голяма сметка ток

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Re: голяма сметка ток

Мнение от sub_eleven » 09 Фев 2015, 22:20

bum_bum написа:
N.Mihaylovski написа:
bioz написа:
bum_bum написа:Климатик, (също и гипсокартон и ламинат) неща да чуя вече посмъртно пък колкото и ще ток да плащам.

Това пък защо?

Щот му се еба майката с едни майсторчета :mhihi:

Климатика не отоплява комфортно. Все някъде в стаята духа. Отделно, че шуми. Може и съвсем малко да е, но бръмчи там нещо и мен ме дразни тоя постоянен фонов шум. МайсторчЕтата ми разправяха, че ако бил правилно оразмерен нямало да духа. :kuku: Та вместо трите, които си бях избрал аз ми препоръчаха други 2 уж по-добре щяло да стане, че и по-евтино. На 2 метра над бюрото ми монтираха Фуджицу Нокрия. Т.е. бюрото и компютъра станаха абсолютно неизползваеми през зимата.

Гипсокартона може да е хубаво нещо ама не и в нашите географски ширини, дето го слага сульо и пульо. Изгоних 4 бригади и всяка следваща беше все по-опитна и всичките работили в Англия и Германия, имаше един и от Финландия :mhihi: В крайна сметка тук гънка на тавана, там на стената.. гадно. Да не говорим колко гадно чука на кухо :mhihi:

Ламината.. просто съвременния балатум. Грозно като всяка имитация на нещо. В класацията на грозните и безвкусни неща в интериора бих го подредил до панелните щори и стъклената кухненска маса :mhihi:

между другото има подови климатици и при тях е съвсем друга бира отоплението. Няма го ефекта на течението до такава степен. В крайна сметка както казах съм много против климатик в спалнята, както и да ти духа в лицето на останалите места.

Гипскартона е нещо страхотно - дава страхотни опции във формите и осветлението - скрито и т.н. Да, гадно е ако не се направи по правилата и ако се наводни също си ебава майката. Аз между другото съм си правил разни неща като хоби от гипс картон, това примерно е последното нещо, което правих ОТ ДО... ТУК

Но ми отиде желанието да се занимавам повече, защото беше прекалено пипкаво. Може би ако видя нещо засукано някъде и да ми дойде желанието пак де :) Но със сигурност си заслужава да направиш, най-малкото за изолация и със сигурност ще повлияе на сметката за ток.

Относно ламината, за спалнята според мен е задължителен. Дори и в дневната честно казано.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Фев 2015, 23:52

sub_eleven написа:Аз между другото съм си правил разни неща като хоби от гипс картон, това примерно е последното нещо, което правих ОТ ДО... ТУК

Тва е готино, харесва ми :yes: Някакви светодиодни ленти ли са горе ? Другото, което все ме мързи да сметна... като разход на енергия, тези халогенни крушки как са в сравнение с нормални големи енергоспестяващи? Че халогенните светят в пъти по-добре спор няма.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 09 Фев 2015, 23:54

Климатика не става за вкъщи. За офиса ДА

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 10 Фев 2015, 1:18

О.Това е точно така и мисля няма спор.
Климатика има толкова негативи ,че изобщно не е от ''приятелските'' уреди в къщи.
Но българина е с такива ниски доходи че даже и хубав клас климатик не може да си позволи масово,та камо ли да се отоплява и охлажда здравословно и качествено.
Лошото е че дори и хора живеещи в скъпи и нови кооперации са платили много пари за нищо,имайки предвид каква малка част от тези сгради са решили качествено тези въпроси.Обикновено всеки си купува скъпи климатици и дори се хвали с това......А след година две се почват синузити,сополи,хронични заболявания,сухо гърло при нощно спане,поява на хъркане,проява на нетипични до тогава алергии.....Да не говорим за влагата и плесента.....
Просто всичко е отражение на наистина ниските доходи.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 10 Фев 2015, 8:32

steeN написа:
sub_eleven написа:Аз между другото съм си правил разни неща като хоби от гипс картон, това примерно е последното нещо, което правих ОТ ДО... ТУК

Тва е готино, харесва ми :yes: Някакви светодиодни ленти ли са горе ? Другото, което все ме мързи да сметна... като разход на енергия, тези халогенни крушки как са в сравнение с нормални големи енергоспестяващи? Че халогенните светят в пъти по-добре спор няма.

Значи отгоре са RGB лед ленти 2х5метра със снадка и управление с дистанционно. Те са общо 2W. По периферията са 25W-тови крушки на 12V. В средата има 3 бр лед луни по 1 или 5W...не помня - те светят най-силно. Като цяло е икономично. То може да се сложат и лед малки лунички на мястото на халогените. Тогава цялото осветление ще е под 40W, което си е икономия ама има първонакална инвестиция. Малко като бензина и дизела..... ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 10 Фев 2015, 21:26

Ясно. Още не съм виждал LED, които да докарват толкова приятна топла светлина както халогенни крушки за съжаление, иначе да диодите определено съм фен. Ако някой може да препоръча... (пък и не съм напълно офтопик, щото си е доста голямо енергоспестяване).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 17 Фев 2015, 0:04

mambata_943 написа:Всяка година се топлим на дърва, но тази година реших лично аз да не се занимавам и си купих конвектор за моята стая. То хубаво, ама ми дойде 230 лв ток, викам си, айде горе долу бива, поне не се занимавам с дървата, да ама не, след това ми дойде 350 лв, реших и това да го преглътна, майка ми вика : те сега преравняват сметките и за това така... Вчера поглеждам новата сметка и опа пак 350 лв и ми кипна. Майка отиде вчера в енергото и от там и казаха, че трябва да дойдат от евн да проверят електромера и това ще ни струва 50 лева и чак тогава, ако има проблем ще ни приспадат за другите месеци, но аз съм сигурен,че няма да открият проблем и пак ще си плащаме като попове..
От 5-6 години живея тука и повече от 107 лв не сме плащали, сега купих конвектора и като получих 230 лв, преположих, че тази горница от 100-130 лева си е от него, но 250 лв горница само от ЕДИН умрял конвектор (2.5кв) не ми се вярва :banghead: Иначе винаги сме готвили на ток и бойлера работи постоянно.
Иначе направихме проверка, като спрях тока на цялата къща и електромера не отчита, значи никой не се е закачил нелегално.. Има ли смисъл да им давам още 50 лв за проверка, според вас дали ще отчетат проблем, или нещо друго, което мога да направя..или направо да изхвърля конвектора :help:

Колега, нормално ти е.. Ние за отопление на две стаи + кухня зимата под 400 лв. Не падаме. Всичко ни е на ток,а сме в къща 150 кв., но зимата отопляваме само двете стаи,в които живеем плюс кухня. Относно конвекторите нещата стоят по следният начин.. Ако е 2 кв и го бузиш на най-висока Степен, нормално за 24 часа ти гълта около 5 лв комбинирано дневна и нощна. Като има значение дали конвектора е с мех. Или електронен ограничител и вида на самият конвектор, начин на изработка и самата повърхност колко е голям като отдаване. За предпочитане е да си вземеш по-мощен конвектор за да не работи на максимума и с електронен ограничител,а не механичен. Сметката ти ще падне поне с 30%. Другото,което е важно изолацията на къщата и другото също вечер нощната тарифа го пускай по-силно, а през деня на по-икономичен режим. Но по принцип цената си е толкова когато се грееш на електричество.. Да не казвам, че разните му такси за преноси и т.н. са толкова колкото плащаш и за киловатчас.
Ако искаш да ти е икономично си вземи климатик,но пак трябва да работи денонощно макар и на по-слаба степен,за да имаш икономия.. Казвам ти го като човек,който се отоплява винаги на електричество откак съм се родил - т.е. 39 години.. Откак се помня, а и преди като живеехме на друго място при нашите винаги сме били на електричество.. Затова и може би свикнах с него и си знам зимата от 250-380 лв.всеки месец.. Първо си е супер готино въртиш си копчето и топлината идва при теб,второ-чисто е няма да се цапаш и трето -наистина на ток си е топло особено за къща и естествено ако можеш да си го позволиш.. Някой хора дават по 130 лв за цигари на месец и по 150 за отопление и не мисля, че им е топло. Аз не пуша,така че тези 380 лв. се избиват от другаде.. Същото е с тази разлика,че като се прибереш в къщи и отвориш входната врата, лъхва те топлият въздух, а докато ако си на твърдо гориво или пелети трябва някой все пак да го запали това парно.. Ами това е за сега от мен и другото,което е.. Ако си в къща без изолация на парно не се заблуждавай,че ще ти бъде топло,а докато на електричество.Досега си бил на дърва.. Знаеш недостатъците, а докато при отопление на ток-.всичко може да се компенсира с врътването на потенциометъра на електроуреда в посока на червените деления. Друг е въпроса доколко си склонен да си го позволиш,но всеки си има своя гледна точка.
Колеги бяха споменали и за Газ отопление и парно.. Да, но не в България и при тези цени!!! В Русия съмият аз съм бил свидетел как се отоплява къща от 249 кв. метра +гараж при външна температура от -29 градуса, а вътре стига до +32 и в края на месеца сметка от 3200 рубли,което се равняват на около 60-70 лв. наши пари,но това е Русия и по-специално Москва,където и горивото им е на 60 стотинки литъра.. А,тук в България нещата стоят различно и си е въпрос на личен избор на кого ставаш абонат -т.е. кого ще спонсорираш Евн,овъргаз или Топливо...
Поздрави от мен и лека вечер.
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 17 Фев 2015, 1:15

Значи който иска да наистина да намали сметките да помисли за изолация и хубава дограма. Дали климатик или конвектор или дърва се тая като топлиш атмосферата.

Относно климатика ако ти е единствената форма на отопление - както правилно споменаха "бедняшки лукс" зедно с гипскартона и ламината. Братовчед ми си мислеше ,че може да се топли с климатик - еми в стаята дето е климатика не се търпи от жега, на 5 метра от климатика студ. Въздуха сух, тия глупости с филтрите ги мани...особено ако в помещението се запалят и цигари - върти прах и смрад на поразия. Хубавите наистина шумят малко, ама като е набримчен и си до него пак се чува. Отделно което съм забелязал - на колкото ще градуса го настройвай в един момент или става много топло или студено или постоянно се гаси и пали ако е в някакъв режим. Климатика е добавка към другото отопление, когато трябва бързо да стане топло или хладно -това му е идеята не да е основно отопление.

В къщи имам котле на дърва, на пелети, на нафта, на газ, и на ток. Досега от всичко като съотношение цена/топлина пелетите са най-добре.

Относно ламината и гипскартона - освен ако причините не са чисто икономически или специфично декоративни(гипскартон) трябва да си луд да си ги ползваш. Причината я споменаха - материали боклук имитация на нещо. Едното е отпадна дървесина пресована и с декоративно и ламиниращо покритие много далеч от естетиката и трайността на истинско дърво. Другото е картон и гибс и като се засилиш към стената и минаваш през нея като в терминатор и затова в сградите ново строителство, съседа през два апартамента като пръдне освен ,че го чуваш ти и замирисва...
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар

голяма сметка ток

Мнение от steeN » 17 Фев 2015, 1:22

бе то от гипсокартон до гипсокатон има разлика ми прави впечатление... щото в шатите в дървена къща като затвориш вратата и не се чува нищо... тука уж тухла нова кооперация няма стена все едно... не стига тва ми през тавана чувам съседите :) ебаси ташака е "новото" строителство... явно има и доста по-дебел гипсокартон.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Фев 2015, 2:02

То и ние имаме различни дебелини картнон, но само на него ако разчиташ си жив зян :mhihi: В Щатите сигурно освен ватите слагат и разни шумоизолации. Само с вата 50-тина децибела май трудно ще се постигнат. В новите строителства рядко използват картон, че скъпо. Тухла четворка + мазилка и чао. Как им дават акт за ползване при положение, че това по никой начин не покрива нормите за шумоизолация всички се сещаме.

Тук при нас мога да ти кажа по всяко едно време всеки един във входа какво прави, кога се прибира, кога се къпе, кога сере и кога се плющят. Изобщо сме си много близки :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 17 Фев 2015, 9:22

Не знам... направо като в панелка си е. Да не може да си увеличиш малко музиката. А сградата е строена 2008ма година. "масивно" строителство :mhihi: .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 17 Фев 2015, 9:57

С ръка на сърцето мога да кажа, че по-добро от панелките няма! И детайлите са му детайли, и общите части са му общи, нямаш гараж, ама пък имаш тец! Говоря за София. Иначе и аз работя по новото строителство, ама като ги знам кво правят докато ги гледаш, не ми се мисли кво правят, когато не ги гледаш... Насекъде фуги + пяна, силикон, гипс, картон - тия неща не спират ни звук, ни студ, ни влага. Най-вероятно това е съвсем друга тема.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 17 Фев 2015, 10:33

Да ви кажа аз на пода под ламината съм сложил 5мм фибран и забравих, че имам комшии отдолу. Обаче преди известно време се прибраха тия които живеят над мен от гурбет и чудо - чувам ги как ходят, говорят и гледат тв. Наскоро се засяках с комшията над мен и го питам дали и те ни чуват той вика "ми чува се то нормално в тия панелки"(блока не е панелен), викам му ми вие с ква настилка сте и той .... "ми никва - балатум" :shock:

Замислих се, тия апартаменти са ги продавали голи стени като искаме шумоизолация ще си я направим, не може все друг да ни е виновен, вече се чудя дали да не зема да им поръчам един ефтин ламинат, че и аз да видя малко спокойствие...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 17 Фев 2015, 10:49

KPETEH написа:С ръка на сърцето мога да кажа, че по-добро от панелките няма! И детайлите са му детайли, и общите части са му общи, нямаш гараж, ама пък имаш тец! Говоря за София. Иначе и аз работя по новото строителство, ама като ги знам кво правят докато ги гледаш, не ми се мисли кво правят, когато не ги гледаш... Насекъде фуги + пяна, силикон, гипс, картон - тия неща не спират ни звук, ни студ, ни влага. Най-вероятно това е съвсем друга тема.

Ако си говорим стриктно за блокове... тухлените блокове дето са строени 60те, ниски, около 10 етажа, които са. Не знам как може да ги сравняваш с панелките изобщо. И да, те нямат изолация и съседите не се чуват дори и да викат горе или долу. Панелките са едно от най-кофти наследствата от комунизма за мен.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 17 Фев 2015, 11:06

В Пловдив съм във военен блок и стените са доста дебели. Много рядко се чува нещо. Трябва да е силна музика, някое дете да бяга/скача или ремонт. Гласове, телевизори, врати и т.н. е абсурд. Друг е въпроса, че на съседите ми, любимите им вещи са чук и бормашина :dummy: Всяка седмица пробиват нещо. От 15 години насам :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата