проблем с парно в панелно жилище
Модератор: Общи модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
проблем с парно в панелно жилище
Колеги , имам следния проблем с парното-Имам апартамент в София и тези дни съм в него.
На 8 последен етаж в кв Слатина.Панел.
Радиаторите са топли само при вход и изходната тръба/и двата са от ляво / и едва едва леко топли в др край на радиаторите.И това на мах.
Опитвах да обезвъздуша, като надигнах другия края с кранчето за обезвъздушаване - тече само вода .
Има кранове близо до тавана и разбрах че трябва да са леко отворени...Така са.
Регулиращия Кран с деления от от 1 до 4 и мах го чувам да пуска вода само в крайно отворено положение .
Радиаторите са от панелните метални .
Имате ли идеи ?
Има ли колега от форума от София за консултация?
Топлофикация имат ли техник за такива неща ?
През ноща радиаторите са по -топли от деня - това нормално ли е? През деня са почти хладни.
На 8 последен етаж в кв Слатина.Панел.
Радиаторите са топли само при вход и изходната тръба/и двата са от ляво / и едва едва леко топли в др край на радиаторите.И това на мах.
Опитвах да обезвъздуша, като надигнах другия края с кранчето за обезвъздушаване - тече само вода .
Има кранове близо до тавана и разбрах че трябва да са леко отворени...Така са.
Регулиращия Кран с деления от от 1 до 4 и мах го чувам да пуска вода само в крайно отворено положение .
Радиаторите са от панелните метални .
Имате ли идеи ?
Има ли колега от форума от София за консултация?
Топлофикация имат ли техник за такива неща ?
През ноща радиаторите са по -топли от деня - това нормално ли е? През деня са почти хладни.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Re: проблем с парно в панелно жилище
А като си отвивал пробката за обезвъздушаване, как беше налягането на водата? Може да има вода в системата и всичко да е ОК, но да е ниско налягането и от това да се получава този ефект. Ако е това то трябва да се допълни самата система на парното, за да се повиши налягането.
А според мен просто последните дни са доста топли и от Топлофикация не подават пълна мощност 

- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
Значи като за начало да кажем, че винаги щом има въздух в една инстлация възглавницата е на последния етаж. Крановете до тавана не ги пипай, че са стари като света и като се прецака е бая разправия (от опит го казвам). Ръчните обезвъздушители са временно и краткотрайно решение. Отоплителна система в панелно жилище се обезвъздушава след като първо всички си отворят докрай крановете на радиаторите, след това слизаш в абонатната станция и допълваш системата или я източваш докрай като отваряш крановете на дренажната и на преливната тръби. Ако я източваш докрай след като изтече водата затваряш крана и започваш да пълниш докато разширителя се напълни и потече през преливната тръба. При вас не знам, но при нас откакто смениха абонатната станция всичко е по-зле. И разширителя по-малък и гълта въздух през ден през два и водата не се подгрява както преди и като цяло трагедия.
В нашия блок разширителя(стария в случай, че аб.ст. не е подменена) се намира в асансьорното. Преди и след него също има кранове виж дали са отворени. Възможно е и някой да си е пуснал някакво нерегламентирано отопление или да си се къпе с топла водичка за сметка на входа. Историята познава и такива случаи
Нямам в мен ключ от абонатната иначе да ти направя едно демо как се прави
В нашия блок разширителя(стария в случай, че аб.ст. не е подменена) се намира в асансьорното. Преди и след него също има кранове виж дали са отворени. Възможно е и някой да си е пуснал някакво нерегламентирано отопление или да си се къпе с топла водичка за сметка на входа. Историята познава и такива случаи

Нямам в мен ключ от абонатната иначе да ти направя едно демо как се прави

ATR-42/72
- klintan66
- старши ентусиаст
-
Налягането е добре .
И аз мисля че от топлофикация регулират подаването в момента .
Днес разбрах, че са подменяли абонатната миналата година , което значи ли че разширителите/едно исъщо ли е с объзвуздушители/ на тавана не играят роля ?
Това обезвъздушаване ми е тъмна индия , а и до колкото разбрах трябва съдействие от всички
живущи или бъркам?
Мисля да сменя крановете и радиаторите догодина . Сега незнам възможно ли е?
Много ми се иска да погледне специалист тези кранове и разширители, че нещо ме съмнява всичко да е наред.
Засякох показанията на единия уред- за 24 часа 11 единици каквото и да значат
Радиотора в кухнята шуми като пред завиране . това нормално ли е , някакъв сиптом ли е ?
И аз мисля че от топлофикация регулират подаването в момента .
Днес разбрах, че са подменяли абонатната миналата година , което значи ли че разширителите/едно исъщо ли е с объзвуздушители/ на тавана не играят роля ?
Това обезвъздушаване ми е тъмна индия , а и до колкото разбрах трябва съдействие от всички
живущи или бъркам?
Мисля да сменя крановете и радиаторите догодина . Сега незнам възможно ли е?
Много ми се иска да погледне специалист тези кранове и разширители, че нещо ме съмнява всичко да е наред.
Засякох показанията на единия уред- за 24 часа 11 единици каквото и да значат

Радиотора в кухнята шуми като пред завиране . това нормално ли е , някакъв сиптом ли е ?
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
Топлофикация подават вода с температура, не с налягане. В абонатната има подхранващи помпи и те се грижат за това. Отделно водата се доподгрява там.
Обезвъздушител и разширител са отделни неща. Разширителя на тавана може и да функционира в зависимост от това кой е изпълнил проекта на абонатната. Аз в техникума имах курсова работта за абонатна станция и я проектирах така, че да използвам стария разширител не за друго, ами защото съм привърженик на българското и съветското производство и стария разширител ми се стори по-ефикасен
За крановете най-добре ги смени през лятото иначе трябва да спреш отоплението и да източиш системата
За радиатора в кухнята ако е стоманен и при непълно отворен кран и малко вода в него е нормално да се чува така
Обезвъздушител и разширител са отделни неща. Разширителя на тавана може и да функционира в зависимост от това кой е изпълнил проекта на абонатната. Аз в техникума имах курсова работта за абонатна станция и я проектирах така, че да използвам стария разширител не за друго, ами защото съм привърженик на българското и съветското производство и стария разширител ми се стори по-ефикасен

За крановете най-добре ги смени през лятото иначе трябва да спреш отоплението и да източиш системата
За радиатора в кухнята ако е стоманен и при непълно отворен кран и малко вода в него е нормално да се чува така

ATR-42/72
- larry_boy
- младши ентусиаст
-
- Кара: 540i M
- Детайли за колата: С бебе в колата...
Доста добри предположения сте изказали. Само да допълня, При смяна на абонатната, системата се източва. Когато системата е суха от вътрешната страна започва бърза корозия. В комбинация с факта,че при повторно зареждане се вдига един "приятен" филм от ръжда и мътилка, не бих изключил и запушване. Което може да е в най - тясната част - фенерите на крановете, но и в самите радиатори.
- klintan66
- старши ентусиаст
-
Значи ...преди половин час радиатора в хола беше топъл почти целия, както никога досега , сега като го гледах пак е студен по някакъв странен начин - горна част- топъл, долна- топла само покрай изхода , в средата хладен и горе и долу.
А през разширителя на тавана може ли да дърпа въздух и той затворен ли е херметически или не ?
А през разширителя на тавана може ли да дърпа въздух и той затворен ли е херметически или не ?
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
larry_boy написа:Доста добри предположения сте изказали. Само да допълня, При смяна на абонатната, системата се източва. Когато системата е суха от вътрешната страна започва бърза корозия. В комбинация с факта,че при повторно зареждане се вдига един "приятен" филм от ръжда и мътилка, не бих изключил и запушване. Което може да е в най - тясната част - фенерите на крановете, но и в самите радиатори.
Прав си, не обърнах внимание на 30 годишните почти запушени и изгнили тръби

ATR-42/72
- klintan66
- старши ентусиаст
-
Изгочих малко вода - температурата и е 37.3 малко ми се струва или?
Крановете са отворени на макс 1.2.3.4 и на сладващия червен символ .
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
klintan66 написа:Изгочих малко вода - температурата и е 37.3 малко ми се струва или?
По учебник доколкото си спомням е 60 градуса в радиаторите.

ATR-42/72
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
температурата трябва да е малко под 50 градуса - по спомени. Трябва да можеш да си държиш ръката на радиатора, ама след 15-ина секунди да ти стане неприятно топло.
- klintan66
- старши ентусиаст
-
Не е толкова топло със сигурност.
- Пинтев
- младши ентусиаст
-
- Кара: СамУет
Колега като цяло ако не се лъжа (поне нашата абонатна е такава) че има датчик за външната температура и според нея следи дали да е по-силно или по-слабо парното.А при мен пък е друг проблем..с топлата вода..на 1вият етаж съм и чакам топлата вода 15 мин
И като дойда пак не е 60 градуса както пише по учебника,общо взето неможеш да им хванеш спатийте 

- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
Пинтев написа:Колега като цяло ако не се лъжа (поне нашата абонатна е такава) че има датчик за външната температура и според нея следи дали да е по-силно или по-слабо парното.А при мен пък е друг проблем..с топлата вода..на 1вият етаж съм и чакам топлата вода 15 минИ като дойда пак не е 60 градуса както пише по учебника,общо взето неможеш да им хванеш спатийте
при теб най-вероятно е изгоряла циркулационната помпа - питай и комшиите дали е така ама съм 99,99% сигурен, че и при тях е същото. Решението ясно - нова

20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2