Нов строеж на къща
Модератор: Общи модератори
61 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 i
- Мечтае да кара: Е90 пак бензин
Нов строеж на къща
Търсим жилище и гледаме разни апартаменти. 30-40-50000 лв. Въпроса е , че ме убеждават да си построя къща. Знам кое е по-хубаво но все си мисля, че е доста по-скъпо. Та някой има ли си идея приблизително за 100кв.м. къща на един етаж. Колко излиза грубият строеж. Само строежа, като още не е сигурно дали горе ще е плоча. Така, че го смятаме без плоча. Основи,плоча,колони,тухли,таван. Нека ме поправи някой ако бъркам. И само материали,план,надзор си имам представа, майсторлъка е без пари.
Re: Нов строеж на къща
Много зависи от терена и от конкретния проект, но грубо за около 100кв.м едноетажна къща, може да и се вместиш в 40-50 000лв само за грубия строеж. Със сигурност къща е най-добрият вариант, но там първоначалните сметки никога не излизат
По принцип има фирми, които обявяват цена на кв.м за груб строеж (например от 100 до 150 Е на кв.м), но според мен би излязло повече. Също така имай предвид всички допълнителни действия при строежа на къщата - проект, договори с дружества и т.н., това са все такси за какво ли не. Отделно инфраструктурата до имота - ток, вода, канал, ако няма, трябва да изграждаш за собствена сметка, което товари допълнително. Като цяло няма фиксирана цена, просто много зависи от конкретния случай.

Последна промяна mangini на 15 Окт 2014, 23:13, променена общо 1 път
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
+1
Имай предвид, че грубия строеж е най-малкото перо като започнеш една къща.
Имай предвид, че грубия строеж е най-малкото перо като започнеш една къща.
Ubi dubium, ibi libertas
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
40-50к за груб строеж на 100 квадрата РЗП са много. Не, че не може и да се подминат със съответните материали де, но с традиционно използваните цената ще бъде по-скоро 20-25000.
Ако се използват бригади, които ти контролираш което в крайна сметка в повечето случаи означава калпаво свършена работа.
Разни "предприемачи" ще ти кажат пак някакви близки цени, работата ще е пак калпаво свършена, ще се окаже че и "това" и "онова" не е било в цената и ще има допълнителни разходи.
Освен това имаш и разходи за планове, разрешителни, надзори и т.н. които са грубо да кажем около 3-3.5к. После още някакви пари за ток, вода, канал и т.н., които според мястото и късмета ти могат да бъдат от някакви дребни 2-300лв до 2000+.
Най-бавните и скъпи работи по къщата са основите и покрива. Стените се строят бързо и е евтино. Грубия строеж обаче е малкия ти проблем. После става интересното. Довършителните работи искат далеч по-скъпи материали и труда е много по-скъп.
Ако имаш малко поглед върху нещата, следиш си работите, не плащаш за една и съща глупост 100 пъти, попаднеш на читави майстори и не строиш с кой знае кви материали и нямаш големи претенции към къщата е напълно възможно да я завършиш до ключ с 60-тина хиляди. Но всичко това са хипотези и обикновено все нещо се обърква
Ако се използват бригади, които ти контролираш което в крайна сметка в повечето случаи означава калпаво свършена работа.
Разни "предприемачи" ще ти кажат пак някакви близки цени, работата ще е пак калпаво свършена, ще се окаже че и "това" и "онова" не е било в цената и ще има допълнителни разходи.
Освен това имаш и разходи за планове, разрешителни, надзори и т.н. които са грубо да кажем около 3-3.5к. После още някакви пари за ток, вода, канал и т.н., които според мястото и късмета ти могат да бъдат от някакви дребни 2-300лв до 2000+.
Най-бавните и скъпи работи по къщата са основите и покрива. Стените се строят бързо и е евтино. Грубия строеж обаче е малкия ти проблем. После става интересното. Довършителните работи искат далеч по-скъпи материали и труда е много по-скъп.
Ако имаш малко поглед върху нещата, следиш си работите, не плащаш за една и съща глупост 100 пъти, попаднеш на читави майстори и не строиш с кой знае кви материали и нямаш големи претенции към къщата е напълно възможно да я завършиш до ключ с 60-тина хиляди. Но всичко това са хипотези и обикновено все нещо се обърква

- ивайло81
- младши ентусиаст
-
Колеги не ме разбрахте точно. Интересуват ме колко излизат материалите за такава къща до груб строеж. Аз ще си я строя, без фирми. Като казвам аз, имам предвид мои хора които са строили и няма да ми вземат пари. Въпроса е за 100 квадрата къща колко приблизително се използват- бетон, желязо, тухли, керемиди и т.н. 10 кубика бетон по 100 лв-1000 лв. 300кг. желязо по 0.50 ст.-150 лв. Тея неща. Без ток, вода, място и т.н. Отивам купувам материалите и си я правим сами. Щом колегата каза 20-25 000 с фирмите му. Предполагам ще се вместя до 15000. На мен ми казват до 10-15 000. Е аз казвам нека са 20 000лв. Затова и се замислям. Защото тея апартаменти по 30-40000 повечето са да ги купиш и да правиш ремонти за минимум 10000 лв. Предполагам няма да има голяма разлика в цената на материалите в различните градове. Затова чакам мнения. Мерси отново.
п.п. Споменаха ми и за някаква програма или таблица от надзора в която е посочено за еди какви си основи трябва еди колко си желязо и т.н. Дали не може и така да се изчисли количеството материали..
п.п. Споменаха ми и за някаква програма или таблица от надзора в която е посочено за еди какви си основи трябва еди колко си желязо и т.н. Дали не може и така да се изчисли количеството материали..
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Тия сметки, които ги правиш предварително най-вероятно ще ти излязат с поне 30% отгоре. Няма как някой да ти каже за една хипотетична къща колко точно бетон и желязо ще отидат. Всичко зависи от конструктора.
Ако толкова държиш грубо да смяташ бетона ти е да кажем 40-тина кубика, желязото тон и половина може би. Тухли и керемиди можеш да си сметнеш по квадратурата. Но така до никъде няма да я докараш. Има още много неща. Щом имаш хора, които са строили по-добре с тях се допитай за всичко, което ще ти трябва и си го сметни.
Ако толкова държиш грубо да смяташ бетона ти е да кажем 40-тина кубика, желязото тон и половина може би. Тухли и керемиди можеш да си сметнеш по квадратурата. Но така до никъде няма да я докараш. Има още много неща. Щом имаш хора, които са строили по-добре с тях се допитай за всичко, което ще ти трябва и си го сметни.
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
Еми те ми дават сметки 10-15к. И аз затова питам. Като всеки път им казвам, че досега не съм чул някой да строи и да каже- "Смятах ги 5000лв. излязоха 4500лв."
Винаги повече излизат. И то не само от грешни сметки. Давам пример сметнал си 1000 тухли по 0.20ст. Отиваш в склада и гледаш тея по-хубавите, по-издръжливи, по-топлоизолационни 0.30 ст. И си викаш един път строя, ще я направя хубаво и вземаш тях. И леко по-леко нараства сметката. Намерих едни калкулатори http://www.zhitov.ru/bg/ и една статия от тази година... http://novinar.bg/news/kolko-struvat-st ... yMQ==.html Помогнаха ми малко..

- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: S63TUB44
Няма как да прескочиш :разрешение от съседите,консултации с геодезист,с геолог,главен архитект,решения оценки и визи от общината,енергйино разпределителните дружества,ВИК.Проектанта също защото от него ще получиш и количествена оценка благодарение на която ще разбереш и колко бетон и арматура ще ти трябват-нали не мислиш че някой тук е такъв специалист че да ти каже това без да е запознат с терена,мястото и т.н...Обикновено бетона и арматурата са половината и повече от стойността на грубия строеж..........
в крайна сметка си задай въпроса -ще живея ли спокойно в жилище,което съм строил аз питайки кое как в бмв форума?
в крайна сметка си задай въпроса -ще живея ли спокойно в жилище,което съм строил аз питайки кое как в бмв форума?
- mejdupraznika
- Потребител
-
- Кара: 4
Материалите за покрива са ти около 5.500 6000-7000 лв. четирискатен. С олуци пластмасови +челни дъски. Прясна информация, ако покрива ти е около 110-115 квадрата.
Дървен материал около 1500-1600 лв , може да варира и нагоре, зависи от качеството на материала.
ОСБ около 950-1000 лв
Гвоздеи- около 70 лв
Керемиди тука може и с 1600 лв да минеш може и с 2600 зависи модела. Tondach 1.17 лв броя( За 115 квадрата покрив 1750 лв керемиди, Билни капаци отделно, те са по-скъпи, крайни керемиди, начални керемиди. Става около 2000 лв.
Мушама - забравих колко беше.
Планки - около 50 лв
Олуци - 850 лв някъде за пластмасови.
Челни дъски - около 400-500 лв зависи от модела. Зависи и от големината на покрива естествено.
Ако искаш да си обработиш дървения материал сложи още пари.
Безир и лак за челните дъски също.
Ако е с ламперия незнам май цената се променя, ние правихме с ОСБ.
И евентуално още дребни работи които немога да се сетя в момента.
Дървен материал около 1500-1600 лв , може да варира и нагоре, зависи от качеството на материала.
ОСБ около 950-1000 лв
Гвоздеи- около 70 лв
Керемиди тука може и с 1600 лв да минеш може и с 2600 зависи модела. Tondach 1.17 лв броя( За 115 квадрата покрив 1750 лв керемиди, Билни капаци отделно, те са по-скъпи, крайни керемиди, начални керемиди. Става около 2000 лв.
Мушама - забравих колко беше.
Планки - около 50 лв
Олуци - 850 лв някъде за пластмасови.
Челни дъски - около 400-500 лв зависи от модела. Зависи и от големината на покрива естествено.
Ако искаш да си обработиш дървения материал сложи още пари.
Безир и лак за челните дъски също.
Ако е с ламперия незнам май цената се променя, ние правихме с ОСБ.
И евентуално още дребни работи които немога да се сетя в момента.
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
Влез в napravisisam форума. Там има секция специално за къщи и има доста хора, които пишат и разбират. Ако пуснеш тема там съ сигурност ще ти отговорят конкретно, ако поровиш повечко и сам може да намериш отговори там.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
Колеги,без да влизам в подробности,но от реален опит,а не чул отнякъде-всичко описано от колегата,но на 2 етажа излиза макс 200евро разпределено на кв.м. при никакво пестене от качество,но на равен терен.
- m.dimitrov1992
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+
Само документите преди първата копка отиваш на 10 бона
Това за Пернишка област,в София повече!
Грубият стоеж на нашата къща дойде около 60хил за 120 квадрата на 1 етаж в това число включвам и 10 бона ДДС.
Изолацията външна- 5000лв,
Парно с котел,тръби, радиатори- 7000лв
Барбекю- 6000лв
Дограма (с голяма отстъпка) 4500лв
Ел инсталация- ние си я правихме,кабели си имахме- безплатно!
Гипсокартона и плочките аз и баща ми ги правим, но пак за материали ще отидат 5-6хил лв
И така по груби сметки отиваме на 90 бона без мазилки и обжавеждането което няма да е под 50-60хил лв
Строеме точно в момента, така че цените са актуални. Но почвата ни е много влажна ,под 1 метър изкоп се събираше вода и това доста оскъпи плочата
Наскоро гледах в имот.бг, къща на морето, същите квадрати обзаведена за 110хил лв
Винаги е по евтино да купиш готово отколкото да го правиш. А за разправията да не коментирам 

Грубият стоеж на нашата къща дойде около 60хил за 120 квадрата на 1 етаж в това число включвам и 10 бона ДДС.
Изолацията външна- 5000лв,
Парно с котел,тръби, радиатори- 7000лв
Барбекю- 6000лв
Дограма (с голяма отстъпка) 4500лв
Ел инсталация- ние си я правихме,кабели си имахме- безплатно!
Гипсокартона и плочките аз и баща ми ги правим, но пак за материали ще отидат 5-6хил лв
И така по груби сметки отиваме на 90 бона без мазилки и обжавеждането което няма да е под 50-60хил лв
Строеме точно в момента, така че цените са актуални. Но почвата ни е много влажна ,под 1 метър изкоп се събираше вода и това доста оскъпи плочата

Наскоро гледах в имот.бг, къща на морето, същите квадрати обзаведена за 110хил лв

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Що не си направиш дървена къща?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Колега нещо много пари тази къща в Перник? Мой познат вдигна лятото къща, плоча- 160 кв.м., 2 етажа. Като на вторият няма плоча, направо покрива. Който също е завършен. По негови сметки е дал- 70-80000. В тези пари влизат- място 20к., 5к. план, ток и вода- 1000 лв. Майстори- 10к.Основи,плоча,колони,2-ри етаж и покрив с керемиди. Няма сложени тухли. По негови сметки ще му трябват 5к за тухли. Та дефакто ще му излезе 35-40к. груб строеж 240 кв.м РЗП.
Sent from my HTC Desire S using Tapatalk 2
Sent from my HTC Desire S using Tapatalk 2
- D.Pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е38
- Мечтае да кара: Е38
Колега в момента правя строеж във Велинград на 2 етажа 170кв. разгъната площ , като покрива е е плоча/ не се знае какво ще му дойде на човек , оставил съм евентуално за още един етаж/
Багер с извозване на пръста 2000лв
проекти -2550лв /15лв на кв/
Присъединяване към ток 800лв
Присъединяване вода и канализация-200лв
груб строеж-32500лв
Надявам се че съм ти бил полезен!!!
Багер с извозване на пръста 2000лв
проекти -2550лв /15лв на кв/
Присъединяване към ток 800лв
Присъединяване вода и канализация-200лв
груб строеж-32500лв
Надявам се че съм ти бил полезен!!!