Данъци и удръжки от заплатата в държави от ЕС?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Данъци и удръжки от заплатата в държави от ЕС?

Мнение от nsfw » 11 Фев 2015, 17:01

Какви са данъците и удръжките в различните държави от ЕС? По-конкретно ме интересува за UK и Германия примерно при 5000 паунда/евра брутна заплата каква би била чистата заплата? Също и за Австрия, Холандия, Белгия и Италия, ако някой има данни.
Намерих разни калкулатори и пр., но май не са много достоверни :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Re: Данъци и удръжки от заплатата в държави от ЕС?

Мнение от dimodi » 11 Фев 2015, 17:15

Няма как да се каже точно, зависи от много неща. По спомен - в Германия примерно зависи дали си женен, имаш ли деца и колко, дали жена ти работи и т.н. Възоснова на тези фактори се определя т.нар. Steuerklasse, нещо като данъчен клас от 1 до 6, като 6 е най-зле и ти прибират най-голяма част от заплатата. Отделно пък ако си женен зависи и жена ти дали работи и на какъв клас е тя.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 11 Фев 2015, 17:28

Белгия е бич с данъците си.тук ако си наето лице и нямаш счетоводител и не можеш да лавираш в данните си икономически труп.
Около 8000 евро годишно ти е необлагаем доход.После плащаш градиращо все по-високи данъчни ставки според покачването на дохода.Плащаш данък на разликата от по-долното стъпало което си превишил.Например за 40 000 евро доход ще платиш 30% до 12 000 евро разликата,40 % върху разликата между 28 000 и 12 000 ,и накрая данъка ти може да стигне до 59% от разликата над 37 000 евро.Малко е сложно.Физическо лице в Белгия не може да има високи доходи.повечето хора с образование,дарби,занаят и пр. се регистрират в някаква форма на юридическо лице и счетоводителя им върши полезната работа да не ги гърби държавата.
В Холандия е по-добре защото ниския данък се задържаше до 20 000 евро мисля около 34-35%.А над 50% данъците стават чак след 56 000 евро.
И в двете страни зависи какъв ти е семейния статус и колко деца имаш.
Пожарникар в Белгия от 3400 евро бруто получава 2100 чисто.Реално работят около 11-13 дни в месеца,но имат и готовност някаква там.
На много хора с цел да не им расте реалния облагаем доход им дават големи суми ваучери за хранителни стоки,гориво,ако си в по-платежна сфера и лизинга на твоята кола го минават през фирмата за която работиш ,има някакви врътки за да не ти се числи като доход и той....
Белгия е на 5-то или 6-то място в света по укриване на доходи и пране на мръсни пари.Някакви трилиони бяха ,който се интересува да види в гуглето.
Бизнеса с диаманти по света минава през Белгия-60-65% от всички диаманти.
Второто по важност и големина пристанище в Западна Европа е тук .Годишно около 8-9 тона кокаин само от Колумбийските канали официално се ''хваща'' при спецакции .Колко реално минават всеки може да предположи сам.Само в БеНеЛюкс според една статия в Дерниер Йор от миналата година пишеше че се потребява кока за около 3-5 милиарда евро годишно.......
Като цяло богатите хора не си държат основните пари в белгийските банки.Населението е 12-13 милиона на площ по-малко от 1/3 от тази на България,БВП-то им е около 550 милиарда.
Тук са ми правили проблем за плащане в брой на каса на хипермаркет за черна и бяла техника.
В Белгия АКО живееш повече от 6 месеца в годината си длъжен да плащаш данъците на всичките си приходи независимо от коя точка на света са,ако живееш по-малко от 6 месеца плащаш само данъци на това което си изкарал в Белгия.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Фев 2015, 18:06

За такива пари най-грубо 35-40%, че и над 40% може да са общо всичките удръжки, но както казаха и други, зависи от конкретния случай.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от M-coupe » 11 Фев 2015, 20:41

Аз до колкото знам част от данъците, които си платил ти ги връщат в края на счетоводната година. Това за Англия :paranoid:
..Bayerische Motoren Werke..
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Фев 2015, 20:52

На много места връщат, а някои имаш да даваш още! Пак зависи от конкретния случай

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 12 Фев 2015, 0:54

:OT: Аз с радост бих платил един милион данъци върху доходите ми, но гадните копелета не ми искат толкова.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 12 Фев 2015, 13:45

nsfw написа:Какви са данъците и удръжките в различните държави от ЕС? По-конкретно ме интересува за UK и Германия примерно при 5000 паунда/евра брутна заплата каква би била чистата заплата? Също и за Австрия, Холандия, Белгия и Италия, ако някой има данни.
Намерих разни калкулатори и пр., но май не са много достоверни :dunno:

Изваждаш поне 40% и горе долу си в правилна посока .
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 12 Фев 2015, 13:55

КОлега,автор на темата

Предполагам се чудиш къде да отидеш временно на гурбет.Ако не се лъжа,беше споменал,че си в ИТ сферата.
Аз съвсем малко и повърхностно имам идея за данъчното облагане на ФЛ в Скандинавия,частност Дания-имаме колеги,които в момента са там и могат да ме коригират/допълнят.

Първата ти година там ти все още се водиш резидент/постоянно живеещ в БГ -следователно данъчно задължен тук.
За тази цел ти се издава данъчна карта с максимален необлагаем доход на месец (не съм сигурен по каква схема се определя горния праг),но да кажем ,че успееш да се пребориш за 5000 Еур(равностойност в местна валута)
Това означава,че ти дължиш ДОД 10 процента в БГ и едни 8 процента към тамошните власти ( не съм сигурен по каква линия бяха)
Следващата година принципно трябва да си на минимум 37 +8 процента данък ,НО поне навремето -предполагам все още важи,имаха програма за 3 годишно данъчно облекчение в определени сфери.Понеже имат нужда от ИТ специалисти, данъка ти трябва да е 25 процента, независимо колко печелиш.За повече инфо ако се насочиш към даден страна, повечето доказано бели (разбирай северозападна европа) имат английска версия на интернет страниците си на данъчните агенции, където всичко е обяснено подробно и с примери даже :yes:

Доколкото знам в Испания данъците са относително ниски,но подробности нямам :oops:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nsfw » 12 Фев 2015, 16:05

Няма да се ходи в Дания значи :mhihi: За Испания е много нестабилно там. Имам бивши колеги испанци, отделно съм работил с клиенти от Испания и общо взето твърдо нье за еспаня :mhihi: . Също и за Франция, Чехия, Полша и др. :mhihi:
Иначе да, "в IT-то съм" :mhihi: и "сондирам" за мнения, чета и си правя съпоставки за чужбина пък дали ще е временно или за постоянно :dunno: Много е рано да се каже.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 12 Фев 2015, 16:32

nsfw написа:Иначе да, "в IT-то съм" :mhihi: и "сондирам" за мнения, чета и си правя съпоставки за чужбина пък дали ще е временно или за постоянно :dunno: Много е рано да се каже.

UK :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60, 2006
Мечтае да кара: Formula
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gari » 12 Фев 2015, 17:10

В Германия са 5 данъчни класа, като Steuerklasse 1 е най-висок. Всички хора се регистрират автоматично в този клас. Промяната му става с молба. Интересното е, че няма голяма разлика между класовете. Удръжките са почти еднакви, казвам почти. Уловката идва, след като си подадеш данъчната декларация. В нея, данъчния консултант, Steuerberater/in, записва всичко, което може да мине за разход признат от държавата. Ако стане - супер. Връщат пари. Имам в предвид - работно облекло и инструменти до 300 евро, както колегата е в ИТ сферата - новия лаптоп също може да мине като разход, прилагат се касови бележки, но само от Германия, плащания в здравни заведения и др. неща.
Например човек се жени януари и до декември, на същата година му се ражда дете. Този човек продължава да си плаща предварително зададен % от заплатата за данък. След като изтече въпросната година и се подаде данъчната декларация, то се вписва, че човека е женен и има дете. Прилагат се документите и със специална молба се сменя данъчния клас. Това го прави данъчния консултант. Тогава се преизчисляват платените данъци и се връща една добра сума.
Необлагаемия доход за неженени/неомъжени е 9000 евро, за обвързаните е 18 000, с едно дете мисля че е 24 000, но може и да бъркам.
Но не е само данъка.
Има и здравни осигуровки, различни при различните здравно-осигурителни дружества. Например в АОК е около 220 - 250 евро на месец (но пък всичко е безплатно :yes: )
Има данък църква - не е голям
Има и солидарност - 17 - 18 евро на месец
Има и данък ефир 57-58 евро на тримесечие. Той не е към заплатата, но щом имаш адресна регистрация и писмото идва.
Всичко е горе-долу към 45 - 48% от брутото.
Общо взето при 3200 евро бруто, чистата заплата е към 1800. Колкото е по-голямо брутото, толкова повече става % за данък.
Не искам много, искам всичко!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nsfw » 12 Фев 2015, 20:04

Gari написа:...

:shock: Баси швабите, имат ли нещо, което да не го облагат с данък :mhihi: Представям си какви ще са разходите за регистрация, данък, ГО и др. на автомобил :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 13 Фев 2015, 0:17

Говорехме си скоро с един колега как стоят нещата в Германия... Ставаше въпрос за друг наш колега (да кажем в "ИТ сферата" :mhihi: ), на подобна позиция като нас там, на който му се връзват данъци около 40% :roll: Единствено в щатите нещата са по-човешки (25-30%) и има смисъл човек да си дигне г*за за там евентуално :yes:
От друга страна напоследък ми прави впечатление, че има силен наплив на чуждестранни ИТ компании и определено си мисля, че ще има раздвижване и на стандарта в България :)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 13 Фев 2015, 10:27

И къде ще е раздвижването в МОЛ-а ли? Тва, че ще аутсорснат тука някви кол центорве и ще наемат 1000 човека (и то вероятно само в София) още няма да реши проблемите, нужни са инвестиции в производства (машиностроене, тежка промишленост) и нови технологии, за да се дръпне напред икономически, само с местене на пари от единия джоб в другия нищо не става.......

По темата..... давам директен пример, аз работя в германия, инженер, най-висок данъчен клас - всекии месец немците прибират 40% от заплатата. Това е полопжението, затова всички им се възхищават на магистралите, къщите и изобщо станадарта. От пръдня боя не става...
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата