Относно отопление на къща с котел

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Относно отопление на къща с котел

Мнение от bum_bum » 10 Фев 2015, 12:24

larry_boy написа: NORTH FUCKING WAY..късно го "сминах" скивах, Ти защо не караш М-ка бре??? ..

Отдавна съм си така, по душа милионер по възможности плебей :mhihi: Цената за 30кв тук мисля беше 10к, в Италия с доставка около 8, 8.5к. В предвид, че всичко хубаво за тая кубатура е около тази цена ми се виждаше като добра идея да се купи от там.

hell's angel написа:Окендзахте темата на човека и го уплашихте - не смее да се обади :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Що бе, избистрихме цената на квадрат поне :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Фев 2015, 19:55

larry_boy написа: Напълно базово, без да се ангажирам с последствията - 100кв.м. 2,6 височина 7-8 кВт. Смятай, топлата за битови нужди, вода като текучество. При подаване на енергия с постоянно текучество (всичко без дърва и въглища който се зареждат механично) 7-8 кВт са достатъчни, просто при наличие на бойлер (БГВ и т.н.)

тези 7-8 киловата за 100 квадрата площ х 2.6м височина - за каква минимална външна температура ги смяташ? (приемаме нормална хубава изолация от R18 в стените и R30 в тавана...)
)
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 i
Мечтае да кара: Е90 пак бензин

Мнение от ивайло81 » 11 Фев 2015, 0:30

hell's angel написа:Окендзахте темата на човека и го уплашихте - не смее да се обади :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Писах на колегата Larry_boy, явно работи на такава вълна. А и доста се изговори в темата. Чета и попивам... :lol: Не съм се уплашил. Просто преглеждам доста нещата за да избера оптималният вариант.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 540i M
Детайли за колата: С бебе в колата...

Мнение от larry_boy » 11 Фев 2015, 21:42

alx написа:
larry_boy написа: Напълно базово, без да се ангажирам с последствията - 100кв.м. 2,6 височина 7-8 кВт. Смятай, топлата за битови нужди, вода като текучество. При подаване на енергия с постоянно текучество (всичко без дърва и въглища който се зареждат механично) 7-8 кВт са достатъчни, просто при наличие на бойлер (БГВ и т.н.)

тези 7-8 киловата за 100 квадрата площ х 2.6м височина - за каква минимална външна температура ги смяташ? (приемаме нормална хубава изолация от R18 в стените и R30 в тавана...)
)

за каква минимална външна температура ги смяташ - Няма такова понятие в горепосочените ми "сметки". Ниските температури през нощта се компенсират през деня. Все пак отоплението е инертен процес, макар да се колебае в някакви граници, осреднената стойност е там някъде.

Да разграничим - инсталираната мощност, която е пряко свързана с времето за достигане на желаната температура, от необходимата мощност за компенсирането на топлинните загуби от инфилтрация и конвекция.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Фев 2015, 17:41

larry_boy написа:
alx написа:

)

за каква минимална външна температура ги смяташ - Няма такова понятие в горепосочените ми "сметки". Ниските температури през нощта се компенсират през деня. Все пак отоплението е инертен процес, макар да се колебае в някакви граници, осреднената стойност е там някъде.

браво. сега не ми се сърди щото не те познавам и нищо лично нали, но... се спри.иди прочети за "design day", "heating degree day", "temperature rise", "manual j- load calculations"... ако имаш въпроси - питай щото някои неща са прости, други не толкова. щото се вижда, че си инсталирал, ама не си смятал и дизайна е идвал от другаде.

... нали знаеш че всъщност всичкото това дето го пишеш едно към гьотере всъщност е физика и може да се сметне доста точно... и сметките не включват "ниските температури през нощта се компенсират през деня"- щото следващия ден нали може да е по-студен от предната нощ и така - не можеш да разчиташ на такива неща...

Да разграничим - инсталираната мощност, която е пряко свързана с времето за достигане на желаната температура, от необходимата мощност за компенсирането на топлинните загуби от инфилтрация и конвекция.

това няма връзка с горенаписаното. мощноста която те интересува е само една - да я сметнеш/ инсталираш точно толкова да е колкото да компенсира топлините загуби за определена вътрешна температура, при определена външна температура (temperature rise спрямо heating degree day) и да ти излиза смеетката като си на design day. от тука в зависимост от стратегията ти на управление можеш да подържаш една температура през цялото време (прочети за outdoor reset) или да инсталираш повече мощност ако ти трябва отзивчивост за да загряваш по желание. ако ще загравяш по желание колко допълнителна мощност ти трябва също се смята (temperature rise / hour).

а те попитах как ги сметна тия 7-8 киловата на 100 квадрата площ защото 1. не можеш да ги сметнеш ей така без куп други числа да знаеш, 2. като знаеш числата и ги сметнеш ще видиш, че се разминаваш с много...

ще ме извиниш за термините на английски, но така съм ги учил и на повечето не им знам коректните преводи на български...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Фев 2015, 18:03

Тука стана много сложна материята вече :mhihi:

Аз пак влизам с един ламерски въпрос. Да кажем имаме къща със стени U=0,35 (тва е изискуемото по проект, дали е достатъчно обаче за ефективно отопление? ), прозорци U=0.9 и под и таван с U= 0,40. Има ли някаква формулка в която да въведа квадратура на стени, прозорци, подове и тавани и тя да ми върне колко вата на кубик иска тая къща за отопление.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 12 Фев 2015, 18:09

Без да съм учил топлотехника или подобно, знам една формула която е доста популярна. Колко е точна, по-компетентните ще кажат. Тя е:
кубатурата на помещението * 50 = необходимата мощност във ватове.Необходимата мощност / на ватовете на глидерите които си си харесал = бройката им. Закръглява се нагоре. :mhihi:
Пример: 16кв.м * 2,6м * 50 = 2080W.; 2080W / 173W(мощност на произволен алуминиев глидер 500мм) = 12,03 бр. Купуваш 13 и стискаш палци :mhihi: Смяташ всичко помещения, бойлер и други => мощност на котела. Когато са намесени слънчеви колектори, газови/електро котли или бойлери, топлообменници и други, сметката, както и самата схема на свързване се изкривява доста. Помпи, па датчици и тнт. Тряя много да се мисли за да не се преправя в последствие. Най-важното е UPS или генератор с АВР, но това зависи от възможностите.
Това е една абсолютно аматьорска и орентировъчна формула. Консултация със специалисти, ако не е задължителна, то то е желателна.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от larry_boy » 13 Фев 2015, 1:01

alx - Я да видим сега , кой се похвали с термопомпа - по тези параметри, на латиница, на там ми мирише...

Става трудно със залагане на алгоритъм за предварение, по външна температура, то термопомпите са първи в това отношение...то не че ме може да се присади подобно, и на други топлоизточници, но е по скоро екстра, отколкото сериинио предлагано.

Да опростим, КРЕТЕНА помага (харесва ми ника, колега и ти си зевзек като мен).

50 вата на кубик (бих отворил границата от 35 до 100 на кубик,но там по предценка на инсталатора). Сто квадрата - при 2,5 височина - 250 кубика. Не забравяйте че в тази кубатура влизат и околните стени. Така - 12,5 киловата/на час, инсалирана мощност. А колко всъщност ползваме осреднено на денонощие???

Ако имате екзестенциален термостат, (за тъпчовците като мен - външен), котлето, ще се адаптира по него. Термопомпите го имат по подразбиране...

Ми при 12,5кВт максимално инсталирани радиатори( може и конвектори, или подово), колко всъщност ползвате осреднено на денонощие ??? Май тези 7-8 дето ви ги споделих, не са в множко, а???

Я тия с топломери да си видят данните и да ги споделят да сравним...

фолклор:

Дизелов котел, потреблява 3,5-5 литра нафта за денонощие. при 72-82 квадрата( има и други фактри, но ме мързи) Калоричност на дизела 11000 килокалорий (според някой до 16000) 11к. * 1,163 = 12 800 вата. за литър. Умножено по четери литра малко над 50 000 вата на денонощие. При 24 часа денонощие... Май сме на 2-3 кВт на час.

Митове: някй харчат по 2 литра на ден - То на някои БМВ им горят по 4 на сто, ама на дали...

Пелетен котел, потреблява 20-30 кг. на денонощие. "Във форумите стигат и до 10 кг. на денонощие, но АЗ не мога". Калоричност - 5000 килокалории (боклуците по 3500), заебете етикетите. Умножено по 1,163 дава средно по 5.5 киловата на час. Умножено по двадесет и пет килограма 132 киловата на денонощие, разделено на 24 часа - 5,5 киловата на час...

Тези прости сметки са при 100% коефицент на полезно действие КПД, на котела, а такова няма, освен на теория...

Допълнение

- нормална температура в рабтни помещения 16 -18 С

- Жилищни помещения с непостоянно ползване(спалня например) 19-21С

- Жилищни помещения с натоварено ползване 21-22С

- без дрешници и килери

* повишаването на температурата с един градус, води до преразход с 6%, същото, но с обратна сила важи и за обратното

За Бам-Бам стециално, на български. Не и без специалната помощ на КРЕТЕН :bowdown:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от larry_boy » 13 Фев 2015, 1:34

bum_bum написа:Тука стана много сложна материята вече :mhihi:

Аз пак влизам с един ламерски въпрос. Да кажем имаме къща със стени U=0,35 (тва е изискуемото по проект, дали е достатъчно обаче за ефективно отопление? ), прозорци U=0.9 и под и таван с U= 0,40. Има ли някаква формулка в която да въведа квадратура на стени, прозорци, подове и тавани и тя да ми върне колко вата на кубик иска тая къща за отопление.

Има формулка, не си казал. От вкъщи, Трявна - до "Манастирски ливади" ли бяха, не помня. Центъра на София, и обратно 52 кила безинка 95. Това с децата и жената, без тях десет литра от горе, 8) 8) . И получаваш пълна "кръвна картина" на жилището. Аз по тази сметка + една вечер у тъста, получих същото, на малкият син...Ама при него, буквално кръвна картина, при професор Мустаков.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 13 Фев 2015, 1:39

Ако няма формула с помоща на която да се пресметне колко мощност е необходима за едно жилище как точно смята този, който инсталира отоплителната система? Влиза- гледа, смуче пръсти и отсича някакви киловати :dunno:

Питам, щото тоя вече съм го ял със специалисти по климатиците от Ви-Макс. Взеха парите и си биха шута. После като стана -15 навън на мен ми замръзна трътката, а тях ги боли фара.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от larry_boy » 13 Фев 2015, 2:16

Ако обичаш секса на открито, давай тука една скица на жилището, на ръка - сканирана и гледай колко сме умни...

http://vbox7.com/play:0d13c04a0a

Дай някаква основа да се захванем, какво ще топлиш, как ще го използваш, с какво ще го топлиш....

Я докато съм те хванал, къде, ще "събудя" най тънко един е39 540 без ванус.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от larry_boy » 13 Фев 2015, 2:28

bum_bum написа:Ако няма формула с помоща на която да се пресметне колко мощност е необходима за едно жилище как точно смята този, който инсталира отоплителната система? Влиза- гледа, смуче пръсти и отсича някакви киловати :dunno:

Питам, щото тоя вече съм го ял със специалисти по климатиците от Ви-Макс. Взеха парите и си биха шута. После като стана -15 навън на мен ми замръзна трътката, а тях ги боли фара.

Трябва да е толкова просто, че и аз да го разбера при първи прочит.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
Мечтае да кара: новата М X5 ...
Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....

Мнение от vlado6669 » 13 Фев 2015, 9:18

Малък жокер по темата, първо да се знае какво и къде топлим (квадратура, обем, разположение, място +локация, етажи, прозорци + дограма, тавани, изолации и типове стени, стаи и за какво се използват), после се избира според индивидуалните предпочитания с какво и как го топлим. :idea:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 13 Фев 2015, 13:35

Ама те тия жокери са некви безполезни. Ако ти напиша конкретно - ще изкочиш ли с цифра?!
25см тухла с 8 см изолация U=0,35, прозорци U=1,1 и под и таван с U= 0,40
3 етажа - София. Пече я слънцето. 40м2 на етаж. Нормална височина. = 2.6м. Хол + кухня + спални + тоалетна + баня + стълбище.
Камина с водна риза, търси се общата мощност!
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Фев 2015, 21:14

bum_bum написа:Ако няма формула с помоща на която да се пресметне колко мощност е необходима за едно жилище как точно смята този, който инсталира отоплителната система? Влиза- гледа, смуче пръсти и отсича някакви киловати :dunno:

на -15 няма климатик дето да може да навакса. аз поне не съм видял- остави какво пише по лъскавите брошурки. само върти електричество и каквото успее да затопли скоро го губи като влезе в режим на размръзване. и тука говориме за климатици дето в бг са рядкост. повечето нормални климатици като наближи нула градуса и дефакто се явяват само товар :lol:

за проектираната мощност- формули разбира се има. дори не е формула а процес за смятане. не е сложно ама малко е пипкаво- ама нали искаш верни сметки дето за взимат под внимание всеки индивидуален случай. викат му "manual j load" калкулатор- както го написах и в предишния си пост. това е професионален/ индустриален метод които взима под внимание всичко което ти трябва. по принцип си има професионален софтуер дето ги смята тия неща, но има и безплатни онлайн калкулатори. ще трябва само да обръщаш футове в метри и изолация от R на U. ето ти един да му се пробваш - http://www.loadcalc.net
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата