Автомивка

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: e46 320d
Мечтае да кара: e30

Автомивка

Мнение от Javorov1103 » 17 Дек 2014, 10:35

Здравейте, колеги. Търся из нета информация за една моя бизнес идея, но е доста разхвърляно. Пиша тук с молба за малка консултация.
Поради ред причини с кофти шефове и т.н. винаги съм имал идеята да имам нещо мое. Както и да е, завърших, поработих, спестих някой лев. Сега следва да задействам една от многото идеи в главата ми.
Имам имот, който е с добро разположение и с разрешение за строеж на търговски обект.
Въпроса ми е следния, заради ограничени финанси не мисля да правя масивен строеж, а преместваем, а именно клетки за автомивка от типа метална конструкция.
Клетките ще са 3 с размери 5х6 метра.
Колко според Вас би струвало такава конструкция, като калкулираме всичко необходимо, бетонна основа, камъчки около нея, самата констукция, ВиК
По нататък ще смятам колко ще струва и прокарването на ток.
Ако има някой колега във форума с строителна професия и смята че е компетентен, моля да даде съвет.
Отделно според Вас такъв проект може ли да мине в бъдеще по някоя европейска програма, за пример ОП "Човешки ресурси" ново работно място.

Разбира се ако всичко се осъществи ще има специални отстъпки за БМВ колегите ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Автомивка

Мнение от Don_Diego » 17 Дек 2014, 11:44

При строеж разходите за "грубия" строеж ще са ти най-малки. Има безброй много изисквания за този бизнес: собствен водоизточник, редица филтри ПРЕДИ да се включиш в канализацията (водата трябва да е пречистена до определено ниво от тежки замърсители. Тези филтри май стартираха от около 20к лева за нисък дебит вода за филтриране (май една клетка ориентировъчно, за 3клетки си го сметни сам)). После самото оборудване (ако искаш качествено разбира се) е безбожно скъпо. Накратко трябва да си приготвил доста солидни финанси (които да са доказуеми, че ако вземеш хляба на някой, хората от НАП ще цъфнат до дни :mhihi: ), нерви и най-вече ентусиазъм. Живот и здраве като я построиш обаче започва мъката с персонала :banghead:

Най-добре се обърни към някой проектант да седне и да направи една груба сметка за всичко и след това прецени дали си струва. Успех
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 17 Дек 2014, 12:45

Направо заеби... Те са мивка до мивка. Имам познати дето зимаха една мивка под наем да я гледат. Мъчиха я около година и се назад бяха. Предстаам си да хвърлиш едни 2-3 хиляди за разрешителни и проект и накрая да се чудиш какво да разпродадеш. Ако имаш умения, по добре спретни сервиз + гуми и бар/кафе, хем сам да си го въртиш.... Там са по-малко изискванията. Принципно можеш да си направиш кладенец и да черпиш вода от там, ама не на фирмата а на частното лице, като собственик на имота. И после да го ползваш...
Иначе клетките според мен под 35-40 хиляди лева няма как освен ако не са от скеле некви и без стени. Ама то трябва да имаш и утайник, мазниноуловител и още ред такива. Архитекта щи каже... но имаш узаконяване, кадастър, трудова медицина, ала бала... Ще се изненадаш колко много неща се изискват към този момент за да си изряден отвсякъде.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

Потребител
Аватар

Мнение от Javorov1103 » 17 Дек 2014, 13:52

Колеги благодаря за отговорите, проучванията продължават!
Относно тези филтри за по 20 000 лева, мисля че може да се сключи договор с фирма, която да чисти шахтата на автомивката, но това предстои да се потвърди.
А относно водата, трябва да се има собствен водо-изтоник или се използва промишлена вода.

А относно че има мивка до мивка, то какво ли няма вече , пазарите навсякъде за препълнени, все пак сме в 21 век. Затова сега борбата не е за пазарна ниша, а качество и допълнителни услуги. В крайна сметка - конкуренция, няма как. Едни излизат други влизат, трети пък изобщо не успяват да влязат :D
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20

Мнение от intention » 17 Дек 2014, 14:23

Хора защо храните човека.
Той пита едно, вие го отказвате от всичко.

Аз съм на мнение, че след като няма да плащаш наем а мястото си е твое си с едни гърди напред.

Съветвам те да разгледаш нещо подобно на това:
http://olx.bg/prodava-se-sglobyaema-kon ... -i63628990

Дори да нямаш намерение да я купуваш огледай я на място, ще ти дойдат идеи за друг вариант.

Давам ти и някои неща да помислиш над тях:
дренаж и отводняване, подход от към улицата/улиците, преместваем обект и за кафене към автомивката, Реклама( като тук нещата са в две посоки: Реклама на твоя обект и реклама във твоя обект. Има предостатъчно възможности да изкарваш пари/ да спестяваш раззходи от местата за реклама които можеш да направиш в самата автомивка)
Успех с нещата кой с каквото може и иска - нека помагаме. :yes:
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 17 Дек 2014, 14:51

Не го плашете момчето, не е толкова страшно. Щом си имаш собствено място, а и е с добра локация, действай. При тези условия рискът е много малък. Със строителните дейности съм много зле, но с последващата бумащина, ако имаш въпроси питай смело. Регистрирал съм поне 5 автомивки до сега и съм станал експерт :mhihi:

Ето ти малко насоки:
01. Регистрация на търговец- правиш едно ЕООД и си готов. за 2/3 дни става работата;

02. Документ за право на собственост или договор за наем- казваш, че имаш, значи не е проблем.

03. Проектиране и строителство на автомивка

04. Одобряване на технически и работни проекти- 10 дни попринцип ги мотат.

05. Разрешение за водоползване

06. Разрешение на РЗИ

07. Договор с Електроснабдяване

08. Договор с Топлофикация

09. Договор с ВиК

10. Разрешение по ЗУО

11. Въвеждане в експлоатация

12. Разрешение на Главна дирекция „Противопожарна безопасност”

13. Разрешение за специално ползване на пътищата

14. Регистрация на обект с обществено предназначение

15. Регистрация на ФУ

16. Регистрация на работно време на стационарен търговски обект

П.С. Не ги гледай, че са толкова много и звучат страшно, не е голям проблем, а и не отнема кой знае колко време.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 17 Дек 2014, 15:07

Никой никого не храни, но не виждам цифрите колеги... Таа ограда за 12000 лева дали има проект?! Той може и 4 тенти от практикера за по 40 лева да опъне принципно, ама май не се цели там...
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 17 Дек 2014, 15:11

Моето мнение е подобно на колегата...хм..@Кретен.
Имаш място-чудесно, започни с някакъв сервиз за гуми и после си направи мивка, даже може да видиш как стоят нещата с тези, дето извършват "сухо" измиване на колата.
Ако това е интересно, влагаш само пари в хубава постройка, интересен дизайн и лепиш една огромна табелка "ЕКО МИВКА ЗА АВТОМОБИЛИ"
Правиш си сайт и всичко да се завърти около еко мивката и си готов.
После остава да почерпиш :)

Потребител
Аватар

Мнение от Javorov1103 » 17 Дек 2014, 16:05

:bowdown: :bowdown: Едно голямо благодаря, на всички.
Да видим какво ще бъде с водоснабдяването. Собствен източник ли (ем ако няма вода от долу) или промишлена вода (дали е позволено)
Пречистването на водата (станция ли или с договор с пречиствателна фирма).

Пуста му и държавица :D
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 17 Дек 2014, 18:58

Собствен водоизточник. Едни познати биха сонда 33м. Иначе и аз ще следя темата. Предполагам, че ще я правиш на самообслужване като петминутките. Тука ей тия: http://www.car-wash.bg/index.php/easy-wash-i-eco-self-service-car-wash предлагат оборудване. Ако някой знае цени да казва.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 17 Дек 2014, 23:06

Колега, ако искаш професионално оборудване с Джетове и машинки с жетони както са всичките мивки за самообслужване, направо се откажи. Цената на един Джет е около 14000 лв. Това е за едната клетка.. Ако искаш фирма да ти направи конструкцията, самата конструкция е още толкова. След това се вързваш с договор към тази фирма и се започва,смяна на филтъри под 100 лв.няма и прифилактика на антифрос системата-това е система за замръзване. След това към всеки Джет трябва да имаш и бойлер за мека вода,защото иначе ще прецакаш системата. И не на последно място самата поддръжка... Трябва да има някой който да ги наглежда тези машинки,няма да ти казвам на какво ли не съм се нагледал.. Като се започне със сухо търкане и се стигне до там че се взимаха отливки на монетниците-там където се пускат монетите. При слаб контрол вместо монети в един прекрасен момент в монетниците започват да се пъхат всякакви железа. Първо прецакваш монетника,който не е никак ефтин,след това ти започваш да дърпаш яко назад и трето имало е случай дето самият маркуч,който е за високото налягане на пистолета...Ами къса се ужасно бързо особено ако започне да се стърже по асфалта... Покупката му е около 150 лв. Отделно и самите четки,с които търкат препарата върху автомобила ще има и такива който ще си търкат на сухо само и само да спестят някой лев. Въобще българина е много изобретателен на тема да мине по- тънко макар и да загуби повече време.... И ако още не съм те отказал, имай в предвид, че ще плащаш промошлен ток и вода. Хванат ли те,че е от водопровода, глобата е огромна. Другото, което е трябва да имаш пречистватели и едва тогава да се излива водата в канализацията. Иначе по сегашните норми от Европейският съюз, обект като твоя, където се работи с химия и препарати трябва да си сертифициран.. А това е адски скъпо. По- добрият вариант е да си купиш Готова мивка,ако някой е закъсал и да започнеш ти да разработваш отколкото да се захващаш наново. КАТО ВРЕМЕ ЗА ДОКУМЕНТИТЕ -6 МЕСЕЦА, КАТО ВРЕМЕ ЗА ПОСТРОЯВАНЕ НА ВСИЧКО-1 ГОДИНА, И в крайна сметка ще се окаже,че оборудването ти е най- малкият проблем. В момента фирмите,които се занимават с оборудване за автомивки са няколко в България. Ако искаш повече информация пиши на лично ще ти дам информация за всяка и дори ще получиш персонална оферта с цените и оборудването. Тук няма да споменавам имена за да не правим реклама. И аз преди 5-6 години го играх този филм с автомивките...Хем имах стаж преди това във фирма за поддръжка на автомивки..Обикаляхме цяла България по големите вериги на ОМВ, Еко, петрол. Поддържахме всичките професионални автомивки. Нагледахме се на какво ли не... В края на краищата като махнеш разходи ти остават колкото да не умреш от глад, а хамалогията е голяма. Бяха ми изгнили обувките от препаратите, а ръцете ми бяха станали грапави, а се водих Управител... Така, че мой съвет започни с нещо друго... Много по- лесно е да си заградиш мястото и да си направиш автосалон,морга... Автомобили винаги се карат,части за автомобили втора употреба винаги ще се търсят....Докарваш няколко автомобилчета, след това започваш да слухтиш за катастрофи и за бракувани автомобилчета,започваш да изкупуваш катастрофирали, бракувани, взимаш си едно камионче за пътна помощ и хващаш си още един човек,който да го кара и да е 24 часа на разположение....Като естествено има подходящата квалификация и си ти.. Понякога си нямаш представа от един куп ръждясала ламарина колко пари се изкарват....
Все пак, колега терена си е твой и ти си решаваш с какво да се захванеш. Каквото и да е ти пожелавам Успех!
Последна промяна Vasko на 17 Дек 2014, 23:25, променена общо 1 път
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 17 Дек 2014, 23:21

Това наистина ли на една клетка машинката е 14000лв???? Стига бе има в Хасково една с 12 клетки, тук в София никнат като гъби петминутките и всякакви други, не ми се вярва ако е толкова скъпо да има такъв бум на тези автомивки. И между другото колко долу горе вода като количество отива за един жетон на изплакване примерно?
Давай тук направо с цените за оборудването, то ще е интересно за хората. :yes:
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 17 Дек 2014, 23:27

то сигурно тея 14 000лв са пакет към SCI ли как беше.. :mhihi:

сори за :OT: ама не се сдържах :lol:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 18 Дек 2014, 1:24

E34 написа:Това наистина ли на една клетка машинката е 14000лв???? Стига бе има в Хасково една с 12 клетки, тук в София никнат като гъби петминутките и всякакви други, не ми се вярва ако е толкова скъпо да има такъв бум на тези автомивки. И между другото колко долу горе вода като количество отива за един жетон на изплакване примерно?
Давай тук направо с цените за оборудването, то ще е интересно за хората. :yes:

Така, колега искаш да знаеш точно колко струва твоето жетонче ли, твоя един лев който ти даваш за да си измиеш автомобила коло струва на собственика на автомивката ли?
Ами..,добре..И все пак искам да уточня, че собственика на автомивката има и други разходи,а не са само тези за вода и препарати...
По принцип когато се пуска дадена Автомивка, фирмата наета за поддръжка ти смята разходи и себестойност.
Грубо всичко изглежда така. За измиването на един автомобил отива 0,200 кубика вода и 6 стотинки препарат...
По принцип смятането се прави като се взима период от една седмица, в която е имало поне два дъждовни дни,като така се избягва грешката и се получават по- точни стойности.
Ако мивката е ръчна,т.е има и персонал се прибавят +20%към полученото число.
В крайна сметка едно измиване излиза с шампоан и изплакване при автомивка с персонал като се прибавят и другите разходи и се разхвърли на броя измити автомобили излиза около 2 лв., при тези за самообслужване ви е.. 0,50лв....
Най- икономично е за големи четкови машини, автоматични,но там за всяка машина е строго индивидуално като зависи от местоположение на мивката и брой преминали автомобили за едноседмичен период....Зависи също и от вида автоматична четкова машина,защото има с две,четири и шест четки,като последната може да изкара 10-12 автомобила за един час....
Хайде сега да не се юрнете всички да правите автомивки :)))
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 18 Дек 2014, 9:48

Абе я направо дайте на sineok_pi4 по 4000лв на ръка да станете SCI бизнес партньори и да сте вие. Така се става милионер, манете ги тея мивки :mhihi:
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата