Физическо лице като продавач - възможни санкции ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Физическо лице като продавач - възможни санкции ?

Мнение от boravisimo » 19 Авг 2014, 22:20

Колеги, имам един казус, на който не мога да намеря точен отговор, а именно: на каква санкция може да подлежи и от коя институция (КЗП може би?) физическо лице което продава стока, с непълно описание?

Накратко ситуацията е следната - физическо лице (наречен ПРОДАВАЧ) продава някакъв продукт посредством интернет сайт на друго физическо лице (наречен КУПУВАЧ). Сделката се осъществява с куриерска фирма Еконт, стоката има опция преглед и тест. Купувача се възползва от опцията преглед и тест, гледал какво гледал - платил и взел е продукта. Обаче след броени часове, купувачс решавс, че този продукт е с неугледен външен вид и най-вече решава, че е менте. Т.е. един вид продавача в обявата в интернет сайта е публикувал някакъв продукт с някаква марка, но не е написал, че този продукт всъщност е менте, на тази търговска марка. Въпреки, че цената на продукта е показателна - на около 20% е от цената спрямо на оригиналната такавс стока, логично е, че за тия пари няма как да е оригинал.

Един вид проблема е, че стокатс е менте, но никъде в описа ието на обявата не е написано ясно и точно, че това е менте/имитация. Т.е. подвеждаща обява.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Физическо лице като продавач - възможни санкции ?

Мнение от bum_bum » 19 Авг 2014, 23:01

Не знам един вид или два вида ама като продаваш някакво менте поне напиши "реплика". КЗП не мисля, че могат да ти направят нещо. Т.е. не че не могат ама едва ли ще се разправят.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 20 Авг 2014, 0:28

boravisimo написа:Колеги, имам един казус, на който не мога да намеря точен отговор, а именно: на каква санкция може да подлежи и от коя институция (КЗП може би?) физическо лице което продава стока, с непълно описание?

Накратко ситуацията е следната - физическо лице (наречен ПРОДАВАЧ) продава някакъв продукт посредством интернет сайт на друго физическо лице (наречен КУПУВАЧ). Сделката се осъществява с куриерска фирма Еконт, стоката има опция преглед и тест. Купувача се възползва от опцията преглед и тест, гледал какво гледал - платил и взел е продукта. Обаче след броени часове, купувачс решавс, че този продукт е с неугледен външен вид и най-вече решава, че е менте. Т.е. един вид продавача в обявата в интернет сайта е публикувал някакъв продукт с някаква марка, но не е написал, че този продукт всъщност е менте, на тази търговска марка. Въпреки, че цената на продукта е показателна - на около 20% е от цената спрямо на оригиналната такавс стока, логично е, че за тия пари няма как да е оригинал.

Един вид проблема е, че стокатс е менте, но никъде в описа ието на обявата не е написано ясно и точно, че това е менте/имитация. Т.е. подвеждаща обява.

Опцията прегледа преди да платиш е сложена точно за това, за да гледаш 5 мин и да прецениш дали го искаш това нещо.А не след 1 час да решиш, че не ти харесва.Ако си жена е нормално да не знаеш какво искаш, но в твоя случай май не е това проблема.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 20 Авг 2014, 8:39

То като цяло е проблем да продаваш ментета (по принцип) независимо от реакцията на купувача, но все пак сме в България... Никой нищо няма да ти направи (от институциите), освен някой клиент да ти разреди оградата :mhihi:
Последна промяна drago_pavlov на 20 Авг 2014, 9:24, променена общо 1 път
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Din » 20 Авг 2014, 9:16

:OT: Набута на някой менте и са регна тука за да питаш до колко са му реални заплахите?
ОН топик смятам че фейс ту фейс е по реална заплаха от ква комисия там беше.....
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 20 Авг 2014, 9:24

От правна гледна точка, след плащането, сделката е извършена. Няма скрити дефекти, нещото е огледано и взето. Договорът е подписан и приложен /образно казано/.
От морална гледна точка, ами то има доста хора с морала на пираня.... та може да те погнат с тояги или да те съдят за измама, но това второто е малко вероятно. По-скоро ще се случи това от поста на колегата над мен... ще бият...
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от masimo » 20 Авг 2014, 9:41

boravisimo написа:Колеги, имам един казус, на който не мога да намеря точен отговор, а именно: на каква санкция може да подлежи и от коя институция (КЗП може би?) физическо лице което продава стока, с непълно описание?

Директо трудно ще постигне нещо, защото сделката е между 2 физически лица.

Индиректно ще те натопи на НАП, че продаваш стоки онлайн, а не си търговец. Ще ти направят проверка на сметките, ще се види, че получаваш пари и продаваш онлайн стоки без да си юридическо лице и ще започне справка на тези пари дали си платил данъци. Ако не си платил следва един особенно приятен филм за теб. Глобите и времето което ще отделиш за разправии са сериозни.

Отделно всеки има право да заведе граждански иск. Има документацията на продукта, ако информацията се сведе и от интернет може на практика да се докаже, че продаваш продукти онлайн със заблуждаващо описание. В този вариант хем може да те осъди, хем да се повтори и процедурата с НАП описана по-горе.

На кратко казано държавата има много методи да те скапе щом се опитваш да хитруваш! Особенно в България ако си рибка, а не акула. И не си мисли, че щом си онлайн има скрито покрито, дори е по-лесно да се докаже, че си виновен. А до колкото разбирам ти си! Оправданието, че виждаш ли от цената трябва да се се разбере е неоснователна.

Опичай си акъла! На такова дередже сме от пишман тарикати!

k-hristov написа:Опцията прегледа преди да платиш е сложена точно за това, за да гледаш 5 мин и да прецениш дали го искаш това нещо.А не след 1 час да решиш, че не ти харесва.Ако си жена е нормално да не знаеш какво искаш, но в твоя случай май не е това проблема.

Това не е вярно. Тази "опция" не може да те освободи от задължението да продаваш продукт с ясно и точно описание. Иначе се води измама.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 20 Авг 2014, 10:59

Бой + НАП ми звучи напълно справедливо :mhihi:
аман от тарикати :bang:
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 20 Авг 2014, 11:34

То това е някой наш потребител тъй като по обръщението колеги и датата на регистрация се разбира..има си IP адреси за админите и лесно могат да разберат кой е..доколкото знам мултиакаунтинга не е позволен според правилата на форума.

Обади се на човека и му върни парите и не се занимавай с глупости..

По закон всичко трябва да е упоменато в опаковката на продукта, който се продава още повече пък за реплика.
Иначе подлежиш на сериозни санкции, ако човека отсреща знае какви мерки да предприеме и кои институции да сезира.
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от boravisimo » 20 Авг 2014, 13:39

Аз купих от човек нещо и исках да разбера какви са ми правата като купувач и какво бих могъл да направя по законов ред. Цялата работа е, защото продавача първоначално отказа да ми върне парите, каза "имаше преглед и тест, гледа и тества, какво повече искаш от мен" и това е. А въпросния продукт... става въпрос за една запалка Зипо. Вярно, беше за 20лв, а ново такова зипо в лицензиран магазин е близо 80лв, на снимките беше едно състояние или поне така бе снимано, а дефакто има драскотини. Отделно след ровене в сайта на Зипо разбрах, че това е менте (а той не беше казал че е такова) а аз не искам менте... и затова помолих продавача да му я върна и да си ми върне парите, след около час време от както я взех от еконт. Това е всичко.Просто на момента за тия 15 минути преглед не можах да разбера че това е менте и че не е оригинално зипо запалка

Но като че ли тази сутрин човека е склонен да си му я върна обратно и той съответно парите ми, та може би всичко ще се реши по цивилизован ред. Да видим.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 20 Авг 2014, 13:44

doomy525 написа:То това е някой наш потребител тъй като по обръщението колеги и датата на регистрация се разбира..има си IP адреси за админите и лесно могат да разберат кой е..доколкото знам мултиакаунтинга не е позволен според правилата на форума.

Не знам що бързате с изводите, като понякога току виж сте в грешка... тук мултиакаунтинг няма, или е страшно добре прикрит... а обръщението "колеги" го използва "куцо и сакато", така че това не би трябвало да ти е водещото в тезата...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: сред идиоти.
Мечтае да кара: e31 850csi

Мнение от skipper » 20 Авг 2014, 14:08

doomy525 написа:То това е някой наш потребител тъй като по обръщението колеги и датата на регистрация се разбира..има си IP адреси за админите и лесно могат да разберат кой е..доколкото знам мултиакаунтинга не е позволен според правилата на форума.

Това, че някой е влязъл от някакво IP не означава нищо :winky: Вече куцо, кьораво и сакато знае, че има сайтове чрез които влизаш с различен IP адрес. А да не говорим за публични Wi-Fi или за някой съсед, който не си е сложил парола на рутера, или проксита, VPN и тем подобни щуротии. ;)
Oo (|||)(|||) oO
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 20 Авг 2014, 14:28

Добре де, извинявам се искрено :mhihi: :bchug:

Не знам защо разбрах, че ти си лицето, което е продало и е имало недоволен клиент, който те е заплашил да си вземе парите по законов път. Щом е обратно, ако все пак не склони има няколко начина, чрез които да го "подплашиш". Още повече щом става въпрос за двадесет лева не вярвам да иска си навлича излишни филми..Въпроса е, че няма да го съдиш за тея двадесет лева, а най-малкото за въвеждане в заблуждение, фалшификация и т.н., а за продажбата на реплики гледат доста сериозно :mrgreen: Другото което е, че ти няма да си единственият изгорял така и може да се изискат доста документи, които предполагам ги няма..ама как може да си помислиш, че zipo за 20 лева ще е..истинско? :dunno:
Все пак пиши какво е развитието..може съвестта да му се обади :lol:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

Назад към Извън Темата