Относно отопление на къща с котел

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Относно отопление на къща с котел

Мнение от bum_bum » 13 Фев 2015, 22:07

А това щат и град е предполагам с оглед на климата. Ако е така кой щат би трябвало да се доближава до нашия климат?
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Фев 2015, 22:24

bum_bum написа:А това щат и град е предполагам с оглед на климата. Ако е така кой щат би трябвало да се доближава до нашия климат?

избираш си щат и град които на следващия екран долу в червено да ти даде "Design outdoor temp - Heating: ХХ" където "ХХ" са градусите на най-студения ден (по фаренхайт) за годината за населеното място където си. тази информация за "дизайн аутдор темп" я има за америка онлайн за всеки по-голям град- за бг - ще трябва или метеорологичната служба да се пита или от опит наизуст...

на третия екран можеш да ги променяш ръчно така или иначе тези параметри... един вид кой щат и град избереш е само за старт

ако някои параметри не са ти ясни - питай.

резултата накрая в btu, но можеш да си го обърнеш в киловатове много лесно
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
Мечтае да кара: новата М X5 ...
Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....

Мнение от vlado6669 » 14 Фев 2015, 13:53

Лнка е за София - с климатичния модел за изчисления, това е което успях да намеря на бързо от интернет за БГ, може да има и за други градове, че в БГ са големи разликите http://www.esru.strath.ac.uk/Courseware/Case-study/blagoevgrad_swu/swu.htm
Както е споделил колегата калкулаторите са платени, но винаги може да се намери някакъв друг вариант, като линка на колегата. Ако имам време ще се поровя в "историята" да видя ако нещо ми е останало, че от 15 ина години не съм се занимавал с дизайн и изчисления. Приятен ден и успех на всички!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Фев 2015, 14:02

Т.е. за така пресметнатата къща за януари примерно ни трябва около устройство с 47кв мощност.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 540i M
Детайли за колата: С бебе в колата...

Мнение от larry_boy » 15 Фев 2015, 6:40

bum_bum написа:Т.е. за така пресметнатата къща за януари примерно ни трябва около устройство с 47кв мощност.

Няма да се цепиш от акъла, аз 47 кВт или 41 000БТУ ( британски топлонни единици) на 200кВ/м , май не съм слагал. Но моят опит не чак на 100% проверен.

Днес изтеглих късата клечка - шофьор... след 7 часа на две бири, им изпих мозъка на връщане от Търново... :driving: . Сега ще пия две за сън...

Калкулатора на АЛХ ще го проверя утре,(днес по късно) има какво да науча от всеки, и от всякъде. Интересно ми е...

Кретена ми грабна вниманието, но сега ще го пренебрегна.. Но обърнете внимание на Владо

vlado6669 написа:Малък жокер по темата, първо да се знае какво и къде топлим (квадратура, обем, разположение, място +локация, етажи, прозорци + дограма, тавани, изолации и типове стени, стаи и за какво се използват), после се избира според индивидуалните предпочитания с какво и как го топлим. :idea:

В графата - според индивидуалните предпочитания, с какво и как го топлим. Бих добавил на каква цена...

7-8 киловата на час, за 100 квадрата - покрива в голяма степен климатичният регион на БГ. Това покрива, не само ново проектираните сгради, отговарящи на европейските норми. За топо изолация, а и голяма част от "заварените" сгради. Има и изключения.

Човешкият фактор, не бива да се пренебрегва. В примера по горе, който е съизмерим, защото е в една и съща кооперация. Клиента на нафта харчи по под 2.5 киловата на час, ЗАЩОТО плаща от скъпото (скъпото за определям Дизел, Ток. Пропан- бутан, не бъркайте пропан бутана с природният гас) И още първият сезон се научава, да работи със стайните термостати и седмичният програматор, както и да изключва ненужните помещения. Във вторият случай горивото е от евтиното - пелети (те само така изглеждат, най-долнопробните от слама и слънчоглед), ама като падне под 20С в коридора 2 часа постед нощ и се бие тревога... :mhihi:.

Тези 7-8 киловата са осреднена стойност на, която трябва да си осигурявате на всеки час

Как ще придобиете тази мощност е въпрос на личен избор и условия.

Дизел 11000 килокалории * 1,163 = 13 793 киловата за литър по 1.2 литъра сега, или по 1,7 както бе до скоро...

Пелети 5000 килокалории *1,163 = 5 815 киловата за килограм при 320лв. за тон.

Ток

Дърва и въглища

Природен газ

Калкулатори една дузина, няма за всеки ред да се ровя в старт менюто, за моя , я....

Като сметне всеки един какви $$ са му необходими за отопление на сезон, идват и другите въпроси.. КРЕТЕН-а каза 50 вата на кубичен метър, аз отворих параметъра от 35 до 100. Мощност която трябва да инсталиране е жилището, но Владо6669 добави какво и къде топлим бих добавил, кога ще го плзваме...

- за постоянно обитаване

- Инцидентно като вила да

* вила която, ще ползваме, ние

* вила която, ще отдаваме за туризъм

Без отговор на тези въпроси, сметките относно инсталираните мощности са много относителни

100 Вата на кубик и забравяте за всички въпроси, инсталирате средно и си оставяте комплект къси гащи за декември...

50 вата_на час, са чудесна стойност, не и на село!!!. Но ако ви се надърви патката в 2 след обяд - и искате в 6 след работа да опънете любовницата на вилата, която е топла вече. Ще е топла понеже сте пуснали СМС на горелката в 2 да се запали. Ви трябват поне 100 вата на кубик...От там на татък тези 100 вата на час през първият ден, ще паднат на 40 на час, а за всеки ден след вторият на 20-25 на час...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Фев 2015, 18:20

bum_bum написа:Т.е. за така пресметнатата къща за януари примерно ни трябва около устройство с 47кв мощност.

това са към 160к BTU... вижда ми се множко. колко голяма ти е къщата /кубатура, за каква вътрешна и външна температура го смяташ? най-грубо...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Предишна

Назад към Извън Темата