С какво се отоплявате зимата?
Модератор: Общи модератори
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Re: С какво се отоплявате зимата?
rhase написа:Досега все на ток, с инвертори. Тая зима за пръв път ще съм на централно и честно казано се притеснявам да не ме нахакат с големи изравнителни сметки
Бях в това положение миналата зима и се родих с централното парно - целия апартамент е топъл, ходя си по къс ръкав като радиатора в южната стая даже не се пуска, сметките парно + ток бяха почти колкото само на ток. Разликата отгоре идва от това, че вече има топла вода в изобилие и прекаляваме със стоенето под душа и ваната

Never mistake motion for action...
- rhase
- младши ентусиаст
-
Leon написа:rhase написа:Досега все на ток, с инвертори. Тая зима за пръв път ще съм на централно и честно казано се притеснявам да не ме нахакат с големи изравнителни сметки
Бях в това положение миналата зима и се родих с централното парно - целия апартамент е топъл, ходя си по къс ръкав като радиатора в южната стая даже не се пуска, сметките парно + ток бяха почти колкото само на ток. Разликата отгоре идва от това, че вече има топла вода в изобилие и прекаляваме със стоенето под душа и ванатаВ нова сграда с индивидуален топломер съм, изравнителната сметка беше под 200 лв. Ако някои съседи не бяха отказали да се топлят централно, щеше да е и по-малко. Тази зима обаче сменят методиката на изчисление на отоплението, което вероятно е с цел скрито увеличение на цената, та може и да преживеем някакъв шок.
Успокои ме малко

До колкото знам се ползва ,защото има доста деца в блока, а и не виждам климатици много.
- MORSKIa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: предимно служебни кошници
- Мечтае да кара: без да се ядосва
- Детайли за колата: M47N
Къща, топлят се почти 150м2 на локално котле.
Вносен кюмюр 3-3,5т/сезон и около тон дърва за 1-2 години. Последната зима не се брои, нямаше такава.....
Кефа е голям, цялата къща е топло, детето си играе на теракота в коридора зимата.
Ама на бащата на детето......му се
мамата всяка вечер в мизерията.....
Къщата е санирана, тавана също, много добра дограма, О м. надморско равнище
Вносен кюмюр 3-3,5т/сезон и около тон дърва за 1-2 години. Последната зима не се брои, нямаше такава.....
Кефа е голям, цялата къща е топло, детето си играе на теракота в коридора зимата.
Ама на бащата на детето......му се

Къщата е санирана, тавана също, много добра дограма, О м. надморско равнище
Не понасям тарикатите на пътя във всичките им проявления пък били те и с нашта марка
- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
В града съм и на топлофикиция и на ток, като вече не знам, кое да ползвам, защото и двете ме одират. С инверторен климатик радиатори сметката за тока е между 300 и 400 лева 96м2 е апартамента.
На село е рая къща два етажа по 100м2 плюс топла вода. Котлето е на дърва и въглища дървата ми излизат 1 лев кубика не слагам труда и добиването ама ми е топло и евтиноооо.
На село е рая къща два етажа по 100м2 плюс топла вода. Котлето е на дърва и въглища дървата ми излизат 1 лев кубика не слагам труда и добиването ама ми е топло и евтиноооо.
Два климатика за 130м апартамент с много добра /според мен/ изолация. Сметките обикновено са под 200лв по стари цени, в изключителни случаи при много студено време може да прескочат 200 до към 250лв
До сега на дърва , но от тази есен с новите цени на тока съм твърдо на климатици 

- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
Парно, средна сметка за цялата минала година 110 лв/месец, това заедно с топлата вода.
20 години съм се отоплявал на ток, а от 10 на парно и за мен парното е супер готино, винаги ти е топло държим средно 24-26 градуса зимата
20 години съм се отоплявал на ток, а от 10 на парно и за мен парното е супер готино, винаги ти е топло държим средно 24-26 градуса зимата
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
Leon написа:rhase написа:Досега все на ток, с инвертори. Тая зима за пръв път ще съм на централно и честно казано се притеснявам да не ме нахакат с големи изравнителни сметки
Бях в това положение миналата зима и се родих с централното парно - целия апартамент е топъл, ходя си по къс ръкав като радиатора в южната стая даже не се пуска, сметките парно + ток бяха почти колкото само на ток. Разликата отгоре идва от това, че вече има топла вода в изобилие и прекаляваме със стоенето под душа и ванатаВ нова сграда с индивидуален топломер съм, изравнителната сметка беше под 200 лв. Ако някои съседи не бяха отказали да се топлят централно, щеше да е и по-малко. Тази зима обаче сменят методиката на изчисление на отоплението, което вероятно е с цел скрито увеличение на цената, та може и да преживеем някакъв шок.
След като си с индивидуален топломер, въобще никакви методики не би трябвало да има. Той си мери в MW/h консумираната топлина и ти си я плащаш по цени на топлофикация (последно май беше около 120лв, ако не са я вдигнали де) За сравнение един МВ ток ще дойде към 200лв, ако не и повече с новите цени, така че парното си е оферта, стига да си имаш индивидуален топломер и да не плащаш фирата в общите части и на крадливите съседи сметките

Не Мы такие, Жизнь такая
Сигурно има значение в коя част на БГ се намираш и колко е студено през зимата. Ако си в по-топъл район климатиците са по-ефективни, ако си в по-студен обратното. Лятото една позната, която си живее в Германия от не знам колко години се учудваше, че тук масово сме били на климатици, а там не.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Колеги какви сметки плащате за парно за апартамент от 80м2 ?
Аз плащам макс 110 лв и то при положение че бойлера не съм го спирал никога и работи на макс, спрях го като изгоря
Климатика го пускам септември и го спирам Април бачка постоянно само го намалям на 20 градуса през деня
Аз плащам макс 110 лв и то при положение че бойлера не съм го спирал никога и работи на макс, спрях го като изгоря

Климатика го пускам септември и го спирам Април бачка постоянно само го намалям на 20 градуса през деня
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
Да, електричеството включва бойлер през зимата, готварски печки и всякакви електроуреди
N.Mihaylovski написа:Колеги какви сметки плащате за парно за апартамент от 80м2 ?
Аз плащам макс 110 лв и то при положение че бойлера не съм го спирал никога и работи на макс, спрях го като изгоря![]()
За 90м2 140 парно + топла вода (радиаторите са откчаени

Не Мы такие, Жизнь такая
С 15лева по-евтино ти излиза да държиш бойлера нонстоп включен отколкото да го включваш и изключваш, когато ти трябва 

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- /ASTERIX/
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на китайско
Моята къща я грея и охлаждам комбинирано:
-във всяка стая съм сложил водни конвектори (служат и за отопление и за охлаждане)
-термопомпа 18кв.
-камина с водна риза 22кв.
Равносметката:
- 12 кубика дърва.
- от 80 до 120 лв.ток.
Къщата е около 220кв.
Хубавото при тая система е че докато гори камината термопомпата не работи....тя се включва, като огасне камината а и в пролетно есенния период не ми се налага да я паля.
Препоръчвам и водните конвектори понеже с едно тяло в помещението се осигурява желаната температура целогодишно а и топлообмена им е много по добър от отживелите вече според мен радиатори..
-във всяка стая съм сложил водни конвектори (служат и за отопление и за охлаждане)
-термопомпа 18кв.
-камина с водна риза 22кв.
Равносметката:
- 12 кубика дърва.
- от 80 до 120 лв.ток.
Къщата е около 220кв.
Хубавото при тая система е че докато гори камината термопомпата не работи....тя се включва, като огасне камината а и в пролетно есенния период не ми се налага да я паля.
Препоръчвам и водните конвектори понеже с едно тяло в помещението се осигурява желаната температура целогодишно а и топлообмена им е много по добър от отживелите вече според мен радиатори..

- mambata_943
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: квото дойде
Утре ще ходя да купувам конвектор, но се чудя какъв да е. В магазина предлагаха на Атлантик, били много добри. Ще се отоплява стая към 15кв (без дограма и изолация) и предложиха да вземем 2000 или 2500W за 20квадрата, щото нямало изолация и дограма в стаята. Казаха също, че тези, които се нагласят с градуси, а не на степени, давали икономия до 15%, а са по скъпи само с 30 лв. И какви сметки за ток да очакваме ?