Малко помощ относно завеждане на щета по ГО.
Модератор: Общи модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- justboy
- Олдскул фен
-
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
Малко помощ относно завеждане на щета по ГО.
Здравейте, случаят е следния, една позната отнема предимството на друга кола на кръстовище, в следствие, на което се стига до ПТП, което тя е причинила и е виновна. Викат КАТ, КАТ пристига, установява ПТП-то, пише протокол за ПТП без да пише акт на момичето.
Протокола за ПТП мисля, че е стандартния двустранен, който всички сме виждали. На следващия ден отиват при нейния застраховател по ГО, само че тя отива с нейната кола, но колата на пострадалия в следствие ПТП-то не пали и неможе на собствен ход да отиде до офиса на застрахователя за да се направи оглед на двете коли и да се опишат щетите. Колата на пострадалия е Пежо 307 (имат някакъв механизъм при сблъсък прекъсва притока на бензин към двигателя и още някакви неща, най-вероятно за това не пали, но още не е установено). Поради това, че Пежото "не е в движение" и заради уж "големите щети" по пежото, които още не са установени, защото не е направен оглед, от застрахователя казват на моята позната, че трябвало да донесе акта, който са и написали, тя обяснила, че няма такъв, отговорили и да отиде да намери катаджията от вечерта констатирал птп-то да и напише акт и да дойде с акта, да, но катаджията сега е в отпуск, от застрахователната казват, че няма да изплатят нищо на човека с пежото, казали му да си търси парите по съдебен път от момичето.
Аз почетох където, каквото намерих, никъде не видях такава глупост, аз също имам опит с двустранни протоколи, все ме чукват, не е имало нужда от такива неща. С какво основание отказват да направят дори оглед на колата? Ако случайно има законово основание, какво е то, защото аз нищо не намерих. Сега тоя с пежото я заплашва да я съди ако тя не му плати щетите, тя се е шашнала нещо. Аз съм казал никакви пари да не дава, най-много ако се наложи накрая консултация с адвокат ще направи...
Благодаря ви предварително.
Протокола за ПТП мисля, че е стандартния двустранен, който всички сме виждали. На следващия ден отиват при нейния застраховател по ГО, само че тя отива с нейната кола, но колата на пострадалия в следствие ПТП-то не пали и неможе на собствен ход да отиде до офиса на застрахователя за да се направи оглед на двете коли и да се опишат щетите. Колата на пострадалия е Пежо 307 (имат някакъв механизъм при сблъсък прекъсва притока на бензин към двигателя и още някакви неща, най-вероятно за това не пали, но още не е установено). Поради това, че Пежото "не е в движение" и заради уж "големите щети" по пежото, които още не са установени, защото не е направен оглед, от застрахователя казват на моята позната, че трябвало да донесе акта, който са и написали, тя обяснила, че няма такъв, отговорили и да отиде да намери катаджията от вечерта констатирал птп-то да и напише акт и да дойде с акта, да, но катаджията сега е в отпуск, от застрахователната казват, че няма да изплатят нищо на човека с пежото, казали му да си търси парите по съдебен път от момичето.
Аз почетох където, каквото намерих, никъде не видях такава глупост, аз също имам опит с двустранни протоколи, все ме чукват, не е имало нужда от такива неща. С какво основание отказват да направят дори оглед на колата? Ако случайно има законово основание, какво е то, защото аз нищо не намерих. Сега тоя с пежото я заплашва да я съди ако тя не му плати щетите, тя се е шашнала нещо. Аз съм казал никакви пари да не дава, най-много ако се наложи накрая консултация с адвокат ще направи...

E34, E38
- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
Re: Малко помощ относно завеждане на щета по ГО.
Може би тук е отогворът защо се дърпат
УКАЗАНИЕ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ДВУСТРАННИЯ
КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ПТП
1. Този двустранен констативен протокол е в два екземпляра и се попълва при ПТП, ко-
гато са налице следните условия:
* няма пострадали лица;
* в ПТП участват само две превозни средства;
* няма увредено друго имущество, освен двете превозни средства;
* между двамата участници има съгласие относно обстоятелствата и вината, свърза-
ни с ПТП;
* и двете участващи превозни средства са в състояние да се движат на собствен ход
след произшествието;
* и двамата водачи не са употребили алкохол или упойващи вещества;
УКАЗАНИЕ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ДВУСТРАННИЯ
КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ПТП
1. Този двустранен констативен протокол е в два екземпляра и се попълва при ПТП, ко-
гато са налице следните условия:
* няма пострадали лица;
* в ПТП участват само две превозни средства;
* няма увредено друго имущество, освен двете превозни средства;
* между двамата участници има съгласие относно обстоятелствата и вината, свърза-
ни с ПТП;
* и двете участващи превозни средства са в състояние да се движат на собствен ход
след произшествието;
* и двамата водачи не са употребили алкохол или упойващи вещества;
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
За сефте чувам КАТ да дойде на ПТП и да не състави акт на виновния водач
Застрахователя е в правото си да откаже изплащане на щета щом на виновния водач няма наложена санкция. Вероятния сценарии е да изплатят щетите на пострадалото Пежо (ако има каско) и след това да заведат дело срещу момичето за да им възстанови изплатената сума по това ПТП. Ако имаше съставен акт, щетата се поема ГО на момичето (човека си завежда щетата в ЗК при която има каско, тя после си завежда регрес към ЗК на виновния водач и си получава парите, често пъти изплащат повече пари при такъв сценарии, че да са им доволни клиентите
)

Застрахователя е в правото си да откаже изплащане на щета щом на виновния водач няма наложена санкция. Вероятния сценарии е да изплатят щетите на пострадалото Пежо (ако има каско) и след това да заведат дело срещу момичето за да им възстанови изплатената сума по това ПТП. Ако имаше съставен акт, щетата се поема ГО на момичето (човека си завежда щетата в ЗК при която има каско, тя после си завежда регрес към ЗК на виновния водач и си получава парите, често пъти изплащат повече пари при такъв сценарии, че да са им доволни клиентите

- justboy
- Олдскул фен
-
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
Eми на мен са ми отнемали предимство във Варна, блъскайки ме, тоя отказва да пишем протокол, защото не бил виновен (а не спря на знак СТОП) извикахме КАТ, духахме на дрегери, полицая ме попита мен, като потърпевш дали те да напишат протокол и да му напишат акт на виновния, или двамата да си направим двустранен протокол, като виновния признава вината си. Избрах втория вариант, за да постъпя колегиално към другия шофьор, направихме двустранен, заверихме го при дежурен в КАТ Варна, оглед на двете коли, изплащане на щети и така.
В случаят, за който става въпрос се развиват по сходен начин нещата, само че тя отначало още си признава вината, но все пак потърпевшия вика КАТ, те идват, карат ги да духат на дрегер, и двамата не са употребили алкохол, полицаят им дава същите два варианта, които ми бяха дадени и на мен, те избират двустранен протокол и така, само че сега отказват дори оглед на колата, първо с оправдание, че не и е съставен акт (който би бил необходим ако протокола за ПТП-то е съставен от катаджиите) после и казват, защото другата кола не е в движение и защото били много големи щетите (без да е направен оглед).
Може би това е разковничето, че едната кола не е била в състояние да се премести на собствен ход за огледа...
В случаят, за който става въпрос се развиват по сходен начин нещата, само че тя отначало още си признава вината, но все пак потърпевшия вика КАТ, те идват, карат ги да духат на дрегер, и двамата не са употребили алкохол, полицаят им дава същите два варианта, които ми бяха дадени и на мен, те избират двустранен протокол и така, само че сега отказват дори оглед на колата, първо с оправдание, че не и е съставен акт (който би бил необходим ако протокола за ПТП-то е съставен от катаджиите) после и казват, защото другата кола не е в движение и защото били много големи щетите (без да е направен оглед).
Може би това е разковничето, че едната кола не е била в състояние да се премести на собствен ход за огледа...

E34, E38
- stkazakov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e60 535d
- Мечтае да кара: BMW X6M
Колегата по горе го е казал много правилно.
Двустранен протокол се използва, ако двете превозни средства са в движение.
Двустранен протокол се използва, ако двете превозни средства са в движение.
Оригинални масла BMW, CASTROL, MOTUL, TOTAL, BARDAHL, ELF, GM, REPSOL и т.н.
Имаме налични много голяма гама автомобилни части на супер атрактивни цени, съединители, спирачна система, ходова част, филтри и т.н.
Безплатна доставка на масло и филтри!!!
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=63&t=293316
[u]http://autokazakov.bg
0894042727, 0898972222, 0883436333
https://www.facebook.com/Autokazakov
Имаме налични много голяма гама автомобилни части на супер атрактивни цени, съединители, спирачна система, ходова част, филтри и т.н.
Безплатна доставка на масло и филтри!!!
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=63&t=293316
[u]http://autokazakov.bg
0894042727, 0898972222, 0883436333
https://www.facebook.com/Autokazakov
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Щом има двустранен протокол, разковничето за отказа е в невъзможността на един от автомобилите да се движи на собствен ход.
Предното ми мнение е продиктувано от това, че не видях в първия пост да е споменаван двустранен протокол.
Предното ми мнение е продиктувано от това, че не видях в първия пост да е споменаван двустранен протокол.
Важно уточнение: твоята позната по каско ли отива да си прави оглед или по гражданска? Тъй като гражданската й- покрива само щетите , които тя е нанесла на други ппс, сгради или хора...
- Rennfahrer
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530i E60
- Мечтае да кара: М6
Пиши на лично. Аз съм адвокат и съм се занимавал с много дела срещу застрахователи
- gosho_d
- Потребител
-
- Кара: E34->Е39->Е38
Колега, извини ме за оф-топика, но би ли споделил кой е този н@ср@н (без извинение) застраховател?
А иначе, най-добре е да ги убедите да се стегнат и да плащат както е редно и както е по закон, защото ако се стихне до съд, язък за вашите нерви и време, а пък тези идиоти накрая освен за всичко, и хонорарите на адвокатите ще платят...
А иначе, най-добре е да ги убедите да се стегнат и да плащат както е редно и както е по закон, защото ако се стихне до съд, язък за вашите нерви и време, а пък тези идиоти накрая освен за всичко, и хонорарите на адвокатите ще платят...
justboy написа:Здравейте, случаят е следния, една позната отнема предимството на друга кола на кръстовище, в следствие, на което се стига до ПТП, което тя е причинила и е виновна. Викат КАТ, КАТ пристига, установява ПТП-то, пише протокол за ПТП без да пише акт на момичето.
Законовото основание да не платят ще бъде- липсата на документ , удостоверяващ ПТП от компетентен орган, тоест АКТ. В мотивите на това основание стои и липсата на проверка за наличие на алкохол при двамата водачи. Също и факта, че другото МПС не е в движение. Кат посмъртно няма да напишат акт за птп, на което не са присъствали официално. Могат да дадат бележка, че е регистрирано птп по телефона, при което те са отишли, но водачите са предпочели да подпишат двустранен протокол. Твоята позната да очаква писмо от Гаранционен Фонд. те плащат при птп , за което застрахователи отказват да платят на потърпевшият (като твоят случай). Ще излпатят някакъв смешен минимум на пострадалия- а виновния ще съдят за поне 10 пъти по-висока сума, изхождайки от презумцията, че се налага ТЕ да плащат.
- gosho_d
- Потребител
-
exotique написа: ...
Законовото основание да не платят ще бъде- липсата на документ , удостоверяващ ПТП от компетентен орган
...
Преди да си беше губил времето да пишеш и на останалите да четат, да си беше направил труда да прочетеш това:
justboy написа: Викат КАТ, КАТ пристига, установява ПТП-то, пише протокол за ПТП без да пише акт на момичето "
И ако за теб това не е документ, удостоверяващ ПТП от компетентен орган, да знаеш вече, че за закона е. Още повече, че колегата е имал аналогичен случай:
justboy написа: полицая ме попита мен, като потърпевш дали те да напишат протокол и да му напишат акт на виновния, или двамата да си направим двустранен протокол, като виновния признава вината си. Избрах втория вариант, за да постъпя колегиално към другия шофьор, направихме двустранен, заверихме го при дежурен в КАТ Варна, оглед на двете коли, изплащане на щети и така. "
Другите ти "писания" не ми се коментират, само ако можеш ми отговори при съставяне на двустранен протокол за ПТП от МВР с-р ПП прави ли се проверка за алкохол на водачите или не се прави?
Последна промяна gosho_d на 21 Мар 2015, 20:26, променена общо 1 път
- gosho_d
- Потребител
-
Какво става с казуса колега, има ли развитие?
12 мнения
• Страница 1 от 1