превъртяна пробка на картер
Модератор: Общи модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- minimalcoholic
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: e46 330i
превъртяна пробка на картер
Здравейте колеги, моля да ми дадете съвет относно превъртяна пробка на картер. Наскоро си взех мотор и реших да му сменя маслото, но пробката не се завива хубаво. Оказа се, че проблема е в резбата на картера. Мислихме доста варианти и се спряхме на това да го минем с метчик м15, защото сега е м14. Но могат да влязат стружки и се чудя още. Искам да отбележа, че не ми се сваля картера. Ровейки се из нета попаднах на хора, които правят болта с малко по-голяма дължина, примерно от 10мм на 15мм. Дали това ще ми свърши работа ?

Re: превъртяна пробка на картер
Под думата мотор-мотоциклет ли имаш предвид?Ако е така и без това трябва да източиш маслото за да направиш нова по голяма резба спокойно можеш да наклониш мотора така че пробката да е в най-ниска точка и промиваш с нещо.Би трябвало стружките да изпаднат.Или се обърни към сервиз който възстановява резби-правиха ми такава интервенция на резба на запалителна свещ без да ми свалят главата-вече 30к нямам грижи 

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Като се прави такава резба, метчика се маже обилно с грес. Всички стружки излизат с греста след това.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Първо пуснете едно свредло 14мм и след това резбата с мечика М15 за нормална резба, ако е финна може и без разпробиване да минете.
- minimalcoholic
- младши ентусиаст
-
Здравейте отново колеги , става въпрос за мотоциклет. Сегашния размер на болта е 14x1.5. Дали ако го мина на м15 ще трябва разпробиване или метчика ще си тръгне без проблем. Искам да отбележа, че сега хлабината между болта и пробката е доста голяма.

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Упражнението не е сложно за човек, който го е правил. Както е писал колегата, първо 14мм свредло (ако не хлопа) и после метчика 15мм. И двете с грес за да оберат стружките, но ако е алуминий, самата резба се "къса/изхулва" лесно.
И да не забравите, някакво уплътнение, накрая.
И да не забравите, някакво уплътнение, накрая.
- minimalcoholic
- младши ентусиаст
-
Да, картера е алуминиев. Все още се мъча да намеря някой, който поставя пружинки на старата резба и се навива старата пробка, но уви...

- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
minimalcoholic написа:Да, картера е алуминиев. Все още се мъча да намеря някой, който поставя пружинки на старата резба и се навива старата пробка, но уви...

Dino написа:Под думата мотор-мотоциклет ли имаш предвид?Ако е така и без това трябва да източиш маслото за да направиш нова по голяма резба спокойно можеш да наклониш мотора така че пробката да е в най-ниска точка и промиваш с нещо.Би трябвало стружките да изпаднат.Или се обърни към сервиз който възстановява резби-правиха ми такава интервенция на резба на запалителна свещ без да ми свалят главата-вече 30к нямам грижи
Колегата @Dino да ти каже къде е ходил да оправят неговите резби и отиди там.
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
http://www.wuerth.bg/catalog_krepej/index.html след страница 123 те интересува теб. Цени не знам, но съм гледал демонстрации - става отлично! Това при положение, че искаш да си ползваш твоята и пробка и т.н.
В противен случай разпробиваш, прекарваш метчика и слагаш по-големия винт.
Ето ти един линк да видиш за каква резба какъв отвор трябва да пробиеш: http://mdmetric.com/tech/M-thead%20600.htm
Гледай да спазваш тия указани размери за да няма после счупени метчици(макар е М15 е много здрав и трябва особен талант, за да се счупи) и сдъвкани материали. Принципно метчиците за алуминий са малко по-различни от тези за стомана. За стомана имаш първи и втори метчик, докато за алуминий е само един но е през 1 стъпка, за да не дъвче материала.
В допълнение - когато навиваш резбата в алуминий вместо грес/смазка се ползва обикновен спирт 97% от аптеката.
В противен случай разпробиваш, прекарваш метчика и слагаш по-големия винт.
Ето ти един линк да видиш за каква резба какъв отвор трябва да пробиеш: http://mdmetric.com/tech/M-thead%20600.htm
Гледай да спазваш тия указани размери за да няма после счупени метчици(макар е М15 е много здрав и трябва особен талант, за да се счупи) и сдъвкани материали. Принципно метчиците за алуминий са малко по-различни от тези за стомана. За стомана имаш първи и втори метчик, докато за алуминий е само един но е през 1 стъпка, за да не дъвче материала.
В допълнение - когато навиваш резбата в алуминий вместо грес/смазка се ползва обикновен спирт 97% от аптеката.
- minimalcoholic
- младши ентусиаст
-
Този вариант с тези пружинки най ми допада. Въпросът е, че все още не мога да открия никой в Русе, който да ми я постави, а не знам ако си я взема от магазин аз дали ще се справя. Също така, ако взема пружинка М14х1.5 дали ще трябва да се пробива ?

- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
с комплекта на вюрт ще се справиш и сам, ама не са евтини тия играчки и не съм сигурен че си заслужава да си я купуваш за едната резба. Решението си е твое. Аз на твое място бих сложил по-голяма пробка и да си свиркам, все пак е обикновена пробка, не е някакъв важен движещ се компонент, към който да има някакви специални изисквания.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
minimalcoholic написа:Здравейте колеги, моля да ми дадете съвет относно превъртяна пробка на картер. ... Искам да отбележа, че не ми се сваля картера.
А защо не пробваш все пак да свалиш картера? Така няма да се притесняваш за стружките, а освен това ще можеш да го изчистиш от други замърсявания, които неминуемо са останали в него. Не знам какъв точно е мотора, но на повечето четиритактови картерът се сваля, след като разкачиш изпускателната генерация. След това ще можеш да работиш много по-спокойно, а и ще имаш други възможности - например да набиеш втулка на мястото на повредената резба и да нарежеш нова. Успех!
Excellent! Steven is my name!
- minimalcoholic
- младши ентусиаст
-
Моторът е сузуки к3 600кк. Не ми се сваля картера, защото трябва да смъквам радиатора, да източвам антифриза и чак тогава да смъкна генерацията. Сега ми хрумна, че може пробката да я намажа с червен силикон, но не знам колко сигурно ще е това.

- Rosendo
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO
minimalcoholic написа:Моторът е сузуки к3 600кк. Не ми се сваля картера, защото трябва да смъквам радиатора, да източвам антифриза и чак тогава да смъкна генерацията. Сега ми хрумна, че може пробката да я намажа с червен силикон, но не знам колко сигурно ще е това.
Караш хубав мотор, ако съдя по подписа ти караш и хубава кола....... бих те посъветвал да се отнесеш серозно към повредата и да не правиш “цигании". Ако не можеш да се справиш сам, потърси специалист и направи ремонта както си му е реда. Най удачно е да демонтираш картера, да пренарежеш резбата спазвайки изискването (съгласно таблица) какъв диаметър отвор трябва да има за съответната резба и после монтирай всичко по обратният ред, като подмениш ако е необходимо съответните гарнитури.
- a bmw driver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '97, Е36 320i touring
- Мечтае да кара: M5
- Детайли за колата: techno violet metallic
Чух ме се с колегата. Няма да се правят "побългарявания" с клещи и тел.
Картера ще се свали, ще се увеличи диаметъра на отвора(съгл. БДС стандарта за метрични резби). Ще проверим и за стандартни медни дифтунги с подходяща дебелина и вътрешен диаметър. И тогава ще решим за резбата, но сигурно ще се реже М16х1,5.
Пробката не мисля, че е проблем. Бай стругар ще я нареже, както иска момчето(според избраната резба на картера).
Мисля, че това е най-удачното решение.
Поздрави.
Картера ще се свали, ще се увеличи диаметъра на отвора(съгл. БДС стандарта за метрични резби). Ще проверим и за стандартни медни дифтунги с подходяща дебелина и вътрешен диаметър. И тогава ще решим за резбата, но сигурно ще се реже М16х1,5.
Пробката не мисля, че е проблем. Бай стругар ще я нареже, както иска момчето(според избраната резба на картера).
Мисля, че това е най-удачното решение.
Поздрави.
BMW не може да се опише, трябва да се почувства.

21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2