Блъсната кола- малко правна помощ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: магистратура

Блъсната кола- малко правна помощ

Мнение от vladi_totev » 14 Авг 2014, 10:23

Здравейте,колеги търся съвети как да се постъпи при прясна случка от тази сутрин. Приятелката ми отива към работа с моята кола. На излизане от уличката пред блока се опитва да се включи в движението по главната улица. Опитва да се включи по посока на движението(това ще рече че иска да завие надясно), поглежда наляво тя дали има коли, които пътуват по нейната лента. Там има една кола, която пуска мигач че няма да продължи направо а ще завива към нейната улица. Моята приятелка захожда да се включи в движението и в следващия момент колата която е подала мигач, не завива а продължава напред и удря приятелката ми от към шофъорската страна, след което просто продължава без да спре. Моята приятелка е записала номера и е отишла в КАТ. Там е съобщила за инцидента и казала номера на колата. Те и казали, че има кола с такъв номер но нищо не може да се направи и че тя била виновна, понеже другата кола се движела по първостепенен път. Казали са и също, че най-много ако се появи случайно и другия водач в КАТ щели да напишат акт и на двамата, като в случая за нея щяло да има по големи последствия. От КАТ са и записали единствено телефонния номер да я потърсят ако се случи нещо.
Моля ако някой е по запознат да каже дали това е правилно и как следва да се постъпи. В момента съм извън града и не мога да се върна поне до 2 дена за да се разправям аз.
Благодаря!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бързо

Re: Блъсната кола- малко правна помощ

Мнение от Teogop » 14 Авг 2014, 10:43

Според мен твоята приятелка си е виновна. Човекът може да е искал просто да спре непосредствено след кръстовището, съответно правилно е пуснал мигач, за да предупреди останалите участници в движението. Твоята приятелка е трябвало да изчака да види какви действия точно ще предприеме, защото той си е с предимство.

Аз бих:
1. Повикал мобилна група на каското си;
2. Пуснал в РПУ писмена жалба срещу избягалия с фактическо описание на ситуацията (съмнения за алкохол или наркотици, щом е избягал).

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 14 Авг 2014, 10:55

Teogop написа:Според мен твоята приятелка си е виновна. Човекът може да е искал просто да спре непосредствено след кръстовището, съответно правилно е пуснал мигач, за да предупреди останалите участници в движението. Твоята приятелка е трябвало да изчака да види какви действия точно ще предприеме, защото той си е с предимство.

Аз бих:
1. Повикал мобилна група на каското си;
2. Пуснал в РПУ писмена жалба срещу избягалия с фактическо описание на ситуацията (съмнения за алкохол или наркотици, щом е избягал).

Това не е правилно. Пуска мигача след пряката, по закон има достатъчно време да пусне мигача, защото също така не може да спре точно след кръстовището. Трябва да има мин. 5 метра, и разбира се ако кара със "съобразена скорост" ще има даже пре-достатъчно време за мигач.

Моето мнение за съответната ситуация е, че другия е виновен. Най-малкото заради бягство от ПТП, може да е бил пиян до кузирката или 100 други неща. При бягство от ПТП винаги избягалия е виновен. Просто на КАТ-аджиите не има се е занимавало и са я отбичили да се оправя по каско.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vladi_totev » 14 Авг 2014, 10:59

Да допълня малко обяснението,колата няма каско. При удара колата на приятелката ми се е отместила 2-3 метра- другата кола е карала бързичко.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 14 Авг 2014, 11:01

vladi_totev написа:Да допълня малко обяснението,колата няма каско. При удара колата на приятелката ми се е отместила 2-3 метра- другата кола е карала бързичко.

Значи, гоненица до дупка!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

Мнение от МИТАКА1654 » 14 Авг 2014, 11:03

Няма значение ситуацията вече,що е напуснал ПТП-то,е виновен.Адвокат ще ти свърши по-добра работа от форумните "юристи".

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 14 Авг 2014, 11:23

vladi_totev написа:....

Приятелката ти е направила грешка. Първо, че не е останала на място, второ да подаде сигнал на тел. 112, че е е била ударена от автомобил, който след удара е избягал и трето да чака служители на КАТ на място ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vladi_totev » 14 Авг 2014, 11:25

Приятелката ми се е обадила веднага на 112 от там са я прехвърлили към КАТ. От КАТ отказали да дойдат,казали и ако може да и се движи колата да дойде тя до КАТ. Тя отишла и само и взели номера, ако и другия човек се появи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 14 Авг 2014, 11:55

Ще поспамя малко ...
Винаги са ми били странни тези водачи, които подават десен мигач и решават че ще завият след пряката ?! При положение че от пряката може или има автомобил, който иска да се включи в движението !
Колко малко мозък трябва да имаш за да караш като глупак не мога да разбера ..
И като че ли сме в Русия - хубаво, момата се е изнесла ... Длъжен ли е бил да я удря ?! Тоз спирачен педал за какво му е !?
Реално по закон приятелката ти ще го отнесе !
Точно заради такива случки въпреки че виждам мигача, си чакам докато не видя че вече завива - и то така че да не може да се върне ! :banghead: :paranoid:
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

Аватар

Мнение от Хаос » 14 Авг 2014, 12:17

закона си е закон и за двамата, тя че му е отнела предимството, мигача е само да ориентираш останалите участници в движението, той е незадължаващ сигнал, а той че е избягал от ПТП-то
гонете си правата, но и си ги знайте заедно със задълженията
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 14 Авг 2014, 12:23

Няма да го отнесе момата.
Жалба в РПУ-то за избягал извършител, настоявате за протокол от КАТ и при застрахователя. Избягал е от мястото на произшествието, при всички положения го отнася той.

Щом е записано обаждането на 112, няма проблем.
Сега измислете как да изглежда по-малко виновна мацката. Нещо от типа: автомобилът е бил в спряло положение на аварийни на главния път, когато момичето излиза, рязко подава газ и я удря, докато тя извършва маневрата, после напуска мястото на ПТП-то.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vladi_totev » 14 Авг 2014, 12:26

Аз пиша тук понеже не съм наясно с всички права и задължения и за да ми се изяснят. Ясно ми е ,че последствията може да са за моята приятелка. На нея също и е ясно. Не се търси как да се изкара другия водач виновен, а да се изясни случката и защо той е избягал при положение ,че неговата кола също е пострадала.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 14 Авг 2014, 12:44

vladi_totev написа:Приятелката ми се е обадила веднага на 112 от там са я прехвърлили към КАТ. От КАТ отказали да дойдат,казали и ако може да и се движи колата да дойде тя до КАТ. Тя отишла и само и взели номера, ако и другия човек се появи.

Относно идването на служители на КАТ, може да се спори, но в последствие не са изпълнили задълженията си. Тук при добър адвокат, някой може да загуби службата си. Видно, няма държавност!

Ако решите да си търсите правата адвокат...

Този, който е ударил колата и е напуснал местопроизшествието е нарушил:

ЗДвП

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:

5. наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 14 Авг 2014, 12:49

Club BMW написа:
vladi_totev написа:Приятелката ми се е обадила веднага на 112 от там са я прехвърлили към КАТ. От КАТ отказали да дойдат,казали и ако може да и се движи колата да дойде тя до КАТ. Тя отишла и само и взели номера, ако и другия човек се появи.

Относно идването на служители на КАТ, може да се спори, но в последствие не са изпълнили задълженията си. Тук при добър адвокат, някой може да загуби службата си. Видно, няма държавност!

Ако решите да си търсите правата адвокат...

Този, който е ударил колата и е напуснал местопроизшествието е нарушил:

ЗДвП

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:

5. наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие.

За бягане от ПТП наказанието е по-сурово.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 14 Авг 2014, 13:35

Съвсем набързо- отделна административна отговорност ще носи водачът напуснал ПТП, но това по никакъв начин не оневинява водачът, който му е отнел предимството. Двете нарушения са отделни и едното не е обусловено от другото по никакъв начин. Друг е въпросът, как точно се е развила ситуацията и дали няма да е възможно отнелият предимство водач да претендира редуциране на отговорността, поради редица смекчаващи вината обстоятелства. Уведомете застрахователя за вредоносното събитие, тъй като той носи отговорност за причинени от застрахованото лице щети, но може да откаже плащане, поради несвоевременно уведомяване.
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата