Блъсната кола- малко правна помощ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 325i
Мечтае да кара: Е36 М3

Re: Блъсната кола- малко правна помощ

Мнение от CAIIIO » 14 Авг 2014, 13:45

vladi_totev написа:Аз пиша тук понеже не съм наясно с всички права и задължения и за да ми се изяснят. Ясно ми е ,че последствията може да са за моята приятелка. На нея също и е ясно. Не се търси как да се изкара другия водач виновен, а да се изясни случката и защо той е избягал при положение ,че неговата кола също е пострадала.

Щом е избягал е ясно, че е бил в нарушение. Дали е употребил алкохол или без книжка, или нещо друго...
По тази причина не е спрял според мен.
Хубаво е приятелката ти да има свидетел на случката :yes:
Такива случаи с мигачи стават редовно, половината от хората изобщо не разбират какво са направили :kuku:

Не зная какво да те посъветвам, след като КАТ не обръща внимание на ПТП, към кого да се обърне човек?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 14 Авг 2014, 14:09

vladi_totev написа:.......

Тази информация е от "Национална асоциация за защита на застрахованите".

"Какво да направим, ако някой ни причини ПТП и напусне мястото на ПТП?

В този случай се уведомява Пътна полиция и в тяхна служба по мястото на произшествието се подава заявление в което се начертава схемата на ПТП, посочва се рег.№ на автомобила, причинил ПТП, както и обстоятелствата, при които е настъпило ПТП. Въз основа на това заявление и след разследване, от Пътна полиция ще ви издадат протокол за ПТП, ако има основание за това. Въз основа на този протокол застрахователят може да ви изплати обезщетение по застраховките „Гражданска отговорност” и „ Каско”.
За повече информация се свържете с нас на тел. 0700 13 616. "

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 14 Авг 2014, 14:11

Николай Диянов написа:Съвсем набързо- отделна административна отговорност ще носи водачът напуснал ПТП, но това по никакъв начин не оневинява водачът, който му е отнел предимството. Двете нарушения са отделни и едното не е обусловено от другото по никакъв начин.

Така де.
Ще му вземат книжката, щото е напуснал ПТП. Нарушил е закона, но отделно жената ще е виновна в ПТП-то. Това с мигача не е никакъв мотив, избягалия просто ще каже пред полицая, "къв мигач, не съм пускал никъв мигач?" и успех нататък с оспорването.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 14 Авг 2014, 14:28

Щото па на нея нещо и пречи да каже, че тя си е чакала в пряката без да излиза на пътя с предимство, а той е карал неадекватно на зиг-заг (вероятно е бил пиян) и е тръгнал да завива в нейната пряка, но в последния момент се е отказал и е дал газ направо, блъскайки я. :winky:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 14 Авг 2014, 14:37

Kris написа:
Club BMW написа:
Този, който е ударил колата и е напуснал местопроизшествието е нарушил:

ЗДвП

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:

5. наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие.

За бягане от ПТП наказанието е по-сурово.

Бих се съгласил, ако в случая има ранен/и или убит/и. В случая няма такива и е валидно цитираното от мен. Поправи ме, ако греша!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 14 Авг 2014, 15:21

Club BMW написа:
Kris написа:
Club BMW написа:

ЗДвП

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:

Бих се съгласил, ако в случая има ранен/и или убит/и. В случая няма такива и е валидно цитираното от мен. Поправи ме, ако греша!

Грешиш.

А относно колегите които мислят че мацката също трябва да понесе наказание, да се замислят над следното.

Ти си чакаш на пряката и докато се включваш в главния път, минава бай генчо на кило ракия или някой който няма книжка (което по закон значи че той е "неадкватен на пътя с кола" и съответно винаги виновен) и те шибва. Естествено избягва и се появява брат му и казва аз карах и може да ме глобите щото много ми се сер@ше и не изчаках. И понеже му е първо такова нещо му взимат книжката за месец и глоба 150лв. И по този начин освен че е спасил "брато" от взимане на книжка за мин. една година и (по спомен) 500-1000 лв глоба, то ти си виновен и ще си опряави колата за твоя сметка (застраховка).

Казано на "наш език" бягство от ПТП се третира, като хванат с алкохол над 1.2 промила.

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 14 Авг 2014, 15:26

Точно така,избягалия носи 100% вина а относно лешперите от кат няма да ги коментирам че.... :censored: :censored: :censored:
П.П Ако беше читав нямаше да избяга тоя си е бил пиян,друсан,без книжка...
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: магистратура

Мнение от vladi_totev » 14 Авг 2014, 15:33

Добре, но как да се докаже че той е избягал след като моята приятелка е звъняла на КАТ, те са отказали да дойдат и са и казали тя да отиде. Там са си направили тест за алкохол(отрицателен разбира се, тя си е отивала за работа). След това и записали имената и номера телефонния я пратили да си ходи.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 E70 08.2010
Детайли за колата: Сив металик

Мнение от 7S\/E7OSLA\/ » 14 Авг 2014, 15:51

vladi_totev написа:Добре, но как да се докаже че той е избягал след като моята приятелка е звъняла на КАТ, те са отказали да дойдат и са и казали тя да отиде. Там са си направили тест за алкохол(отрицателен разбира се, тя си е отивала за работа). След това и записали имената и номера телефонния я пратили да си ходи.

Колега, като гледам си от Русе. Ако там се случило ПТП-то , отива твоята приятелка в прокуратурата и там пише жалба . От там натам всичко ще се случи по канален ред - няма смисъл да пиша какво би трябвало да предприемат. Там си вършат работата, от опит знам ;) Ако нямате опит какво да пишете, както си личи, щом се консултирате тук, то би било добре да се обърнете към познат с юридическо образование/познание, може и адвокат в крайна сметка, но ще трябва да плащате за него .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 14 Авг 2014, 15:55

vladi_totev, прочете ли ми първия пост от тази страница?!

Приятелката ти е трябвало да попълни заявление в КАТ, в което да опише ситуацията и да даде данните на напусналия произшествието. За да предприемат действия. Можела е да извърти нещата в нейна полза в КАТ, но явно е била честна и така е представила нещата там, че при факта, че ще и пишат и на нея АКТ, тя си е тръгнала.

Kris написа:
Club BMW написа:
Kris написа:
Club BMW написа:

ЗДвП

Грешиш.

Направи ми връзка със закона. Така да пишеш, че греша е несериозно.

boksioraE39, къде го пише това, което твърдиш?

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 14 Авг 2014, 15:59

CTORH написа:Щото па на нея нещо и пречи да каже, че тя си е чакала в пряката без да излиза на пътя с предимство, а той е карал неадекватно на зиг-заг (вероятно е бил пиян) и е тръгнал да завива в нейната пряка, но в последния момент се е отказал и е дал газ направо, блъскайки я. :winky:

Ти може да кажеш, че хич не си бил в колата и хоп някой ти се е забил във вратата ей така от никъде, или карал на зиг заг и незнам си кви фантастики, ама даваш писмени показания, има го черно на бяло и хванат ли те с такива лъжливи показания ще седнеш на кОра. Както има една приказка важно е какво може да докажеш, не какво е станало. А в случая е много лесно да се докаже, щото въпросната си е изпяла всичко пред КАТ както е било. А тва къв мигач бил пуснат (отделно, че няма значение) надали някой въобще ще хване да го поставя под въпрос.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 14 Авг 2014, 16:17

Е тука си прав, не е трябвало да бърза да казва всичко както си е било пред КАТ. Ако още от самото начало беше поукрасила нещата щеше да е по-благоприятна ситуацията. А мигача наистина няма никакво значение.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 14 Авг 2014, 16:51

Колеги, не говорете глупости и оставете настрана вариантите за употреба на алкохол или други забранени при шофиране вещества. Доколкото разбирам става въпрос за ситуация, в която и двамата шофьори са изцяло изправни в тази насока. Но отново повтарям- виновният за ПТП водач си носи отговорността- последващо противоправно поведение на другата страна не го оневинява. Всеки отговаря за своите деяния и причинените от тях негативни резултати. При изследване на ситуацията, ако се докаже, че дамата е виновна, то тя ще заплати глоба, а щетите по пострадалия автомобил ще бъдат отстранени от нейния застраховател. По отношение на напусналия ПТП водач- той ще бъде глобен за своето поведение, което е в разрез с правните норми. Затова и препоръчах на колегата, ако все още няма съставен протокол от КАТ, както и ПТП-то не е регистрирано с вх. номер в системата, веднага да уведоми застрахователя.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: магистратура

Мнение от vladi_totev » 14 Авг 2014, 17:00

Звъняхме на застрахователя(нашия застраховател), каза че до седем дневен срок трябвало да се обадят от КАТ ,като намерят водача на другото МПС, след това да се види при кой му е направена застраховката(ако има) и да се отиде при дадения застраховател да оцени щетите.

....а събота се прибирах в БГ да ида на море....

П.П. Още нещо застраховката и колата са на мое име, какви може да са проблемите тя като е карала?

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)

Мнение от red_bull92 » 14 Авг 2014, 17:03

Колега, наеми си адвокат, той знае какво да прави в такива ситуации и си търси от застрахователите да ти покрият щетите. Независимо, че другият водач е избяхал от гражданската са длъжни да покрият щетите... защо иначе плащаме граждански въпреки, че в България всичко е възможно.
Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата