Покупка на кола с цел препродажба - документи?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Покупка на кола с цел препродажба - документи?

Мнение от Bokrael » 14 Дек 2014, 13:25

Здравейте, искам да попитам ако искам да купя дадена кола само за да я продам, предполагам е нужно да сключа договор за покупко продажба със стария собственик, но до какъв срок съм задължен след сключването на този договор да я запиша в КАТ на мое име? Общо взето, кой е най-добрия вариант, така че да ми излезне най-евтино и да не ме притискат разни срокове? :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Re: Покупка на кола с цел препродажба - документи?

Мнение от netmurder » 14 Дек 2014, 13:36

Bokrael написа:Здравейте, искам да попитам ако искам да купя дадена кола само за да я продам, предполагам е нужно да сключа договор за покупко продажба със стария собственик, но до какъв срок съм задължен след сключването на този договор да я запиша в КАТ на мое име? Общо взето, кой е най-добрия вариант, така че да ми излезне най-евтино и да не ме притискат разни срокове? :yes:

Взимаш колата, правиш генерално пълномощно и си я продаваш когато искаш...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bokrael » 14 Дек 2014, 13:44

netmurder написа:
Bokrael написа:Здравейте, искам да попитам ако искам да купя дадена кола само за да я продам, предполагам е нужно да сключа договор за покупко продажба със стария собственик, но до какъв срок съм задължен след сключването на този договор да я запиша в КАТ на мое име? Общо взето, кой е най-добрия вариант, така че да ми излезне най-евтино и да не ме притискат разни срокове? :yes:

A като съм с генерално пълномощно и нямам договор за покупко-продажба, колата не се ли води все още на стария собственик и ако той реши да може да ми направи някоя мизериика? :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 14 Дек 2014, 13:50

Bokrael написа:
netmurder написа:

A като съм с генерално пълномощно и нямам договор за покупко-продажба, колата не се ли води все още на стария собственик и ако той реши да може да ми направи някоя мизериика? :dunno:

Е каква мизерийка да ти направи, като документите са в теб и колата е при теб...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 14 Дек 2014, 14:26

Да, с пълномощно е най-удобно НО:
- продавача трябва да се съгласи да ти я даде с пълномощно,
- ако до края на календарната година трябва да си я продал или да търсиш собственика за да ти завери нотариално декларациите за следващата година.
- в пълномощното трябва изрично да е записано че можеш да я препродаваш.
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 14 Дек 2014, 14:40

Най-добре си направи договор за покупко-продажба и не се занимавай с излишни разправии. :)
Срокът, в който си длъжен да представиш колата за регистрация в КАТ е 14-дневен!
Успех!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 14 Дек 2014, 15:09

Колеги, това което прехвърля собствеността върху автомобила е договорът със собственика. Предаването само на талоните нищо не значи и тази набиращата популярност практика "продажба без прехвърляне" няма никаква юридическа стойност. В тази ситуация собственикът не се променя и може доста проблеми да си създадете. На първо място той може да депозира сигнал в прокуратурата, че автомобилът е откраднат или обсебен. На второ място може с граждански иск да ви отнеме автомобила, тъй като реално той продължава да си е собственик. Допълнително, ако нямате вносна бележка или друг документ за дадената на "продавача" сума, то най- вероятно и нея няма да си върнете. Когато автомобилът е във ваше владение и притежавате и двата талона, вие сте само ползвател, но не и собственик.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2013 Mercedes-Benz GLK 250 Bluetech
Мечтае да кара: Porsche Panamera Turbo S
Детайли за колата: Track Package

Мнение от Valve-tronic » 14 Дек 2014, 18:34

Напълно адекватно мнение. За да спестите няколко десетки лева от регистрация и нотариални такси, можете да си създадете такива проблеми, чиято стойност и в пари, и в нерви, да надхвърли тези няколко десетки лева няколко стотици пъти.
88 E30 318i, 95 E36 318i, 97 E39 525tds, 02 E53 3.0d, 06 E83 3.0d, 08 W204; 12 W212

ентусиаст
Аватар
Кара: дърто Е30
Мечтае да кара: моята си,ама с неограничен бюджет

Мнение от SPEED_GABROVO » 14 Дек 2014, 22:32

Най-чисто си е да си я прехвърлиш в нотариус и после в КАТ талоните на твое име,че после като я продаваш и като отидете да я прехвърляте,може нотариуса да се заяде,че не са на твое име талоните.
BMW не е просто марка автомобили,а начин на живот.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bokrael » 03 Яну 2015, 10:18

SPEED_GABROVO написа:Най-чисто си е да си я прехвърлиш в нотариус и после в КАТ талоните на твое име,че после като я продаваш и като отидете да я прехвърляте,може нотариуса да се заяде,че не са на твое име талоните.

OK e нужно ли е в общината да се вписа в такъв случай, особено сега след като казаха че 2015-та няма да има нужда да се ходи в общината. На мен нотариуса ми каза да отида да я впиша. Не знам по новините да не са имали в предвид само новия внос, тъй като колата която взех е с БГ номера? :dunno:

Назад към Извън Темата