Акт за минаване на червено !
Модератор: Общи модератори
73 мнения
• Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: кво му падне...
- Мечтае да кара: М6 G-power
Re: Акт за минаване на червено !
Въпрос?
Акта ми е съставен на 31.07.2014г. .Ще пътувам в края на месеца и ще се прибера в началото на другия (септември) . Какво трябва да направя за да съм редовен при положение, че ще обжалвам акта ?
Акта ми е съставен на 31.07.2014г. .Ще пътувам в края на месеца и ще се прибера в началото на другия (септември) . Какво трябва да направя за да съм редовен при положение, че ще обжалвам акта ?
alx написа:Club BMW написа:alx написа:Закона за минаване на червено е лошо написан. Какво правиме ако светофара светне жълто точно като си до него? Спирачния път дори с 40 е 10тина метра.. Спирам по средата на кръстовището и задна? Това са непрактични глупости.
Закона трябва да е като в други държави- можеш да влезеш в кръстовище на зелено и на жълто. Така- светва ти жълто и ти си правиш сметката дали да спираш или да се източиш...
Закона не е написан лошо, а просто трябва да се прочете.
ППЗДВП, чл. 31, ал. 7, т. 4
"жълта светлина - означава "Внимание, спри!". Това не се отнася само за онези от водачите, които в момента на подаването на този сигнал, след като им е било разрешено преминаването, са толкова близо до светофара, че не могат да спрат, без да създадат опасност за движението. При подаване на този сигнал на кръстовище водачите, които навлизат или се намират в кръстовището, са длъжни да го освободят."
Мда. Не го бях чел от много години. Хубаво си е написан.
Ами не е много хубаво написан ... след като махнаха "секундарниците", преди година, докато преминавам гледам до последно светофара докато премина и се оказа, че докато съм бил под него той светнал жълто и докато мина и излезна (кръстовището на Софийски Университет) станало червено - и акт! Сега има някакви броячи, но са с неадекватни указания на тях (РУ- ръчно управление, вероятно), внезапно се сменят и пак може да те таксуват като прегрешил! Много рядко се пуска т.н. countdown!
- cerber_91
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530d
- Мечтае да кара: на 1.20 лв/л нафта :(
- Детайли за колата: италианка на реални 120 000 км.
Последните модели светофари без секундарници мигат 3 пъти зелено преди да узреят. 

- p0wEr
- младши ентусиаст
-
- Кара: 90" Е30 316i
- Мечтае да кара: Е30 3??
jorko7120 написа:Въпрос?
Колега имам 2 акта в рамките на 1 месец + спиране от движение изтече ми 2-рия АКТ и отидох при кварталния за заверяване при което той ме убеди че не трябва да ми го заверява и да си карам така те щели да ме уведомят да си взема постановлението нямало никакъв проблем... Все пак ме спираха и се заяждаха аз им казах да пишат ровиха 20 минути в тефтерчето да четат и не написаха нищо но ако питаш мен се посъветвай с полицай или с кварталния ти

Пичове, Е30 не е за хора със слаби сърца, лекари или юристи...
Първите могат да умрат от страх, вторите ще си представят кървави гледки, а третите ще броят наум актовете и наказателните постановления, които биха получили...
Не случайно още през 80-те години Е30 е водело класацията за най-много смъртни случаи, като е било изпреварено единствено от Порше 911.
При Е30 е или любов от пръв поглед, или нищо. Първото каране е като секс за първи път - не знаеш какво да мислиш, ама знаеш че ти е харесало и че ще го направиш пак... След това идва зависимостта, по силна от наркотик...
Няма "бивш" Е30-каджия, който поне веднъж е бил наистина такъв, си остава рецидивист до живот...
Първите могат да умрат от страх, вторите ще си представят кървави гледки, а третите ще броят наум актовете и наказателните постановления, които биха получили...

Не случайно още през 80-те години Е30 е водело класацията за най-много смъртни случаи, като е било изпреварено единствено от Порше 911.
При Е30 е или любов от пръв поглед, или нищо. Първото каране е като секс за първи път - не знаеш какво да мислиш, ама знаеш че ти е харесало и че ще го направиш пак... След това идва зависимостта, по силна от наркотик...
Няма "бивш" Е30-каджия, който поне веднъж е бил наистина такъв, си остава рецидивист до живот...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
cerber_91 написа:Последните модели светофари без секундарници мигат 3 пъти зелено преди да узреят.
А тия нововъведения не е ли добре да ги разяснят някъде. Няма го в закона, аз примерно съм леко тъп и от къде да го знам тва що мига и колко пъти ще мига преди да светне жълто?

- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Аз гледам пешеходния светофар, като светне червено, значи до 2-4 секунди ще ми светне и на мен жълто. 

.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
bum_bum написа:cerber_91 написа:Последните модели светофари без секундарници мигат 3 пъти зелено преди да узреят.
А тия нововъведения не е ли добре да ги разяснят някъде. Няма го в закона, аз примерно съм леко тъп и от къде да го знам тва що мига и колко пъти ще мига преди да светне жълто?
Не че се заяждам, но броячите никой не ги е разяснявал по медиите.

- turbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: МПС-та
- Мечтае да кара: самолет
Едно време... Разбирай преди демокрацията... Да не кажа всичките, но повечето светофари бяха с такова мигане преди жълтото. Даже и червеното мигаше, когато му изтичаше времето и следваше жълто. Тогава не съм бил шОфер, но го помня добре това мигане.
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли!
552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Нещо се бъркаш... Никога не е имало мигащи светофари у нас.
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
jorko7120 написа:Въпрос?
Изобщо не го мисли.

И мисълта ми е, че за толкова време на никоя кука не й се е занимавало да пише 10 минути акт за 10 20 лв. Единствено, ако съм в друго нарушение ще използва и ще го напише, че ти е изтекъл акта. Но ако е само за това няма проблеми. Дори това дето трябва да си заверяваш постановленията ако ги обжалваш е пълен абсурд. Това ти го казвам, защото щом ще обжалваш акта ще минеш по този път. Та направили са го това със заверяването, за да има колкото се може повече условия при обжалването на един акт и да си кажеш абе много е занимавка, по-добре да си го платя. Тия нормални ли са да ходя всеки месец или на колкото време там трябва, да кисна по опашките, за да ми бият един печат и то само защото няма адекватна връзка между КАТ и съда. Лелката на гишето веднъж ми каза, че в повечето случаи решенията от съда пристигат в КАТ около 2 години след като са издадени. И ако искаш да ти отменят акта по-бързо трябва да отидеш до съда, да си вземеш решението и на ръка да им го дадеш в КАТ. Един вид да им свършиш тяхната работа.

Така че карай и си свиркай.

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
alpina-ma6inata написа:jorko7120 написа:Въпрос?
Изобщо не го мисли.От няколко години карам с изтекли актове и незаверени постановления, които обжалвам. Решил съм че някои неправилно написани актове (за които няма как да си докажа невиността) няма да ги платя, ако ще турско да е и чакам още малко да им изтече давността.
И мисълта ми е, че за толкова време на никоя кука не й се е занимавало да пише 10 минути акт за 10 20 лв. Единствено, ако съм в друго нарушение ще използва и ще го напише, че ти е изтекъл акта. Но ако е само за това няма проблеми. Дори това дето трябва да си заверяваш постановленията ако ги обжалваш е пълен абсурд. Това ти го казвам, защото щом ще обжалваш акта ще минеш по този път. Та направили са го това със заверяването, за да има колкото се може повече условия при обжалването на един акт и да си кажеш абе много е занимавка, по-добре да си го платя. Тия нормални ли са да ходя всеки месец или на колкото време там трябва, да кисна по опашките, за да ми бият един печат и то само защото няма адекватна връзка между КАТ и съда. Лелката на гишето веднъж ми каза, че в повечето случаи решенията от съда пристигат в КАТ около 2 години след като са издадени. И ако искаш да ти отменят акта по-бързо трябва да отидеш до съда, да си вземеш решението и на ръка да им го дадеш в КАТ. Един вид да им свършиш тяхната работа.![]()
Така че карай и си свиркай.
По принцип е така и аз не мисля да плащам нещо което са ми натресли. Както на всеки е известно всеки шофьор прави нарушения умишлено или не но да ми натресат измислено наказание няма да стане. Също обичам да съм си редовен и да нямам допълнителен повод за разговори и разправии с господата "компетентни" милиционерите и за това питах. Най-вече въпроса съм го задал понеже ще пътувам преди края на месеца и ще се върна в София в началото на Септември и изкам да съм изряден и да не давам повод на куките да дрънчат пари .
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
Ами казах ти, няма да имаш проблем дори и да те спрат. А за дрънченето на пари само веднъж се опитаха да ми искат пари за изтеклия акт и му казах.. добре бе той акта за изтекъл акт е 10 лв. Защо да ти ги дам на теб а не си платя акта с тях. 

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's

2x Alpine white E30's
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
Е 2 години го умуваха па взеха решение най-накрая
Решение
№ 4551 от 14.06.2016 град София
Р Е Ш Е Н И Е
[населено място], 14.06.2016 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, 104 състав, в публично заседание на шести юни през две хиляди и шестнадесета година, в състав:
РАЙОНЕН СЪДИЯ:Георги Георгиев
при участието на секретаря Е. С., като разгледа докладваното от съдия Г. АНД №3210 по описа за 2015 г., за да се произнесе взе предвид следното:
Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН и е образувано въз основа на подадена чрез административно-наказващият орган до съда жалба срещу наказателно постановление №14-4332-017230/29.12.2014 г. на зам.началник отдел към СДВР отдел „Пътна полиция” СДВР, с което на Г. В. Г. е наложено следното административно наказание: глоба в размер на 100 лв. на основание чл.183, ал.5, т.1 от ЗДвП.
В депозираната пред съда жалба Г. В. Г. дава обяснения за случилото се, излага доводи за съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване на правото му на защита.
Моли за отмяна на наказателното постановление.
Жалбоподателят Г. В. Г., редовно призован, се явява лично, поддържа жалбата си, не сочи доказателства.
Административно-наказващият орган не е изразил становище по жалбата и не изпраща представител в съдебно заседание.
От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът установи следното от фактическа страна:
На 31.07.2014 г. св.С. съставил АУАН на Г. В. Г., за това че управлявал МПС по [улица]и на кръстовището с [улица]извършил ляв завой на червен сигнал.
В АУАН Г. В. Г. е написал възражения, че преминал на жълт сигнал на светофара.
Въз основа на съставения акт наказващия орган в качеството си на оправомощено от министъра на вътрешните работи длъжностно лице е издал обжалваното наказателно постановление.
Гореизложената фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите и от писмените доказателства по делото.
Страните не са посочили други, а и съдът не е констатирал служебно наличието на относими доказателства.
Ето защо поради липса на други доказателства и с оглед на непротиворечивостта на събраните по делото, съдът го счете за изяснено в достатъчна степен, за да постанови решение.
От така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:
Жалбата е допустима като подадена в законния седемдневен срок, видно от разписката за получен препис от наказателното постановление и от надлежно легитимирано лице, имащо правен интерес от обжалване, като съдът счита, че същата е основателна, поради следното:
На първо място св.С. не сочи кога е констатирал нарушението, какво МПС е управлявал жалбоподателя, а св.О. изобщо не си спомни за случая.
При така установените факти, съдът намира, че деянието, за което е ангажирана отговорността на жалбоподателя, не е установено по несъмнен начин.
Ето защо съдът счита, че постановлението като незаконосъобразно следва да бъде отменено.
По тези мотиви съдът
Р Е Ш И:
На основание чл.63, ал.1 от ЗАНН ОТМЕНЯ Наказателно постановление №14-4332-017230/29.12.2014 г. на зам.началник отдел към СДВР отдел „Пътна полиция” СДВР като незаконосъобразно.
Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - София град на основанията, предвидени в Наказателнопроцесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.
Районен съдия:

Решение
№ 4551 от 14.06.2016 град София
Р Е Ш Е Н И Е
[населено място], 14.06.2016 г.
В ИМЕТО НА НАРОДА
СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, 104 състав, в публично заседание на шести юни през две хиляди и шестнадесета година, в състав:
РАЙОНЕН СЪДИЯ:Георги Георгиев
при участието на секретаря Е. С., като разгледа докладваното от съдия Г. АНД №3210 по описа за 2015 г., за да се произнесе взе предвид следното:
Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН и е образувано въз основа на подадена чрез административно-наказващият орган до съда жалба срещу наказателно постановление №14-4332-017230/29.12.2014 г. на зам.началник отдел към СДВР отдел „Пътна полиция” СДВР, с което на Г. В. Г. е наложено следното административно наказание: глоба в размер на 100 лв. на основание чл.183, ал.5, т.1 от ЗДвП.
В депозираната пред съда жалба Г. В. Г. дава обяснения за случилото се, излага доводи за съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване на правото му на защита.
Моли за отмяна на наказателното постановление.
Жалбоподателят Г. В. Г., редовно призован, се явява лично, поддържа жалбата си, не сочи доказателства.
Административно-наказващият орган не е изразил становище по жалбата и не изпраща представител в съдебно заседание.
От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът установи следното от фактическа страна:
На 31.07.2014 г. св.С. съставил АУАН на Г. В. Г., за това че управлявал МПС по [улица]и на кръстовището с [улица]извършил ляв завой на червен сигнал.
В АУАН Г. В. Г. е написал възражения, че преминал на жълт сигнал на светофара.
Въз основа на съставения акт наказващия орган в качеството си на оправомощено от министъра на вътрешните работи длъжностно лице е издал обжалваното наказателно постановление.
Гореизложената фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите и от писмените доказателства по делото.
Страните не са посочили други, а и съдът не е констатирал служебно наличието на относими доказателства.
Ето защо поради липса на други доказателства и с оглед на непротиворечивостта на събраните по делото, съдът го счете за изяснено в достатъчна степен, за да постанови решение.
От така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:
Жалбата е допустима като подадена в законния седемдневен срок, видно от разписката за получен препис от наказателното постановление и от надлежно легитимирано лице, имащо правен интерес от обжалване, като съдът счита, че същата е основателна, поради следното:
На първо място св.С. не сочи кога е констатирал нарушението, какво МПС е управлявал жалбоподателя, а св.О. изобщо не си спомни за случая.
При така установените факти, съдът намира, че деянието, за което е ангажирана отговорността на жалбоподателя, не е установено по несъмнен начин.
Ето защо съдът счита, че постановлението като незаконосъобразно следва да бъде отменено.
По тези мотиви съдът
Р Е Ш И:
На основание чл.63, ал.1 от ЗАНН ОТМЕНЯ Наказателно постановление №14-4332-017230/29.12.2014 г. на зам.началник отдел към СДВР отдел „Пътна полиция” СДВР като незаконосъобразно.
Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - София град на основанията, предвидени в Наказателнопроцесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.
Районен съдия:
73 мнения
• Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5