Закупуване на ДВГ. Въпрос за договор за покупко-продажба.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Закупуване на ДВГ. Въпрос за договор за покупко-продажба.

Мнение от ogata » 03 Яну 2015, 21:42

Скоро ще купувам един двигател.
До сега са ми прехвърляли общо 3 двигателя:
Първите бяха от първи собственик, през нотариус.
Другите два бяха от първи собственик, но на бланков договор.

Сега въпросите са ми няколко:

1. Необходимо ли е наистина да заверяваме нотариално договора за покупко-продажба, или просто може да си е бланков, подписан двустранно на място, с описани данни от талона и приложено копие на документите ?

2. В сегашният случай продавача има ГЕНЕРАЛНО пълномощно от собственика, в което яспо е описано, че може да бракува или продава колата за каквато сума прецени и т.н . Това променя ли условията и трябва ли да минем през нотариус или просто трябва да добавим копие от пълномощното ? Какво трябва да се допълни в бланковият договор ?

:yes:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: Закупуване на ДВГ. Въпрос за договор за покупко-продажба

Мнение от stony1 » 03 Яну 2015, 21:56

В сегашния случай, бягай при нотариус.
Закона позволява сключването на договори между физически лица без да е необходима нотариална заверка, но институциите в БГ не четат законите. На практика някаква лелка дето приема документите в КАТ ще те върне, защото не е наясно с нормативната база. При теб обаче има и друг проблем, продавачът се явява посредник, той не е собственик на вещта, която продава. При това положение със сигурност въпросната лелка дето приема документите ще се втрещи още повече. Как ти звучи това: Иван продава двигателя на Петкан на лицето Драган. Найс а?
Съвет от препатил, търчи при нотариус и не се стискай за 10-15 лв. Може предварително да направите договора и да отидете само за заверка.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

Потребител
Аватар
Кара: e46 320d '02
Мечтае да кара: M5

Мнение от elf_78 » 03 Яну 2015, 23:19

Напълно подкрепям колегата. Не прави икономия от нотариуса, за да си спокоен при пререгистрацията, както и след това като си караш колата с кеф. Само си представи собственика и упълномощения да се изпокарат и да пуснат колата за издирване. Тогава ще заключат твоята и обяснявай, че нямаш сестра.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 03 Яну 2015, 23:56

Благодаря за отговорите :yes:

stony1 написа:Как ти звучи това: Иван продава двигателя на Петкан на лицето Драган. Найс а?

Точно това ме провокира да пусна темата ;)
Не е проблема в 15то лева, а в това, че ДВГ е в населено място, където не знам дали в събота има работещ нотариус.Явно ще трябва да планирам нещо за през седмицата.
ИзображениеИзображение

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 04 Яну 2015, 0:12

ogata написа:Благодаря за отговорите :yes:

stony1 написа:Как ти звучи това: Иван продава двигателя на Петкан на лицето Драган. Найс а?

Не е проблема в 15то лева, а в това, че ДВГ е в населено място, където не знам дали в събота има работещ нотариус.Явно ще трябва да планирам нещо за през седмицата.

Купил 7 коли за части, чиито двигатели съм продал в последствие на купувачи. Всичко е правено с договори без нотариална заверка! Реално ако регистрираш двигателя всичко зависи от МРВто в дадения регион. На едно момче от Русе му искаха нотариално заверен договор и като отидохме при нотариуса той с учуди, че искат нотариална заверка. Тук става въпрос, когато колата е бракувана и снета от отчет в КАТ. Тогава колата и всичко по нея се превръща в резервна част. Дори в нашия кат съм питал преди да продам двигателя от едната кола на човека и те му казаха, че щом колата е бракувана се иска договор, но не е необходима нотариална заверка.
Ако колата не е бракувана БЯГАЙ! Един двигател не може да се води на 2 автомобила! Тоя първо трябва да бракува колата, после да направите договор от името на собственика с неговите данни и копие на големия талон!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 05 Яну 2015, 10:27

LiTtLeRoCk написа:
ogata написа:Благодаря за отговорите :yes:

Купил 7 коли за части, чиито двигатели съм продал в последствие на купувачи. Всичко е правено с договори без нотариална заверка! Реално ако регистрираш двигателя всичко зависи от МРВто в дадения регион. На едно момче от Русе му искаха нотариално заверен договор и като отидохме при нотариуса той с учуди, че искат нотариална заверка. Тук става въпрос, когато колата е бракувана и снета от отчет в КАТ. Тогава колата и всичко по нея се превръща в резервна част. Дори в нашия кат съм питал преди да продам двигателя от едната кола на човека и те му казаха, че щом колата е бракувана се иска договор, но не е необходима нотариална заверка.
Ако колата не е бракувана БЯГАЙ! Един двигател не може да се води на 2 автомобила! Тоя първо трябва да бракува колата, после да направите договор от името на собственика с неговите данни и копие на големия талон!

Ти може и 100 коли да купиш, но след като ги бракуваш, частите вече се водят твоя собственост и не продаваш частите с пълномощно. Да не говорим, че при продажбата двигателят върви с големия талон, в който е посочено, че колата е бракувана и е наличен двигател със съответния номер. Това обаче е доста по-различна ситуация от тази при Огата.
Не е проблем да се купи и двигател от небракувана кола, но в този случай след насаждането му в нови автомобил и регистрирането му, КАТ трябва да уведомят собственика, от който е закупен двигателя, че в определен срок трябва да се яви при тях с документите на автомобила. След това трябва да приберат малкия талон и да регистрират автомобила или като спрян от движение без двигател или като бракуван, като във втория случай ще искат да бъдат върнати номерата на колата. Ако собственика откаже да бракува колата, независимо, че е продал двигателя ще се налага да плаща данък на автомобила.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 05 Яну 2015, 12:38

Въпреки, че се консултирах с 1-2ма човека и те потвърдиха искам да попитам и тук.

Ламбда сондите трябва да вървят в комплект с мотора, нали така? Продавача се опитва да ме убеди, че се продават отделно :mrgreen:
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d Mpack
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: E90 330dA 12.2007 Titan Silber / M SPORT package / Style 193 / Navigation / Recaro / Shadow Line / Xenon / Light package
VD86338

E91 330dA 12.2006 Black sapphire metallic / Navigation / Recaro / PDC / Light package
SOLD

328iА sedan Technoviolett 12.1996 Mpack,LSD 3.15
AU60415
SOLD

318is coupe 10.1998 SOLD

E39 530d 1999 Mpack SOLD

Мнение от Powerslide » 05 Яну 2015, 13:01

Някой ще може ли да обясни как стоят нещата със закупуване на двигател от кола внос от Англия ? :conf:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 05 Яну 2015, 13:33

ogata написа:Въпреки, че се консултирах с 1-2ма човека и те потвърдиха искам да попитам и тук.

Ламбда сондите трябва да вървят в комплект с мотора, нали така? Продавача се опитва да ме убеди, че се продават отделно :mrgreen:

Попитай го така - "Без тях мотора ще работи ли безпроблемно" ;)

Същото е да не ти даде температурните датчици примерно :)

Назад към Извън Темата