Апартамент в зимен роден курорт

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е 61 530d

Апартамент в зимен роден курорт

Мнение от miroleskov » 23 Яну 2015, 10:28

Колеги някой ,който е наясно с имотния пазар да вземе участие до колко разумна е инвестиция в апартамент по зимните ни курорти,който е част от хотел-работещ.Какви са подводните камъни и т.н.,че не съм много наясно с имотите

Sent from my iPhone using Tapatalk
Винаги нощувай под върха,за да можеш да продължиш на горе, на сутринта.

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Re: Апартамент в зимен роден курорт

Мнение от Vanqu1sh » 23 Яну 2015, 10:34

Винаги съм се чудел какъв е смисъла от подобна инвестиция?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 23 Яну 2015, 10:41

Може би има високи общи такси за поддръжка, иначе като инвестиция ще печели само през зимния сезон, ако се дава на хотелски начала. Човек трябва да си направи сметка, може би е по-доходоносно да се купи апартамент в някой град и да носи приходи през цялата година.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 23 Яну 2015, 10:49

Vanqu1sh написа:Винаги съм се чудел какъв е смисъла от подобна инвестиция?

и аз :mhihi:

ще ти кажа един подводен камък
хотела се сговнясва и ти си оставаш с надеждите да ползавш услугите му ...
оставаш с един имот в нищото зависим от някакви други неща - сграда, сезони

Друго - слаб сезон - няма сняг, просто не ходиш на ски/хотел, ама апартамента си е там ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 23 Яну 2015, 11:50

Годишна такса поддръжка имаш.9-12 евро на квадратен метър по площта на апартамента който притежаваш е нормалното за БГ.Това не значи че няма и по-ниски и по-високи такси.
Наемните цени са ти предварително определени от дружеството от което си купил жилището и ще ти го стопанисва докато ти не го ползваш.Тоест ако те имат цени на рецепция 100 евро на ден и онлайн 80 евро ти не може да искаш 150.Но можеш да си намираш сам наематели от друга страна ако ти се занимава.
25-30% от наема който генерира апартамента когато ти не го ползваш ги взима дружеството което го стопанисва докато те няма - нормално .Ако ти си си намирал наемателите,плащаш само такса за почистване и подобните им.
Плащаш данъците.
Плащаш задължително всяка година застраховка.
Оставяш депозитна сума за да оперира с тях дружеството /отделна от таксата за поддръжка общи части начислена по квадратурата на апартамента/.
Далеч по-добре е в оборотен морски курорт да купиш такова жилище.От началото на май до края на септември има туристи.Естествено с различна сила на сезонната заетост според температурите.
Докато зимните курорти са доста по-скъпи за посещаване,лятото може и по един потник и едни джапанки да изкараш,което прави летния сезон много по-достъпен и за средна класа българи и за по-бедните прослойки европейци,което гарантира по-голям човекопоток.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanqu1sh » 23 Яну 2015, 11:57

Един приятел имаше апартамент в Несебър и като тегли чертата излезе че му струва 8 000 лева годишно да го стопанисва. Извинявайте ама с толкова пари ще си изкарам цялото лято по морета :kuku: Не знам и в зимен курорт как се връзва ама нещо хич не ми се вижда удачна подобна инвестиция.
Последна промяна Vanqu1sh на 23 Яну 2015, 12:01, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Яну 2015, 12:01

Много ми е интересно за какво е дал приятеля ти 8000лв???? :mhihi:
Предполагам, че в тези пари не влизат разни леки ремонти, ако го е давал под наем

ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanqu1sh » 23 Яну 2015, 12:02

За поддръжки на басейн, почистване на апартамента, общи части, ток, вода, интернет, кабелна и т.н. Не го даваше под наем. Той апартамента беше брутален и повече от 140 квадрата и затова може би беше толкова скъпо.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 23 Яну 2015, 12:11

За 56 квадрата на морето- 1100 лева годишна такса+560 лева депозит за текущи разходи включая застраховката докато апартамента започне да генерира оборот + 80 лева данък/те си знаят как да направят ниски данъците/.
8 000 лева са много прекалени.
хубавото е ако договора е коректен и фигурира точката,че когато решиш да го продадеш някой ден дружеството от което си го купил са длъжни да ти дадат оферта а ти първо тях да уведомиш за продажба.Разбира се зависи каква ще е от тяхна страна.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanqu1sh » 23 Яну 2015, 12:20

Абе то този апартамент си е изключение защото струваше към половин милион и наистина сигурно е по-евтино по принцип.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nsfw » 23 Яну 2015, 12:27

miroleskov написа:че не съм много наясно с имотите

Първо правило на начинаещия "инвеститор" - не инвестирай в това, що не разбираш/познаваш/знаеш :mhihi:

Sent from my iщайга using keyboard :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от miroleskov » 23 Яну 2015, 12:27

Колега и това ли са всички разходи или това са само твърдите годишно.В тези 25-30% влизат ли текущите или от оставащите 70% трябва да плащам още

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 23 Яну 2015, 12:38

В затворен комплекс в бояна в момента собствениците плащат 80 евро цента/кв.м./месец за поддръжка на общите части на комплекса. А ти ще имаш и мениджмънт отгоре.
Най е важно да знаеш от кого го купуваш, колко кредити има, колко от другите апартаменти са продадени и колко е въведен в експлоатация, тоци и други. Когато един строител или собственик не ги е свършил тези неща докрай, няма кой друг да ги свърши, а ако фалира и изчезне, банката ти става съсед, а ти сам по себе си си некви 10 или дори 5% от всичкото това нещо и реално нямаш никакви възможности. Ако нещо не ти харесва или мислиш, че е скъпо, сам не можеш да го промениш. Обикновенно при изповядване на сделка успоредно с закупуването на имота, подписваш и договор за поддръжка с фирмата която вече поддържа имота.
Без да съм се интересувал, съм на мнение, че такъв вид покупка е изключително рискована. В смисъл - да си мислиш, че ще спечелиш от това, че го притежаваш...
Последна промяна KPETEH на 23 Яну 2015, 12:39, променена общо 1 път
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от miroleskov » 23 Яну 2015, 12:39

Колега аз доста неща не знам ама и на доста неща съм се научил.Няма да се хвърля на нещо ей така..за това питам разпитвам,смятам и така....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от miroleskov » 23 Яну 2015, 12:43

Не смятам и от това да се издържам, или пък да си мисля,че ще стана много богат.Питам какви са условията по принцип и по-скоро да не ми е в тежест...и евентуално ако има някаква възвращаемост

Следваща

Назад към Извън Темата