LED RGB Angel Eyes въпрос за свързване
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
- hishnika
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 96' e39 520
- Детайли за колата: m52b20
LED RGB Angel Eyes въпрос за свързване
Изчетох доста теми, но не намерих отговор на това което ме интересуваше...
Взех си въпросните ангелски очи и ги монтирах на фаровете, проблема идва че не знам какво съпротивление ми трябва, че да лъже модула че няма изгоряла крушка...
Премерих стандартната крушка за габарит която е 3 вата и излезе че дава съпротивление 10 ома, аз взех съпротивление 5 вата 10 ома, но изключително бързо загрява, като го вързах успоредно (на + и -).
Утре мисля да пробвам с три по 5 вата 10 ома (тоест 5 вата 30 ома) свързани последователно едно към друго, като пак да ги вържа успоредно към + и -
Дали това което съм замислил ще ми свърши работа или пак ще загряват?
Правилно ли връзвам съпротивлението (успоредно)?
Взех си въпросните ангелски очи и ги монтирах на фаровете, проблема идва че не знам какво съпротивление ми трябва, че да лъже модула че няма изгоряла крушка...
Премерих стандартната крушка за габарит която е 3 вата и излезе че дава съпротивление 10 ома, аз взех съпротивление 5 вата 10 ома, но изключително бързо загрява, като го вързах успоредно (на + и -).
Утре мисля да пробвам с три по 5 вата 10 ома (тоест 5 вата 30 ома) свързани последователно едно към друго, като пак да ги вържа успоредно към + и -
Дали това което съм замислил ще ми свърши работа или пак ще загряват?
Правилно ли връзвам съпротивлението (успоредно)?

- bong_666
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 535d F10
- Мечтае да кара: E39 M5
Re: LED RGB Angel Eyes въпрос за свързване
При успоредното свързване формулата за съпротивлението е тази : 1/Rекв. = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 ... + 1/Rn , при този случай ще получиш съпротивление от 0,3 omh. При последователно : Rекв. = R1+R2+R2 ... + Rn, и по формулата ще получиш съпровление от 30 omh. Обозначението W на резистора, показва общото количество енергия, отделяно за даден период от време. За да ти изгасне чека, доколкото знам трябва да ползваш тази формула, чрез която да разсееш мощността : P = I^2 x R = I x U = U^2 / R . Надявам се да съм ти бил полезен и успех 
- TheFreeRider
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z4 3.0i & Mini F60 JCW
Човек, намери някой с бмв скенер да ти изключи чека за габаритите и не се занимавай излишно 
- hishnika
- кандидат ентусиаст
-
Чека на таблото не ми светна за изгоряла крушка без съпротивление, но ангелските очи премигват.....
Въпроса е дали да вържа съпротивлението 5вата 30ома успоредно на + и - преди управлението на диодите
Въпроса е дали да вържа съпротивлението 5вата 30ома успоредно на + и - преди управлението на диодите
- bong_666
- кандидат ентусиаст
-
Както вече ти казах, ако го свържеш успоредно (1бр 30 ома), всъщност слагаш съпротивление което се равнява на 0,03 ома. Опитай да сложиш едно от 10 ома на минуса.
- kener
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530i E39
А защо не ги направиш през реле. Твърдо захранване от акум. и габарита ти включва релето. Така хем имаш постоянен("добър-подходящ") товар на изхода на LCM-a, хем диодите са захранени с твърдо напрежение и няма да има премигвания и намаления на светлината.
Колкото до съпротивлението, то от 50 до 100 ома трябва да върши работа за чека, но премигването ще остане. То се дължи на импулса, който генерира LCM-a за да провери крушките.
Колкото до съпротивлението, то от 50 до 100 ома трябва да върши работа за чека, но премигването ще остане. То се дължи на импулса, който генерира LCM-a за да провери крушките.
- hishnika
- кандидат ентусиаст
-
Мерси за отговорите на всички
Днес реших проблема (временно) за да видя как ще светят а именно като си оставих крушката на място и така взех захранване...
Утре ще направя някоя снимка на инсталацията и как светят на дневна светлина....
Реших, че ще го направя с реле, както каза колегата над мен, защото ми се струва че не светят както трябва
Днес реших проблема (временно) за да видя как ще светят а именно като си оставих крушката на място и така взех захранване...
Утре ще направя някоя снимка на инсталацията и как светят на дневна светлина....
Реших, че ще го направя с реле, както каза колегата над мен, защото ми се струва че не светят както трябва

- TheFreeRider
- младши ентусиаст
-
С реле не само, че ще мига пак от чека, ами и ще щрака. Това при положение, че + за габарита е свързан към управляващата верига. По-добре без реле. Ако все пак държиш да е с реле е хубаво да сложиш и бушон на постоянния +.
- hishnika
- кандидат ентусиаст
-
Какъв вариант без реле предлагаш, не мога да намеря БМВ скенер за изключване на проверката за габарити?!?
П.С.: Ако има някой от Кюстендил с БМВ скенер, ще почерпя?
П.С.: Ако има някой от Кюстендил с БМВ скенер, ще почерпя?
- TheFreeRider
- младши ентусиаст
-
Аз моите съм ги вързал директно към 2ри контакт, понеже ги ползвам за дневни. Но така работят винаги с двигателя и не могат да се спрат. Ако искаш да ги контролираш като габарити, просто ги вържи за габаритите - те примигват само 3 пъти като се даде контакт, после са ок, предполагам ще го преживееш. Иначе чека се изключва, така че да не го показва на борда, но ти каза че така или иначе не ти го показва. Не знам дали може да се изключи изцяло, така че да не мигат габаритите, поне аз не съм виждал такава опция. Последния вариант, разбира се е с отделен ключ, но едва ли ще е толкова естетически издържано.
- kener
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530i E39
TheFreeRider написа:С реле не само, че ще мига пак от чека, ами и ще щрака. Това при положение, че + за габарита е свързан към управляващата верига. По-добре без реле. Ако все пак държиш да е с реле е хубаво да сложиш и бушон на постоянния +.
Колега ти пробвал ли си с реле да твърдиш, че ще прещраква. Релетата, както и крушките с нажежаема жица са бавнодействащи и имат време на задействане по-голямо от времето на импулса за проверка. Дори и да има фалшиви сработвания от проверяващите импулси с един електролитен кондензатор(100uF/35V) всичко ще е ок.
Аз не съм пробвал с релета, защото не съм фен на релетата като цяло, но съм си направил микроконтролерна платка която ми чете плюс при контакт и подава ШИМ към диодите(50%/10KHz). Директно диоди към акумулаторно захранване не вързвам, дори един токоограничаващ резистор пак е нещо.
- TheFreeRider
- младши ентусиаст
-
Пробвал съм, да.
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
bong_666 написа:При успоредното свързване формулата за съпротивлението е тази : 1/Rекв. = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 ... + 1/Rn , при този случай ще получиш съпротивление от 0,3 omh. При последователно : Rекв. = R1+R2+R2 ... + Rn, и по формулата ще получиш съпровление от 30 omh. Обозначението W на резистора, показва общото количество енергия, отделяно за даден период от време. За да ти изгасне чека, доколкото знам трябва да ползваш тази формула, чрез която да разсееш мощността : P = I^2 x R = I x U = U^2 / R . Надявам се да съм ти бил полезен и успех
Малко куца математиката тука
При успоредно свързване, да в сила е тази формула 1/Rекв. = 1/R1 + 1/R2 + ...1/Rn. Като се използва съпротивление 10ома се получава:
1/Rекв. = 1/10 + 1/10 + 1/10, НОК=10, -> 1/Rекв. = 3/10 и момента с намирането на Rекв=1/0,3= 3,33ома, което много по-различно от 0,3 omh. Извинявам се за математическото отклонение
При успоредно свързване на резистори с еднакво съпротивление: Reкв.= R/n, R e стойността на резистора а n e броя на резисторите.
Друга особенност е че омичното съпротивление на една крушка с нажежаема жичка се изменя в зависимост от това дали е работеща или не (вкл/изкл).
При 10ома резистор на 12 волта се разсйва мощност 14,4W, при положение че оригиналната крушка на габарита (на фаровете) е 6W на LCM-а малко му идват нанагоре тези 10-омови резистори.
И на края за да не се заигравате с разни резистори си изключете чека на LCM-а за изгорели светлини и така ще си работят всякакви свтодиодни светлини без премигвания и грешки
- bong_666
- кандидат ентусиаст
-
[/quote]Малко куца математиката тука
При успоредно свързване, да в сила е тази формула 1/Rекв. = 1/R1 + 1/R2 + ...1/Rn. Като се използва съпротивление 10ома се получава:
1/Rекв. = 1/10 + 1/10 + 1/10, НОК=10, -> 1/Rекв. = 3/10 и момента с намирането на Rекв=1/0,3= 3,33ома, което много по-различно от 0,3 omh. Извинявам се за математическото отклонение
[/quote]
Колега, мисля че се бъркаш нещо: 1/10 = 0,1 -> 0.1+0.1+0.1 = 0.3 нали ? Защо получения резултат го разделяш на 1ца, като след знака за равенство това което се пресмята всъщност дава точно резултата за 1/Rекв, аз мисля че не е необходимо да се раздели още веднъж след това.
Колега, мисля че се бъркаш нещо: 1/10 = 0,1 -> 0.1+0.1+0.1 = 0.3 нали ? Защо получения резултат го разделяш на 1ца, като след знака за равенство това което се пресмята всъщност дава точно резултата за 1/Rекв, аз мисля че не е необходимо да се раздели още веднъж след това.
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
bong_666 написа:Колега, мисля че се бъркаш нещо: 1/10 = 0,1 -> 0.1+0.1+0.1 = 0.3 нали ? Защо получения резултат го разделяш на 1ца, като след знака за равенство това което се пресмята всъщност дава точно резултата за 1/Rекв, аз мисля че не е необходимо да се раздели още веднъж след това.
Защото уравнението има вида:
1/Rекв= 1/R1+1/R2+1/R3. И след като се извършат операциите (замести се със стойностите и се извършат дробните операции) от дясната страна на уравнението се получава,
1/Rекв=3/10, но тъй като имаме калкулатор и намаме цял ден да смятаме дроби
А иначе този резултат се получава от начина който съм дал по-горе а именно като 10 се раздели на 3: Rекв=10/3=3.3333333.
15 мнения
• Страница 1 от 1