С какво се отоплявате зимата?
Модератор: Общи модератори
- shengi
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320d 136
- Мечтае да кара: e30 m3
Re: С какво се отоплявате зимата?
Стая 30кв.без изолация с стара дограма.
Маслен радиатор 12 ребра 3000w /настроен на 2 реотана на 25гр/ предните години най много 150лв ток - обичам да си стоя по тениска из нас.
Конвектор Adax vp917 това е за тая година, но май малък ми идва ще го видя в големите студове как ще е с сметките и може пак да се върна към маслен радиатор.Комшиите не ме топлят за жалост.
Аз не спирам отоплителните уреди, само им намалям температурата като ме няма в нас и после си я усилвам.
Готви се на газ.Бойлер на ток
Маслен радиатор 12 ребра 3000w /настроен на 2 реотана на 25гр/ предните години най много 150лв ток - обичам да си стоя по тениска из нас.
Конвектор Adax vp917 това е за тая година, но май малък ми идва ще го видя в големите студове как ще е с сметките и може пак да се върна към маслен радиатор.Комшиите не ме топлят за жалост.
Аз не спирам отоплителните уреди, само им намалям температурата като ме няма в нас и после си я усилвам.
Готви се на газ.Бойлер на ток

- mambata_943
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: квото дойде
чудя се - на тоа конвектор, да не би да му трябват един-два дена, да стопли стените, че тогава да вземе да поддържа по голяма темптература? Гледам го, сега има напредък, ударил е 18 градуса в стаята, а съм го пуснал на 30 

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
mambata_943 написа:чудя се - на тоа конвектор, да не би да му трябват един-два дена, да стопли стените, че тогава да вземе да поддържа по голяма темптература? Гледам го, сега има напредък, ударил е 18 градуса в стаята, а съм го пуснал на 30
Реално, хубав конвектор е доста изгодно и удобно решение стига да не топли много големи помещения и задължително в сграда с добра изолация. Едните наематели за 110 кв къща плащат с такива конвектори сметката им е около 150-180 лв за ток за топла вода, отопление и всичко дето е на ток за 4 души.
Иначе у нас имам централно дето може да работи , на нафта, газ, ток, дърва сега и пелети сложихме и слънчеви панели, само атомна енергия нямам.
Нафтата както по горе споменаха е по скъпо от на хотел, газта и тока и те са солени, тока малко по малко но топли и по слабо, дърва най-евтино, но хамалогия, сега ше видиме с пелетите.
Бе най-хубавото дето може да направи човек е добра изолация и дограма и южно изложение.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Абе в Софята сме на партно, но винаги хвърлям едно око назад у провинцията, че знае ли човек...
Там винаги сме били на акумулиращи + печки на твърдо гориво, но в днешно време ела3 + въглища за 2 етажа идват малко множно на родителското тяло, тоест мъкненето на кофите въглища нагоре надолу. Имаме прокарана газ до къщата, съседите са изцяло на газ, но идва малко неизгодно - над 500 лева за двуетежна къща. Много пъти смес и мислили как ще я караме един ден, като им писне да размотават въглища нагоре надолу, и идват няколко варианта:
Климатици - плюсове - идват пичовете, инсталират, връзват и сме в джаза. Минуси - не виждам, как два климатика ще заменят досегашните източници на топло, особено при минусови темпертури - свикнали са си хората на 29+++ в отопляемите стаи...
Парно на газ - минуси - цена! И то не цена на инсталация, ами цена месечна. Отопление, печка, вода...Наистина в комшиите живеят цялата фамилия и трябва да им е топло навсякъде - внуци и прочие, но цени от 500 нагоре на месец са абсурдни...
Парно на дърва/въглища - това е фаворита ми за момента! Система с автоматично подаване на въглища...Минуса е отново разправия с въглища, но на това сме свикнали. Рекламите са за около 10 кг. на ден, което, според мен е доста оптимистично, но нещо от сорта на 20 кг. въглища на ден, за цяла къща (6 стаи, 2 мокри помещения) си е напълно допустимо и приятно!
Мнения?

Климатици - плюсове - идват пичовете, инсталират, връзват и сме в джаза. Минуси - не виждам, как два климатика ще заменят досегашните източници на топло, особено при минусови темпертури - свикнали са си хората на 29+++ в отопляемите стаи...
Парно на газ - минуси - цена! И то не цена на инсталация, ами цена месечна. Отопление, печка, вода...Наистина в комшиите живеят цялата фамилия и трябва да им е топло навсякъде - внуци и прочие, но цени от 500 нагоре на месец са абсурдни...
Парно на дърва/въглища - това е фаворита ми за момента! Система с автоматично подаване на въглища...Минуса е отново разправия с въглища, но на това сме свикнали. Рекламите са за около 10 кг. на ден, което, според мен е доста оптимистично, но нещо от сорта на 20 кг. въглища на ден, за цяла къща (6 стаи, 2 мокри помещения) си е напълно допустимо и приятно!
Мнения?
Без страх, без спирачка!
- ръб
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i
Как ги правите тея сметки с по 2-3 климатика, като вкъщи зимата без климатици и с бойлер вързан към парното, под 160лв на месец не се пада 

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
ръб написа:Как ги правите тея сметки с по 2-3 климатика, като вкъщи зимата без климатици и с бойлер вързан към парното, под 160лв на месец не се пада
Така както съм чел,ти живееш в някаква про-гимназия и предполагам сте доста хора.
В къщи съм с 2 климатика,една духалка за кухнята докато вечеряме с жената ,бойлера се пали 2 пъти през деня-един пък около 5 часа сутринта и един път около 17 часа ,даже и после пак го оставяме включен вечерта и сметката ни бе 110-150 лева на месец
- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
ръб написа:Как ги правите тея сметки с по 2-3 климатика, като вкъщи зимата без климатици и с бойлер вързан към парното, под 160лв на месец не се пада
И аз това се чудя, как го правят? И при мен е същата работа с тока големи сметки, а уж не консумирам много лятото плащам по 80 лева с обичайните електроуреди.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
alx написа:новата ми къща по независещи от мене причини е на нафта. не съм изкарал зима в нея още та не знам как е като стане студено, но топля само стаите на децата и кухнята със трапезарията (едно помещение). държа 20 градуса вътре. вчера през деня беше 15тина градуса отвън, 3 градуса през нощта. извъртях 5 галона нафта за 24 часа. мисля, че като стане студено ще си е*е мамата...
На нафта се топлехме на вилата преди доста години (беше по 70-80ст.) и пак излизаше скъпо за къща на 3 етажа, въпреки, че по това време парите не бяха проблем, така да се каже. Няма ли вариант за преоборудване някакво?
Never mistake motion for action...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
И аз помня едно време как едва ли не във всяка къща имаше нафтова печка и една цистерна в мазето за целта. Сега някои хора откриват топлата вода и слагат клипове е нет-а за това. Но едва ли е изгодно такова отопление. Отоплението от независим енергиен източник, е за мен ключа. Ток + слънчеви колектори. Няма Енерго Про, EVN, ЧЕЗ и прочее изедници. Дърва + някаква гора(планина) наблизо. Няма дървена мафия, прекупвачи и мошеници. Демек, връзката да е между източника(природата) и тебе директна, а не с посредници. Освен това, не разхищение на ресурси, а оптимизация и ефективност. Не примерно да издухаш 10 тона дърва за да си на топло, а да са примерно 6, но със същия ефект. И това да стоиш на 30 градуса зимата, не е нито полезно, нито препоръчително. Но това, за което говоря, демек, независимост от системата, е доста трудно за постигане. Обаче пък това се нарича свобода. Познавам хора, които живеят по този начин и им завиждам, честно казано. Свободата обаче, винаги струва скъпо и не само в пари.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Elesar74 написа:И аз помня едно време как едва ли не във всяка къща имаше нафтова печка и една цистерна в мазето за целта. Сега някои хора откриват топлата вода и слагат клипове е нет-а за това. Но едва ли е изгодно такова отопление. Отоплението от независим енергиен източник, е за мен ключа. Ток + слънчеви колектори. Няма Енерго Про, EVN, ЧЕЗ и прочее изедници. Дърва + някаква гора(планина) наблизо. Няма дървена мафия, прекупвачи и мошеници. Демек, връзката да е между източника(природата) и тебе директна, а не с посредници. Освен това, не разхищение на ресурси, а оптимизация и ефективност. Не примерно да издухаш 10 тона дърва за да си на топло, а да са примерно 6, но със същия ефект. И това да стоиш на 30 градуса зимата, не е нито полезно, нито препоръчително. Но това, за което говоря, демек, независимост от системата, е доста трудно за постигане. Обаче пък това се нарича свобода. Познавам хора, които живеят по този начин и им завиждам, честно казано. Свободата обаче, винаги струва скъпо и не само в пари.
Хмм аз пък винаги съм се чудил, каква е тая мания с фотоволтаиците. Обикновено в такива места има доста реки, как пък никой досега не се е сетил, да си забучи там една тубрина, ще има ток за няколко къщи

Не Мы такие, Жизнь такая
- toncho83
- младши ентусиаст
-
- Кара: и БМВ кара
- Мечтае да кара: по А-8
stefanoff написа:Elesar74 написа:И аз помня едно време как едва ли не във всяка къща имаше нафтова печка и една цистерна в мазето за целта. Сега някои хора откриват топлата вода и слагат клипове е нет-а за това. Но едва ли е изгодно такова отопление. Отоплението от независим енергиен източник, е за мен ключа. Ток + слънчеви колектори. Няма Енерго Про, EVN, ЧЕЗ и прочее изедници. Дърва + някаква гора(планина) наблизо. Няма дървена мафия, прекупвачи и мошеници. Демек, връзката да е между източника(природата) и тебе директна, а не с посредници. Освен това, не разхищение на ресурси, а оптимизация и ефективност. Не примерно да издухаш 10 тона дърва за да си на топло, а да са примерно 6, но със същия ефект. И това да стоиш на 30 градуса зимата, не е нито полезно, нито препоръчително. Но това, за което говоря, демек, независимост от системата, е доста трудно за постигане. Обаче пък това се нарича свобода. Познавам хора, които живеят по този начин и им завиждам, честно казано. Свободата обаче, винаги струва скъпо и не само в пари.
Хмм аз пък винаги съм се чудил, каква е тая мания с фотоволтаиците. Обикновено в такива места има доста реки, как пък никой досега не се е сетил, да си забучи там една тубрина, ще има ток за няколко къщи
Тия дето са се сетили и са си забучили турбини,направо си го продават тока,а черпят от доставчика,щото е по-изгодно!
Leon написа:alx написа:новата ми къща по независещи от мене причини е на нафта. не съм изкарал зима в нея още та не знам как е като стане студено, но топля само стаите на децата и кухнята със трапезарията (едно помещение). държа 20 градуса вътре. вчера през деня беше 15тина градуса отвън, 3 градуса през нощта. извъртях 5 галона нафта за 24 часа. мисля, че като стане студено ще си е*е мамата...
На нафта се топлехме на вилата преди доста години (беше по 70-80ст.) и пак излизаше скъпо за къща на 3 етажа, въпреки, че по това време парите не бяха проблем, така да се каже. Няма ли вариант за преоборудване някакво?
ми.. от няколко месеца го мисля, защото знам че зимата ще е грозна работа. ако сега при такива температури въртя по 5 галона на 24 часа... януари и февруари ще въртя по 15 сигурно... а уж всичко е оптимизирано - модулиращи бойлери, модулиращи помпи за циркулация, компютърно управление... но просто къщата е правена за времената когато галона нафта беше 99 цента... галона нафта за отопление сега е $3.25...
най-добре щеше да е газ - ама газовата компания няма тръба по улицата. говорих с тях- нямат желание да прекарват дори и да им се плати. алтернатива е пропана ама той идва горе долу на кантар с нафтата. файдата е че пропановите бойлери могат да са кондензиращи с 90-95% ефективност. мойте нафтови са 87%... разликата не е голяма и затова разхода по инсталацията ще се избие след 20 години сигурно... а конверсията е скъпа. така че няма смисъл.
единствената оферта е геотермално каквото направих във старата къща... но нямам двор за копаене защото всичко е направено по двора така че няма място просто дори за вертикални дупки.
конвертори (тука им викат хийт пъмпс) няма смисъл защото под 0 градуса външна температура са гола вода за големи помещения...
за електрическо отопление изобщо не говориме... киловата е 20 цента... а да слагам панели - нямам достатъчно покрив а двора има много дървета/ сянка... за да имам файда трябва да опъна 15киловата панели ... по 320 вата панела ако е... 46 панела... няма толкова място
с пелети/ въглища/ дърва е най-евтино в моя случай, но няма кой да мъкне...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30, е36, e39
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: Nuclear Touring
MORSKIa написа:Nucl3arDru1D написа:пелети, с котел viadrus u22 42kW, горелка ferolli 32kW
на колегите с въглища препоръчвам да преминат на пелети
А колко квадрата топлиш?, етажност, изложение, изолиации, денонощно ли?
Колко пелети харчиш, явно има къде да ги складираш?
А зимата с влажността им как си?
не е денонощно, сутрин се пали в 6:30 и вечер в 11:30 се гаси
за останалите работи ще ти отговоря конкретно:
при топлозагуби загуби 14-15кВ (това обобщава всичко свързано с кубатура, изложение, озолации и пр.), месечно до 1т.
пелетите излизат с до 20% по-скъпо от въглищата, а те са най-евтини, ако няма кражба на ресурс де...
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Elesar74 написа:И аз помня едно време как едва ли не във всяка къща имаше нафтова печка и една цистерна в мазето за целта. Сега някои хора откриват топлата вода и слагат клипове е нет-а за това. Но едва ли е изгодно такова отопление. Отоплението от независим енергиен източник, е за мен ключа. Ток + слънчеви колектори. Няма Енерго Про, EVN, ЧЕЗ и прочее изедници. Дърва + някаква гора(планина) наблизо. Няма дървена мафия, прекупвачи и мошеници. Демек, връзката да е между източника(природата) и тебе директна, а не с посредници. Освен това, не разхищение на ресурси, а оптимизация и ефективност. Не примерно да издухаш 10 тона дърва за да си на топло, а да са примерно 6, но със същия ефект. И това да стоиш на 30 градуса зимата, не е нито полезно, нито препоръчително. Но това, за което говоря, демек, независимост от системата, е доста трудно за постигане. Обаче пък това се нарича свобода. Познавам хора, които живеят по този начин и им завиждам, честно казано. Свободата обаче, винаги струва скъпо и не само в пари.
Да ставаше така......
ВЕИ-тата в битови инсталации още се избиват за десетилетия. Освен панелите за топла вода които са добра инвестиция, но те само помагат далеч не можеш да се грееш с тях зимата.
Горския да те хване да си отсечеш една клонка камули дърва за огрев ше те разсипе. А конкуренцията от малцинството ако те хване още по зле. А и да можеше - наистина ли съботата и неделята искаш да ти е заета с това да режеш мъкнеш и цепиш кубици дърва?
Водната турбина в реката е още по голям абсурд, а там освен глоби има и текстове по НК като наказание. А законно разрешение за това да получиш..... не знам как ше стане.
Така ,че енергийната независимост - далечна утопия за средния човек.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- MORSKIa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: предимно служебни кошници
- Мечтае да кара: без да се ядосва
- Детайли за колата: M47N
Nucl3arDru1D написа:MORSKIa написа:Nucl3arDru1D написа:пелети, с котел viadrus u22 42kW, горелка ferolli 32kW
на колегите с въглища препоръчвам да преминат на пелети
А колко квадрата топлиш?, етажност, изложение, изолиации, денонощно ли?
Колко пелети харчиш, явно има къде да ги складираш?
А зимата с влажността им как си?
не е денонощно, сутрин се пали в 6:30 и вечер в 11:30 се гаси
за останалите работи ще ти отговоря конкретно:
при топлозагуби загуби 14-15кВ (това обобщава всичко свързано с кубатура, изложение, озолации и пр.), месечно до 1т.
пелетите излизат с до 20% по-скъпо от въглищата, а те са най-евтини, ако няма кражба на ресурс де...
Аз бях ба кимур 7 години, омръзна ми, минах на пелети, там файда нема хич(набутка отвсякъде), изкарах 1 зима и се върнах на дърва и въглища. Продадох горелката на загуба, ама за какво ми е.
Сега пета зима вече отново ще съм на дърва и въглища, по-евтино няма!!!!!! Категорично
Хамалогия е голема, ама като знам как горят и топлят "зимните"пелети.....

Не понасям тарикатите на пътя във всичките им проявления пък били те и с нашта марка