Как мислите, трябва ли да празнуваме чужди празници -визирам

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Как мислите, трябва ли да празнуваме чужди празници -визирам Хелуин ?

да, защото е модерно ,а и вече сме демокрация и всеки може да си празнува това, което на него му харесва
10
20%
не, защото това не е християнски празник и няма нищо общо с християнството . Не възпитава нищо доборо в децата предвид мотото му'' дай лакомство или ще направя беля''
18
35%
не, защото пропагандира пошлостта, лошотията
4
8%
да, защото +отговор 1 ,а и не мисля,че оказва чак такова влияние върху децата ни
6
12%
не, защото освен отговор2+3, детето придобива грешна представа за живота .
13
25%

Общо гласове : 51
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Как мислите, трябва ли да празнуваме чужди празници -виз

Мнение от MatriX_Fucked » 02 Ное 2014, 13:06

Лошото, е, че цари пълно безхаберие от страна на държава, църква и не на последно място - родители. Пикльовците вземат знанията си от телевизия и интернет, решават, че е готино и разбира се, че е още едно оправдание за безразборно поведение и го правят.

Е, как да му кажеш на Кевин-Ноа или Кристияно-Джоузеф, че традицията на Йордановден е носии, хора, кръстове, за него това е педалско и комунистическо!? Къде е по-добре да се облечеш като масов убиец, да правиш мизерии, без да знаеш причината и какво въобще символизира Вси Светии. Пък да позяпат какички облечени като секси-нам'кво си, си е чист бонус.

За мен най-големия проблем е непознаването на собствени и чужди традиции.

Поздрав:

Изображение
Без страх, без спирачка!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 02 Ное 2014, 14:58

Elesar74 написа:А какво да кажем с нашите кукери, които изглеждат като същински дяволи и демони, те сигурно са за предпочитане, само защото са български? Истината няма националност, нито правдата цвят. Ако искаме всичко да е чисто, първо трябва да започнем от собствената си къща. А цялото ни православие е едно чиста проба езичество, смесица от християнска терминология и езически вярвания и обичаи, под събирателното "традиции". Последното подкрепя и насърчава празнуването и на други празници, които нямат нищо общо с реалността, по-конкретно Коледа и Великден. Най-малко това, че Христос нито е роден на Коледа, нито е възкръснал на Великден. Какво бихте казали, ако ви честият рождения ден, на ден който е различен от истинската дата? Не е ли проява на неуважение и дори подигравка? Никой не знае кога е роден Христос, нито кога е възкръснал, не е записано. А защо е важно за нас днес? Защо е важно да празнуваме рождения Му ден(след като не знаем кога е), а всеки ден след това с делата и думите си да се отричаме от Него? Каква ползата от тези празници? Ползата е само за търговците. Вас и мен ни обират, с религиозни мотиви и причини. Трябва да кажа, че това е една от най-успешните бизнес формули. Религиозната измама винаги е пълнила джобовете на търговците в храма. Кога ще прогледаме за това, уж живеем в 21 век, както каза някой?

Ти пак ли почна с проповедите ? Я кажи за коя секта пропагандираш че да не се чудим .Българина не е нужно да е вярващ християнин за да чества деня на будителите 1 ноември , а не карнавала с маски хелоуин .Сам си се досетил че си имаме кукери ,ако искаш като тия в Белгия да честваме деня на лятното и зимното слънцестоене щото са дати точно изчислени от астрономите и нямат религиозно значение :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nov » 02 Ное 2014, 19:36

BMW_RIDER написа:
nov написа:
bum_bum написа:.Защо не съм виждал досега американец или англичанин с мартеници например?

Сега ще ти го обясня с риск да прозвучи цинично. По същата причина поради която, ще видиш българин с Епъл и ПЦ, а няма да видиш американец с правец.

Едното няма ама нищо общо с другото, не звучи цинично а звучи нелогично.Говорим за български празници и традиции.Не за технологии.
Кога Коледари ще се заканят на някого, че ще му замерят салона с ечанца?Това пак от " западната " културка.Дразня се когато им се лижат гъ...те дори станаха бегетата по-големи хелоуинци от самите янки.Разбирам, че всичко е бизнес ама чак пък толкова да се кланяме ..............., то затова сме и на тоя хал де.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 02 Ное 2014, 21:35

Не съм религиозен , така че деня в който някой е възкръснал , не ми носи нищо друго освен забавление и настроение . Нито ходя да се моля, нито изпадам в екстаз , че Йешуа се е върнал от мъртвите . И все пак не съм "мохамеданин" нито хамериканците са ми далечни като будистите , например , заради това - нямам никакви проблеми да празнувам един доста забавен празник, пък не бил и български . . . Виж патриотичен празник на друга държава, никога не бих отчел .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 02 Ное 2014, 23:10

nov написа:
bum_bum написа:Абе схванах ама май ти не схвана ;)

Няма значение здраве да има - и пак да кажа за мен Хелуин е празник, който се насажда изкуствено в България.Защо не съм виждал досега американец или англичанин с мартеници например?

В предишната работа работехме за Германия и всички колеги германци яко се кефеха да си носят мартеници и на цялата идея на празника, така че изобщо не можеш да говориш, когато не си сигурен в нещо.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 03 Ное 2014, 0:00

Не става въпрос за това и не е същото германец с мартеница .В случая става въпрос че на тази дата има български празник но са по интересни циркаджийските костюми .Смяташ ли че германеца ще закачи примерно на 3 октомври , мартеница и ще се прави на такъв какъвто не е бил никога ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 03 Ное 2014, 1:13

Jordana написа:Не става въпрос за това и не е същото германец с мартеница .В случая става въпрос че на тази дата има български празник но са по интересни циркаджийските костюми .Смяташ ли че германеца ще закачи примерно на 3 октомври , мартеница и ще се прави на такъв какъвто не е бил никога ?

Чакай сега едното се празнува в нощта на 31 срещу 1-ви другото си се празнува на 1. Какъв е толкова проблема?
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ///M43
Мечтае да кара: в изтребителната авиация
Детайли за колата: компот в сливов цвят

Мнение от _galio_ » 03 Ное 2014, 9:48

pampo написа:
nov написа:
bum_bum написа:Абе схванах ама май ти не схвана ;)

Няма значение здраве да има - и пак да кажа за мен Хелуин е празник, който се насажда изкуствено в България.Защо не съм виждал досега американец или англичанин с мартеници например?

В предишната работа работехме за Германия и всички колеги германци яко се кефеха да си носят мартеници и на цялата идея на празника, така че изобщо не можеш да говориш, когато не си сигурен в нещо.

Аз лично съм подарявал мартеничка на американаски маор, мормон по вероизповедание, като съпроводих една и на жена му - бразилска католичка :D

Действително опира предимно до самочувствие.

Категорично съм против Хелоуин, причини няма да изреждам.
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 03 Ное 2014, 12:36

Jordana написа:
Elesar74 написа:А какво да кажем с нашите кукери, които изглеждат като същински дяволи и демони, те сигурно са за предпочитане, само защото са български? Истината няма националност, нито правдата цвят. Ако искаме всичко да е чисто, първо трябва да започнем от собствената си къща. А цялото ни православие е едно чиста проба езичество, смесица от християнска терминология и езически вярвания и обичаи, под събирателното "традиции". Последното подкрепя и насърчава празнуването и на други празници, които нямат нищо общо с реалността, по-конкретно Коледа и Великден. Най-малко това, че Христос нито е роден на Коледа, нито е възкръснал на Великден. Какво бихте казали, ако ви честият рождения ден, на ден който е различен от истинската дата? Не е ли проява на неуважение и дори подигравка? Никой не знае кога е роден Христос, нито кога е възкръснал, не е записано. А защо е важно за нас днес? Защо е важно да празнуваме рождения Му ден(след като не знаем кога е), а всеки ден след това с делата и думите си да се отричаме от Него? Каква ползата от тези празници? Ползата е само за търговците. Вас и мен ни обират, с религиозни мотиви и причини. Трябва да кажа, че това е една от най-успешните бизнес формули. Религиозната измама винаги е пълнила джобовете на търговците в храма. Кога ще прогледаме за това, уж живеем в 21 век, както каза някой?

Ти пак ли почна с проповедите ? Я кажи за коя секта пропагандираш че да не се чудим .Българина не е нужно да е вярващ християнин за да чества деня на будителите 1 ноември , а не карнавала с маски хелоуин .Сам си се досетил че си имаме кукери ,ако искаш като тия в Белгия да честваме деня на лятното и зимното слънцестоене щото са дати точно изчислени от астрономите и нямат религиозно значение :mhihi:

Кои сте вие дето се чудите какъв съм аз? От чие име говориш? Имаш ли да кажеш нещо по моя пост или това не е важно, важно е кой съм бил аз? Аз съм никой, един форумен ник, също както и ти. Ако искаш по-близки взаимоотношения, мога да ти дам координати за връзка. Толкова за мен. Какво искам, няма как да знаеш, след като не съм го казал изрично. Или имаш способности на медиум? Нека да се съсредоточим върху фактите, а не върху това кой кой е и какъв е. По въпроса за този и други празници, има достатъчно информация, всеки може да потърси и да прочете. За себе си аз съм направил това и призовавам да го направят и други. Не за друго, а защото няма полза от това да живееш в лъжа и заблуда. А поводи да седнем да ядем и да пием, винаги може да се измислят. Тук не е въпроса, че това с тия празници, е някакво безобидно забавление и просто приятно прекарване на времето. Ако беше така, въобще нямаше да си направя труда да пиша. Истината е малко по-различна. Но както казах, аз убеждения не натрапвам, всеки сам да си направи изводите.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Потребител
Аватар

Мнение от Fixxxer » 03 Ное 2014, 15:19

За мен нещата стоят така: живееш в България - празнуваш българските празници(ако искаш), живееш в Америка - празнуваш си техните празници пак ако искаш, ако си българин и ти е мъчно за родината, си празнувай и бг празниците. Но това с хелоуин в бг е много смешно, ама много. Голямо копиране , както винаги, все да приличаме на някой си. Сякаш американеца , чете за нас и нашата култура и празници и после да копира и празнува защото му харесвали. Тоя филм го няма никъде, в никоя друга държава. От край време се опитваме да приличаме на по-големите и развитите , че сега хелоуина е просто нещо нормално за нас и няма да спрем само с него. Вярно, да не забравяме, че сме 21 век и трябва да се развиваме - и как става това, като изкопираме всичко що е чуждо и интересно. Като излезеш на улицата и навсякъде английски думи , че даже са по-големи и са над българските, а се намираш в БГ. Така че хелоуин изобщо не е първия и най-голям проблем за децата ни.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: корав барутарник
Мечтае да кара: по-корав барутарник

Мнение от Venko » 03 Ное 2014, 18:36

Преди известно време седя в едно обикновенно столично заведение за хранене и хапвам порядъчно за обяд. В близост до мен 2 сервитьорки на видима възраст около 18г си говорят:

- Ама ти знаеш ли, че 22.09 е почивен ден.
- Мне, що да е почивен?
- Ми от къде да знам, така казват....

Все едно с чук ме удариха по главата.
Същите ги гледам в петък (когато беше Хелоуин) направени на вещици и гордо гордо разнасяха чинии из заведението и посрещат клиенти с "Честит Хелоуин" .... ми ... честит да е!
Митко Павлов - където и да отида анцузите ме преследват

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 03 Ное 2014, 21:11

Elesar74 написа:
Jordana написа:

Кои сте вие дето се чудите какъв съм аз? От чие име говориш? Имаш ли да кажеш нещо по моя пост или това не е важно, важно е кой съм бил аз? Аз съм никой, един форумен ник, също както и ти. Ако искаш по-близки взаимоотношения, мога да ти дам координати за връзка. Толкова за мен. Какво искам, няма как да знаеш, след като не съм го казал изрично. Или имаш способности на медиум? Нека да се съсредоточим върху фактите, а не върху това кой кой е и какъв е. По въпроса за този и други празници, има достатъчно информация, всеки може да потърси и да прочете. За себе си аз съм направил това и призовавам да го направят и други. Не за друго, а защото няма полза от това да живееш в лъжа и заблуда. А поводи да седнем да ядем и да пием, винаги може да се измислят. Тук не е въпроса, че това с тия празници, е някакво безобидно забавление и просто приятно прекарване на времето. Ако беше така, въобще нямаше да си направя труда да пиша. Истината е малко по-различна. Но както казах, аз убеждения не натрапвам, всеки сам да си направи изводите.

Каквото имам да казвам по написаното от теб го казах или написах по точно .Във всяка една тема където дори малко се засяга религията не пропускаш да си пуснеш анти християнски и анти православните подмятания . Затова не се прави че не разбираш какво те питам . Ти сам хвърляш нападки срещу християнството а после се правиш на ни лук ял ни лук мирисал.На кой господ се кланя циганина брат Симо ? :) Сигурно е някакъв по особен .Ника ти и той е "един форумен ник " от сдтария завет :dunno:
Последна промяна Jordana на 03 Ное 2014, 21:26, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 03 Ное 2014, 21:25

Jordana написа:Каквото имам да казвам по написаното от теб го казах или написах по точно .Във всяка една тема където дори малко се засяга религията не пропускаш да си пуснеш анти християнски и анти православните подмятания . Затова не се прави че не разбираш какво те питам . Ти сам хвърляш нападки срещу християнството а после се правиш на ни лук ял ни лук мирисал.

Е какво няма ли право човек, да е атеист и да смята религията за заблуда с цел контрол на масата.

Не визирам теб конкретно, но голямо лицемерие се вижда в някой постове. Значи голяма драма ,че натрапват хелоуин, а той бил преди деня на будителите.

Вие смирени вяращи патриоти - на деня на будителите и други такива празници - занесохте ли цветя на някой паметник, дарихте ли някакви пари на библиотека, църква, фонадция, училище, нуждаещ се? Разчистихте ли някъде или друга обществена дейност? Може да напишете да, ама дълбоко в себе си знаете отговора.
Баш праведните , я си погледнете History-то и се вижте по колко "греховни" сайтове сте били :mhihi:

То почитането на празник не е просто да кажеш- Оу аз много го почитам аман о тия западни езичества и да седнеш да се наливаш с ракия и кифтета.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 03 Ное 2014, 21:29

Е кво толкова , питам коя религия проповядва нямам ли право ? Аз съм православен християнин ,ясно е ама като ме питат казвам .Не се правя че не ме касае .

Потребител
Аватар

Мнение от trance4life » 03 Ное 2014, 22:39

Празника е хубав и весел :) има маски алкохол настроение :have one: :twisted:
На който не му харесва да си стои у тях си ;) :mrgreen: :smoke:
:)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата