Данъци и удръжки от заплатата в държави от ЕС?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Re: Данъци и удръжки от заплатата в държави от ЕС?

Мнение от stocky » 13 Фев 2015, 12:19

Аз не мисля, че единствения вариант за правене на пари е тежка промишленост, производство и т.н. Третичния сектор може да донася много сериозни приходи, без да е толкова тежък финансово за старт на начинанието. За една застреляна икономика като нашата смятам, че това е малката стъпка, която трябва да се предприеме, за да потръгнат леко нещата и след това да се започват по-сериозни икономически проекти.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 13 Фев 2015, 15:34

демек да си усъвършенстваме сферата на обществените услуги ли? Нещо като търговия, туризъм, образование, наука, комуникации и съобщения,технологични развития...
Нали се сещате че това няма как да стане без населението да си вдигне образователния ценз.А вдигне ли го ще придобие формата на едно нормално общество.А нормалното общество твърде точно и акуратно търси сметка на управляващите го.А това вече става неудобно по нашите географски ширини.
Не напразно Европата на нас ни е дала да крадем главно и почти единствено от земеделски субсидии-прости агроцървули сме си за тях и такива ще си останем.За тютюн, краставици,домати и овошки има пара да се дава а за развитие на технологиите и науката в България няма.......

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 13 Фев 2015, 17:40

jorsenbmw написа:демек да си усъвършенстваме сферата на обществените услуги ли? Нещо като търговия, туризъм, образование, наука, комуникации и съобщения,технологични развития...
Нали се сещате че това няма как да стане без населението да си вдигне образователния ценз.А вдигне ли го ще придобие формата на едно нормално общество.А нормалното общество твърде точно и акуратно търси сметка на управляващите го.А това вече става неудобно по нашите географски ширини.
Не напразно Европата на нас ни е дала да крадем главно и почти единствено от земеделски субсидии-прости агроцървули сме си за тях и такива ще си останем.За тютюн, краставици,домати и овошки има пара да се дава а за развитие на технологиите и науката в България няма.......

Точно това исках да кажа, ти се справи по-добре от мен :clap:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 13 Фев 2015, 23:28

Колега BiTurbo, не ме разбра. Говоря, че ще има раздвижване на пазара на труда и вдигане на стандарта на хората, които работят в сферата. Пък било то и аутсорт :dunno: Доколкото разбрах авторът на темата се интересува за ИТ в чужбина, затова и писах в темата, каквото знам от близки. Затова имаше и нотка на апел към потенциалните емигранти, да си стоят. Иначе е ясно като бял ден, че няма да станем бизнес сила в близките 200 години :mhihi: А за кол центровете... :roll:
Нямам за цел да се заяждам, но ти отприщи една тема, в която съм длъжен да внеса някои пояснения...

Определено си затвърждавам впечатлението, че средностатистическия българин си няма хал хабер какъв "инженеринг" на световно, а често и доста над световното ниво, се развива в България :yes: Ама нека са само кол центрове де, щом казвате, сигурно е така :mhihi: Не харесвам нарицателното "ИТ", ама който иска да го чете и "ИТ", те нещата са толкова размити вече, че... За качество на изпълнение според вложените средства е без конкуренция сравнено с жълто-кафявите (щото те са ни конкуренция по показател цена) :yes: Затова вече има много на брой малки, а и вече по-големи инвестиции именно в източна Европа - България и Румъния най-вече. Има още какво да се желае откъм производителност, но това определено се дължи на калпав БГ мениджмънт стил "аз съм селски тарикат, и мене никой не мо'е ме бутне" :mhihi:
Почти всяка седмица получавам по някое ново предложение от местни рикрутъри формиращи екипи за някоя си чуждестранна компания с предмет високотехнологичен бизнес. Вярно, за София, Пловдив и Варна. Но пак е нещо, нали? Истината е, че просто не могат да си намерят хора с необходимата квалификация в тези градове пък камо ли в други... Та не знам за какви кол центрове изобщо говорим :dunno: Телерик и те ли бяха кол център?
Само ще вметна малко от многото ключови думички, за да си вдигнете самочувствието. Пък който иска я чрез Гугъл, я чрез помощ от приятел може да си провери кое, къде и доколко е разработвано (а и някое отчасти произведено) в България, пък нека да са само кол центровете :mhihi:

vSphere, BMW G11, Nexus серията, Google Glass и много, много други...

Също фактът, че 1% от заетите хора работят в ИТ сферата изкарват 5% от БВП на страната не е за подценяване. А биха могли да бъдат много по-големи и двете стойности, но благодарение на господата управляващи сме принудени да се задоволим с това. Това би била най-лесната стъпка да дръпнем напред, ама както каза йорсен не им е изгодно на наш'те... Отскоро, ей така за разнообразие, на абсолютно доброволни начала и безвъзмездно преподавам в едно училище, просто защото вярвам, че има будни младежи и мога да ги науча на нещо, което да им е полезно после в практиката. Разбира се училището не е няк'во квартално в Люлин 5 примерно, младежите са с потенциал и най-вече имат интерес. Чудя се как изобщо за оцелели интелектуално сред Чалгата :dunno: Както и да е много се отклоних...

Аз от производство не разбирам много, но в днешно време в една фабрика може и да не влезе човек и тя пак ще си бълва продукцията необезпокоявана. Ама трябват мноооого кинти това да се случи при нас, а както каза някой и мноооого да си вдигнем квалификацията :yes: Колегата Хаос може да посочи предприятия, именно в България, на подобно технологично ниво, броящи се вероятно на пръстите на едната ми ръка. Например в Русе се бълват уж по 600 и нещо хиляди цилиндрови глави за Audi, BMW... Около Божурище има завод за климатици на Behr-Hella Thermocontrol GmbH и много сериозен развоен отдел. Втора компания вече (някаква японска беше) изгражда, мисля, третия завод в България за автомобилни кабелни комплекти... И много, много други... Та не са чак толкова зле нещата, а че може да са много по-добре мисля, че е ясно на всички :yes:

Съжалявам за лирическото отклонение, не съм имал за цел да провокирам никого :bchug: Нека се върнем към темата на колегата :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 14 Фев 2015, 0:44

Ако компанията за автомобилни окабелявания която визираш е Язаки...... по добре я извади от оптимистичния списък.Там играта е друга.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: квото дойде

Мнение от mambata_943 » 14 Фев 2015, 2:58

Ее, имаме си и производство за Дженерал Моторс, Сузуки, Волксваген, Магнети Марелли :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 14 Фев 2015, 10:19

Абе то и за БМВ, Мерцедес и Порше имаме, но не е там работата :)))
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nsfw » 14 Фев 2015, 11:31

Tenata написа:Абе то и за БМВ, Мерцедес и Порше имаме, но не е там работата :)))

Именно. Много може да се говори и каже за българските "работодатели", ама ще стане сериал :mhihi:

Аз попрочетох това онова и засега везните клонят към UK, но все пак би било да прочета още някое и друго мнение по темата :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335d, F30 320d

Мнение от nikinenov » 14 Фев 2015, 18:06

примерно грубо 40к лири/г. чисто е 2500/мес. при 50к/г. чисто е 3000, преди беше до 40к 26% облагане на остатъка над 40к 40%. последните години свалиха границата има калкулатори. Необлагаемия също го вдигнаха до 10600/г.
Only a month ago, I stepped out of the Ferrari 430 and thought that maybe in 200 years, someone, somewhere, using materials that don't currently exist, will make something better. But in fact, I only had to wait four weeks. The M5 is that good.

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 15 Фев 2015, 2:51

Подкрепям колегата Nickelback :yes:

Явно някои "ИТ" не са запознати много много със ситуацията :)
България се спряга като възможна силициева долина в източна европа и фирмите отварящи офиси тук като Ubisoft са доста над ниво "кол център". БАСКОМ (българската асоциация на софтуерните компании), още миналата година казаха че недостига на специалисти в ИТ сектора ще е към 20,000 души.

Всяка година инвестициите в сектора се увеличават, та е малко странно, планината отива към Мохамед а той бяга от нея :mhihi:

Познавам доста програмисти понеже средното ми беше математика и информатика и никой не е със заплати под 2-3к ;) Като ви вземат 40% на гурбет в чужбина пак е същото, само дето трябва да говорите на техният език и да се борите с носталгията, колкото и невероятно да звучи ще я има и то доста. Нали всеки сам си знае де, но лично разбирам само хората които наистина нямат място за реализация у нас и мизерстват.

В сащ е най-добре от гледна точка на данъци, но там оставането е доста сложен и спорен процес, освен ако не те наеме някоя фирма и много държи на теб.Бих разгледал и как са данъците в Австралия, изглежда ми много яка страна :lol: също и Швеция, шведките не стига че са едни от най-красивите, ами си падат и нудистки :mhihi:
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nsfw » 15 Фев 2015, 11:44

Мда, благодаря за квалификациите, тънките обиди и лиричното отклонение. Тъкмо бях започнал да се притеснявам, че още няма включване от страна на "родолюбци", "патриоти" и т.н. Все пак ще помоля следващите мнения да са по темата. Ако много ви се дискутира ИТ сектора в BG можете да отворите нова тема и да обсъждате надълго и нашироко ситуацията в страната. Обещавам с удоволствие да я подмина и да не пиша в нея :mhihi: Честна ИТ-шка :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 15 Фев 2015, 13:11

Къде видя обида приятелю? :winky: просто приятелско мнение на човек който е живял в друга държава и запознат с думата "носталгия", няма щастлива емигрантска песен :)
ако толкова си решил на твое място ук-то за калифорния ще го трейдна ени дай :mhihi: можеш директно да си търсиш от тука работа и ако някой те вземе ще ти издадат работна виза ;) също можеш и подадеш за зелена карта, вече не е лотария а подбират млади мозъци, не бачкатори.

п.с Терелика не ли ги купиха някви американци за 200 и няколко милиона? :lol:
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 15 Фев 2015, 14:01

данъците са си данъци, но как си с езика? файда голяма не виждам, да отидеш някъде, и да не можеш да кажеш и една дума на местният език.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от M-coupe » 15 Фев 2015, 19:24

nikinenov написа:примерно грубо 40к лири/г. чисто е 2500/мес. при 50к/г. чисто е 3000, преди беше до 40к 26% облагане на остатъка над 40к 40%. последните години свалиха границата има калкулатори. Необлагаемия също го вдигнаха до 10600/г.

Къде са тея калкулатори, можеш ли да дадеш линк - доста ще помогне по темата :yes:
..Bayerische Motoren Werke..
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335d, F30 320d

Мнение от nikinenov » 15 Фев 2015, 21:23

www.uktaxcslculators.co.uk
просто попълваш долу бруто заплата и то калкулира всичко

в гоогле net salary calculator uk ще ти даде и други линкове

ако си self employed предполагам може да се клеймват различни разходи
Only a month ago, I stepped out of the Ferrari 430 and thought that maybe in 200 years, someone, somewhere, using materials that don't currently exist, will make something better. But in fact, I only had to wait four weeks. The M5 is that good.

Предишна

Назад към Извън Темата