Съвет относно операция на куче
Модератор: Общи модератори
36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Съвет относно операция на куче
Здравейте колеги,
пускам малко необичайна тема и надявам се, ако има някоѝ препатил по тоя въпрос или има компетентно мнение да го изрази, защото попаднах в доста кофти ситуация с моят най-верен другар.
Тая неделя, която мина докато стягах багажа и го товарих в колата оставих малкия /джак ръсел на 3 месеца и 12 дена е в момента/ за точно 2 минути и шматката се опита да се качи на една пейка, която беше в близост, но в момента на качването задната му дясна лапичка се е заклещила явно /не го видях, а секунди след това понеже много почна да скимти и да се гърчи/ и го видях как пада по гръб. Явно се е заклещила /или поне така си го обяснявам/ и се е осукала колянната става.
В понеделник го закарах сутринта веднага на ветеринар и му биха болкоуспокояващи и някакви витамини за да спадне отока /това става във Велико Търново клиниката над Office One след пожарната посока пазара/. През това време малкия спа два дена г/д и от третия до сега започва да си стъпва и да си се движи въпросното краче, но като цяло все още го пази. Вчера, или иначе казано четвъртак/ отидох отново във ветеринарната клиника, за да му направят снимка и да се види има ли счупено или не. Оказа се, че колянната става е с 2мм изместена сравнено с дясната и като цяло си личи при самото му ходене как крачето е леко "изметнато". Понеже снимката се прави в друга клиника /пак във ВТ - Саниве/ попитах рентгенолога какво е неговото мнение, но отначало си замълча и каза, че щом неговите колеги /от другата клиника/ са поели случая те ще се произнесат какво трябва да се предприеме. Върнах се отново при тях и тяхната диагноза беше "флисура" "фликсура" или нещо подобно - общо взето е наложителна операция, за да си възвърне нормалната походка. Върнах се обратно при тоя, който прави снимката и му казах ясно и точно, че искам неговото мнение без увъртания. Неговото мнение беше за скъсана колянна връзка, но не е нещо фатално и че ще се възстанови само, защото както казах - то си стъпва на крачето, но го пази все още.
Двете клиники поддържат връзка с някакъв доктор Панайотов или Папазов от Стара Загора /не запомних, извинявам се
/, който в момента се оказа, че бил в Румъния на някакъв семинар и снимките от рентгена ще му бъдат изпратени /явно той се занимава с операциите/ и ще изкаже мнение каква процедура трябва да се предприеме, но във всички случаѝ става въпрос за операция /трябва да се кове ставата, за да зарастне и тръгне по правилния си път/.
Свързах се с моѝ приятел от Варна, който негов близък приятел имат и те Джак ръсел, който на 5 месечна възраст претърпява операция по същата причина /животинката просто е луда и не може да стои мирно../. Проблема е бил абслютно идентичен /без спукване на кост или става, а просто изместване/. Първо са пробвали с шинирване на мястото, но е било безуспешно. Наложило се операция и коване на ставата, а след две години близо се наложи втора операция, защото пирона е започнало да го дразни и са го премахнали успешно /до ден днешен кученцето си е както трябва/.
Разговарях и с моѝ близък приятел, който е доктор по животните /бъдещ ветеринарен лекар последна година, който ми я препоръча същата клиника във Вт и който има канекорсо. Те страдат от някакви запушвания на очните канали и са му правили операция на двете очи /успешно/, но тук говорим за друг случаѝ/ и неговото мнение е, че има два варианта :
1. Или се оставя така и кучето ще си расте и ще си изгради нова става, защото то е бебе все още (на 3 месеца и 11 дена е както казах) и почти няма кости, а всичко е в хрущяли и евентуално травмираният крак ще остане по-къс от активния.
2. Прави се операция, но дори и да се направи също има два варианта - или ще се оправи или не.
Като цяло притесненията са ми, че аз искам кученцето отново да си възстанови нормалната походка и каквото е нужно да се направи. От двете клиники е съветват да се направи операцията, но дават 90% гаранция, че ще се оправи. Другите 10% ги отдават на това, че Джак ръселите са си малко актьори и може да продължат да си куцат така, както в момента е, но аз просто искам да видя, че самото място е оправено. Убеден съм, че с няколко стабилни разходки ще започне да си ходи нормално, но нека стигнем до там.
Прилагам снимка от рентгена. Вижда се самото изместване на коста спрямо ставата от лявата на дясната.
Искам да попитам вас на какво мнение сте и как трябва да се процедира. В момента се чака мнението на въпросният "ортопед", защото е бил в Румъния на някакъв семинар и общо взето се чака да види снимките, които са му изпратени и да каже мнение каква операция трябва да се предприеме. Целта е - кучето да започне да си ходи така, както е било. Сега някоѝ ще кажат, че щом се е стигнало до операция няма как да бъде, както е по рождение, но няма счупване, а според мен и моѝте бегли представи трябва да се намести и да се шинира мястото, за да си поеме по стария път. Парите не са проблем /и от двете клиники казаха, че самата интервенция ще струва между 150 и 700 лева, а шинирването 300. Искам проблема да се реши кардинално, а не да се шинира и после да се наложи операция, тъй като е било неуспешна./
Извинявам се за дългият чаршаф, който изписах, но от една седмица си блъскам главата и ми е гадно за животинчето. Стъпва си върху крака, играе си, яде си, бяга и търчи напред назад, но се вижда, че все още го пази и е малко неестествена походката му на контузения крак.
Благодаря предварително на всички, които ще вземат участие.
п.с - ако някоѝ не може да види снимката нека пише и утре през светлата част на деня ще я снимам както трябва.
пускам малко необичайна тема и надявам се, ако има някоѝ препатил по тоя въпрос или има компетентно мнение да го изрази, защото попаднах в доста кофти ситуация с моят най-верен другар.
Тая неделя, която мина докато стягах багажа и го товарих в колата оставих малкия /джак ръсел на 3 месеца и 12 дена е в момента/ за точно 2 минути и шматката се опита да се качи на една пейка, която беше в близост, но в момента на качването задната му дясна лапичка се е заклещила явно /не го видях, а секунди след това понеже много почна да скимти и да се гърчи/ и го видях как пада по гръб. Явно се е заклещила /или поне така си го обяснявам/ и се е осукала колянната става.
В понеделник го закарах сутринта веднага на ветеринар и му биха болкоуспокояващи и някакви витамини за да спадне отока /това става във Велико Търново клиниката над Office One след пожарната посока пазара/. През това време малкия спа два дена г/д и от третия до сега започва да си стъпва и да си се движи въпросното краче, но като цяло все още го пази. Вчера, или иначе казано четвъртак/ отидох отново във ветеринарната клиника, за да му направят снимка и да се види има ли счупено или не. Оказа се, че колянната става е с 2мм изместена сравнено с дясната и като цяло си личи при самото му ходене как крачето е леко "изметнато". Понеже снимката се прави в друга клиника /пак във ВТ - Саниве/ попитах рентгенолога какво е неговото мнение, но отначало си замълча и каза, че щом неговите колеги /от другата клиника/ са поели случая те ще се произнесат какво трябва да се предприеме. Върнах се отново при тях и тяхната диагноза беше "флисура" "фликсура" или нещо подобно - общо взето е наложителна операция, за да си възвърне нормалната походка. Върнах се обратно при тоя, който прави снимката и му казах ясно и точно, че искам неговото мнение без увъртания. Неговото мнение беше за скъсана колянна връзка, но не е нещо фатално и че ще се възстанови само, защото както казах - то си стъпва на крачето, но го пази все още.
Двете клиники поддържат връзка с някакъв доктор Панайотов или Папазов от Стара Загора /не запомних, извинявам се

Свързах се с моѝ приятел от Варна, който негов близък приятел имат и те Джак ръсел, който на 5 месечна възраст претърпява операция по същата причина /животинката просто е луда и не може да стои мирно../. Проблема е бил абслютно идентичен /без спукване на кост или става, а просто изместване/. Първо са пробвали с шинирване на мястото, но е било безуспешно. Наложило се операция и коване на ставата, а след две години близо се наложи втора операция, защото пирона е започнало да го дразни и са го премахнали успешно /до ден днешен кученцето си е както трябва/.
Разговарях и с моѝ близък приятел, който е доктор по животните /бъдещ ветеринарен лекар последна година, който ми я препоръча същата клиника във Вт и който има канекорсо. Те страдат от някакви запушвания на очните канали и са му правили операция на двете очи /успешно/, но тук говорим за друг случаѝ/ и неговото мнение е, че има два варианта :
1. Или се оставя така и кучето ще си расте и ще си изгради нова става, защото то е бебе все още (на 3 месеца и 11 дена е както казах) и почти няма кости, а всичко е в хрущяли и евентуално травмираният крак ще остане по-къс от активния.
2. Прави се операция, но дори и да се направи също има два варианта - или ще се оправи или не.
Като цяло притесненията са ми, че аз искам кученцето отново да си възстанови нормалната походка и каквото е нужно да се направи. От двете клиники е съветват да се направи операцията, но дават 90% гаранция, че ще се оправи. Другите 10% ги отдават на това, че Джак ръселите са си малко актьори и може да продължат да си куцат така, както в момента е, но аз просто искам да видя, че самото място е оправено. Убеден съм, че с няколко стабилни разходки ще започне да си ходи нормално, но нека стигнем до там.
Прилагам снимка от рентгена. Вижда се самото изместване на коста спрямо ставата от лявата на дясната.
Искам да попитам вас на какво мнение сте и как трябва да се процедира. В момента се чака мнението на въпросният "ортопед", защото е бил в Румъния на някакъв семинар и общо взето се чака да види снимките, които са му изпратени и да каже мнение каква операция трябва да се предприеме. Целта е - кучето да започне да си ходи така, както е било. Сега някоѝ ще кажат, че щом се е стигнало до операция няма как да бъде, както е по рождение, но няма счупване, а според мен и моѝте бегли представи трябва да се намести и да се шинира мястото, за да си поеме по стария път. Парите не са проблем /и от двете клиники казаха, че самата интервенция ще струва между 150 и 700 лева, а шинирването 300. Искам проблема да се реши кардинално, а не да се шинира и после да се наложи операция, тъй като е било неуспешна./
Извинявам се за дългият чаршаф, който изписах, но от една седмица си блъскам главата и ми е гадно за животинчето. Стъпва си върху крака, играе си, яде си, бяга и търчи напред назад, но се вижда, че все още го пази и е малко неестествена походката му на контузения крак.
Благодаря предварително на всички, които ще вземат участие.
п.с - ако някоѝ не може да види снимката нека пише и утре през светлата част на деня ще я снимам както трябва.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Съвет относно операция на куче
Деб@ и докторите! Ако са скъсани връзки при такова малко куче за ква операция изобщо?
Мойто е 32 кила, на 10 години и преди 3 месеца скъса на заден крак. То не бяха едни планове за операция, некви шини, некви ремоделирания на ставата а никой не се замисля, че тва е на 10 години животно и най-вероятно изобщо няма да понесе такава операция. Ама важното е да се вземат тия пари от собственика. Още куца по някой път ама като цяло си стъпва и тича. А уж над 15кг куче било невъзможно да се възстанови.
Накратко най-важното е максимално да се ограничат резките движения за период от 2 месеца и да има редовни разходки.
Мойто е 32 кила, на 10 години и преди 3 месеца скъса на заден крак. То не бяха едни планове за операция, некви шини, некви ремоделирания на ставата а никой не се замисля, че тва е на 10 години животно и най-вероятно изобщо няма да понесе такава операция. Ама важното е да се вземат тия пари от собственика. Още куца по някой път ама като цяло си стъпва и тича. А уж над 15кг куче било невъзможно да се възстанови.
Накратко най-важното е максимално да се ограничат резките движения за период от 2 месеца и да има редовни разходки.
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
И аз мисля че няма да има нужда от операция! Все пак животното е на 3 месеца. Тепърва има да му се развива костната система. Моя териер - Westie имаше препятствия на краката също в ранна възраст. То не бяха съмнения за плитка става на бедрото, разтежения и т.н. в крайна сметка се оказа явно разтежение на сухожилие, но го пазихме малко и е ОК. Беше на 4 месеца когато го травмирахме. Да не говорим, че след това другата задна лапа също беше пострадала - не даваше да го докоснем - само от лежене го болеше и скимтеше. Закарахме го на доктор и понеже доктора беше голям здрав мъж - хвана крака - и таза - раздвижи го - кучето ни гък, ни мък - явно го намести и от тогава проблем не е имал. Предна лапа също ни беше пукната - две седмици я държа във въздуха и се оправи. Според мен по-добре да не се тормози животинката. Още повече, че е на 3 месеца и тежи не повече от 3кг. не знам как ще му понесе упойки и т.н. Нашия като го загледам в момента има един леко забележим дефект в походката и тичането му е изнесено малко на една страна, но нито е куче за изложби, нито е ловно или състезателно. Въпреки това не е спряло да ме радва всеки ден!

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Аз от снимки не разбирам, обаче ми се струва, че лапата е завъртяна още в тазобедрената става и не се вижда хубаво коляното ...
Бях си извадил рамото жестоко, та там съм виждал как изглежда разместена става с изпокъсани връзки на снимки
Щракни му още една за успокоение и не го режете сладура
Ще му мине като на куче 

Ubi dubium, ibi libertas
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Oт тази снимка не се вижда почти нищо. Хубаво е да се направи още една снимка странично. Ако има разместване на ставата е хубаво да се намести. В повечето случай може да се оправи с наместване без операция, но това става веднага след като е била разместена. изчака ли се няма как да стане. Оперирал съм такива стави и в над 90% от случаите особено като са по млади се възстановяват напълно. Лошото е, че джак ръселите не си застават много на едно място и може да има проблеми с това.
направи една консултация с д-р Папазов в Ст.Загора, излекува ми кучето от кофти болест за без пари(по 5 лв на инжекция на месец,само през летните месеци) ,при положение че в голяма клиника нищо не направиха и "щяло да умре" -350лв ми взеха ,така че намери му координати в нета и си ти...
Аз точно него чакам в понеделник да изкаже мнение какво може да се направи в случая.
Днеска малкия се чувства по добре и цял ден търча на двора. Ще пиша като има развитие
Благодаря за мненията на всички

Благодаря за мненията на всички

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Не му давай да тича и да скача доколкото е възможно. Ако са скъсани връзки лечението е в пазене на ставата и редовни разходки без резки движения.
Така..малко развитие по темата има. Днеска се е свързал доктора от Стара Загора с клиниката тук във ВТ и е казал, че няма нужда от никаква операция и няма нито данни за счупване или скъсване на сухолижие. В момента кученцето си върви най-нормално като отвреме навреме го вдига крачето, но аз го отдавам по-скоро на симулация, за която ме предупредиха и от клиниката, че са имали такъв случай. Явно си им е някаква особенна черта в характера. Още веднъж благодаря на всички включили се !
Малкия е добре и си тича и скача. Ако виждах, че го болеше изобщо нямаше да го пускам нито на разходка, нито нищо.
Радвам се, че се размина "като на куче"
Ще го зобам с калциѝ за костите
Лудия изяде шкафа в банята / ъгъла му/ и джапанките

Малкия е добре и си тича и скача. Ако виждах, че го болеше изобщо нямаше да го пускам нито на разходка, нито нищо.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Със зобането с калций също внимавай, щото прекомерно много калций също не е добре. Отделно аз лично имам много силно съмнение в качеството на калция на таблетки, особено пък ветеринарните такива. Да не се окаже накрая, че вместо по-здрави кости спомага за костни деформации, артрити и ошипяване на по-късен етап. Освен калций всяко малко животно (и човек) има нужда и от достатъчни дози вит А и холестерол. В тая връзка много по-добро ще му напрваиш ако му вариш костен бульон.
Поинтересувай се за възможните храни. Преди 15-тина години мислех, че най-великата храна за кучета е Педигри (явно рекламите са ми действали добре
). После бях убеден в Роял Канин и Еукануба.., а всъщност истината е по-различна.
Поинтересувай се за възможните храни. Преди 15-тина години мислех, че най-великата храна за кучета е Педигри (явно рекламите са ми действали добре

Аз като цяло избягвам храните от консерва или сухите такива. Научих го да хапва домашна манджа /мусака, гъби, тиква, краставици, пържоли
ябълки и доста плодове хапва като цяло/. Като си правя на скарата шишчета или някакъв вид месо винаги слагам две за него. Най-много обича супа от цаца. Оставям я да се свари до кашкава такава смес и после направо омита купата. Тя също подпомага и за изглаждане и блясък на косъма. Иначе имах предвид да му давам повече калциѝ от храните съдържащи такива. Относно таблетките и аз им нямам вяра..давам му по половинка на няколко дена, а другото гледам да си го набавя от храните приготвени вкъщи 

- adovet
- старши ентусиаст
-
Доста неправилни гледни точки имате за храненето на кучетата, но Вие си решавате. Иначе за калция трябва да се внимава и за това се изследва кръв за количеството калции и фосфор и тяхното отношение.
adovet написа:Доста неправилни гледни точки имате за храненето на кучетата, но Вие си решавате.
Защо колега? Не съм казал, че не му давам от храните за куче, а че просто ги избягвам. Примерно през два дена му давам храна от консерва, другите два манджи, един ден суха храна и така ги редувам, но наблягам на домашната.

- adovet
- старши ентусиаст
-
doomy525 написа:adovet написа:Доста неправилни гледни точки имате за храненето на кучетата, но Вие си решавате.
Защо колега? Не съм казал, че не му давам от храните за куче, а че просто ги избягвам. Примерно през два дена му давам храна от консерва, другите два манджи, един ден суха храна и така ги редувам, но наблягам на домашната.
Точно манджи и евтини консерви избягвай ако искаш да имаш по малко проблеми с кучето. Кучето ти е доста дребно, така че не мисля че ще ти натежи на бюджета да го храниш с качествена храна, която ще си я избиеш с посещенията при колегите.

Позамислих се, но имам и два голдъна, които са хранени по същия начин и в момента единия е на три и половина години, а женската на 2. И двете са хранени пак по същия начин и са си големи красавци..типичните "голдън ретривъри". И така като ги гледам се чувстват много добре. Може би подхода ми е грешен, но при другите две кучета не се оказа, че е грешен.
Каква храна препоръчваш? Още повече, че е дребна порода и финансите за храната му нямат нищо общо с тея на двата голдъна. Просто така си мисля, че е правилно.
Каква храна препоръчваш? Още повече, че е дребна порода и финансите за храната му нямат нищо общо с тея на двата голдъна. Просто така си мисля, че е правилно.

36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3