред и само да ти изгубят времето.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е RWD

Мнение от deomen » 27 Юли 2014, 21:13

А ако колата е на друго физическо лице,пак ли трябва пълномощтно?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 27 Юли 2014, 22:17

[COPYRIGHT SIGN] написа:Няколко пъти се споменава в различни официални и неофициални документи, че пълномощното трябва да е преведено поне на английски или най-добре на гръцки. Иначе може да те разкарват докато се уточни какво си им показал. Аз съм го превел само на английски, но не са ме спирали за да дам подробности :D

Не мисля да вадя на гръцки - все пак ако пътувам през няколко държави няма как за всяка страна да превеждам на съответния език. Мисля че е най-правилно да направя българско копие заверено пред нотариус, което после да преведа с апостил. Или превода не е нужно да е с апостил?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 27 Юли 2014, 22:41

deomen написа:А ако колата е на друго физическо лице,пак ли трябва пълномощтно?

Да, освен ако не се вози до (или около) теб.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 27 Юли 2014, 22:43

BMX написа:
[COPYRIGHT SIGN] написа:Няколко пъти се споменава в различни официални и неофициални документи, че пълномощното трябва да е преведено поне на английски или най-добре на гръцки. Иначе може да те разкарват докато се уточни какво си им показал. Аз съм го превел само на английски, но не са ме спирали за да дам подробности :D

Не мисля да вадя на гръцки - все пак ако пътувам през няколко държави няма как за всяка страна да превеждам на съответния език. Мисля че е най-правилно да направя българско копие заверено пред нотариус, което после да преведа с апостил. Или превода не е нужно да е с апостил?

Ако ще правиш превод, го легализирай. Иначе се губи смисъла.

Назад към Извън Темата