Относно отопление на къща с котел

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 540i M
Детайли за колата: С бебе в колата...

Re: Относно отопление на къща с котел

Мнение от larry_boy » 09 Фев 2015, 13:57

larry_boy написа:
Специално за теб, най- еФтино би ти излязло, да използваш отработената (връщащата) вода от радиатора в помещението и с нея да си направиш серпентина. Това в частния ти случаи.

Относно полагането на тръбната серпентина. . Върху бетона се нанася топлинна изолация. Минимум 6 см за първи или приземен етаж, Стените се окрайчват със специална лента, може и 2см стириопор. Поставя се отражателно фолио или ламел. После първи ред армировка, тръбната мрежа, втори ред армировка. Между помещенията също се поставя стириопор. Ако помещението е над 50м2 също се дели на две зони със стириопор(Технологична фуга в замаската)

[

И не забравяй - краварката е в левият ъгъл.... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Фев 2015, 14:17

Това ми беше мисълта. Тук пишете няколко човека, които явно имате идея що е то и как се прави и всички имате различни мнения. Така и е по фирмите. Евентуално един е прав, друг по-малко и така. Ама подовото не е климатик като не стане както трябва да се смени. И в крайна сметка човек може да се окаже с подово, което не топли достатъчно или пък ще му изпече краката :mhihi:

Интересно ми е тия помпи колко са големи и къде се вграждат и дали не шумят?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и др.

Мнение от bullet83m » 09 Фев 2015, 16:59

Помпите са циркулационни монтират се в близост до котела,каминта,бойлера и са безшумни избират се спрямо системата.http://www.inventflow.nl/grundfos/alpha2 Това са новите модели на грундфус с автоматично задаване на параметрите има и обикновени които пак си вършат работата.
Имам малко опит с такива отоплителни системи и мнението ми е че по добро от радиаторите няма,най добре намери място за още един радиатор колега.
Конвектора плюсовете му са че обръща по-бързо въздуха и работи на по-малка температура,но по принцип аз не харесвам вентилаторни тела и потока на въздух който създават.
Ако става въпрос за много голямо помещение съм съгласен но за домашна система някак ми развалят уюта :dunno: Ако си свикнал да се отопляваш с климатици предполагам не е проблем.
Подовото също не ми допада като източник на топлина,подуват ми се краката от него :mhihi: за "гивизалък" става жената като ходи из кухнята да и топло на крачката или децата да си играят там някъде.
В по топлите страни Италия,Испания хората си слагат камина без ръдиатори само подово ама там не става минус 10,15.
Аз живея в къща в която всичките стаи са с гранитогрес без спалните,коридорите и стъпалата са с мрамор и мога да ходя бос без да мие студено,но топля всичките етажи и коридори.
В колкото различни фирми отидеш толкова различни оферти ще имаш от елементите до изпълнението.Повечето имат практика да ти натоварят бюджета със скъпи елементи които реално нямаш голяма позла от тях ;)
Чети в направи си сам фотума там има много изписано по тази тема.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Фев 2015, 18:02

Това с проблемите с краката и аз съм го чувал и някъде, четох че не се препоръчвало за хора с разширени вени. Чудно ми е ако работи на да кажем 25 градуса за да поддържа 21 в стаята защо тогава има проблем с краката? Все пак лятото нон-стоп ходим по по-топла повърхност. :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от larry_boy » 09 Фев 2015, 18:17

bum_bum написа:Това ми беше мисълта. Тук пишете няколко човека, които явно имате идея що е то и как се прави и всички имате различни мнения. Така и е по фирмите. Евентуално един е прав, друг по-малко и така. Ама подовото не е климатик като не стане както трябва да се смени. И в крайна сметка човек може да се окаже с подово, което не топли достатъчно или пък ще му изпече краката :mhihi:

Интересно ми е тия помпи колко са големи и къде се вграждат и дали не шумят?

Ето ви един пълен СЕТ за подово отопление - колектори с дебитомери и вложки за ел. задвижки, ел. задвижки, приемник са контролиращ задвижките, стайни термостати, октаичваща лента изолационни плочи, тръби и скоби и т.н.

http://www.selfio.de/fussbodenheizung-t ... aeche.html

Тук първата картинка 429 Евра е качествен помпен сет, с който се сегментира(отделя) подовото отопление от останалата отоплителна част.

http://www.selfio.de/de/pumpengruppen/s ... engruppen/

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от larry_boy » 09 Фев 2015, 18:29

Побългареният вариант на тръбна разводка

И М-ката на комбинираните водогрейни котли... ако имате 9к за даване...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от larry_boy » 09 Фев 2015, 18:43

Дефрото, не е най-доброто на БГ пазара, що се отнася до капризност на гориво.

Но на тема управление и контрол...о-о-о тук нямат алтернатива - брутални са!!!

Възможност да управлява до пет 5 помпи и два 2 четерипътни вентила ЕДНОВРЕМЕННО. Посредством близо дузина датчици... И интерфейсното стайно управнение в самият дом с " тъчскриин брато, тъчскриин" няма копчета :mhihi:

И какво от това ??? :smoke: :smoke:

Управлява едновременно помпа за нискотемперно отопление - подово , високотемперно - радиатори, помпа към буфер - ако има такъв, помпа за подгрев на басейн - ако има такъв, помпа за бойлер. Четерипътен вентил за контрол на температурата в радиаторите и противокондензен за котела. И четерипътен(трипътен) вентил за каквото ви хрумне. ( За подовото, за да избегнем оня възел дето съм ви го показал по горе за 429 Евра) Да кажем още, че помпата за басейна или буфера ако няма такива(такъв) може да се ползва за солари...и т.н.

Да добавя - Три от помпите се управляват диференциално, на база сравняване на температури а не само ОN ОFF. Разяснявам - помпата на солара се пуска само когато панела е по-топъл от бойлера с Х градуса. Помпата на бойлера се включва когато котела е по-топъл с Х градуса от бойлера и т.н.

Вентилите също се управляват интелигентно а не ОN ОFF. Отваря Х % от работната амплитуда, задържа Y време. През това време посредством датчиците "чете" информация. След изтичане на Y времето пресмята - да задържи на Х % , да затвори Х с 5% , или да отвори още Х с +5% или 10% . И т.н. Процента на амплитудите Х и времето Y, може да се корегира и ръчно. Разполага и със зададени програми.

Все пак цената от близо 9к. си е "лека" пречка при придобиването на това съоражение.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Фев 2015, 20:35

Тая цена за колко киловата е, че аз гледах едни доста по-скъпи. Extra flame мисля беше марката, пак с някакви такива екстри.

Тоя сет на Селфио при 25лв на квадрат за всичко не знам как не е направил всички тукашни майстори да фалират :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от larry_boy » 09 Фев 2015, 21:54

bum_bum написа:Тая цена за колко киловата е, че аз гледах едни доста по-скъпи. Extra flame мисля беше марката, пак с някакви такива екстри.

Тоя сет на Селфио при 25лв на квадрат за всичко не знам как не е направил всички тукашни майстори да фалират :mhihi:

Да кажем 25 кВт което е достатъчно за 250 -300 кв.м.

Не знам дали се гъбаркаш за цената 25лв./кв.м. , ама като знам аз какъв зевзек съм, може и това да съм заслужил :mhihi: :mhihi:

Ако те интересува мога да то обясня защо, 25 лв. си е супер задоволително, сравнение с радиатори да речем. Относно местните майстори - до скоро пичовете от "Ерато" си подстригваха на 40 кинта на квадрат, без колекторите и управлението :mhihi: :mhihi: :mhihi: . Ама не е виновен тоз дето яде баницата, а тоз който му я дава...Да не говорим, че тръбата която използват не е кислородно защитена, което малко знаят но е много важно!!! Ако те интересува и това бих ти обяснил...

Малко фолклор:

2011 престига предложение за отопление в Лондон. Мезонет в Челси 600 кв.м. Подови конвектори и подово отопление, всичко на гас. Особеното е че стройтелството е сухо. Бетон, армитовка, замаски, вар, тухли :nono: :nono: :nono: . Полагат се подцинковани ламели широки 10см. и дълги 90см. Разбира се, те се снаждат за получаване на нужната дължина. Напречното сечение на ламела наподобява буквата ОМ обърнат на обратно. Тръбата се полага във въпросната полуокръжност и те така. И те така отгоре специални плоскости, върху който можеш да слагаш каквото си искаш, ламинат дюшаме камък гранитогрес..

Сега, ламел 11+ лв брой по 10 в квадрат...опа, дъгите за завиване и те там, подови конвектори от 1500лв. за линеен метър, абе ударихме 70000лв. Над 30000 паунда. Смятай, че труда бе под 3000 паунда в тази цена. Пращаме и потриваме ръце.

Представям си, как ония там са си почупили челата да се пласкат, за да проумеят цифрите.. Офертата бе приета в часта с труда. За материалите... нашият Ментор там ми прати цени от един от хипер - маркетите там "SELCO". Да си сверим часовниците, че хората си помислили, че пазаруват от някоя арабска страна!!! Сега дойде моят ред да се пляскам по челото, под 13000 паунда всичко :idea: :idea: . Говоря за материалите. Къде са 30000, къде са 13000???

Та от там започна нашето сверяване на часовниците. Благодарение на колегата Атанас. Решихме здраво,ама здраво да си сверим часовниците, за да може с лекота да обираме и малкото клиенти, ( из Трявна и околноста) който са готови да се поглезят с отопление изпреварило останалите поне с десетилетие... :ok:
Последна промяна larry_boy на 11 Фев 2015, 21:44, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Фев 2015, 22:05

Не, наистина ми се струва нормално защото гледах че тук искат по 120лв на квадрат. Вярно с труда, но все пак.. Ако намериш някой, който се занимава с нещо подобно да го сложи в свободното време дето се вика на частно не би трябвало да е кой знае какво при положение, че имаш всичко.

32 киловата не е ли много за 2-300 квадрата? Гледах някакви сметки за котел, че за 400 квадрата и около 1000 кубика предлагат 30 киловата. Това за радиатори. Съотвено след като говорят, че подовото е далеч по-икономично предположих, че ако е с подово ще позволи и котел с по-малък капацитет.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 09 Фев 2015, 22:42

Абе и аз нещо съм се надъхал с това подово. Предстои тука живот и здраве един проект -къща от масивно дърво малко под 200 кв на един етаж и целия под искам да е мраморен съответно с подово. Гледах някакви инфрачеврени електрически ама малко WS teleshop ми мязат нещата там :dunno: иначе изглежда удобно и лесно за инсталация и управление. Старшините в семейството от друга страна ме съветват да правя някакви сложнотии с медни тръби и една торба замаски, бойлери, помпи, разширителни съдове, колектори и т.н.

НА водното подово виждам огромен плюс,че действително ако го вържа към хубав слънчев колектор както работи на ниска температура ще спести много, отделно лятото може да се пуска студена вода за да охлажда.

Иначе ако е вързано към котел на ток не е ли се тая дали ще го направя така или ще си сложа тия "инфрачервени килимчета"?
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от larry_boy » 09 Фев 2015, 23:43

bum_bum написа:Не, наистина ми се струва нормално защото гледах че тук искат по 120лв на квадрат. Вярно с труда, но все пак.. Ако намериш някой, който се занимава с нещо подобно да го сложи в свободното време дето се вика на частно не би трябвало да е кой знае какво при положение, че имаш всичко.

32 киловата не е ли много за 2-300 квадрата? Гледах някакви сметки за котел, че за 400 квадрата и около 1000 кубика предлагат 30 киловата. Това за радиатори. Съотвено след като говорят, че подовото е далеч по-икономично предположих, че ако е с подово ще позволи и котел с по-малък капацитет.

1.Първо, не прекалявай с въпросите, че ще цъфна някой ден с мерак за тЮнинг на БМВ-то, и познай кой ще тормозя... Освен лудия Пресли, че и той е виждал тук там 540...

2. В ситуацията по горе, котлето е 25. Но от 25 до 40 разликите в цените са незначителни. Управлението, дизайна, и името + малкото шукарий водят до това. Диапазона от 14 кВт се покрива в 1000 лв. което на фона на инвестицията не е голямо перо...

Напълно базово, без да се ангажирам с последствията - 100кв.м. 2,6 височина 7-8 кВт. Смятай, топлата за битови нужди, вода като текучество. При подаване на енергия с постоянно текучество (всичко без дърва и въглища който се зареждат механично) 7-8 кВт са достатъчни, просто при наличие на бойлер (БГВ и т.н.) разликата е в допълнително гориво. Сега, изолации, дограми, изложение, квадратни метри дограма..., там долу горе е като доизглаждането насртойките на газовата или донагаждане на настоиките при тунинга... :mhihi: .

80 лв. на зона ми е цената. Ако аз полагам изолацията, за всеки етаж след приземен изолацията е глезотия. 60лв. за зона без изолацията.

Зона - в горният серт дето съм го изпляскал са 8 зони. Можеш да смяташ. На квадрат има няма 10 лв. е труда.

Различните производители предлагат тръба с дължина:

- 50/100/200/500м.

- 60/120/240/600м.

Чети правилно минимум 50/60 метра на зона(има и изключения), 100/120 максимум, пак има и изключения. По големите цифри са кратни на 50 и 60

От 8 да 15 линейни метра в квадрат, за нашият климатичен регион, без алтернативно (допълнително) отопление. Петнайската се реди трудно, не е за всеки, Двойна спирала, онова на снимката е единична :idea: :idea: Един път въртиш "охлюва" на вътре, после излизаш и тук чалъма. втори път навътре към центъра на спиралата и после обратно, не повече от 120м!!! При ниска температура на флуида макс 35С.

Заеби кАмпютъра за сметки на спиралите. Имай под ръка милиметрова хартия, молив и търпение, за да си подредиш всяка зона. И 2 пакета скоби или свински опашки, горница , че ако не ти стигнат 2 метра - лошо отлетяха още 1-2 часа. Пак от начало сметки и мислена. Може и кило ракия...

От 5 до 10 линейни метра в квадрат, ако си в комбинация с друго отопление( то пък ебати избора радиатори, или климатик). Тук можеш да пуснеш и малко по топло, в сегмента на подовото, ама да не ти се изпотят краката.

Факт: при 29С на флуида, повърхностната температура на пода не надминава 24С, Айде да са 26С ,но не и повече. При 28С температура на крайниците (краката) , не знам как им се потят на хората на хората :dunno:
Последна промяна larry_boy на 11 Фев 2015, 21:46, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Фев 2015, 23:51

larry_boy написа:1.Първо, не прекалявай с въпросите, че ще цъфна някой ден с мерак за тЮнинг на БМВ-то, и познай кой ще тормозя... Освен лудия Пресли, че и той е виждал тук там 540...

Най-много да го счупим :mhihi:

Така, както го обясняваш малко по малко схващам за какво иде реч. Моите познания по темата са от тук от там, където съм се интересувал като имах идея да строя пак, но за съжаление некои банкови събития напоследък ми пообъркаха сметките. Все пак е добре да знам, че има човек към който може да се обърна да свършим работата ако се наредят нещата отново.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от larry_boy » 10 Фев 2015, 1:50

bum_bum написа:Тая цена за колко киловата е, че аз гледах едни доста по-скъпи. Extra flame мисля беше марката, пак с някакви такива екстри.

NORTH FUCKING WAY..късно го "сминах" скивах, Ти защо не караш М-ка бре???

НОРДИКА - звучи арисрократично, но цената е респектираща

След 48 дни на остров "Свалбард" - Норвегия -бих казал че там комунизма е жив... ама не е .
Не ти трябва топлоизточник от там, не защото не можеш да си го купиш,... понеже е скъп, или лимитиран, или защото сервиза е тягостен.....Не ти трябва да си го купуваш защото не е за нас...!@

На Български : Тъпа печка Х с максимална мощност на водната риза 13кВТ ( номинална 10) 500лв. НОРДИКА със същият параметър 1600Е и чужбина(Италия)....Но е с керамична облицовка. В Бг при дилър 4000+ с отстъпка - ако искаш...

Ама как все намираш скъпото... талант имаш да знеш...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 10 Фев 2015, 1:59

Окендзахте темата на човека и го уплашихте - не смее да се обади :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата