Национализация на парите за пенсии!
Модератор: Общи модератори
- sandini
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2004 530i, 6MT
- Мечтае да кара: all M cars
Re: Национализация на парите за пенсии!
Събрали се група недоразбрали и недочули да обсъждат нещо, което не разбират, за да оправят света! Това което се случва в момента е нещо, което не би трябвало да притеснява никой мислещ и разумен човек. Единственото което прави тези промени в проблем е огромния шум който се вдигна в медиите, точно от хора, които не са много запознати какво ще се случи, но са убедени за себе си, че е грешно и е кражба. Слави Трифонов е типичен пример за това!
Идеята е:
– до сега си си внасял допълнителното задължително осигуряване - не правиш нищо - продължаваш си както и до сега. Ако искаш да се прехвърлиш в НОИ - правиш го и като дойде време получаваш пенсия на солидарен принцип от ресурса на НОИ.
– започваш за пръв път да се осигуряваш след 1.1.15 - Избираш къде да се осигуряваш. Ако не избереш се осигуряваш в НОИ.
Средствата не могат да се прехвърлят многократно, просто защото, ако в универсалния пенсионен фонд знаеш точно колко пари имаш в момента, то в НОИ нямаш определена сума пари, а пенсията ти ще се изчисли в бъдеще според тогавашната обстановка.
Осигуряването и в едното, и в другото място има предимства и недостатъци. Въпрос на личен избор. Само за хора, които скоро предстои да се пенсионират може реално да се предвиди къде ще е по-добре и къде по-зле. За повечето хора, които предстои да се пенсионираме след 10 - 20 - 30 години, просто няма как да знаем, кой начин на осигуряване ще ни даде по-добър резултат. Недейте да се връзвате на приказките на някакви хорица, които само приказват, за да се покажат по телевизора, без да имат някакви конкретни знания по темата
Идеята е:
– до сега си си внасял допълнителното задължително осигуряване - не правиш нищо - продължаваш си както и до сега. Ако искаш да се прехвърлиш в НОИ - правиш го и като дойде време получаваш пенсия на солидарен принцип от ресурса на НОИ.
– започваш за пръв път да се осигуряваш след 1.1.15 - Избираш къде да се осигуряваш. Ако не избереш се осигуряваш в НОИ.
Средствата не могат да се прехвърлят многократно, просто защото, ако в универсалния пенсионен фонд знаеш точно колко пари имаш в момента, то в НОИ нямаш определена сума пари, а пенсията ти ще се изчисли в бъдеще според тогавашната обстановка.
Осигуряването и в едното, и в другото място има предимства и недостатъци. Въпрос на личен избор. Само за хора, които скоро предстои да се пенсионират може реално да се предвиди къде ще е по-добре и къде по-зле. За повечето хора, които предстои да се пенсионираме след 10 - 20 - 30 години, просто няма как да знаем, кой начин на осигуряване ще ни даде по-добър резултат. Недейте да се връзвате на приказките на някакви хорица, които само приказват, за да се покажат по телевизора, без да имат някакви конкретни знания по темата
Продавам:
18" Джанти за Е46 и Е85 - viewtopic.php?f=132&t=293507
18" Джанти за Е46 и Е85 - viewtopic.php?f=132&t=293507
- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: S63TUB44
Тогава всичко като е чисто като сълза,защо се превърна в сериозен раздор и в самото правителство и за партньорите на управляващите от ГЕРБ???
Явно все пак от някъде прозира поредната далавера и някои не са съгласни с подялбата на пайовете от нея.
Явно все пак от някъде прозира поредната далавера и някои не са съгласни с подялбата на пайовете от нея.
- datchko
- ентусиаст
-
- Кара: e61 535d LCI
- Мечтае да кара: F90
ЕК ни отпуска 4 млрд. лв. по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".
Не знам как при други управляващи спират и замразяват опративните програми, както и субсидии, а при управление на сегашните управляващи, пускат всевъзможни програми.
Сигурно пак ще храните, но това е реалността и не е нужно да си икономист или нещо такова, за да разбереш, че се върши работа.
С тези 4 млрд. лева ще се правят ам. Хемус, Струма, както и тунел под Шипка. И с още 1 милиард ще разширяват още метрото
Така че не всичко е толкова лощо, както го изкарвате.
Не знам как при други управляващи спират и замразяват опративните програми, както и субсидии, а при управление на сегашните управляващи, пускат всевъзможни програми.
Сигурно пак ще храните, но това е реалността и не е нужно да си икономист или нещо такова, за да разбереш, че се върши работа.
С тези 4 млрд. лева ще се правят ам. Хемус, Струма, както и тунел под Шипка. И с още 1 милиард ще разширяват още метрото

Така че не всичко е толкова лощо, както го изкарвате.
- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
Лошо ,какво лошо има да ти дават едни пари,че да го изкараме лошо.
Виж,че Евросъюза спира едни пари при управлението на едни и пуска едни пари при избрани за управление други,това вече няма как да не е лошо.
И някак си лицемерни ми идват с тези смешни 2 милиарда които пак ще им се върнат при тях,като само на Гърция мисля опростиха над 50 милиарда дългове.
Но щом Евросъюза така каза.......
Виж,че Евросъюза спира едни пари при управлението на едни и пуска едни пари при избрани за управление други,това вече няма как да не е лошо.
И някак си лицемерни ми идват с тези смешни 2 милиарда които пак ще им се върнат при тях,като само на Гърция мисля опростиха над 50 милиарда дългове.
Но щом Евросъюза така каза.......
- stefan8898
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: samolet
- Мечтае да кара: F10 M5
Много интересни хора сте, ще Ви открадне Боко парите и ще си ги носи в Банкя в чували с НСО, ако искат да Ви ги откраднат, никой не може да Ви спаси, като с банката, добре, че покриха там по 200 000. Живейте си живота и каквото ни е писано.
sandini написа:Осигуряването и в едното, и в другото място има предимства и недостатъци. Въпрос на личен избор. Само за хора, които скоро предстои да се пенсионират може реално да се предвиди къде ще е по-добре и къде по-зле. За повечето хора, които предстои да се пенсионираме след 10 - 20 - 30 години, просто няма как да знаем, кой начин на осигуряване ще ни даде по-добър резултат. Недейте да се връзвате на приказките на някакви хорица, които само приказват, за да се покажат по телевизора, без да имат някакви конкретни знания по темата
Това е проблема, някой може да каже какво ще бъде след 30 години. Аз също не знам, за това искам да имам възможност за избор - ако са оплескали нещата с фондовете за пенсии също както сега бих искал по някое време да се върна в частен фонд, ако са наред /нали за това управляват/ ще им дам мизерната си вноска. Но те още от сега по подразбиране казват, че няма да има връщане назад т.е. и да оплескат нещата никой от тях не носи отговорност и това ще е за наша сметка.
Просто не е честно
Според мен ГЕРБ действат на базата на чист популизъм - не увеличават възрастта за пенсиите, за което скачат всякакви организации и синдикати /АБВ и те нали уж са леви/ и т.н. а тихомълком ще измъкнат частните фондове, без голямо социално напрежение. Синдикатите си траят, всичко е наред. Обаче напрежението вече е на лице и ще трябва да търсят други варианти.
п.с. гласувал съм за герб, като най-малкото зло
Поне като постваме някакви снимки, да бяхме прочели целия документ, а не само подчертаното от facebook групата...
Ясно е посочено в документа, приложен по-горе:
Тоест, това би засегнало единствено току що излизащите на пазара на труда хора. Тези от нас, които вече работят и се осигуряват в универсален фонд не е нужно да правят нищо и никой няма да дойде да ни открадне парите за пенсия... поне не и по този начин
А заплесите, които пропуснат да посочат конкретен универсален фонд, и то забележете - в рамките на една година след възникване на основание за осигуряване, си е за тях. То и в момента ако в едномесечен срок не посочиш фонд, се разпределяш автоматично. Единствената разлика сега е, че се разпределяш в НОИ.
А цялата истерия я създадоха медиите.
Ясно е посочено в документа, приложен по-горе:
При първоначално възникване на основание за осигуряване след 31 Декември 2014г. лицата, родени след 31 Декември 1959г. в едногодишен срок от възникване на основанието за осигуряване могат еднократно да изберат да се осигуряват в универсален пенсионен фонд.
Тоест, това би засегнало единствено току що излизащите на пазара на труда хора. Тези от нас, които вече работят и се осигуряват в универсален фонд не е нужно да правят нищо и никой няма да дойде да ни открадне парите за пенсия... поне не и по този начин

А заплесите, които пропуснат да посочат конкретен универсален фонд, и то забележете - в рамките на една година след възникване на основание за осигуряване, си е за тях. То и в момента ако в едномесечен срок не посочиш фонд, се разпределяш автоматично. Единствената разлика сега е, че се разпределяш в НОИ.
А цялата истерия я създадоха медиите.
Няма драма за гражданите. Никой не ви кара нищо на сила. Важно е да направите сметка какво излиза на края и кое е по изгодно за вас на база сумите върху, които се осигурявате.
Играта е, на кой в касичката ще влезнат парите в държавата или частен фонд. Държавата си е права, защо да дава тези пари на частен фонд, който да разполага с тях, а не тя.
Нещата са прости, тези които внасят по големи осигуровки имат сметка да са в частен фонд, а тези с по малки да са в НОИ.
В частния фонд трупате сума, която после ще получавате под формата на пенсионна рента в рамките на натрупаната сума във времето.
В НОИ ще получавате пенсия, но пожизнено според сумите върху, които сте се осигурявали.
Единствен минус е, че ако сте в частен фонд и в един момент решите да се прехвърлите към НОИ, връщане назад няма.
Играта е, на кой в касичката ще влезнат парите в държавата или частен фонд. Държавата си е права, защо да дава тези пари на частен фонд, който да разполага с тях, а не тя.
Нещата са прости, тези които внасят по големи осигуровки имат сметка да са в частен фонд, а тези с по малки да са в НОИ.
В частния фонд трупате сума, която после ще получавате под формата на пенсионна рента в рамките на натрупаната сума във времето.
В НОИ ще получавате пенсия, но пожизнено според сумите върху, които сте се осигурявали.
Единствен минус е, че ако сте в частен фонд и в един момент решите да се прехвърлите към НОИ, връщане назад няма.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Club BMW написа:
Що се отнася до това, казаха че и него ще поправят така, че хората да могат да си върнат парите в частен фонд, ако искат!
Надявам се другите колеги да прочетат внимателно поста ти, както и този на колегата най-горе!

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
Club BMW написа: Държавата си е права, защо да дава тези пари на частен фонд, който да разполага с тях, а не тя.
.
Ей така разсъждават всички управляващи. Защо някой друг да се разполага с тези пари, като те са на държавата. Само, че това не са данъци, а осигуровки. И не са на държавата. Но за тях няма значение, важното е да се запуши някоя друга дупка докато са на власт пък после да става каквото ще.
Колкото до връщането от НОИ към частен фонд - явно започват да замазват положението.
- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
Защо не направят да избираме сами дали искаме да се осигуряваме пенсионно, да вмъкнат и това, който откаже направи ли възрастта за пенсиониране няма да взима пенсия.
Аз ще съм първият който ще се откажа. И си правя сметка, ако заделям тези които сега ми одържат и примерно на 60 ще съм много богат пенсионер.
Аз ще съм първият който ще се откажа. И си правя сметка, ако заделям тези които сега ми одържат и примерно на 60 ще съм много богат пенсионер.
- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
А държавата какво направи на Прокопиев след като лъсна че е източвал ''Доверие'' и ''Алианц''????
А,забравих,най-вероятно точно тя му е гарантирала спокойствието да го прави,но човек трябва да има и мярка.
На всички им е ясно че ако се постави въпроса за желателно или не взимане на данъци за социални осигуровки или здравни такива масово всички ще се отрекат от тях.Аз на такава държава ние и давам и две години живот.
И да не звучи песимистично но тепърва ще се увеличават доста данъци в България.Просто няма откъде да идват пари .
И още нещо-държавата емитира ценни книжа при случая с КТБ,а едни от основните им купувачи са именно пенсионните фондове.За мен нещата са навързани и то доста.Аферата КТБ ще повлече много след себе си.
А,забравих,най-вероятно точно тя му е гарантирала спокойствието да го прави,но човек трябва да има и мярка.
На всички им е ясно че ако се постави въпроса за желателно или не взимане на данъци за социални осигуровки или здравни такива масово всички ще се отрекат от тях.Аз на такава държава ние и давам и две години живот.
И да не звучи песимистично но тепърва ще се увеличават доста данъци в България.Просто няма откъде да идват пари .
И още нещо-държавата емитира ценни книжа при случая с КТБ,а едни от основните им купувачи са именно пенсионните фондове.За мен нещата са навързани и то доста.Аферата КТБ ще повлече много след себе си.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Club BMW написа: Държавата си е права, защо да дава тези пари на частен фонд, който да разполага с тях, а не тя.
.
Това са твоите пари... не парите на държавата...
п.с.
такова нещо като държавни пари НЯМА... дядо Коледа и той не съществува междо другото

jorsenbmw написа:На всички им е ясно че ако се постави въпроса за желателно или не взимане на данъци за социални осигуровки или здравни такива масово всички ще се отрекат от тях.Аз на такава държава ние и давам и две години живот.
Не е това начина. Без солидарна система няма начин това е ясно. Но на държавата трябва да се дават пари само за солидарната част... Не цялата функция да се поеме от дръжавата... или може би не смяташ, че си достатъчно разумен за да можеш сам да прецениш как си харчиш парите и държавата трябва да ти казва как или още по-лошо да ги харчи вместо теб?
sandini написа:Средствата не могат да се прехвърлят многократно, просто защото, ако в универсалния пенсионен фонд знаеш точно колко пари имаш в момента, то в НОИ нямаш определена сума пари, а пенсията ти ще се изчисли в бъдеще според тогавашната обстановка.
Не може, защото просто парите ти ще бъдат похарчени за някой друг и няма да ги има... това целта на занаятието. Така задължаваш следващото поколение да плаща за предното, не за бъдещото си пенсиониране и така отнемаш бъдещите печалби върху тези пари... т.е. така ограбваш и двете поколения. Проблема не сме го създали ние в България... това е класическия проблем на този вид пенсионно осигуряване.
И тука изобщо не засягаме икономическия ефект от тази идея... фондовете инвестират в някакви български финансови инструменти до колкото знам и за да извадят парите от там ще трябва да ги продадат... като знам кви са смешни оборотите на бъгларската борса, това ще я срине. Най-малкото там са пенсиите на всички други.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- b.bonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Astra j 1.4 t
Аз пък си мисля, че най-вероятно и тия частни пенсионни фондове са източени/има хиляди такива случаи в сащ/ и за да не лъсне в момента работата се опитват да направят такава рокада, като уж ги прехвърлят на държавата, която и без това е натоварена да изплаща пенсии, един вид да се заметат следите...
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Добре е да се мисли, само че в САЩ такива пенсионни фондове няма. Там нещата са организирани по различен начин. И като забавен факт мога да ти спомена, че и там го имат нашия проблем със сегашното поколение плаща на предното, но в по-малка степен. Само, че отнесен към броя на населението там... проблема е колосален.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes