Относно отопление на къща с котел
Модератор: Общи модератори
51 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 i
- Мечтае да кара: Е90 пак бензин
Относно отопление на къща с котел
В процес на основен ремонт сме на къща. Предвижда се котел на твърдо гориво или пелети. Сега се прави пода и мисля да пусна тръбите за радиаторите в замазката. Имам хол 22 кв.м. и 18 кв.м. кухня които са обединени. В хола има място за 2 радиатора, като единият искам да го махна. И се чудя дали да не сложа конвектор. От разни фирми които обиколих, 50 % ми казват конвектора е супер, 50 % казват обратното. Не съм сигурен дали става и варианта да пусна една тръба по пода + радиатори. Един вид да помага и това подовото. Но там съм чел, че работи на 50 градуса температура на водата. А котела ще работи на поне 60 градуса. Та ми е чудно дали съществува такъв вариант, да намаля притока на вода в подовото, тоест да е по-ниска температурата, но да помага и с някаква част към общото отопление. Как мислите?
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
- larry_boy
- младши ентусиаст
-
- Кара: 540i M
- Детайли за колата: С бебе в колата...
Re: Относно отопление на къща с котел
И в тези фирми в който ходи, не ти ли разясниха, как точно се прави подово отопление??? Как се регулира дебита и температурата в подовото???
Не съм фен на конвекторите, освен ако не се ползва термопомпа, и не се ползват лятото и за охлаждане, но ако няма друг изход и това е решение.
Като ще правиш подово, заеби радиатора там. Направи си подово отопление и в двете помещения. Но го направи кадърно. Управлението и контрола на това" животно" е доста солено особено за някви си 40м2, но кеф цена няма.
И да те светна, температурата в подовото не трябва да надвишава 35С
. Да не казвам, че температурата на топлоносителят(водата или антифриза) трябва да е в граници 29С - 35С. Той аварийният термостат на системите за подово отопление изключва на 45С
. Тия 50С пред блока с комшиите на по бира ли ги нищихте ???
Не съм фен на конвекторите, освен ако не се ползва термопомпа, и не се ползват лятото и за охлаждане, но ако няма друг изход и това е решение.
Като ще правиш подово, заеби радиатора там. Направи си подово отопление и в двете помещения. Но го направи кадърно. Управлението и контрола на това" животно" е доста солено особено за някви си 40м2, но кеф цена няма.
И да те светна, температурата в подовото не трябва да надвишава 35С

- ивайло81
- младши ентусиаст
-
В фирмите питах предимно за котел и радиатори. Впоследствие ми дойде на акъла за водно в едната стая за допълнителна мощност. По вторият въпрос- в форума Направи си сам, има много теми за водно подово. Говори се за 50-55 градуса максимум на водата. Мен ако питаш, на Велинград, хотел Еди кой си, температурата в басейна беше 31 градуса. Как ще ми направи това вкъщи 22-23 градуса температура... Звучи ми нереално. То ясно ще се върже по схемата както е казал колегата. Но дали може така да работи. В смисъл основното отопление да е радиатори ( 60-70 градуса на водата) и един кръг с подово което да се регулира по някакъв начин да работи на по-ниска температура.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Що да не работи, какъв е проблема ?
ЧЕкай да ти го обясня по-простичко
Е оная термоглава пуска гореща вода и мери с медната мбижка температурата. Като стигне нагласената от кранчето т-ра - затваря и кръга си циркулира докато изстине -после пак пуска и пак мери, и пак затваря и те така 

ЧЕкай да ти го обясня по-простичко

Ubi dubium, ibi libertas
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
Знам, че има термоглави които се слагат на радиаторите и мерят температурата в помещението, а не на водата. Ако има и такава за водата, ясно че става. Сега прочетох, че на водно подово температурата е 29 градуса максимум 40 градуса. Как затопля това чудо помещението нямам си на идея. Даже предлагат да се включи и към панел за слънчева енергия. То без пари ще се топлиш в слънчевите дни....
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Аз по принцип мразя подово, щото като седна да запивам и ми се надуват краката от тая гад
И за това радиатори навсякъде, а подово само на плочките в кухнята и в кенефите и баните. Сутрин като заседнеш в кенефа на бос крак си е ебати кефа
При положение, че слагаш котел няма смисъл от конвектори.
Чак да се топлиш без пари няма да е щото зимата тия колектори са малко афиф, ама вземи си един бойлер с две серпентини - едната си я вържи на котела, а другата на слънцето. При мен, бойлера лятото на ток почти не работи.

ивайло81 написа: Даже предлагат да се включи и към панел за слънчева енергия. То без пари ще се топлиш в слънчевите дни....
Чак да се топлиш без пари няма да е щото зимата тия колектори са малко афиф, ама вземи си един бойлер с две серпентини - едната си я вържи на котела, а другата на слънцето. При мен, бойлера лятото на ток почти не работи.
Ubi dubium, ibi libertas
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
hell's angel написа:
Т.е. подовото и радиаторите трбва да са на различни кръгове? Предполагам радиаторите работят на различна (по-висока) температура от подовото и трябва да са отделно?
Самите тръби на подовото вероятно се изчисляват по някакъв начин съобразно кубатурата и изолацията на помещението. Не бих разчитал на сметките на разни "фирми" с оглед опита на изчисленията, който имам с разни специалисти по климатиците.
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
Подовото работи на друга температура, а като гледам схемата иска и допълнителна помпа. Което си е разход. Конвектор искам заради ограниченото място на стаята. Имам място за 1 радиатор, а той няма да е достатъчен затова и мисля за конвектор. Виж за банята не бях се сетил. Наистина ще е хубаво да си е топло там. Предполагам тръбите се поставят в замазката. Тоест сега съм на почва, слага ли се нещо отдолу, или се нареждат тръбите и се залива. Мислех, и найлон да слагам за да няма влага. Дали ще му попречи.
- vlado6669
- младши ентусиаст
-
- Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
- Мечтае да кара: новата М X5 ...
- Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....
От схемата долу спокойно може да се махне едната помпа на подовото, прикрепил съм и един файл за четене( много е голям, ще пробам да го разделя на по-малки или потърсете от нета) от може би най-големия производител на подови отоплителни системи, в допълнение от интернет може още да се понаучи. И за накрая отивате при реномиран представител (да не правя реклама на фирмата) с идеите и плановете си, те ви смятат системата и проектират управлението, вкл. котела, помпа, радиатори, тръби, контрол и предпазни клапани, и те така за да няма после питания в форума, аджаба що не бачка добре туй нещо..... Успех!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- vlado6669
- младши ентусиаст
-
От долу може да се сложат изолации (влаго и топло), тук прикрепих и втори файл с информация. Ако имаш конкретни въпроси, питай. Подовото е нов, добър и икономичен вариант на отопление .
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- larry_boy
- младши ентусиаст
-
- Кара: 540i M
- Детайли за колата: С бебе в колата...
Ивайло, много си далеч брат. Сега си наплюнчи молива и си записвай...
Специално за теб, най- еФтино би ти излязло, да използваш отработената (връщащата) вода от радиатора в помещението и с нея да си направиш серпентина. Това в частния ти случаи.
Относно изграждане и управление на подови инсталации, правилната думичка в търсачката е SELFIO. Никакви Рехау, Овентропи и там подобни. Ще оплакнеш очите и с цени които в БГ, двете горепосочени фирми са завишили чувствително
. Да живееш в Бг - безценно. Селфио са много напред с материала, Белгия, Германия. Има много, много инфо при тях относно подово отопление.
Относно полагането на тръбната серпентина. В БГ мама няма да те научат.
С страницата на Селфио гледай, ама внимателно. Върху бетона се нанася топлинна изолация. Минимум 6 см за първи или приземен етаж, Стените се окрайчват със специална лента, може и 2см стириопор. Поставя се отражателно фолио или ламел. После първи ред армировка, тръбната мрежа, втори ред армировка. Между помещенията също се поставя стириопор. Ако помещението е над 50м2 също се дели на две зони със стириопор(Технологична фуга в замаската)
Относно изчисляването на топлинната мощност - от 14 до 40 вата на линеен метър тръба. Зависи от температурата на топлоносителя. Смятай че при 29С на водата отдава 14 вата на линеен метър.
Относно управлението и контрола - няма да ми стигне страницата, а едва ли ще схванете всичко от първия път. Без да искам да обидя някой..
Не приказвай глупости. За да е кадърно направено, всеки един контур от отоплителната инсталация трябва да е с отделна помпа. Не че няма "орязани" версии( бюджетни) но те са по скоро компромисно решение.
Като е направено "Бюджетно" така става. При правилна изработка с 24С- 28С повърхносна температура на пода не знам кое ще ти се изпоти.
Много внимавай с избора на сифони, че да няма после "Градската канализация се вентилира в моята баня" 2 - в главната роля Марио и Луиджи..
Отивам да си правя кафе, че се заиграх нещо...
Специално за теб, най- еФтино би ти излязло, да използваш отработената (връщащата) вода от радиатора в помещението и с нея да си направиш серпентина. Това в частния ти случаи.
Относно изграждане и управление на подови инсталации, правилната думичка в търсачката е SELFIO. Никакви Рехау, Овентропи и там подобни. Ще оплакнеш очите и с цени които в БГ, двете горепосочени фирми са завишили чувствително

Относно полагането на тръбната серпентина. В БГ мама няма да те научат.

Относно изчисляването на топлинната мощност - от 14 до 40 вата на линеен метър тръба. Зависи от температурата на топлоносителя. Смятай че при 29С на водата отдава 14 вата на линеен метър.
Относно управлението и контрола - няма да ми стигне страницата, а едва ли ще схванете всичко от първия път. Без да искам да обидя някой..
vlado6669 написа:От схемата долу спокойно може да се махне едната помпа на подовото, прикрепил съм и един файл за четене( много е голям, ще пробам да го разделя на по-малки или потърсете от нета) от може би най-големия производител на подови отоплителни системи, в допълнение от интернет може още да се понаучи. И за накрая отивате при реномиран представител (да не правя реклама на фирмата) с идеите и плановете си, те ви смятат системата и проектират управлението, вкл. котела, помпа, радиатори, тръби, контрол и предпазни клапани, и те така за да няма после питания в форума, аджаба що не бачка добре туй нещо..... Успех!

hell's angel написа:Аз по принцип мразя подово, щото като седна да запивам и ми се надуват краката от тая гадИ за това радиатори навсякъде, а подово само на плочките в кухнята и в кенефите и баните. Сутрин като заседнеш в кенефа на бос крак си е ебати кефа
При положение, че слагаш котел няма смисъл от конвектори.
ивайло81 написа: Даже предлагат да се включи и към панел за слънчева енергия. То без пари ще се топлиш в слънчевите дни....
Като е направено "Бюджетно" така става. При правилна изработка с 24С- 28С повърхносна температура на пода не знам кое ще ти се изпоти.
Много внимавай с избора на сифони, че да няма после "Градската канализация се вентилира в моята баня" 2 - в главната роля Марио и Луиджи..
Отивам да си правя кафе, че се заиграх нещо...
Последна промяна larry_boy на 09 Фев 2015, 8:40, променена общо 1 път
- vlado6669
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:hell's angel написа:
Т.е. подовото и радиаторите трбва да са на различни кръгове? Предполагам радиаторите работят на различна (по-висока) температура от подовото и трябва да са отделно?
Самите тръби на подовото вероятно се изчисляват по някакъв начин съобразно кубатурата и изолацията на помещението. Не бих разчитал на сметките на разни "фирми" с оглед опита на изчисленията, който имам с разни специалисти по климатиците.
В схемата има една малка грешка, също може и да се махне едната помпа, но без изчисления може и да стане ама е малко вероятно а и да работи добре че и евтино. Има и много варианти на радиатори с различно и ниско делта т (например да не се изгарят децата) конвектори а и фен койли, ама някой трябва да сметне обема, мощността и загубите в системата от тръби, за да се избере помпата, котела, разширителния съд - ако има, тоест трябва специалист, дали фирма, приятел или жокер всеки сам търси и избира, Колкото по-добър е специалиста, толкова по икономично може да се направи да рабори отоплението на къщата ви, като се включат и изчисления за загуби и изолация. Успех!
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Т'ва е неква груба схема - първи резултат в гугъла да онагледим.
@Лари. Не е бюджетно направено, както трябва съм си го направил - изолации, фуги, помпи, мотор вентили, дебитомери и регулиране на температурата от всяко помещение. Просто мен не ме кефи подовото

@Лари. Не е бюджетно направено, както трябва съм си го направил - изолации, фуги, помпи, мотор вентили, дебитомери и регулиране на температурата от всяко помещение. Просто мен не ме кефи подовото

Ubi dubium, ibi libertas
- vlado6669
- младши ентусиаст
-

Само да уточня, че никога не говоря глупости и в случая втората помпа е напълно излишна при тази малка система, трипътния клапан и управлението по температура на кръга, а нямам време и желание да споря и да се занимавам с това дали трябва допълнителен топлообменник точно заради различните температури в кръговете, или пък котела може да се селектира с по-голямо делта Т, а и понеже има много такива фактори, които трябва някой да вземе под внимание при проектирането на системата на инициатора на темата, моя съвет отново е да намери точния човек или фирма да му проектира работеща и икономична система, материалите за изработката после може да купи от най-евтините достъпни на пазара в БГ. Приятен ден на всички!
51 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4